Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 20:04 - Русе - снимки и спомени. / От Русе до Търново /
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 41231 Коментари: 47 Гласове:
27

Последна промяна: 19.10.2012 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 История на град Русе
В чертите на съвременния град се намира известната Русенска селищна могила - праисторическо поселение, съществувало преди повече от 5000 години. В началото на новата ера върху част от територията на днешния град Русе е възникнало античното селище Сексагинта Приста (градът на Шейсетте кораба), като “приста” означава точно определен вид гръцки речен стражеви кораб. Основано е по времето на римския император Веспасиан (69-79). Просъществува до VI век, когато е разрушен от аварите. През средновековието край развалините на античното селище се появява ново, посочено за първи път в Брушкия пътеводител от XIV век като Роси, а в султански регистър от 1431 г. и в мирен договор между Османската империя и Маджарската държава от 20.VIII.1503 г. с името Руси. В хрониките на Ахмед Нешри и в редица стари карти градът е даден като единно селище с разположения на срещуположния бряг на Дунав Гюргево под името Йоргьоги, Йоргово, Юрукова, Руси отсам и отвъд Дунав, Гюргево отсам и отвъд Дунав. През 1595 г. влашкият владетел Михай Витязул (Храбри) прави опит с влашко-българска войска да освободи България, при което градът е разрушен. След възстановяването му в началото на XVII век получава името Русчук . Градът се превръща във важно пристанище и силна гранична крепост. През 1811 г. руският генерал Кутузов провел известното Русчушко сражение, в което се проявил като талантлив пълководец. В 1864 г. градът става център на Дунавската област в Османската империя. През 1866 г. е построена първата жп линия по българските земи - Русчук-Варна. Било създадено първото модерно земеделско стопанство Нумине (Образцов чифлик). Основано е Речно управление и за кратък период са закупени 7 парахода и 15 шлепа. Открита е печатница с машини от Виена, в която се печатали вестници, книги и учебници. Открива се книжарницата на Христо Г. Данов. За нуждите на светското образование в Русчук през 1843 г. Александър Русет издава в Страсбург първата географска карта на България на български език.
С активното корабоплаване по Дунав в града прониква европейско влияние и това се отразява положително на цялостното му развитие. Архитектурата не остава по-назад и започват да се строят частни и обществени сгради, наподобяващи стила на столицата на Австро-унгарската империя - Виена. Европейската мода в облеклото също прониква най-напред в този български град. От 1 януари 1866 г. тук започват първите по българските земи метеорологични наблюдения със съвременна австрийска апаратура.
Русчук не остава встрани от борбите за духовно и национално освобождение, още повече, че като входна врата към Европа тук най-напред проникват съвременните свободолюбиви идеи на Стария континент. Читалище “Зора” и домът на изключителната българска патриотка баба Тонка Обретенова стават огнища на националната борба. Много революционери са подпомогнати да напуснат империята или да се завърнат в Отечеството. Тук загива при престрелка с турската полиция Ангел Кънчев - един от най-верните и пламенни съратници на Левски. В града са погребани Баба Тонка, синовете и дъщерите ґ, революционери, отдали живота си за свободата на България - Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Христо Македонски, Димитър Ценович и още много велики българи.
През 1978 г. в Русе беше открит Пантеон на възрожденците с вечен огън. В него са събрани костите на много от 453-те достойни българи, родени или свързали живота си с този град, чиито имена са изписани в пантеона. На 20.II.1878 г. руските войски, начело с ген. Тотлебен, влизат в Русчук, посрещнати възторжено от населението, водено от митрополит Климент Браницки (Васил Друмев).
Градът е бил най-големият в освободените български земи - наброявал е над 20 000 жители. На 31.VII.1879 г. e вдигнат български флаг на подарените от Русия кораби, с което се поставя началото на организираното българско корабоплаване. През 1881 г. е открито и първото морско техническо училище, преместено по-късно във Варна. През 1881 г. е създадена и първата българска банка - “Гирдап”. През 1889 г. е учредена първата българска търговска камара, а две години по-късно - първото наше акционерно застрахователно дружество “България”. Към края на XIX век в свободния град Русе творят много известни архи текти (Едуард Винтер, Удо Рибау, Георг Ланг, Едвин Петрицки, Негос Бедросян, Тодор Тонев, Никола Лазаров и др.), художник-декоратори (Карло Франческани, Джовани Питор и др.), паркостроители (Фердинанд Халобер, Рихард Нойвирт и др.). Неслучайно и досега Русе се счита за най-европейския български град. Тук са родени писателите Елиас Канети, носител на Нобеловата награда за литература за 1981 г., Добри Немиров, Майкъл Арлън, живели са Любен Каравелов, Иван Вазов, Стоян Михайловски, поетът Цветан Радославов, автор на текста и мелодията на песента “Горда Стара планина” (1885), превърнала се в български национален химн, художникът Жул Паскен (Пинкас), пианистът Ото Либих, оперната артистка Мими Балканска, академик Михаил Арнаудов.
Ролята на града нараства още повече с построяването през 1954 г. на т.нар. Мост на дружбата между българския и румънския бряг. Именно тук, в Русе, в края на 80-те години на XX век се зароди гражданското движение за защита на града от обгазяванията на Гюргевския химически комбинат( Румъния), белязало началото на демократичните промени в България. Понастоящем Русе е крупен икономически, транспортен, културен и туристически център.


