Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 15:00 - Велико Търново /от Русе до Търново/
Автор: alexs Категория: Лични дневници   
Прочетен: 26877 Коментари: 19 Гласове:
17

Последна промяна: 29.05.2012 11:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Велико Търново  е град, намиращ се в Северна България, център на община Велико Търново и област Велико Търново. До 1965 година името на града е Търново, което и  днес е по-често употребявано  в разговорния език. Населението на град В. Търново е около 70 000  Градът е разположен по поречието на р. Янтра, като в него се пресичат главните пътища, свързващи Източна със Западна България (Варна — 228 км, София — 241 км) и Централна Европа с Близкия изток и Турция (Русе — 107 км, Капитан Андреево — 209 км). През Велико Търново минава европейски транспортен коридор 9.  В съседния град Горна Оряховица (7 км) се намира летище и най-голямата ЖП-гара в Северна България.    image       Историята на града е на повече от 5 хилядолетия.
 В Търново е столица на България по време на Второто българско царство (1187 — 1393)
      Подробно за древната и средновековна история и за хълма Царевец:
  Велико Търново - Царевец - снимки

 След Освобождението и подписания Берлински договор градът е временна столица — тук се свиква Учредително събрание през 1879 г., на което се приема действалата до 1947 г. Търновска конституция, Първото Велико Народно събрание, което избира за княз Александър I, както и редица обикновени народни събрания.
  На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд I обявява Независимостта на България.
 В наши дни В. Търново е най-бързо развиващия  се град в северна България.
Всяка година на 22 март (9 март ст. ст.) Великотърновци празнуват победата на цар Иван Асен ІІ над Епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г. и денят на Св. Четиридесет мъченици.
 22 март е празник на гр. Велико Търново

image

Църквата Св. 40 мъченици
http://bg.wikipedia.org/wiki/Свети_Четиридесет_мъченици_(Велико_Търново)

http://zvezdichka.blog.bg/history/2010/03/22/cyrkvata-sv-40-mychenici-vyv-v-tyrnovo.515885
Педполага се че е съществувала още от 9 век под името „Рождество Богородично“ и е обновена, изписана и преименувана на „Свети 40 мъченици“ по решение на цар Иван Асен II в чест на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 година (денят на Свети 40 севастийски мъченици) над епирския деспот Теодор Комнин. През XIII-XIV век това е една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира „Великата лавра“.
На 18 май 1888 г. в тази църква се състои сватбата на министър-председателя на България Стефан Стамболов с Поликсени Костаки Станчова от Свищов. След като годежът е направен в Свищов, гостите пристигат с 40 файтона в търновската светиня, където е извършен сватбеният ритуал.
На 22 септември 1908 г. в църквата княз Фердинанд I обявява Независимостта на България.
В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ се намират едни от най-значителните старобългарски писмени паметници - Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.
В нея са погребани царете Калоян, Иван Асен II, Михаил Шишман, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 година, 800 години след неговата смърт.






image

 Църквата Св, 40 мъченици


image

Църквата Св 40 мъченици



image

Археологически разкопки 



image

 Моста в Асенева махала


image

Асенева махала 
http://www.youtube.com/watch?v=jOSaWwv6LoU
и този пост от блог.бг със снимки от Асенева махала
http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2010/03/20/asenova-mahala.515037?reply=1875696


image

  Изглед от високо към Асенева махала и църквата "Св. 40 мъченици"





image

 Изглед към Търново от Стамболовият мост.

 пълен 360 изглед  http://bg360.net/pano/veliko-tarnovo/yantra-most.php


"Стамболовият мост се намира в близост до самия център на град Велико Търново. Тръгвайки от сградата на Общината, минавайки покрай хотел Етър, след това и край хотел Велико Търново ще се озовете на самия мост. След като го прекосите, пък, ще се изправите пред паметника на Асеневци и градската галерия, както и пътя, който води към Университета, наляво, и съответно към ж.п. гарата - надясно......"
 Цялата статия


image

Стамболовият мост


image

Река Янтра


image



image

Хотел "Велико Търново"



image

Изглед от В. Търново



image

Паметник Асеневци
Паметникът "Асеневци" ( Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II) е построен през 1985 г., по случай навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България – самият той сочи нагоре. Паметникът е с голям размер и е разположен на изключително живописно и красиво място в града – до реката, в подножието на Света гора, до Стамболовия мост , до накацалите една върху друга къщи, придаващи специфично излъчване на града. Мястото наистина си заслужава да бъде посетено, от една страна за да се почувства силата на тези български царе и от друга - да се насладите на великолепните панорами изгледи, които се разкриват оттам.
  360 гр. панорама:  http://bg360.net/pano/veliko-tarnovo/pametnik-asenevci.php 



image



Паметник Асеневци


image


Художествената галерия

image


Художествената галерия "Борис Денев"
http://uniquebulgaria.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
http://vbox7.com/play:e8b2891d

