Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2011 11:00 - Деня на независимостта 22 септември 1908г
Автор: alexs Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19319 Коментари: 21 Гласове:
19

Последна промяна: 22.09.2011 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Руско-турската освободителна война доведе до освобождението на България , но  след това Берлински договор постави Българското княжество под суверенитета на Високата порта. Във вътрешен план това нямаше особени последици.
Във външнополитически план, дипломатическите представители на България бяха с най-ниския статус според традиционната дипломатическа йерархия.
На 22 септември 1908 г. България се откъсна от орбитата на Османската империя и се провъзгласи за независима. С оглед историческата традиция тя се върна към ранга на българската държава от епохата преди падането под османска власт, обявявайки се за царство, а на главата на нейния владетел княз Фердинанд бе сложена царска корона.


image

Цар Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали - обявяването на Независимостта на България.

Манифест към българския народ
"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о" Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


image





image

    Снимка: Авторът   Църквата "Св. 40 мъченици" във  В. Търново  , където  е обявена независимоста на България   
   за гр. В Търново и църквата  е постинга ми  ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Благоприятният момент за обявяване на независимоста  настъпва през 1908 г. Съгласно решенията на Берлинския конгрес, тогава изтича 30-годишният срок на окупацията на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария. Австрийците   нямат никакво намерение да връщат областта на Турция. И българското правителство започва да сондира с австро-унгарското възможността да обяви независимостта на България.  Формалното нарушение на Берлинския договор, дава правото на Виена да обяви анексията на Босна и Херцеговина. В същото време Германия и Франция имат спорове за Мароко По това време, на 11 юли 1908г. в Истанбул е извършен младотурският преврат. Временната дестабилизацията на Османската империя  улеснява българските планове.
По жп-линията Одрин-Белово избухва стачка.
 Правителството не пропуска случая да завземе с войска Източните железници, формално собственост на Турция, и да ги национализира. Така, получил конфиденциалното съгласие на австро-унгарския император Франц-Йосиф, на 21 септември 1908 г. княз Фердинанд се завръща с яхтата си от Виена в България. И направо от Русенското пристанище на Дунав се отправя към Търново заедно с Министър председателя Ал. Малинов и всички министри , където на  – 22 септември - България е обявена за царство, а самият Фердиднад получава титлата цар на българите. Признаването на българската независимост не става лесно и бързо. Но за разлика от Съедиението през 1885 г.,България не е заплашена от  военна намеса.  най-засегнатата в случая страна - Турция, се вълнува преди всичко от размера на обезщетението, което България трябва да плати за национализираните Източни железници. С руско посредничество този въпрос е решен, при това възможно най-добре за България. Всъщност  България не плаща почти нищо.
  Финансовите спорове  са решени със следните протоколи:
Руско-турски протокол (1909),
Българо-турски протокол (1909) и
Руско-български протокол (1909).
Според тях:
Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г.,
Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България,
България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.
Така в началото на 1909 г. българската независимост е призната от Турция и Великите сили, а след това и от останалите европейски страни.
Обявяването на независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. Суверенна България вече може да сключва легитимни договори с други държави.  Рязко се увеличават приходите на държавата от мита, данъци и такси. Това спомага за бързото икономическо и духовно развитие на страната.
  









Гара Две могили, Русенска област. Малко известен е историческия факт, че тази ж.п. спирка е свързана със сувиренитета на страната ни. По този повод преди три години бе поставена и възпоменателна плоча.
Според историческите данни, на 21 септември на русенското пристанище акостира корабът „Крум" с княз Фердинанд, който пристига от Виена.  Преди това в града се е събрало цялото правителство, начело с министър-председателя Александър Малинов. По време на пътуването за Велико Търново на княза и министрите във влака са нанесени последните поправки по текста на манифестa. Според някои изследователи окончателно историческият документ е бил готов по време на престоя на царската композиция на ж.п. гара Две Могили.
И така на 22 09 1908г.  Князът министър председатекят Ал. Малинов и всички министри пътуват от Русе /тогава Русчук/ за Търново.
За да обявят тържествено в старопрестолния град манифеста за независимоста на България.
Разбира се тогава железницата е била най-добрия и престижен транспорт. Железницата от Русе за В. Търново е построена през 1900г.  Две Могили тогава е село. Както Борово и Полски Тръмбеш през които преминава ж. п. линията. Само Бяла е била град тогава.
  Пристигането в Търново на княза не преминава без гафове очаквали са да посрещнат  Царя на гарата в Търново а той е слязъл на гара Трапезица ..... получило се е малко разминаване.
Прочели са два пъти манифеста първия път в Църквата Св. 40 мъченици а после и на хълма Царевец. Еуфорията сред хората е била голяма!    Поредица от Русе до Търново за: 
 
РУСЕ    ДВЕ МОГИЛИ   БОРОВО    БЯЛА  ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ
   
В. ТЪРНОВО -ЦАРЕВЕЦ     ВЕЛИКО ТЪРНОВО   


  
 image

 Смимка:Авторът        Паметна плоча на гара Две Могили 
                             постинга   за гр.  ДВЕ МОГИЛИ
 
   





Химн на независимостта на България



image










Гласувай:
19



1. stela50 - Прекрасен постинг , Алекс ... денят на истинското
22.09.2011 11:57
освобождение и независимостта на Родината ни .
Честит празник !
цитирай
2. alexs - Прекрасен постинг, Алекс. . . денят ...
22.09.2011 12:37
Прекрасен постинг , Алекс ... денят на истинското
stela50 написа:
освобождение и независимостта на Родината ни .
Честит празник !