2011 г
Град Население
) Население
(по постоянен адрес)
София    1249103
Пловдив 381985
Варна     359562
Бургас    219120
Русе       173205

1880г.
По време на Освобождението Стара Загора, Варна, Пловдив, Русе и Шумен са по-големи градове от София. Русе е градът с най-многобройно население тогава.
маселение 1880г
Русе         26 163
Варна       24 555
Пловдив   24 053
София      20 501
Бургас         2950
  история на гр. Русе

 

 




image

 Гарата на Русе. От Русе до Варна е построена първата ж. п. линия в България
   За първата ж.п. линия в България
http://varna.info.bg/railroad_past.htm  

https://www.vbox7.com/play:c3e78c92

 
image


 Русенският драматичен театър "Сава Огнянов"
сградата нарична още " Доходно здание"
http://www.theatre.ruse.bg/

  image

Паметникът на Свободата в Русе е построен в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки. С течение на времето е придобил значение като един от символите на града
 панорамна 360 снимка  http://bg360.net/pano/ruse/index_en.php

image


 Паметникът на Свободата в Русе
панорамна 360 снимка http://bg360.net/pano/ruse/pametnik-svobodata_en.php  

image


 Сграда на съдебната палата. Построена е през 30-те години на 20 век. През тоталитарните години е била окръжен народен съвет. След прехода е върната на съдебната власт.  
image


 Община Русе - сграда.  Построена през 80-те години на 20 век. В сградата  е бил окръжния комитет на БКП.

Р Е К А     Д У Н А В


image



image


 панорамна 360 снимка  http://bg360.net/pano/ruse/konskia-plaj_en.php




image



image

панорамна 360 снимка  http://bg360.net/pano/ruse/do-pontona_en.php






                Стара архитектура  Централната част на града е известна с уникалната си архитектура от края на XIX-ти и началото на ХХ-ти век. В старите сгради широко са застъпени стиловете барок, модерен, неокласицизъм . Стилът на много от сградите е повлиян от виенската архитектура. Русе често е наричан малката Виена.

image


image

панорамна 360 снимка  http://bg360.net/pano/ruse/alexandrovska-str_en.php

                                       


image




   Б о л н и ц а т а  и  М О Л А 
image


На пътя пред болницата се вихреше амбулантна търговия. От ляво е новопостроен мол. Отдясно е болницата /МБАЛ и ДКЦ-1/


image

   Болницата  МБАЛ - хирургически блок
   http://www.mbal.rousse.bg/



image


 Молът  има чудесна кафе-сладкрница с панорамен  изглед на р. Дунав и отсрещния румънски  бряг.

