Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 12:30 - Цунамито в Япония. Ядрената катастрофа
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 65596 Коментари: 67 Гласове:
20

Последна промяна: 05.04.2012 15:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 10-метрово цунами, вдигнато от мощния трус, който разтърси по-рано Япония заля североизточната част на страната, съобщи BBC. Пометени са японските префектури Мияги и Фукушима
image
  Затвориха успешно четири ядрени централи, които се намират в най-голяма близост до епицентъра на земетресението в Япония, предаде АФП. 
Японските телевизии излъчват шокиращи кадри на коли, кораби и едноетажни сгради, които са погълнати от чудовищната вълна. Сайтът на BBC предава на живо от местата на трагичните събития.
   За момента властите в страната съобщават за десетки загинали и стотици в неизвестност след опустошителното земетресение от тази сутрин със сила 8,9 по скалата на Рихтер.
----
НА ЖИВО ПОСЛЕДНИ НОВИНИ ПО BBC ВИДЕО  
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12307698

image

                                                           СЛЕД ЦУНАМИТО

image

image

imageimage
i












Гласувай:
20



1. tili - Страховито
11.03.2011 12:49
и нереално, но истинско, уви!
цитирай
2. panazea - Горките Японци ! Какви беди им се стоварват на главите !
11.03.2011 13:09
И в Нова Зенландия пострадаха.
Нямам думи .
цитирай
3. alexs - Колко сме нищожни
11.03.2011 13:15
пред силите на природата и за какво е
нашата алчност и злоба
цитирай
4. alexs - Цунамито в Япония е отнесло кораб със 100 души на борда
11.03.2011 15:00
Цунамито в Япония е отнесло кораб със 100 души на борда
11 март 2011 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Японски кораб с около 100 души на борда е бил отнесен от силното цунами в Япония, предизвикано от разрушителното земетресение, предаде АФП. Съдбата на кораба, според полицията в японската префектура Мияги, до момента е неизвестна.
цитирай
5. alexs - Центърът за предупреждение за цунами в САЩ
11.03.2011 15:32
Центърът за предупреждение за цунами в САЩ публикува прессъобщение за опасност от възникване на цунами по цялото западно крайбрежие на страната, включително щатите Калифорния, и Орегон, съобщи АП.
Американците бяха призовани да напуснат крайбрежните територии и да останат във вътрешността.

По-рано аналогично предупреждение издаде тихоокеанският център на Националната метеорологична служба на САЩ. То се отнасяше за щата Хаваи, а също и Канада, Австралия, Нова Зеландия, Мексико и други страни.
Телевизия NBC съобщи, че на Хаваите са регистрирани слаби земетресения.
По информация на американските метеоролози вълните могат да достигнат бреговете на Хаваите още в 2.45 ч. на 11 март местно време (14.45 ч. бълг. време). По същото време или дори по-рано цунамито може да стигне до Аляска.
цитирай
6. miaa - Безсилни сме, пред природата!
11.03.2011 17:54
Ужасна трагедия!
цитирай
7. анонимен - Бог да ни пази!
11.03.2011 19:53
Бог да ни пази!
цитирай
8. alexs - От такива големи Природни бедстия в България Господ ни пази
11.03.2011 20:07
Но ние хората си причиняваме бедите
цитирай
9. alexs - Цунами достигна до западното крайбрежие на САЩ
11.03.2011 20:17
стотици хора в Калифорния са евакуирани
11 март 2011 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Портланд. Първите вълни от цунами, причинено от земетресението в Тихия океан край бреговете на Япония, достигнаха западното крайбрежие на САЩ, без да предизвикат щети около 12 часа след като мощният трус беше усетен в Япония, предаде АФП.
Отава. Тревога за цунами беше обявена за някои региони на западната канадска провинция Британска Колумбия, съобщава канадският вестник „Ла прес”.
Очаква се вълните да залеят крайбрежните инфраструктури, като не са изключени и щети. Според властите високите вълни могат да създадат и силни морски течения.
Има заповед за евакуацията на пристанищата, плажовете и всички области, които се намират под нивото на приливните вълни.
цитирай
10. alexs - Броят на жертвите от бедствието в Япония надвишава 1000 души 11 март 2011 | 19:16 / Агенция "Фокус"
11.03.2011 20:24
Токио. Силното земетресение и последвалото цунами, които опустошиха райони в североизточната част на Япония, вероятно са причинили смъртта на над 1000 души, предаде АФП, позовавайки се на японската агенция Киодо.
Според японската полиция 10 часа след земетресението броят на загиналите е бил минимум 337 души, този на изчезналите – 531 души, а пострадалите са били 627 души.
В същото време беше съобщено, че е изгубено местонахождението на втори влак в Япония.
цитирай
11. alexs - Слънцето и Луната може да са причинили за трагедията в Япония
12.03.2011 08:02
Промяната в силата на гравитационното въздействие на Слънцето и Луната върху Земята или така наречените приливни сили в някои случаи може да отключат земетресения в океана, смята Леонид Зотов от Лабораторията по гравиметрия към Държавния астрономически институт на Московския държавен университет. Според него може да се окажат основателни предположенията, че за катастрофалното земетресение в Япония е "виновно" предстоящото необичайно силно сближаване между Земята и Луната. Притеглянето на Луната и Слънцето повдига онези участъци от земната повърхност, които са обърнати към тях. Така се образуват т.нар. приливни гърбици. Най-силно това влияние се изразява върху океана, където колебанията в равнището на водата може да достигне няколко метра. В някои случаи въздействието на Луната и Слънцето се наслагва и приливите стават особено високи. Тяхната височина зависи и от промяната на разстоянието до Луната заради елипсовидната форма на нейната орбита. "Съгласно наблюденията на големите земетресения в Чили, на индонезийския остров Суматра и в Хаити може да се обособи фактора за влиянието на приливите. Работата е в това, че тези земетресения са станали не на суша, а в океана и приливът в океана може да бъде отключващия фактор", изтъкна ученият. /РИА "Новости"
Източник:БГНЕС
цитирай
12. alexs - Ядрена опасност и евакуация след земетресението в Япония
12.03.2011 08:11
12 март 2011 | 07:43 / Агенция "Фокус"
Токио. По първоначални данни над 600 души са загинали в резултат на земетресението и последвалото го цунами в Япония, а над 700 други са обявени за изчезнали. Повечето от жертвите са се удавили в гигантските вълни, които покриха крайбрежната ивица до 10 км навътре в сушата. Отнесени са цели села. По данни на железопътните превозвачи в Япония четири влака са в неизвестност. Остава в сила и предупреждението за цунами. Над 215 000 души са настанени в заслони, а хиляди хора остават затрупани под сгради.
Японският премиер Наото Кан обяви ядрено извънредно положение, след като търговският министър призна, че в АЕЦ във Фукушима може да изтече радиация.
Японското правителство обяви евакуация в радиус от 10 км около АЕЦ „Фукушима” заради опасения за състоянието на централата. Налягането в реакторите на „Фукушима 1” и „Фукушима 2” продължава да се покачва, след като охладителната система отказа в резултат на силния трус. За намаляване на налягането в атмосферата беше изпуснато малко количество радиоактивна пара. Радиацията в реактора „Фукушима 1” надмина 1000 пъти нормата, а край оградата на централата – осем пъти. Властите съобщават, че към момента няма риск за здравето на хората.
Това е първият път, в който Япония обявява извънредно положение заради АЕЦ Световната банка заяви в петък, че е готова да помогне за възстановяването на засегнатата от земетресение и цунами Япония като мобилизира и разположи специалисти за подпомагане на реконструкцията. „Световната банка има богат опит в справянето с бедствия”, се казва в изявление на Световната банка. „Можем бързо да мобилизираме и разположим специалисти, които да подпомогнат възстановяването в Япония и в региона”. Мексико също обяви, че ще изпрати спасители с обучени кучета и инженерно-строителен персонал.
Вълните засегнаха и редица други региони. Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в петък, след като цунамито достигна американското западно крайбрежие, като предизвика евакуация, повреди лодки, а един човек е в неизвестност, след като е бил отнесен в океана. Властите в Чили призоваха за спешна евакуация на крайбрежните зони. Еквадор прекрати износа на петрол заради опасността от повреда на корабите и морските терминали.
цитирай
13. alexs - Земетресението в Япония измести земната ос с над 10 сантиметра
12.03.2011 10:48
Земетресението в Япония, което бе 8.9 по скалата на Рихтер, измести оста на въртене на Земята с близо 10 сантиметра. Експертите са на мнение, че въздействието на явлението върху оста на въртене е доста по-голямо в сравнение през 2004 година, когато е имало голямо земетресение в Суматра.