Художествената галерия на град Велико Търново е една от най-старите в страната. Тя е истински архитектурен паметник, който функционира от 1934 г. Разположена е в самото сърце на града. Експозицията й е една от най – големите в България. През годините се допълва и обогатява с високохудожествени произведения достигащи фонд от около 5 000 творби обособени в три раздела живопис, графика и скулптура. Галерията събира и съхранява творби на български художници от различни поколения и периоди от развитието на българското изобразително изкуство. Фондът се експонира в адаптираната за целта сграда в парк “Асеневци”. На първия етаж са експонирани творби на тема “Велико Търново през погледа на художника”, а на втория свободно подбрани творби от фонда на галерията. В непосредствена близост до Държавната Художествена галерия, се намира паметника на Асеневци, гранд хотел “Велико Търново”, както и Стамболовият мост.
Работно време:
10 – 18 часа (без понеделник)
четвъртък свободен вход




image


Самоводска чаршия хана "Хаджи Николи"
http://www.bulgariainside.com/bg/articles/Самоводска-чаршия,-Велико-Търново/990/

През 19в. Самоводска чаршия е била централно място във Велико Търново. Разнообразието от занаяти, които се практикували там и преди и сега е огромно. Имало ковачи, казанджии, оръжейни майстори, грънчари, сладкари и др.
В наши дни голяма част от къщите и ателиетата са възстановени. Занаятчийте, които работят там, пред очите на туристите използват старинни способи и инструменти за направата на сувенири. Дюкяните, които в момента са работещи са за дърворезба, грънчарство, ножарство, кадаиф, сладкарство, тъкачество и други. Многобройните антикварни и сувенирни магазини предлагат уникални копия на старинни бижута, оръжия, керамика и дърворезба. Различните механи и ресторанти, разположени в непосредствена близост, предлагат типично български ястия.
 Хана Хаджи Николи http://vbox7.com/play:a6405b2b
Хан Хаджи Николи - кафене, ресторант, винен бар, лятна градина, музей и картинна галерия!Ханът “Хаджи Николи”, построен през 1858 г. от Кольо Фичето! 
 Тази година 2011 в хана бе изложено Боровското и Рогозенското траийски съкровища / БОРОВСКОТО СЪКРОВИЩЕ за което писах пост от поредицата от Русе до Търново/
 

 360гр. панорама  http://bg360.net/pano/veliko-tarnovo/samovodska-charshia.php 


image

По чаршията



image


image

По чаршията 

image




image






image

Велико търновска Митрополия / Епархия /
http://bg.wikipedia.org/wiki/Великотърновска_епархия


image

   Катедралният храм "Рождество Пресветая Богородица"
http://bg.wikipedia.org/wiki/Рождество_Богородично_(Велико_Търново)



image

Учредителното събрание(10 февруари 1879 - 16 април 1879 г.) е първото Народно събрание на България след Освобождението на България от Турско робство в 1878 година Създадено е на основание на Берлинския договор между Великите сили и Османската империя.
Състои се от 229 български народни представители: избрани от гражданите, назначени от Временното руско управление . Задачата му е да изработи основния закон на Княжество България. Открито е от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.
Председател на Учредителното събрание е Екзарх Антим I. Оформят се и работят две политически групи, които поставят основата на първите политическите партии : либерална партия и консервативна партия. Събранието обсъжда и приема с изменения проекта за основен закон създаден от руския юрист Сергей Лукиянов. По време на заседанията се водят сериозни спорове за характера на основния закон и най-вече за съотношението между правата на гражданите и държавния глава. За да подчертае стремежа на българския народ към действителна независимост, събранието обсъжда не Органически устав / символ на зависимост /, а Конституция / символ на независимост /. Приема Търновска конституция на 16 април 1879 г. Подписана е от всички народни представители. Определя държавното устройство, правата и свободите на българските граждани в новата държава Княжество България. Определена е от Търновската конституция като наследствена конституционна монархия зависима от Османската империя. Утвърждава принципа на разделение на властта - държавен глава /княз/, законодателна /Обикновено и Велико народно събрание/, изпълнителна / Министерски съвет / и съдебна / съд /. Наред с демократичните права на гражданите, Търновската конституция предоставя на държавния глава значителна власт и контрол. В сила до 1947 г. След нейното приемане Учредителното събрание се саморазпуска.
  В наши дни сградата на учредителното събрание е музей.
http://bg.theoldcapital.eu/Музей_Възраждане_и_Учредително_събрание_241g.html