                                                                       М У З Е И
 

image
 Къща музей на Баба Тонка Обретенова
http://bg.wikipedia.org/wiki/Тонка_Обретенова
image

                                       къща музей на Захари Стоянов


image

   Пантеона на възрожденците в Русе
Пантеонът на възрожденците е паметник-костница, Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др.
За построяването на Пантеона през 1977 г. е съборена църквата „Вси светии“ в старото русенско гробище.
  Почетени са 453-ма души - участници в Ботевата чета,Червеноводска чета , Априлското въстание и опълченци, като имена са изписани във вътрешността.
http://www.tourism-bg.net/obekti/50.2_ruse_muzei_panteon_na%20vazrojdentzite.html


image

 Исторически музей. Сградата е построена в края на 19 век. Била е околийско управление. През тоталитарните години - съдебна плата. А през последните години в нея е настанен историческия музей.
http://www.museumruse.com/



          
    Ц Ъ Р К В И

image


Новостроящата се църква "Всях Светих"
Новият храм се строи с доброволни пожертвования от страна на фирми и обикновени хора. За града тази църква е особено важна, тъй като с нейното събаряне през 1977 г., за да се построи Пантеона на възрожденците, се свързват всички нещастия на Русе, включително и хлорното обгазяване от Гюргево. Затова преди няколко години бе започнато нейното възстановяване в Парка на възрожденците, където тя се прави от арх. Тончо Тончев по чертежи от стария храм.


image


Католическа църква "Св.Павел от кръста"
1892 г., храмът бива завършен, като стилът е неоготически с 31 метрова камбанария. Проектът е на италианския архитект – Валентино (проектирал и католическата църква във Варна)        http://catholic.bg/

image


Катедралният храм “Св. Троица” в град Русе е построен през 1632 година 
Най-колоритен е иконостасът на храма. Все още не е изяснен неговият произход. Някъде се отбелязва, че е единственият иконостас в Северна България от Самоковската школа и че иконите са рисувани от бащата на Захари Зограф – Христо Димитров през 1807 г
http://www.jusoft.net/diocese/church/trinity.html

панорамна 360 снимка http://bg360.net/pano/ruse/sveta-troica-cyrkva_en.php

Басарбовски скален манастир
http://www.bulgariamonasteries.com/basarbovski_manastir.html




              БИБЛИОТЕКИ  И  УЧИЛИЩА

image

Регионална библиотека “Любен Каравелов” – помещава се в красива сграда - архитектурен паметник. 
Русенската библиотека е една от най-рано създадените градски библиотеки в България. Библиотеката започва своето съществуване след решение на Градската община от 1888 г.
http://www.libruse.bg/


image

 Гимназия "Христо Ботев"
  Мъжката гимназия е построена през 1898 г. по проект на арх. Петко Момчилов. Като учител в нея Ст. Михайловски написва текста на “Върви, народе възродени”. 



image

  Математическа гимназия  "Баба Тонка"          Моето училище
 Математическа гимназия "Баба Тонка" има почти 145-годишна история и е наследник на Девическото училище в Русе. От 1970 година е профилирана математическа гимназия със специализирани паралелки по математика, информатика и биология и с интензивно изучаване на английски език.

 

image


 Музикалната гимназия 
Сградата е построена през 1900 година и е паметник на културата от национално значение.
Сградата е силно засегната от земетресението през 1977 г. и оттогава насетне нейният блясък постепенно изчезва. След земетресението в основата на сградата са излети бетонни греди, които да я поддържат. През 2007 г. сградата е продадена на фондация Братя Бобокови, които поемат ангажиментът да я възстановят и да тя да се използва са нуждите на културните мероприятия в Русе.

image

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.148602761838525.29985.122552017776933&type=1

Началото е положено през 1883 г., когато в Русе се открива Германско училище с търговски отдел. По-късно през 1929 г. училището е признато като Търговска гимназия от Министерството на просветата и от Министерството на търговията и промишлеността. От 2005 г. гимназията носи името на родения в Русе нобелов лауреат за литература писателя Елиас Канети.



image


снимка:
http://bg-bg.facebook.com/pages/ГРУПА-ЗА-КОЛЕГИ-И-ПРИЯТЕЛИ-ОТ-ВИМЕС-РУСЕ/135450829812529
Русенският университет „Ангел Кънчев“ е висше училище, образувано на 21 юли 1995 г. като приемник на Висшия институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство (ВИММЕСС) в Русе, създаден на 12 ноември 1945 г.