Последиците от вчерашното земетресение са по-слаби в сравнение с голямото чилийско земетресение през далечната 1960 година, когато магнитудът е бил около 9.4. Въпреки че земетресението в Япония е било по-слабо, то е станало на такава широчина, че е имало по-голям ефект.

Жертвите след опустошителните природни бедствия са над 1000 души.
цитирай
14. alexs - Разрушени са стените и покривът на ядрен реактор в АЕЦ „Фукушима 1” 12 март 2011 | 10:34 / Агенция "Фокус"
12.03.2011 10:52
Токио. Покривът и стените на ядрен реактор в японската АЕЦ „Фукушима 1” са се срутили вследствие на взрива, който избухна малко по-рано, предаде АФП.
Японските медии излъчват предупреждение към гражданите, които се намират в близост до централата, да останат в домовете си и да се опитат да изолират прозорците и вратите.
Телевизиите предават кадри, на които се вижда бял дим над електроцентралата, намираща се на около 250 километра североизточно от Токио. Съобщава се за ранени работници.
Според медиите нивото на радиоактивност в близост до атомната електроцентрала е 20 пъти по-високо от нормалното.
Според японската телевизия NHK, която цитира министерски източници, експлозията е станала около 16 часа местно време (9 часа българско време), като причините засега не са известни. От своя страна ядрен експерт заяви, че има вероятност взривът да е бил предизвикан преднамерено.
цитирай
15. alexs - Един човек е загинал от вълни на цунами в САЩ 12 март 2011 10:50 Агенция "Фокус"
12.03.2011 11:26
Лос Анжелис. Вълните на образувалото се цунами след силното земетресение в Тихия океан са убили най-малко един човек и са предизвикали масови евакуации в Северна Америка, предаде АФП.
Вълни с височина около 2,4 метра заляха бреговете на щатите Калифорния и Орегон около 12 часа след труса с магнитуд 8,9 по Рихтер. В калифорнийската област Дел Норте Каунти 25-годишен мъж е загинал, след като е бил повлечен в Тихия океан. Инцидентът е станал, докато мъжът и двама негови приятели са се опитвали да фотографират високите вълни.
В същото време не се съобщава за материални щети.
цитирай
16. анонимен - Jiv byah i tova da vidya. Ne e istina.
12.03.2011 14:20
Jiv byah i tova da vidya.Ne e istina.
цитирай
17. razkazvachka - АЕЦът вече изпуска радиация - евакуират се на 20 км разстояние, надяват се да не стигне до бърза реакция
12.03.2011 14:57
както при Чернобил, но въпреки това - изтичането на радиация е страшно.
цитирай
18. анонимен - оправдание
12.03.2011 16:19
Ето за какво на правителството на ГРЕБ не му излизат сметките заради земетрисението на това правителсто и сахара да им дадеш след една година пясък ще започнат да внасят.Никога не сме били толкова зле както когато ни оправляват бивши комунисти
цитирай
19. alexs - Около 10 000 жители на град Минамисанрику са в неизвестност ИСТИНСКИТЕ РАЗМЕРИ НА ТРАГЕДИЯТА ТЕПЪРВА СЕ УТОЧНЯВАТ
12.03.2011 16:39
Около 10 000 жители на град Минамисанрику са в неизвестност
12 март 2011 16:21 Агенция "Фокус"
Токио. За около 10 000 души от японския пристанищен град Минамисанрику, намиращ се в префектура Мияги, няма никаква информация, съобщи обществената телевизия NHK. Данните са за повече от половината население. наброяващо 17 000 жители, на град на тихоокеанското крайбрежие на Япония.
Местните власти се опитват да установят тяхното местонахождение с помощта на армията.
До момента властите са потвърдили, че около 7500 души са евакуирани в 25 убежища след петъчното земетресение, но все още не могат да се свържат с други 10 000, съобщава медията.
цитирай
20. alexs - Япония ще охлади реактора на АЕЦ „Фукушима-1” с морска вода 12 март 2011 16:09 Агенция "Фокус"
12.03.2011 17:59
Генералният секретар на правителството на Япония Юкио Едано заяви, че за охлаждането на реактора на АЕЦ „Фукушима-1” ще бъде използвана морска вода, предаде Ройтерс.
„Ядреният реактор е защитен с метален контейнер. Решихме да напълним контейнера с морска вода, за да охладим реактора”, каза той. Едано допълни, че „към момента не е регистрирана промяна в нивото на радиация около реактора. Затова призоваваме всички да запазят спокойствие”.
По думите му, напълването на контейнера с морска вода ще отнеме десет часа, а пълното охлаждане на реактора ще стане за десет дни.
НАДЯВАМЕ СЕ ЧЕ БЕДСТВИЕТО НЯМА ДА Е С РАЗМЕРИТЕ НА ЧЕРНОБИЛ И ЯПОНЦИТЕ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ
цитирай
21. yuliya2006 - О, Зевсе, не изливай гнева си, смили ...
12.03.2011 20:45
О, Зевсе, не изливай гнева си,
смили се над тази опустошена земя.
Затънала в прах от отровни газове,
гори изсечени, химически води.