image

Паметникът "Майка България" е в центъра на Велико Търново.
Посветен е на загиналите в 4 войни - Руско-турската 1877-1878 г., Сръбско-българската 1885 г., Балканска и Първата световна война. Паметникът е построен със средства, дарени от населението на Велико Търново.
http://www.bgvakancia.com/zabelejitelnosti-v-bulgaria/index.php?act=article&aid=171

360гр. панорамна снимка:
 http://bg360.net/pano/veliko-tarnovo/pametnik-maika-bulgaria.php


image

  В.  Търново е важен пътен възел тук се пресичат главните пътища.
   В по-далечен план е пивоварният завод "Болярка".
    http://www.boliarka.com/istoria.html
   

image

 Гара Велико Търново

image

 В последните години усилено се строяха нови жлищни сгради......
За Северна България  след Варна цените на имотите са най-скъпи във В. Търново.

image

 Хълма Света Гора  където е и Великотърновския университет "Кирил и Методий"
 http://www.uni-vt.bg/1/



image

 На път към Царевец.................
 
  Велико Търново - Царевец - снимки




София е избрана за столица в 1879 г. ...... само с . ... единствен глас не е достигнал, за да бъде градВелико Търново столица на България! ...




image









Официален сайт:  http://veliko-tarnovo.net/

уикипедиа св. енциклопедиа:  http://bg.wikipedia.org/wiki/Велико_Търново

община Велико Търново:  http://veliko-turnovo.bg/newsite/

Велико Търново във фейсбук http://bg-bg.facebook.com/VelikoTarnovo


Блогове: 
http://ckarlet.blog.bg/turizam/2010/06/18/razhodka-do-grad-veliko-tyrnovo.564091

http://lubara.blog.bg/turizam/2011/01/15/veliko-tyrnovo-dnes.667989





  Поредица от Русе до Търново за: 
 РУСЕ    ДВЕ МОГИЛИ   БОРОВО 
   БЯЛА  ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ

   В. ТЪРНОВО -ЦАРЕВЕЦ

ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСМОСТА 22 СЕПТЕМВРИ

     ГОРНА ОРЯХОВИЦА


image А. С. 








Гласувай:
17



1. dushka - !
20.09.2011 16:48
Поздрави, Алекс!
цитирай
2. sparotok - !
20.09.2011 18:21
Пак ме зарадва:)

Обичам Търново, но колкото и пъти да съм го посещавал все не ми е стигало времето да видя всичко. Благодаря ти за предоставената възможност да компенсирам:)

Поздрави!
цитирай
3. alexs - Поздрави, Алекс! Благодаря! и. . ...
20.09.2011 18:53
dushka написа:
Поздрави, Алекс!

Благодаря! и .... Творчески успехи!
цитирай
4. alexs - Пак ме зарадва:) Обичам Търново, ...
20.09.2011 18:56
sparotok написа:
Пак ме зарадва:)
Обичам Търново, но колкото и пъти да съм го посещавал все не ми е стигало времето да видя всичко. Благодаря ти за предоставената възможност да компенсирам:)
Поздрави!

Толкова много неща има да се видят в Търново.... там може да се почустваме горди че сме българи
цитирай
5. blogena - И аз да те поздравя
20.09.2011 19:49
Теб, Велико Търново и ии Русеее :)
цитирай
6. alexs - И аз да те поздравя Теб, Велико ...
20.09.2011 20:27
И аз да те поздравя
blogena написа:
Теб, Велико Търново и ии Русеее :)

Благодаря! Имам хубави спомени и двата града Търново и особено от Русе.......
И ти предполагам от Русееее :)))
цитирай
7. mt46 - Поздрав, Алекс!
20.09.2011 21:07
Богат постинг! Но май не си успял да стигнеш до университета... :)))
Някога по Самоводската чаршия
съм сядал на кафе. Или ракия... :)))
цитирай
8. alexs - Богат постинг! Но май не си успял да ...
20.09.2011 22:14
mt46 написа:
Богат постинг! Но май не си успял да стигнеш до университета... :)))
Някога по Самоводската чаршия
съм сядал на кафе. Или ракия... :)))