Русенски университет
http://bg.wikipedia.org/wiki/Русенски_университет




средни училища
http://bg.wikipedia.org/wiki/Средни_училища_в_Русе




   рр


       уикипедиа  за Русе
        http://bg.wikipedia.org/wiki/Русе
        
      забележителности на Русе
       http://onlineruse.com/history/history.php
 
       блог на Скарлет  за Русе
      http://ckarlet.blog.bg/tq-i-toi/2011/03/28/ruse-edna-dunavska-mechta.718010

       блог на аn200 поглед на Русе от телевизионната кула
       http://an200.blog.bg/drugi/2009/11/15/ruse-otvisoko-televizionna-kula.436597

      Русе инфо форум за Русе,  камери в реално време от някои точки от Русе
      http://www.ruseonline.info/main_bg.htm




image


За първи път в Русе и България: 1866 първата железопътна линия Русе - Варна през 1866 г.
1878 г. – Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин.
1881 г. – първият флотски духов оркестър.
1881 г. – първата фабрика за обработване на кожи.
1882 г. – първата обществена сграда в България – зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.
1883 г. – първата българска парна пивоварна, построената от чешкия индустриалец Хаберман.
1883 г. – първата българска фабрика за сапун.
1887 г. – първата българска плетачна фабрика.
1889 г. – за първи път в България се учредява българска търговска камара.
1890 г. – първата българска фабрика за мебели.
1891 г. – първото българско акционерно застрахователно дружество ”България” със свои клонове в София и други градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.
1895 г. – първата българска химическа фабрика.
1895 г. – за първи път в България се учредява българска търговско-индустриална камара.
1897 г. – първата публична кинопрожекция в България.
1897 г. – първият асансьор в България, функционирал по американски образец в построеният през 1897 година хотел „Чикаго”, собственост на Соломон Блаущайн.
1897 г. – първата в България скулптурна ателиера на П. Гавалас и Л. Лир.
1898 г. – първата българска фабрика за железни ролетки.
1898 г. – първата българска фабрика за мелнични машини.
1906 г. – първата българска фабрика за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.
1907 г. – първият орган в България е монтиран в католическата църква Св. Павел.
1911 г. – първото кино в България, наречено ”Модерен театър”.
1914 г. – първата българска фабрика за синка за пране.
1933 г. – първата българска петролна индустрия, собственост на Йожеф Вешков.
1935 г. – първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе – Видин.
1935 г. – Русе става седалище на Българско речно плаване.
1954 г. – първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния.

 А С
 С това завършва разходката из красивия град на Дунав 
  за да продължи из Русенска област .....


    Поредица от Русе до Търново
  ДВЕ МОГИЛИ  БЯЛА   БОРОВО  ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ

  В. ТЪРНОВО -ЦАРЕВЕЦ

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГОРНА ОРЯХОВИЦА


Марин Тачков - Песен за Русе

http://vbox7.com/play:b0df8c18

А С










Гласувай:
27



1. ckarlet - Привет, Алекс! И ние посетихме гр. ...
25.07.2011 21:07
Привет, Алекс! И ние посетихме гр. Русе, но тогава беше в разкопки и го обновяваха. Сега виждам, че вече е постигнат резултата от разкрасяването му!
Страхотен град е и с невероятна архитектура! Не напразно му казват малката Виена.
Поздрави за хубавата разходка!
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Алекс!
25.07.2011 21:19
Защо не си снимал и Икономическия техникум, където съм учил? Беше най-елитното училище... На две крачки е от МГ...
цитирай
3. alexs - Приемам критиката за икономическия също много красива сграда !
25.07.2011 21:56
mt46 написа:
Защо не си снимал и Икономическия техникум, където съм учил? Беше най-елитното училище... На две крачки е от МГ...

Ще добавя снимка на икономическия по-наттаък
Забелязал съм, че в Русе има много красиви сгради на училища- архитектурни паметници това в другите градове не се среща или е рядко изключение!
цитирай
4. alexs - Привет, Алекс! И ние посетихме гр. ...
25.07.2011 23:09
ckarlet написа:
Привет, Алекс! И ние посетихме гр. Русе, но тогава беше в разкопки и го обновяваха. Сега виждам, че вече е постигнат резултата от разкрасяването му!
Страхотен град е и с невероятна архитектура! Не напразно му казват малката Виена.
Поздрави за хубавата разходка!