О,Зевсе,не изливай гнева си,
те са високомерни,уж до теб стигнали.
Света заляха с локални войни,
долар не струва там човешки живот.

О, Зевсе, не изливай гнева си,
ти не виждаш ли, лекарства пият.
Зеленчуци, ген измениха
и на човешкия вече посегнаха.

О, Зевсе, не изливай гнева си,
те нямат чувства, бързат за някъде.
Сънуват се в замъци, оградени с бетон
а душите им, празни храмове.

О, Зевсе, не изливай гнева си,
малко ли от радиация умряха.
Те с бомби умишлено земята тровеха,
както Рим със сол засипа Картаген.

О, Зевсе, не изливай гнева си
и да го излееш, какво повече.
Те са онези хлебарки устойчеви,
ще оцелеят, изродени-мутирали.

20.08.2007
ДЖУЛИЯ БЕЛ

руски сайт
http://www.playcast.ru/view/1142231/c641be2ef4d03aac450381d9bfdcae499b2b2ee2pl
цитирай
22. alexs - Страшен
12.03.2011 21:38
е гнева на природата
цитирай
23. erato7 - Боже, опази ни!
13.03.2011 14:25
Боже, опази ни!
цитирай
24. alexs - Япония в най-тежката следвоенна криза 13 март 2011 14:25 Агенция "Фокус"
13.03.2011 19:20
Япония се е сблъскала най-сериозното изпитание през последните 50 години, каза японският премиер Наото Кан.
Премиерът на Япония одобри плана за ограничаване на електроподаването в страната, което ще започне в понеделник. Премиерът обяви това на извънредна пресконференция.
До момента от бедстващите райони са евакуирани 12 000 души, а официалният брой на жертвите е над хиляда.
Милиони японци са без ток и вода.
Властите призоваха промишления сектор да намали до минимум потреблението на електроенергия. Заради аварии в атомните електроцентрали, енергийните компании работят на предела на възможностите си.

Повишено ниво на радиация е измерено в още една японска АЕЦ, съобщи МААЕ
Повишено ниво на радиация е измерено в японската атомна електроцентрала в Онагава, местните власти обявиха предупреждение за опасност, предаде Международната агенция за атомна енергия, цитирана от АФП.
„Японските власти информираха МААЕ, че е обявено най-ниското предупреждение за опасност в Онагава, след като показателите за радиация в районите около централата са надвишили допустимите максимални стойности”, се посочва в съобщението.

Равнището на радиацията в района на АЕЦ „Фукушима-1” не е опасно, заяви Масатака Симидзу
Равнището на радиацията в момента в зоната на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” не е опасно за здравето на хората, заяви на пресконференция в Токио ръководителят на Токийската енергийна компания Масатака Симидзу, цитиран от радио „Маяк”.
Той опроверга информацията, че здравето на местните жители е било застрашено. По-рано японският премиер Наото Кан посочи, че ситуацията на „Фукушима-1” остава много сложна. Той одобри въвеждането на режим на тока за населението и предприятията от понеделник. Според премиера това ще предотврати евентуално претоварване на електрическите мрежи в страната след най-мощното в историята на страната земетресение, последвано от цунами.

цитирай
25. alexs - Вулкан в югозападната част на Япония изригна днес
13.03.2011 19:22
Японски вулкан изхвърли облаци от пепел във въздуха
след близо две седмици относително затишие, изхвърляйки облаци пепел на височина до четири километра, съобщиха местните власти, цитирани от АФП.
Засега не е потвърдено дали изригването има директна връзка с мощното земетресение, разтърсило страната в петък. Високият 1 421 метра вулкан Шинмоедаке през януари изригна за пръв път от 52 години насам.
цитирай
26. alexs - Японски военен кораб откри на 15 км навътре в морето оцелял от цунамито
13.03.2011 19:24

Кораб на японските военноморски сили в неделя е открил на 15 км навътре в морето от префектура Фукушима възрастен мъж, отнесен от цунами в океана, който от петък се носи по водата на покрива на своята къща, съобщава японската агенция Джиджи. , позовавайки се на източник от въоръжените сили.
Жителят на град Минамисома, префектура Фукушима, шейсетгодишният Хиромицу чул предупреждението за приближаващо цунами и се прибрал у дома да си събере вещите. Но не успял да избяга от природната стихия и гигантската вълна отнесла къщата му в морето.
Шинкава се качил на покрива на носещата се по водата къща. При инцидента загинала неговата съпруга, отнесена от вълната в океана.
Пострадалият се е отървал само с леки наранявания по едната ръка и лицето.
цитирай
27. alexs - „Йомиури шимбун”: 20 хиляди души са обявени за безследно изчезнали в два японски града
13.03.2011 19:30
13 март 2011 18:55 Агенция "Фокус"
Около 20 хиляди души днес са обявени за безследно изчезнали в два крайбрежни града на Япония, които бяха опустошени от земетресението и последвалото цунами, пише японският вестник „Йомиури шимбун”.
По 10 хиляди души в градовете Минами-Санрикучо – в префектурата Мияги, и Оцучичо – в префектурата Ивате, са безследно изчезнали, съобщиха местните власти като кметът на град Оцучичо Коки Като е сред тях.
Ръководителят на полицията в Мияги заяви, че общият брой на загиналите в префектурата може да достигне десетки хиляди.
цитирай
28. alexs - Япония пред ядрена катастрофа
13.03.2011 21:54
След труса и вълните цунами Япония преживява най-тежкия си ядрен инцидент в крайбрежната АЕЦ "Даиичи" до град Фукушима, където три реактора останаха без аварийно охлаждане и се наложи буквално да бъдат "удавени" с морска вода. Въпреки това в събота имаше мощна експлозия в единия от тях и не е изключено същото да стане и във втори.