Благодаря и честит празник ! Да на този ден е пълното осеобождаване за част от нашите земи!
цитирай
3. mt46 - Макар че не ми е празнично -
22.09.2011 12:58
честит празник, Алекс!...
И светъл ден! :)
цитирай
4. ivankalilova - Поздравления и благодарности за ...
22.09.2011 13:13
Поздравления и благодарности за прекрасния постинг, приятелю!
Но .....гледайки по улицата хората.....лицата им .....се чудя....що за празник е в нечии сърца .....и ми става много , много тъжно .....
Независимоста за един пенсионер........работил цял живот за една мизерна пенсия, стискайки с треперещата си ръка стотинките завити в стара носна кърпичка.......и се чуди какво да си купи..........хляб , лекарство , дърва .....или .....парче салам , в което има всичко друго, но не и месо ...........
Или тъжната усмивка на молеощо се дете за едно шоколадче на безработната си майка......и др. , и др, .......
Независимост.........Да.....Да живее България ........тази в която много хора живеят на ръба на мизерията, а други в специални тв предавания показват снимки, разказват за летувания, скъпи дрехи ...........
О, ДА НАШАТА БЪЛГАРИЯ , ОБЕДИНЕНА И НЕЗАВИСИМА..........
ХУБАВ ПРАЗНИЧЕН ДЕН!
цитирай
5. miaa - Честит празник,Alexs!
22.09.2011 13:39
Честит празник,Alexs!
цитирай
6. alexs - честит празник, Алекс!. . . И светъл ...
22.09.2011 15:01
mt46 написа:
честит празник, Алекс!...
И светъл ден! :)

Благодаря! И на теб!
цитирай
7. alexs - Поздравления и благодарности за ...
22.09.2011 15:09
ivankalilova написа:
Поздравления и благодарности за прекрасния постинг, приятелю!
Но .....гледайки по улицата хората.....лицата им .....се чудя....що за празник е в нечии сърца .....и ми става много , много тъжно .....
Независимоста за един пенсионер........работил цял живот за една мизерна пенсия, стискайки с треперещата си ръка стотинките завити в стара носна кърпичка.......и се чуди какво да си купи..........хляб , лекарство , дърва .....или .....парче салам , в което има всичко друго, но не и месо ...........
Или тъжната усмивка на молеощо се дете за едно шоколадче на безработната си майка......и др. , и др, .......
Независимост.........Да.....Да живее България ........тази в която много хора живеят на ръба на мизерията, а други в специални тв предавания показват снимки, разказват за летувания, скъпи дрехи ...........
О, ДА НАШАТА БЪЛГАРИЯ , ОБЕДИНЕНА И НЕЗАВИСИМА..........
ХУБАВ ПРАЗНИЧЕН ДЕН!

Тъжна е картината на днешния ден! На много хора не им е празнично на мене също но няма да се оплаквам! А тогава в ония години в началото на 20 век България е постигнала много за някакви си 30 години тогава сме догонвали развитите европейски държави. Сега вървим назад и ни догонват азиатски и африкански държави .....
цитирай
8. alexs - Честит празник, Alexs! Случйни ...
22.09.2011 15:22
miaa написа:
Честит празник,Alexs!