Едно много приятно място е Самоводската чаршия......
За университета съм споменал......
Поздрави Марине
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Прекрасен постинг! Благодаря ти, Alexs!
20.09.2011 23:14
на една от снимките сякаш попаднах в други векове... Въздухът е древен.:) И си го уловил. В светлината... Като мрежа на времето. Много обичам Търново, а отдавана не съм била. Но ето, сега, благодарение на теб се озовах там...:) Поздрави!
цитирай
10. alexs - на една от снимките сякаш попаднах в ...
21.09.2011 08:27
malchaniaotnadejda7 написа:
на една от снимките сякаш попаднах в други векове... Въздухът е древен.:) И си го уловил. В светлината... Като мрежа на времето. Много обичам Търново, а отдавана не съм била. Но ето, сега, благодарение на теб се озовах там...:) Поздрави!

Наистина като се разхождаме то старите Търновски улици се връщаме назад във времто.....там всичко е история всяко камъче дори.....
Благодаря за хубавите думи!
цитирай
11. sparotok - Търново
21.09.2011 08:38
alexs написа:
sparotok написа:
Пак ме зарадва:)
Обичам Търново, но колкото и пъти да съм го посещавал все не ми е стигало времето да видя всичко. Благодаря ти за предоставената възможност да компенсирам:)
Поздрави!

Толкова много неща има да се видят в Търново.... там може да се почустваме горди че сме българи


Така е, имам ли възможност ходя до този чуден български град.

Поздрави!
цитирай
12. ckarlet - Прекрасна разходка, Алекс! В по...
21.09.2011 12:06
Прекрасна разходка, Алекс! В постинга ми за Търново бях пропуснала уличката "Гурко", която е важна за историята на В. Търново. А ти си направил страхотни снимки и от там!
Поздрави! С удоволствие разгледах и прочетох!
цитирай
13. alexs - Прекрасна разходка, Алекс! В по...
21.09.2011 15:44
ckarlet написа:
Прекрасна разходка, Алекс! В постинга ми за Търново бях пропуснала уличката "Гурко", която е важна за историята на В. Търново. А ти си направил страхотни снимки и от там!
Поздрави! С удоволствие разгледах и прочетох!

Благодаря! твоите снимки също са страхотни......
На улица Гурко има табела с надпис на 3 езика:
"Тази живописна улица съхранява атмосферата на възрожденско Търново. Това е най-старата улица на града с уникално съчетание на природна даденост и автентична архитектура. Тук на 7 юли 1877г. тържествено е посрещнат генерал Гурко начело на руските войски освободили Търново. Днес улицата носи неговото име. "
цитирай
14. mileidi46 - Mnogo e krasivo!!! Bila sum po...
21.09.2011 19:31
Mnogo e krasivo!!!
Bila sum posledno tam...prez 1995 godina:(((
Pozdravleniq za xubaviqt posting!!
цитирай
15. alexs - Mnogo e krasivo!!! Bila sum po...
22.09.2011 10:37
mileidi46 написа:
Mnogo e krasivo!!!
Bila sum posledno tam...prez 1995 godina:(((
Pozdravleniq za xubaviqt posting!!

Благодаря!
цитирай
16. zvezdichka - Много спомени
27.09.2011 14:48
имам в този град, посторен на хълм :)... Има улички, които бих искала да посетя отново, да се видя с хора, които не съм виждала отдавна... Но времето толкова бърза наистина...
Поздрави за постинга Алекс!
цитирай
17. alexs - имам в този град, посторен на хълм ...
04.10.2011 08:20
zvezdichka написа:
имам в този град, посторен на хълм :)... Има улички, които бих искала да посетя отново, да се видя с хора, които не съм виждала отдавна... Но времето толкова бърза наистина...
Поздрави за постинга Алекс!

Благодаря!
Нека спомена твоите чудесни постинги за Църквата Св. 40 мъченици и Асенева Махала.
http://zvezdichka.blog.bg/history/2010/03/22/cyrkvata-sv-40-mychenici-vyv-v-tyrnovo.515885

http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2010/03/20/asenova-mahala.515037?reply=1875696
цитирай
18. анонимен - Hi
26.11.2011 04:18
Hello. <a href=http://kaleostra.info/>kaleostra</a>
цитирай
19. lubara - Поздрави, alexs!
22.03.2012 23:24
Добре си се разходил, виждам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041275
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930