Завишени нива на радиация до 700 пъти над нормата бяха измерени в неделя и в АЕЦ "Онагава", авария с охлаждането има и в АЕЦ край Токай.

Най-тревожното е, че въпреки изпускането на радиоактивен газ от вътрешността на реакторите не е преминала опасността от топене на ядрото им, което би предизвикало взрив като в Чернобил. Засега инцидентите във Фукушима са определени на 4-та степен от 7-степенната скала за аварии на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), евакуирани са около 140 хил. души.

Рисковете за здравето след изтичането на радиация остават сравнително ниски, твърдят експерти - включително от ООН - тъй като ветровете вероятно ще отнесат замърсяването към Тихия океан, където то не може да застраши други държави.

Но има и несъгласни с тези твърдения - според проектанта на реактори Масаши Гото кризата е изключително сериозна, правителството прикрива информация, а единият от реакторите при Фукушиме е "много нестабилен". По думите му налягането в реактор №3 е над допустимото и ако той избухне, ще се получи нещо като ядрен вулкан, бълващ радиоактивни частици в радиус от 50 км.
цитирай
29. alexs - Япония е твърде далече
13.03.2011 22:52
Така че дори и при развитие най-лошия сценарий от мащабите на Чернобил ОПАСНОСТ от РАДИОАКТИВНО заразяване за България няма. Радиоактивно заразяване може да има в Китай Корея И Руския далечен изток. Без паника моля! А и имах късмета да опитам от ченобилската маруля от 1986г. е жив съм още.
цитирай
30. alexs - Взривовете във „Фукушима 1” не са засегнали третия ядрен реактор 14 март 2011 04:59
14.03.2011 07:31
Токио. Реактор 3 на АЕЦ „Фукушима 1” е устоял на двете експлозии, които станаха тази сутрин, предаде АФП, позовавайки се на изявление на компанията „Токио илектрик пауър”, която експлоатира централата.
Информацията беше потвърдена и от говорителя на японското правителство. Според него има „малка вероятност” от радиоактивно изтичане вследствие на взривовете.
Японската агенция по ядрена сигурност смята, че експлозията е причинена от водород, който в събота предизвика взрив в първия ядрен реактор на същата електроцентрала.
Положението в атомната електроцентрала „Фукушима 1”, която пострада значително от земетресението и предизвиканото цунами в Япония, все още е тревожно. Това заяви японският премиер Наото Кан, цитиран от АФП.
Охладителната система на няколко реактора в централата се повреди, пораждайки страхове за радиационно изтичане, които бяха подсилени от повишението на радиационното ниво около централата през уикенда.
Японските власти се опитват да охладят реакторите с морска вода. Централата претърпя поражения от петъчното земетресение и последвалото цунами, които удариха североизточното крайбрежие на Япония.

цитирай
31. alexs - Японското правителство обяви „извънредна ситуация”
14.03.2011 11:21
След излизането от строя на системата за охлаждане във втория реактор на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” японското правителство обяви „извънредна ситуация”, предаде ИТАР-ТАСС.
По данни на енергийната компания „Токио Електрик Пауър” равнището на водата в резервоара за налягане в реактора се е понижило, но горивните пръти засега все още са във водата.
По-рано в същата централа избухнаха експлозии в първи и трети енергоблок. Първият взрив на водород бе в събота, а днес сутринта аналогична експлозия избухна и в трети блок. Властите заявиха, че превишаването на радиационния фон в близост до централата в момента е незначително.
цитирай
32. alexs - земетресението в Япония е изместило
14.03.2011 12:02
тектоничната платформа, върху която се намира страната, с 15-20 метра в посока изток. А надморското равнище на най-силно пострадалите от стихията префектури Ивате и Фукушима се е понижило с 75 см, предаде МИГнюз.
Земетресението в Япония е довело до изместването на земната ос със 17 см и до намаляването на денонощието с 1,8 микросекунди.
По-рано американската космическа агенция съобщи за по-малки изменения на тези параметри – 15 см и 1,6 микросекунди
цитирай
33. alexs - Без паника моля
15.03.2011 09:46
Йозеф Йомен е докторант в MIT и специалист по оценка на риска. Той не е ядрен инженер и затова може би обяснява много просто какво точно се случва в ядрените централи във Фукушима (оригиналният текст е от 12 март). Йомен е бил помолен да опише ситуацията от свой приятел австралиец, живеещ в Япония, така че роднините на последния да не се безпокоят. Текстът стана много популярен през уикенда, извиняваме се за късното пускане и за малко необработения превод, но както ще видите, става въпрос за доста дълго и интересно обяснение цялата статия във бестник Капитал
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/03/14/1059248_molia_bez_panika/?ref=rss
цитирай
34. alexs - Пожарът в четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1” е потушен
15.03.2011 09:59
, предаде агенция Киодо, позовавайки се на съобщение на компанията „Токио електрик пауър”.
В съобщението се казва, че в 2.40 часа (българско време) възникнал пожар на четвъртия етаж в сградата на четвърти реактор, който по-късно бил потушен.
Вследствие на пожара е имало и изпускане на радиация, съобщи премиерът Наото Кан в извънредно телевизионно обръщение към населението и призова хората около централата да останат в домовете си.
цитирай
35. alexs - Инж. Иван Генов: Ситуацията в Япония ще бъде използвана от противниците на атомната енергетика 15 март 2011 09:43 Агенция "Фокус"
15.03.2011 10:04
Основният проблем, който трябва да се реши в АЕЦ „Фукушима” е с охлаждането на активната зона. Това каза за Агенция „Фокус” инж. Иван Генов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”.
Охлаждането е най-важното, още повече в първи блок корпусът на реактора става последната преграда пред замърсяването на околната среда.
30-40 пъти над нормата са достатъчно ниски норми – в района не е добре, но доколкото стана ясно, 20-километровата зона е евакуирана. Това, което се случи в „Чернобил” е невъзможно, реакторите са друг тип, но ако продължи да не се решава проблемът и започне топене на горивото, това ще доведе до стопяване на дъното на корпуса на реактора и изтичане на горивото извън реактора в помещенията под корпуса в централата, а оттам ще се стигне до много по-голямо замърсяване на района, каза той.
По думите му – във всяка централа, и в АЕЦ „Козлодуй” има мобилен дизел-генератор, който в аварийна ситуация, ако някъде се загуби захранване може да бъде транспортиран до мястото и обезпечено захранване на важно оборудване.
Според Иван Генов – ситуацията в Япония ще бъде използвана от противниците на атомната енергетика у нас, въпреки че не може да има сравнение.
Това е много лоша ситуация за атомната енергетика, но тя няма нищо общо с атомните централи в България – нито с АЕЦ „Козлодуй”, нито с проекта за АЕЦ „Белене”, защото от информацията се вижда, че при земетресението аварийната защита е заработила нормално и реакторите са спрели. Проблемът е дошъл от вълната цунами, при нас цунами няма откъде да дойде. Оттук нататък трябва да се мисли как въпросът ще се решава за централи, които се строят на крайбрежни ивици, океанско крайбрежие. Има обложки, които издържат на падане на самолет, а дизелните станции, около сградата на реактора, се оказва възможно да бъдат унищожени от 10-метрова вълна, каза той.
Веселина ЙОРДАНОВА
цитирай
36. alexs - Пожарът в склада за ядрени отпадъци в авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1” е потушен
15.03.2011 10:22
съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Би Би Си.
По-рано бе съобщено, че заради пожара е имало изтичане на радиация в атмосферата.
По данни на японските власти нивото на радиация в района около централата е 400 пъти над годишната норма
цитирай
37. alexs - 15 март 2011 | 12:41 Две 8-метрови дупки са се появили на стената на четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима-1”,
15.03.2011 15:02
Две 8-метрови дупки са се появили на стената на четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима-1”, където по-рано днес имаше взрив на водород, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на Японската агенция за ядрена безопасност.
В резултат на взрива на водород беше съобщено за изтичането на радиация в атмосферата.
цитирай
38. alexs - Инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима” вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала
15.03.2011 15:05
за сериозността на ядрените инциденти, обяви Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност, предаде АФП.
Най-високата седма степен е достигана само веднъж – при експлозията в Чернобил през 1986 г.
Японската агенция за ядрена безопасност дава на инцидента във „Фукушима” четвърта категория.
„Инцидентът е преминал в изцяло ново измерение спрямо вчера. Ясно е, че се намираме на шесто ниво”, коментира Лакост на пресконференция. „Основният ред на нещата се е променил”.
Нивото на радиация в аварийния четвърти енергоблок на АЕЦ „Фукушума-1” в Северна Япония продължава да се покачва, съобщават японски медии, цитирани от агенция Интерфакс.
Според съобщенията радиационният фон около реактора вече е толкова висок, че затруднява нормалната работа и контрола над състоянието на енергоблока, което увеличава риска от инциденти.
цитирай
39. alexs - АЕЦ "Белене" и европейските уроци от аварията във Фукушима
15.03.2011 17:02
Обмислят се специални стрес тестове на всички атомни централи на Стария континент