Благодаря Скарлет! Наистина европейска архитектура! Русе някои му казват най-европейския град в България! Само и дано манталитетът да ни стане европейски!
Не само Русе е в бил в разкопки Бургас през зимата центъра му съшо беше в разкопки. От Сливен много хора се оплакват, че е разкопан и така е оставен!
цитирай
5. alexs - 1. shtrakalka - Хубав си ни е градът! ...
25.07.2011 23:44
1. shtrakalka - Хубав си ни е градът! Признай, че е по-хубав от Бургас.
shtrakalka написа:
И хубава разходчица си си спретнал.
п.п.- Що не се обади?

Ами то Русе има най-хубавия централен площад в България. И най-хубавата архитектура!
Търново също е красиво!
Само че Бургас е най-добрият град за живеене в България. Има си някои природни дадености.....
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=619553
цитирай
6. mt46 - Да, но
25.07.2011 23:47
Русе е най-хубавият град в Северна България!... :)))
цитирай
7. alexs - Русе е най-хубавият град в Северна ...
26.07.2011 00:23
mt46 написа:
Русе е най-хубавият град в Северна България!... :)))

Да но, Търново също претендира да е най-хубавия град в Северна България и не само!
Не случайно цените на имотите се вдигнаха много там. Мисля че и двата града са красиви по свой начин. Докато Русе някои му казват малката Виена.
Около Русе има красиви паркове като парка "Липник". Градския парк край Дунав -"младежки парк".
цитирай
8. tota - Алекс, чедесно представяне на Русе!
26.07.2011 07:31
Русе е една от входните врати на България от Европа и с право може да се гордее, че е европейски град. Не само архитектурата, но и духът, който витае там говори за това.
Продължавай да ни радваш с представянето на нашата красива България.
Хубав ден!
цитирай
9. nkf - Много хубав пост за един много хубав ...
26.07.2011 09:13
Много хубав пост за един много хубав град ,какъвто е Русе.
цитирай
10. stela50 - Много красив град е Русе ...Чудесен постинг !
26.07.2011 10:25
Винаги по нещо ми е напомнял моя град ...архитектура ,атмосфера ...
и хората ,които познавам може би . Впечатли ме сградата на Библиотеката ,
отдавна съм гостувала на града , винаги е носил нещо от Стара Европа ,
а сега се е превърнал в истински европейски град . Разходката ми беше приятна .
Благодаря ,Алекс !
цитирай
11. an200 - Привет от Русе!:))
26.07.2011 11:01
Благодаря ти за разходката из родния град!Само русенец може да спретне такъв постинг с толкова любов и гордост!:)
Щеше да се обаждаш.:)

http://an200.blog.bg/drugi/2009/11/15/ruse-otvisoko-televizionna-kula.436597
цитирай
12. monaliza121 - Алекс,
26.07.2011 14:29
След постинга ти се отказах да ходя в Русе.:))))))))
Благодаря за разходката и подробното изложение!:))
цитирай
13. pevetsa - Поздравления, не бих заменил гр...
26.07.2011 15:41
Поздравления, не бих заменил градът си с никой друг, макар че вчера докато направят имунизация на Ели, за десет минути, паяка ми вдигна Алфата пред болницата!
На амбулантните търговци колите им стоят там и си продават, нооооо за други не може!
цитирай
14. monna - Браво на теб!
26.07.2011 17:47
Обзорна обиколка на Русе!!
Красив град със страхотна архитектура...
Хубаво лято!
цитирай
15. silwiqna - :)
26.07.2011 19:17
Твоите разходки винаги са хубави!
цитирай
16. alexs - Русе е една от входните врати на Б...
26.07.2011 20:36
tota написа:
Русе е една от входните врати на България от Европа и с право може да се гордее, че е европейски град. Не само архитектурата, но и духът, който витае там говори за това.
Продължавай да ни радваш с представянето на нашата красива България.
Хубав ден!

Русе е бил център на икономическия и културен живот в България в края на 19-ти век и началото на 20-ти век. А това което го представям не е кратко туристическо посещение за мен. А по някъкъв начин свързано с мен в по-минали времена.
Има доста интересни и малко познати неща ..... в следващите ми постинги ще ги видите.
цитирай
17. erato7 - Много ми хареса виртуалната раз...
26.07.2011 20:36
Много ми хареса виртуалната разходка из Русе, Алекс! Благодаря ти!
цитирай
18. alexs - Винаги по нещо ми е напомнял моя г...
26.07.2011 20:38
stela50 написа:
Винаги по нещо ми е напомнял моя град ...архитектура ,атмосфера ...
и хората ,които познавам може би . Впечатли ме сградата на Библиотеката ,
отдавна съм гостувала на града , винаги е носил нещо от Стара Европа ,
а сега се е превърнал в истински европейски град . Разходката ми беше приятна .
Благодаря ,Алекс !

