Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 15:24 - Черноморсkите солници Бургас в снимки - лечение с кал и луга
Автор: alexs Категория: Регионални   
Прочетен: 40659 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 04.03.2012 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Само на около 3 км северно от Бургас край морския бряг и близо до Сарафово
  се намират черноморските солници. Освен че се добива сол от морската вода. Тук има лечебна кал и лекувита луга. А може да е и незабравима атракция .

image


image

image

image


image


image
Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, разнасят се патологичните продукти в човешкият организъм, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.

Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява.

През кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Това спомага за зарастване на костите след счупване. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми , плексити. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.
 Освен че е лечебна Калта  е и  Атракция.

Лугата Има червеникъв отенък - концентриран разтвор на солена вода.
 И е тежка човек не може да потъне. Можете да се излежавате по гръб в силно осолената вода но не стойте прекалено дълго.
. Лугата е продукт на солодобива и съдържа само неорганични вещества - натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Получава се след изпаряване и концентрация на солите в езерната вода. Тя има болкоуспокояващ, тонизиращ и разнасящ ефект. Стойте в топлата луга не повече от 20-30 минути.
Лугата се прилага при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите ишас. Ако искате да облекчите кожно заболяване или да постигнете козметичен ефект, стойте далеч от лугата.
  
    За плановете за бъдеЩо застрояване  и битката в приватизацията  е следващия ми постинг
        Ще има край на безплатните кални бани в Бургаските солници


                     Добавено 08.08.2011



image





image

   

Съботно- неделна разходка до Сарафово




Гласувай:
9



1. анонимен - И най - важното
20.08.2009 16:51
всичко е безплатно. За същото въргаляне в луга и кал, в Балнеохотела в Поморие ще ви одерат кожите.
Но лугата не е червена от солта, а от вид малки рачета, които се развъждат в солената вода.
Само незнам дали след 1 година, когато се изпари и това езеро с луга, което е отделено за калолечение , Черноморски солници ще отпуснат друго езерце. Преди години имаше две - едното се изпари напълно, а това в което се търкаламе сега, до другото лято сигурно ще се е изпарило и то.
цитирай
2. alexs - Лечебно действие
20.08.2009 18:12
Лечебната кал се образува в солените водоеми получава се разтвор наречен РАПА има над 83 микроелемента калций магнезий цинк и др влиза се в лугата соления разтвор който е като в Мъртво море стои се 20 мин излизате и се намазвате с лечебната кал местата където има болка без областа на сърцето стоите докато изсъхнете изкъпвате се в морето и се прибирате правите си душ у дома без сапун или душгел помага за радикулит артрит полиартрит дископатия дискова херния плексити неврити шипове безплодие и най вече за псориазис косопад подагра лумбаго.
За здрави хора също е полезно и е приятно.
цитирай
3. анонимен - А как точно се стига там?
24.08.2009 12:32
А как точно се стига там?
цитирай
4. alexs - С питане до Цариград се стига....
24.08.2009 22:33
Всеки бургазлия може да каже къде се намират солниците .
До солниците няма обществен транспорт .
Може да се иде с Лек автомобил с велосипед или пеша.
Тръгва се от северния плаж на Бургас по асфалтов път и жп линия успоредни на плажа.Отива се в северна посока на около 3 километра.
Може да се предвижите и по плажната ивица.
цитирай
5. zvezdichka - Алекс видях
18.10.2011 15:03
линка за темата ти за калта от блога на Невена и ще ти копирам моя отговор и в твоята тема, защото има връзка :).

"Да се включа и аз в дискусията, която откривам в коментарите или по скоро да споделя моя опит от лятото :). Първо беше ми интересно да прочета постинга на сина ти с много подробна и полезна информация. Но за калта ми е думата. Тази година тръгнахме за Сарафово, но се озовахме в Поморие. Единия следобяд решихме да се разходим към Поморийското езеро и да си извадим лечебна кал, защото виждахме, че доста хора от плажа се бяха понамазали с черно и изглеждаха странно между впрочем. 1-я ден разбрахме, че езерото не е много наблизо, а ние си мислехме, че за половин час разходка ще стане и се върнахме, но 2-я ден тръгнахме навреме. Мястото много ми хареса, защото е все още диво и незастроено и от едната страна ни беше езерото, а от другата - морето. Алеята беше направена като еко-пътека с много образователни табели, от които човек може да се запознае с растителността в района. А когато отидохме на езерото видях, че има хора и реших да ги попитам за калта, защото хич не бях наясно. Те ми обясниха, че трябва да вляза до гърдите и да си гребна кал от дъното. Намерих една кофичка и опитах. Езерото е доста миризливо между впрочем, и трябваше на 2-пъти да се гмуркам за кал, която след като изнесох на брега трябваше да я прецедя през марля, защото хората ми обясниха, че в нея има пиявици и мидички. И така си напълних една кофичка с лечебна кал, която използвахме на плажа, че остана и за в къщи. И си поплувах малко в езерото, че не случихме много и на море в края на август. Червен флаг беше и спасителите не ни пускаха да влизаме в морето. А българите, които бяха така любезни да ми разкажат всичко, което знаят за извличането на калта ми казаха, че тях руснаците са ги научили."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5012590
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031