"Проектът за строителството на АЕЦ Белене в България трябва да бъде преразгледан". Това заяви днес европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер пред радио Deutschlandfunk, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него на първо място трябва да бъдат поставени техническата и геоложката безопасност на проекта и да бъдат направени необходимите изследвания. Еврокомисарят припомни също така, че все още съществуват въпроси около това как ще се финансира изграждането на атомната електроцентрала. "Не можем да изключим нито една възможност, ако приемем всичко сериозно и кажем, че светът е променен, и че всичко, което като индустриално общество сме считали за сигурно и управляемо, вече е поставено под съмнение", заяви Гюнтер Йотингер в Брюксел.

След аварията на японските реактори във Фукушима все повече държави в Европейския съюз поставят под съмнение бъдещите си проекти в сферата на атомната енергетика
Цялата статия в "Капитал" http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/03/15/1059640_aec_belene_i_evropeiskite_uroci_ot_avariiata_vuv/?ref=rss
цитирай
40. alexs - Ново силно земетресение е регистрирано в Токио днес
15.03.2011 17:18
Ново силно земетресение е регистрирано в Токио днес, няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, нито пък е обявена тревога за вълни цунами.
Трусът разклати сградите в японската столица, четири дни след разрушителното земетресение и цунами, които опустошиха североизточния бряг на страната.
Земетресението е с магнитут 6 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Шизуока, на около 120 км югозападно от столицата, съобщи Франс прес.
"Люлее се хоризонтално", "Не спира бре", "Не са забелязани видни щети от последния трус, спряло е движението по магистрала Томей", е написала българката Албена Тодорова в Туитър.
По-рано днес земетресение с магнитуд 6,1 беше регистрирано край източното крайбрежие на остров Хоншу, по данни на Европейския сеизмологичен институт.
МААЕ: Няма индикации за топене в японския реактор
Равнището на радиацията в Токио е била 10 пъти над нормалното днес по обед, съобщи Ройтерс като се позова на общинските власти в столицата.
То обаче не представлява заплаха за човешкото здраве, уверяват от градския съвет. По-късно нивата са започнали да спадат.
Равнището на радиацията се е понижило в пострадалата от труса атомна електроцентрала "Фукушима", на 240 километра северно от Токио, съобщи Международната агенция за атомна енергия.
На главния вход на АЕЦ "Фукушима 1" в 2.00 ч. наше време днес е било измерено ниво от 11,9 милисиверта на час. Шест часа по-късно равнището на радиацията вече е било 20 пъти по-ниско - 0,6 милисиверта на час.
Френската агенция за ядрена безопасност класифицира аварията в АЕЦ "Фукушима 1" като шеста степен по международната скала.

Най-високата седма степен е била обявявана само веднъж - за катастрофата в АЕЦ в украинския град Чернобил през 1986 г.
Японските власти информираха МААЕ, че заради рязко повишения радиоактивен фон целият помощен персонал на "Фукушима 1" е бил евакуиран от територията на централата.
Източник: БТА,БГНЕС