Да по нещо напомня и за твоя красив град, който малко познавам.
цитирай
19. alexs - Благодаря ти за разходката из ро...
26.07.2011 20:45
an200 написа:
Благодаря ти за разходката из родния град!Само русенец може да спретне такъв постинг с толкова любов и гордост!:)
Щеше да се обаждаш.:)

http://an200.blog.bg/drugi/2009/11/15/ruse-otvisoko-televizionna-kula.436597

Благодаря! Може би щях да остана русенец, но нещата се развиха по друг начин......
цитирай
20. alexs - След постинга ти се отказах да ходя в ...
26.07.2011 20:47
monaliza121 написа:
След постинга ти се отказах да ходя в Русе.:))))))))
Благодаря за разходката и подробното изложение!:))

Ако знаех, че се отказваш да ходиш нямаше да го направя този постинг:)))))
цитирай
21. alexs - Поздравления, не бих заменил гр...
26.07.2011 20:52
pevetsa написа:
Поздравления, не бих заменил градът си с никой друг, макар че вчера докато направят имунизация на Ели, за десет минути, паяка ми вдигна Алфата пред болницата!
На амбулантните търговци колите им стоят там и си продават, нооооо за други не може!

Въпреки че, много отдавна съм го напуснал Русе аз много го ценя. Е същите истории с паяците и в Бургас.
цитирай
22. alexs - Обзорна обиколка на Русе!! Кр...
26.07.2011 21:06
monna написа:
Обзорна обиколка на Русе!!
Красив град със страхотна архитектура...
Хубаво лято!

Благодаря!
Замислял съм се мога ли да направя обзорна обиколка на Бургас!?
Често съм правил сравнения Бургас и Русе Бургас е изпреварил по някои неща Русе,
но не и по страхотната архитектура .....
А Бургас се е превърнал в културна столица .....
цитирай
23. alexs - Много хубав пост за един много хубав ...
26.07.2011 21:07
nkf написа:
Много хубав пост за един много хубав град ,какъвто е Русе.

Благодаря!
цитирай
24. alexs - Твоите разходки винаги са хубав...
26.07.2011 21:11
silwiqna написа:
Твоите разходки винаги са хубави!

Благодаря ти! А ти можеш да направиш една разходка из Родопите и някой ден да я покажеш. :))
цитирай
25. alexs - Много ми хареса виртуалната раз...
26.07.2011 21:13
erato7 написа:
Много ми хареса виртуалната разходка из Русе, Алекс! Благодаря ти!

И аз Благодаря!
цитирай
26. alexs - 27. shtrakalka - "Около Русе ...
26.07.2011 23:40
27. shtrakalka - "Около Русе има красиви паркове като парка "Липник"
shtrakalka написа:
Казвала ли съм ти, че там живея?
И не си заменям местенцето за никое друго в околията!

Не знаех това! Чудесно местенце за живеене .....късметлийка!
Пропуснах да направя снимки на паркове , а хубаво беше да има ........
цитирай
27. kleopatrasv - Чудесни са! Уловил си точно дета...
26.07.2011 23:45
Чудесни са! Уловил си точно детайлите и си ни показал най-важното.
Поздравления!
цитирай
28. mt46 - А
27.07.2011 10:22
красивата алея в Младежкия парк /започваща от паметника на "Альоша"/ е може би най-дългата алея в България.........................................................
Преди месец се разходих по нея, но не успях да достигна до края... :)))
цитирай
29. анонимен - стоян
27.07.2011 13:33
Много удачно направен блог,ама непълен.Не сте дали за, не знам как да се изразя,да представите ,по старому, ВИММЕСС-сега Русенски Университет.Учебното Заведение е дало хляб на много хора,дало е и много хора на обществото,като са споявили на бял свят благодарение на него.Покажети ,ако обичате,и сгради от ул."Александровска", около старото пристанище.Може да покажете остатъците от тежката химя и машиностроене,това което направи града на едно от първите места в Б-я.Съжалявам,че не станах да живея на това хубаво място.Желая Ви най-малко още 200 г живот и здраве и все такива хубави работи да правите.
цитирай
30. alexs - Много удачно направен блог, ама ...
27.07.2011 13:50
анонимен написа:
Много удачно направен блог,ама непълен.Не сте дали за, не знам как да се изразя,да представите ,по старому, ВИММЕСС-сега Русенски Университет.Учебното Заведение е дало хляб на много хора,дало е и много хора на обществото,като са споявили на бял свят благодарение на него.Покажети ,ако обичате,и сгради от ул."Александровска", около старото пристанище.Може да покажете остатъците от тежката химя и машиностроене,това което направи града на едно от първите места в Б-я.Съжалявам,че не станах да живея на това хубаво място.Желая Ви най-малко още 200 г живот и здраве и все такива хубави работи да правите.