Случйни неща и случайни хора мяма!
Благодаря и на теб хубав празник!
цитирай
9. mileidi46 - Tujno e. . Minalata godina, na tozi ...
22.09.2011 16:49
Tujno e..Minalata godina,na tozi den sleznax na leti6te Sofiq i trugnax da se razxojdam s edna priqtelka iz stolizata..Sednaxme v edna gradinka po zentura..i se priblijixa do men dvama ..edno momi4e s mikrofon i edno mom4e s kamera..Ot BHT.I me popitaxa iskam li da otgovorq na nqkoi vuprosi?! Za6to ne,kazax az.Nezavisima li e Bulgariq?-me popita momi4eto.Kazax-ne,nikoga ne e bila nezavisima!!! Kogato jizneniqt standart na bylgarite stane takuv,kakyvto e na tiq,deto na6ite politizi gi durjat za ruka i ni ravnqvat samo na dumi po tqx!!! Kogato bulgarskiqt narod izleze i im poiska smetka i im stro6i mezedesite..Mislex,4e nqma da go izlu4at..izlu4ixa go,no mnogo izrqzan..:(((
A nie mojem da si praznuvame vseki den...I kakvo praznuvame??? samo nqkoi bedni istini ot istoriqta ni..a drugoto e mul4anie..
цитирай
10. sparotok - Честит празник!
22.09.2011 17:08
Честит празник! Тази дата трябва да се помни!
цитирай
11. dushka - Честит празник, Алекс!:)
22.09.2011 17:50
Благодаря за изчерпателната информация!
цитирай
12. tit - Честит празник!:))
22.09.2011 18:33
Поздравления - великолепен и полезен постинг!
Да живее България!!!
цитирай
13. katan - Поздрави за изчерпателния постинг, Алекс!
22.09.2011 19:55
Много пълен, изчерпателен и последователен постинг за стъпките до НЕЗАВИСИМОСТТТА.
Вчера прочетох още един такъв постинг, който ме изпълни с голямо задоволство.
Постингът е на bogomil.blog.bg.
Пиша това, защото смятам, че твоят и неговият постинг би трябвало да са в блог-вълната.
Има нужда от такива постинги. Вчера ми направи впечатление един коментар в моя постинг.
Някои хора дори не знаят химните на България.
Поздравявам те отново с НЕЗАВИСИМОСТТА и за постинга!
цитирай
14. alexs - Честит празник! Тази дата трябва да ...
22.09.2011 20:07
sparotok написа:
Честит празник! Тази дата трябва да се помни!

Да трябва да се помни да не забравяме историята .... и да се гордеем с нея!
Хубава празнична вечер!
цитирай
15. alexs - Благодаря за изчерпателната ин...
22.09.2011 20:08
dushka написа:
Благодаря за изчерпателната информация!

Поздрави хубав празник!
цитирай
16. alexs - Поздравления - великолепен и по...
22.09.2011 20:12
tit написа:
Поздравления - великолепен и полезен постинг!
Да живее България!!!

Благодаря за поздравленията!
Хубава празнична вечер!
цитирай
17. alexs - Много пълен, изчерпателен и пос...
22.09.2011 20:24
katan написа:
Много пълен, изчерпателен и последователен постинг за стъпките до НЕЗАВИСИМОСТТТА.
Вчера прочетох още един такъв постинг, който ме изпълни с голямо задоволство.
Постингът е на bogomil.blog.bg.
Пиша това, защото смятам, че твоят и неговият постинг би трябвало да са в блог-вълната.
Има нужда от такива постинги. Вчера ми направи впечатление един коментар в моя постинг.
Някои хора дори не знаят химните на България.
Поздравявам те отново с НЕЗАВИСИМОСТТА и за постинга!

Благодаря!
Не ме учудва, че не знаят химните. Много хора у нас не знаят защо днес е празник .... Какво се е случило на 22 09 1908г. През годините на социализма този празник бе "забравен".
Отделно наскоро като правих пост за гр. Две Могили открих допълнителни подробности.
Случайно моята поредица от постове от Русе до Търново има връзка със събитията от 22 09 1908.
Поздрави и хубава празнична вечер !
цитирай
18. tota - Поздрави, Алекс!
22.09.2011 20:57
Докато има будни умове, България ще устои на този кръстопът!!

Благодаря ти!
цитирай
19. alexs - Tujno e. . Minalata godina, na tozi ...
22.09.2011 21:04
mileidi46 написа:
Tujno e..Minalata godina,na tozi den sleznax na leti6te Sofiq i trugnax da se razxojdam s edna priqtelka iz stolizata..Sednaxme v edna gradinka po zentura..i se priblijixa do men dvama ..edno momi4e s mikrofon i edno mom4e s kamera..Ot BHT.I me popitaxa iskam li da otgovorq na nqkoi vuprosi?! Za6to ne,kazax az.Nezavisima li e Bulgariq?-me popita momi4eto.Kazax-ne,nikoga ne e bila nezavisima!!! Kogato jizneniqt standart na bylgarite stane takuv,kakyvto e na tiq,deto na6ite politizi gi durjat za ruka i ni ravnqvat samo na dumi po tqx!!! Kogato bulgarskiqt narod izleze i im poiska smetka i im stro6i mezedesite..Mislex,4e nqma da go izlu4at..izlu4ixa go,no mnogo izrqzan..:(((
A nie mojem da si praznuvame vseki den...I kakvo praznuvame??? samo nqkoi bedni istini ot istoriqta ni..a drugoto e mul4anie..

Благодаря много хубав коментар! Казала си истината !
цитирай
20. alexs - Докато има будни умове, България ще ...
22.09.2011 22:14
tota написа:
Докато има будни умове, България ще устои на този кръстопът!!
Благодаря ти!

Както се казва чул те Господ!
Хубава празнична вечер Тота!
цитирай
21. alexs - http://a-specto/realnata-vl...
16.06.2016 22:40
http://a-specto/realnata-vlast-e-v-amerikanskoto-posolstvo/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5050221
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930