цитирай
41. alexs - Радиационният облак от японската АЕЦ е носен от вятъра към открития океан 15 март 2011 | 18:13 / Агенция "Фокус"
15.03.2011 19:23
Токио. Според съобщения на японските метеоролози вятърът отнася радиационния облак от експлозиите в АЕЦ „Фукушима-1” към открития океан, съобщава Би Би Си.
Въпреки това властите препоръчват на хората в района на централата да напуснат региона.
От японското правителство предупредиха, че след третата експлозия, засегнала един от шестте реактора в АЕЦ „Фукушима-1”, радиационният фон в района във вторник достигна нива, опасни за човешкото здраве.
цитирай
42. alexs - „Ню Йорк таймс”: Акциите на световните борси тръгнаха надолу заради кризата в Япония
15.03.2011 19:26
Ню Йорк. Инвеститорите по света се втурнаха към сигурността във вторник, коментира в-к „Ню Йорк таймс”. Бедствието с японската АЕЦ нанесе поредния удар на перспективите за световния икономически ръст и доведе до масирана разпродажба на акции, което свали основния индекс на борсата в Токио с повече от 10 %, до най-ниското му ниво от повече от две години.
Доларът засили позициите си и цените на правителствените облигации в Европа и САЩ тръгнаха нагоре, докато инвеститорите опитваха да избягат от акциите и други рискови инвестиции. Лихвата по базисните 10-годишни облигации на американската хазна падна до 3,25 % от 3,36 %.
„Инвеститорите преобръщат таблите”, коментира Марк Чандлър, анализатор от „Браун брадърс”, „Те продават нещата, които изкупуваха и изкупуват нещата, които продаваха”, коментира експертът.
цитирай
43. alexs - Бял пушек се издига от японската централа „Фукушима-1” 16 март 2011 04:54
16.03.2011 09:04
Бял пушек се издига от засегнатата от земетресението японска атомна електроцентрала „Фукушима-1”. Такива кадри излъчи в пряк ефир японска телевизия, предаде АФП.
Засега не е ясна причината за дима, излизащ от централата, която се намира на 250 километра североизточно от Токио.
По-рано днес избухна пожар в четвърти реактор, който половин час по-късно изгасна.
Агенция "Фокус
цитирай
44. alexs - Положението в АЕЦ „Фукушима 1” е извън контрол 16 март 2011 | 08:38
16.03.2011 09:08
Положението с аварията в АЕЦ „Фукушима” излезе извън контрол, пише „Франкфуртер алгемайне цайтун”. Новите пожари в два реактора - трети и четвърти реактор на централата, и покачването на температурата бяха причина за евакуация на работниците.
Овладяването на пожарите беше на първо време невъзможно, което предизвика по-нататъшно разразяване. Японското правителство поиска помощ за овладяване на ситуацията навън. Междувременно страната беше разтърсена от повторно, по-слабо земетресение.
цитирай
45. alexs - Земетресението в Япония може да вдигне и цените на компютърните компоненти. Унищожени кабели и затруднения с интернет
16.03.2011 11:53
Засегнатите заводи в Япония предвещават недостиг на плоски панели за монитори и телевизори, а борсови притеснения вече качват цените на флаш и DRAM паметите. Поради това производители и аналитици очакват покачване на цените на компютърните компоненти и продукти - поне временно, докато положението не бъде овладяно.
Засегнати са например компаниите Hitachi Chemical и Sony Chemical, които осигуряват 80 до 90% от електронните схеми за плоските дисплеи, използвани в потребителската електроника, отбелязват колегите от IDG News Service, като се позовават на източници от Тайванската консултантска компания Yuanta Investment Consulting.
Сред първоначалните доклади за щетите се оказва, че страната е изгубила около половината от Интернет и телефонните си кабели, които са разположени в Тихия океан. Компаниите които отговарят за поддръжката работят съвместно с телекомуникационните фирми, но пораженията били в такива мащаби, че реконструкцията шяла да отнеме близо 6 месеца. Въпреки гигантските щети, телекомуникационните компании търсят алтернативи и резервни маршрути, което означава, че Япония няма да остане изолирана от света. Интернет достъпа обаче е отрязан на много места, а там където е наличен е с ниски скорости.
цитирай
46. alexs - В руския Далечен Изток настъпва паника заради страха от радиация
16.03.2011 12:10
Населението в руския Далечен Изток складира йод и нерно проверява радиационните нива във въздуха, въпреки уверенията на властите, че няма опасност от радиация от японската АЕЦ "Фукушима 1", предава АФП. Засегнатата от земетресението ядрена електроцентрала в Япония се намира на 1000 километра от руския регион.
Руското министерство по извънредните ситуации съобщи, че радиационните нива остават в рамките на нормалното и подчерта, че няма риск за човешкото здраве и опасност от радиация. Много хора обаче не вярват на информацията и запасите на йод в аптеките приключиха, както и дозиметрите - инструменти, които измерват наличието на радиация. Редица хора си купуват билети за Москва.
Агенция "Фокус" / Русия
цитирай
47. alexs - „Фукушима-1” е започнало частично разтапяне на ядрения материал. Охлаждането на реакторите основен приоритет на япония
16.03.2011 17:12
Според данни на Европейската комисия в 1 и 3 енергоблок на АЕЦ „Фулушима-1” е започнало частично разтапяне на ядрения материал в ядрото на реакторите вследствие на липсата на работеща система за охлаждане, предаде „Ехото на Москва”.
Информацията на ЕК е основана на анализ на възникналата ситуация, взимайки под внимание данните на японските власти, Международната агенция за атомна енергия и съобщения на медиите.
Междувременно японските власти обмислят възможността за използване на специални водни оръдия за вкарване на вода и охлаждане на реакторите. Операцията може да започне след броени часове.
Япония постави като свой основен приоритет усилията за охлаждането на захранвания с плутоний ядрен реактор, след неуспешен опит за бомбардиране с вода на реактора, като властите остават с все по-ограничен брой възможности за избягване на бедствие, коментира агенция Ройтерс.
Трети реактор е единственият в АЕЦ „Фукушима-1”, който е захранван с плутоний, който е далеч по-опасен за човешкото здраве от урана, използван в останалите пет енергоблока.
Високото ниво на радиация попречи на опита на военен хеликоптер да излее вода от въздуха върху реактора, съобщават местни медии. Операторът на АЕЦ-а, „Токио илектрик пауър ко” отказа да коментира ситуацията.
Не е ясно дали хеликоптерът е трябвало да излее водата върху самия реактор, или върху резервоара за охлаждане на прътовете с отработено ядрено гориво до енергоблока. Според обществената телевизия „Ен Ейч Кей” водата е била предназначена за охлаждане на резервоара с отработено гориво.
цитирай
48. alexs - Радиационният фон в България не е променен и няма опасност за населението
16.03.2011 17:16
Радиационният фон в България не е променен, заради ядрената криза в Япония, и няма опасност за населението. Това потвърди Марина Низамска, началник отдел „Аварийно планиране и готовност” в Агенцията за ядрено регулиране.
„Даже нещо да достигне до България, това ще са отделни частици, които е възможно да не са измеряеми. По-вероятно е да не достигне нищо и няма да се налага прилагането на никакви защитни мерки”, увери експертът.
Низамска препоръчва в никакъв случай хората да не поглъщат йод. „Аз не съм дала на детето си и аз самата не взимам”, добави тя. Хората могат да излизат спокойно и да се разхождат навън.
цитирай
49. alexs - Проф. Димитър Сираков, НИМХ: Радиоактивният облак отива към Тихия океан
16.03.2011 19:16
София. Циркулацията в момента е такава, че траекториите на частичките са малко или много на паралела, на който е разположена централата Фукушима, с движение на Изток в Тихия океан. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Димитър Сираков от отдел „Моделиране на атмосферното замърсяване” към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
Според данните, с които разполагат специалистите, ако циркулацията се запази, облакът може да стигне при нас след три седмици, но е невъзможно циркулацията да се запази за три седмици една и съща.
„Хората, които слушат тези, които има говорят страхотии, а не слушат специалистите и не им вярват, а вярват на шамани – да си купуват каквото искат. Това е народопсихология – казва им се от няколко места, но те продължават да се паникьосват”, посочи проф. Сираков.
„Съгласно нашите данни, които имаме от целия свят, и съгласно нашите пресмятания с моделите, които имаме, в момента циркулацията на въздушните маси е такава, че отнася, ако има изпусната някаква радиация, към Тихия океан”, обясни професорът. По думите му - съгласно изчисленията за три дни, замърсяването ще върви по паралела и ще измине около 40 градуса по паралела, навътре в Тихия океан.
„Ако циркулацията се запази такава за 20 дни или за три седмици – някоя и друга частичка може да достигне и до нашата страна, но циркулацията не може да се запази толкова дълго. Особено в по-ниските слоеве, това не може да стане. Вятърът мени посоката си, защото минават атмосферни вихри, каквито са циклоните и антициклоните”, каза проф. Сираков.
„Частичките, изхвърлени от дадена централа, ако се движат само от вятъра и от нищо друго, без да отчитаме останалите процеси, по този начин се получават, така наречените траектории. Те дават качествена представа – къде биха отишли след някакво време тези частички, ако в даден момент от някаква точка се изхвърли дадено количество вещество”, обясни технологията на изследването проф. Сираков.
„Докато дойдат до нас, ако най-накрая стигнат тези частички, концентрацията на радиацията ще бъде минимална. Може и да я хванат някои много прецизни уреди на естествения радиоактивен фон, защото ние всички живеем в някаква радиоактивност”, допълни Сираков.
Красимира ГЕОРГИЕВА
цитирай
50. katan - Трусове, помитащо цунами, ядрена авария ...
16.03.2011 20:47
Страшно! Ужасно!
А японците се държат удивително достойно!
цитирай
51. alexs - японците се държат удивително достойно!