Благодаря!
Да много неща има за покзване не съм успял всичко да покажа, а за Русенския университет "Ангел Кънчев" - както сега наричат ВИММЕСС сте прав. Аз също доста съжалявам ,че не останах да живея на това хубаво място. Но отидох на друго хубаво място....
цитирай
31. mmagy - Чак завидях на русенци за това пр...
27.07.2011 18:35
Чак завидях на русенци за това представяне на техния град;)Поздравления!Красив град!
цитирай
32. alexs - Чудесни са! Уловил си точно дета...
28.07.2011 08:40
kleopatrasv написа:
Чудесни са! Уловил си точно детайлите и си ни показал най-важното.
Поздравления!

Благодаря за поздравленията! Свищов също е красиво дунавско градче!
цитирай
33. alexs - красивата алея в Младежкия парк ...
28.07.2011 08:56
mt46 написа:
красивата алея в Младежкия парк /започваща от паметника на "Альоша"/ е може би най-дългата алея в България.........................................................
Преди месец се разходих по нея, но не успях да достигна до края... :)))

За парковете на Русе би трябвало специален пост като "Липник" и "Младежкия Парк"
Можете да видите тази статия
Русенският Парк на младежта - екомаршрут в градска среда
http://www.bgvakancia.com/zabelejitelnosti-v-bulgaria/index.php?act=article&aid=579

Парка Липник снимки
http://gogosrs.snimka.bg/nature/park-lipnik-ruse.155104
цитирай
34. monna - Можеш, разбира се, но....
28.07.2011 10:20
alexs написа:
monna написа:
Обзорна обиколка на Русе!!
Красив град със страхотна архитектура...
Хубаво лято!

Благодаря!
Замислял съм се мога ли да направя обзорна обиколка на Бургас!?
Често съм правил сравнения Бургас и Русе Бургас е изпреварил по някои неща Русе,
но не и по страхотната архитектура .....
А Бургас се е превърнал в културна столица .....


...аз притежавам една много ценна книга за Бургас, по-точно за архитектурата на стария Бургас "Магията на Бургазъ" от Катя Корудерлиева - Стоянова.
Бургас е град, който не просто се обича и както казва Хр.Фотев, който е роден в Истанбул:
"Да бъда жив. Не някакъв излишен
и мъртъв Христо Фотев да съм аз.
Роден в Истанбул. Тридесетгодишен.
Но българин. И жител на Бургас."
Приятен ден!
цитирай
35. zaw12929 - Благодаря за прекрасния разказ
29.07.2011 07:19
за градът на моя институт, на моя живот. Най красивия, с душа, която обича която привлича, врата ни към Европа, Русия и преди да го има моста...
Тия дни строителите излязоха от центъра, направен още по хубав...

В моя блог сложих линк в постинг http://zaw12929.blog.bg/politika/2011/07/29/vidish-li-go-obiknat-e-za-cial-jivot-proveri.792251

към този, най прекрасен постинг за Русе
Продължавайте! Нека красотата да надделее негативизма...
цитирай
36. alexs - 37. zaw12929 - Благодаря за прек...
29.07.2011 10:05
37. zaw12929 - Благодаря за прекрасния разказ
zaw12929 написа:
за градът на моя институт, на моя живот. Най красивия, с душа, която обича която привлича, врата ни към Европа, Русия и преди да го има моста...
Тия дни строителите излязоха от центъра, направен още по хубав...
В моя блог сложих линк в постинг http://zaw12929.blog.bg/politika/2011/07/29/vidish-li-go-obiknat-e-za-cial-jivot-proveri.792251
към този, най прекрасен постинг за Русе
Продължавайте! Нека красотата да надделее негативизма...