16.03.2011 22:30
у нас ни стига половин метър сняг и държавата е блокирала
цитирай
52. alexs - БЧК помага на Япония
16.03.2011 22:41
Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Япония, изразява своята солидарност с действията на Японския Червен кръст и открива специална банкова сметка със собствен принос от 8000 швейцарски франка, съобщиха от организацията. Българските граждани, желаещи да подкрепят усилията на хуманитарната организация, могат да направят своите дарение на специално откритата банкова сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ (За пострадалите от земетресението в Япония).
Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg
и на сайта на Японското посолство в София www.bg.emb-japan.go.jp
Японският Червен кръст (ЯЧК) в момента е мобилизирал хиляди свои специално обучени доброволци, които оказват съдействие на останалите без дом и евакуираните жители, засегнати от катастрофалното земетресение на 11 март т. г. и последвалото цунами. На пострадалите се осигурява временен подслон. Вече са раздадени над 65 000 одеяла. 85 мобилни медицински екипа (735 лекари, медицински сестри и доброволци) осигуряват първа помощ, здравна и психосоциална подкрепа. За бедстващите непрекъснато се осигурява топла храна, чиста питейна вода, почистване на отпадъците и др.
цитирай
53. alexs - Проф. Димитър Сираков, НИМХ: Минимални са рисковете за замърсяване с радиация на Тихия океан 16 март 2011 Фокус
16.03.2011 22:49
Рисковете за замърсяване с радиация на Тихия океан са минимални, защото океанът е огромен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Димитър Сираков от отдел „Моделиране на атмосферното замърсяване” към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). По думите на професора радиационният облак, който евентуално може да се разнесе от японската АЕЦ „Фукушима - 1” ще се насочи към Тихия океан. „Там размерите са огромни и стойностите на замърсяването ще бъдат много малки”, смята Сираков. „Ако се промени циркулацията, аз не знам каква е по-дълго периодичната прогноза, но ако например мине някакъв циклон, той може да измени циркулацията, така че да има някакво връщане към азиатския континент. Ако се запази тази циркулация, това замърсяване отива към западния бряг на американския континент. Ако още дълго се запази, ще прекоси Америка и ще мине през Атлантика, но ако използваме данните, които имаме в момента, и циркулацията се запази, ще дойде при нас едва след три седмици”, каза Сираков. По думите му е невъзможно циркулацията за три седмици да се запази една и съща.
„Времето е променливо и това се отразява на движението на облака от замърсяване. Всички други процеси също водят до намаляване на неговата концентрация”, обясни проф. Сираков. По думите му, освен вятърът за правилното измерване на траекторията на частичните трябва да се отчитат и други процеси - дифузията, измиването от валежи, които водят до намаляване на концентрациите на изхвърления замърсител. „Измиването от валежите пречиства атмосферата много ефективно”, посочи професора. Според него, докато дойдат до България, когато стигнат до нас тези частички, концентрацията на радиацията в тях ще бъде минимална
цитирай
54. alexs - Японската ядрена криза се задълбочава (ОБЗОР) 17 март 2011 |Фокус
17.03.2011 19:47
Силните земетресения около японските острови не спират. Последният силен трус е бил с магнитуд от 5,8 по Рихтер, като епицентърът му е бил близо до префектура Ивате, североизточно от столицата Токио. За последните 24 часа в региона на Северна Япония са регистрирани най-малко 13 земетресения с магнитуд над 5,0 по Рихтер.
Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито, разтърсили Япония в петък, 11 март, достигна 15 000 души.
Според официалните данни на полицията загинали са 5692 души. 9522 души са в неизвестност.
Общо 2409 души са били ранени по време на разрушителното земетресение и последвалото цунами.
Властите очакват реалният брой на жертвите да е много по-голям. Вчера кметът на град Ишиномаки в префектура Мияги заяви, че 10 000 местни жители са в неизвестност.
Японските власти продължават опитите си да стабилизират ситуацията с опасните реактори на АЕЦ „Фукушима-1”. Военни хеликоптери са осъществили най-малко четири полета за изливане на вода върху трети реактор на централата. С хеликоптер е било замерено и нивото на радиация над АЕЦ-а. Заради силната радиация времето за работа в района на централата е ограничено до 40 минути. Според експерти за постигане на реален ефект трябва да бъдат осъществени над 100 полета, като всеки хеликоптер трябва да излее около 7,5 тона вода над прегряващия реактор.
След първата акция радиационния фон в района незабавно е спаднал с 30 микросиверта на час. Активно беше подготвяна и операция на специализиран отряд на японската полиция по заливане на резервоара за отработено гориво при четвърти реактор с помощта на мощни водни оръдия, с каквито разполага само полицията.
Два специални камиона на японската армия днес са започнали да поливат реактор 3 в атомната електроцентрала „Фукушима 1”, след като опитите за използване на водни оръдия се оказаха неуспешни.
Пет военни камиона-цистерни са били изпратени при централата, заредени с около 30 тона вода, за да участват в операциите по охлаждането на реакторите в централата. За разлика от полицейските камиони, военните коли могат да пръскат вода, без войниците да излизат от кабината.
По-рано полицаи се опитаха да проведат операция по охлаждането на реактор 3, която се оказа неуспешна заради забраната за доближаване до съоръжението поради високото радиационно ниво.
Около 25 пътници, пристигнали от Япония в Тайван, са с повишено ниво на облъчване, съобщава представител на местните власти. Всички пътници доброволно преминават през проверка на летището. При 25 пътници е установено „незначително” повишено ниво на облъчване.
От Южна Корея също съобщават за трима евакуирани от Япония южнокорейци, при които е установено „необичайно” високо ниво на облъчване. Агенцията по ядрена безопасност на Южна Корея поясни, че допустимата норма на облъчване в страната е 300 наносиверта в час.
В Япония прекратяват изграждането на нови ядрени реактори – такова решение взе компанията-оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1” в северната част на страната. Началото на новите строителни работи беше предвидено за април.
Междувременно стана ясно, че проблемната АЕЦ ще бъде посетена от самия генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, който вече е отпътувал за Япония.
Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Япония разполага с финансовите средства да се възстанови от опустошителното земетресение и последвалата го вълна цунами.
Докато официалният брой на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито от петък, 11 март, надхвърли 15 000 души, от МВФ подчертаха, че японските власти предприемат правилните стъпки за справяне с катастрофата.
„Най-значимият ефект върху Япония е хуманитарният”, заяви на пресконференция Керълайн Аткинсън, говорител на МВФ.
„Вярваме, че японската икономика е силна … и правителството има всички финансови ресурси, за да се справи с хуманитарните нужди на засегнатите”, допълни Аткинсън.
Франция изпраща 95 тона борна киселина в Япония, за да помогне на японските власти да се справят с кризата в АЕЦ „Фукушима - 1”, съобщи френският министър на енергетиката и индустрията Ерик Бесон. Първият самолет, натоварен с борна киселина, е излетял рано тази сутрин.
Франция е предложила помощта си в събота, ден след разрушителното земетресение в Япония.
Американският президент Барак Обама заяви, че ще направи изявление за ситуацията в Япония по-късно в четвъртък.
Азиатската страна, която е един от ключовите стратегически съюзници и партньори на САЩ, се бори с последствията от мощно земетресение и последвалото го цунами, предизвикали криза с най-малко три реактора в една от ядрените централи на страната.
Нарастващ брой американци имат сериозни опасения относно безопасността на ядрената енергия след като мощно земетресение и цунами предизвикаха опасения за катастрофално разтапяне на ядрен материал в японска атомна централа, сочат данните от социологическо проучване, публикувани в четвъртък.
В проучването, проведено след бедствието, около 70 % от анкетираните са заявили, че имат опасения относно ядрената енергия, значително увеличение спрямо 57 %, които са имали такива опасения преди две години.
47 % от американците са заявили, че са против изграждането на нови АЕЦ, като 44 % подкрепят мярката.
Американските конгресмени имат проблеми със сигурността на централите, като водят разпити с официални лица каква е вероятността от подобен на японския инцидент в САЩ. Американският президент Барак Обама искаше да намери начини за увеличаване на финансовата подкрепа за ядрената енергия като част от усилията му за отдалечаване на страната от зависимостта й от фосилните горива.
цитирай
55. alexs - Роналд Белинджър: Не ядрените реактори, басейните с гориво са по-опасни в моментаБорбата с прегряването на блоковете в японската АЕЦ "Фукушима" вероят
17.03.2011 20:05
Статия на американски ядрен експерт публикувана във вестник Капитал
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/03/17/1060781_ronald_belindjur_ne_iadrenite_reaktori_baseinite_s/?ref=rss
Роналд Белинджър е един от най-титулуваните преподаватели във Факултета по ядрени изследвания и технологии към Масачузетския технологичен институт. Тясната му специалност са материалите, използвани в ядрената индустрия. Има патент за създаване на сплав, използвана при свръхпроводими кабели. В началото на 70-те години на миналия век е бил главен инженер на ядрената подводница "Патрик Хенр
------------------------------------------------------------------
Какъв в момента е най-големият проблем, свързан с аварията в АЕЦ "Фукушима"-1?