Благодаря! Нека красотата надделе негативзма!
Е най-после са завършили ремонта в центъра знаех, че трябва до края на месеца да завърши!
Сега центъра е в цялото си великолепие!
А аз в някои от седващите постинги ще се разходя из Русенска област.
Колко малко се знае за ....
Ивановската скална църква
Средновековната крепост при с. Червен
Пещерата "Орлова Чука"
Красивото и уникално "Поломие" Каньоните покрай река Русенски лом и притоците и
Боровското тракийско съкровище
За красивия остров "Батин"
За град Бяла музея и моста на Кольо Фичето
цитирай
37. kostadinovd - Русе е красив град.МАЛКАТА ВИЕНА.
29.07.2011 19:27
Поздрави за чудесните снимки и нека града да остане ,един от най - красивите в България !
цитирай
38. alexs - 39. kostadinovd - Русе е красив г...
30.07.2011 20:07
39. kostadinovd - Русе е красив град.МАЛКАТА ВИЕНА.
kostadinovd написа:
Поздрави за чудесните снимки и нека града да остане ,един от най - красивите в България !

Точно казано "МАЛКАТА ВИЕНА".
А твоите картини от Бургас, морето, Странджа Малко, Търново, са Чудесни........
цитирай
39. zvezdichka - Останах изненадана
10.08.2011 23:57
колко много знаеш за Русе и как добре го описваш и впоследствие от коментарите разбрах, че си живял тук :).
Хубаво представяне! Поздрави!
цитирай
40. alexs - колко много знаеш за Русе и как добре ...
13.08.2011 07:10
zvezdichka написа:
колко много знаеш за Русе и как добре го описваш и впоследствие от коментарите разбрах, че си живял тук :).
Хубаво представяне! Поздрави!

Благодаря! Хубав град и хубаво представяне!
цитирай
41. lubara - Поздрави, alexs!
20.08.2011 11:21
Много подробен и ценен постинг със забележителностите на този красив град, Русе!
цитирай
42. alexs - Много подробен и ценен постинг със ...
20.08.2011 17:14
lubara написа:
Много подробен и ценен постинг със забележителностите на този красив град, Русе!

Благодаря за хубавите постинги в твоя блог! И поздрави!
цитирай
43. alexs - Русе - най-европейския град в България
27.08.2011 19:05
http://poblizo.com/?p=19617
Пътепис от ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА
цитирай
44. анонимен - Burberry Outlet Store
08.12.2011 06:17
vwqMOmkr, http://www.ojrbands.com/ - Burberry Handbags Outlet ,nEizDOpM, <a href=http://www.ojrbands.com/>Burberry Bags Outlet</a> ,vpMJKxGd, http://www.ojrbands.com/ Burberry Outlet Online , gAYTtWcF
цитирай
45. анонимен - Louis Vuitton Outlet Store
08.12.2011 08:31
qEHoQyNA, http://www.body-and-soles.com/ - Louis Vuitton Outlet Store ,GBJqjVHu, <a href=http://www.body-and-soles.com/>Louis Vuitton Outlet Online</a> ,usHVvAFh, http://www.body-and-soles.com/ Louis Vuitton Outlet Online , czrxPboT
цитирай
46. pumona - Браво Алекс!
28.01.2012 13:41
Достави ми истинско удоволствие! Често се правят статистики за първото и първото, но по-важно е - нека го опазим! Твоят пост, е една от първите стъпки за съхранение във времето.
:))))
цитирай
47. alexs - Градове - Население към 1.02.2011 г.
01.04.2012 17:46
Източник:
http://www.nsi.bg/EPDOCS/Census2011pr.pdf
--------------------------
гр. София 1270284
гр. Пловдив 331796
гр. Варна 330486
гр. Бургас 197301
гр. Русе 146609
гр. Стара Загора 136363
гр. Плевен 106011
гр. Сливен 89848
гр. Добрич 89472
гр. Шумен 82557
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5044405
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930