- Сега най-големият проблем не са реакторите, а басейните за използвано гориво (горивните клетки се съхраняват в тях поне три години, докато спадне излъчваната радиация и топлина - бел.ред.). Самите реактори са стабилни. Всъщност с тях е свършено, те вече не могат да бъдат използвани. Температурата им постепенно ще спада, стига да има някаква вода за охлаждането им.
Но какво се случва, ако няма вода за охлаждане на използваното гориво? Ситуацията не е ли дори по-тежка, тъй като басейните са извън защитната черупка?

- Да, ако няма вода, ще стане същото, както в реакторите. Горивните прътове ще започнат да се нагряват, след това да се топят и да отделят радиация. Имайте предвид, че в басейните има повече гориво, отколкото в реакторите.

Ще означава ли това сериозно нарастване на радиацията?

- Да, точно това ще се случи. То всъщност вече става. Става въпрос за около 1000 метрични тона гориво. Не знам подробности, но освен при реакторните басейни, във "Фукушима" има още две места за съхранение на гориво. Има един огромен басейн за отработено гориво, в който се съхранява около 70% от запасите, освен това има и склад за сухо съхранение. Добре е, че там няма проблем.

В момента, както изглежда, ври водата в приреакторните басейни (вчера шефът на Американската агенция за ядрено регулиране съобщи, че басейнът на Блок 4 е сух - бел ред.). Това само по-себе не е толкова лошо, тъй като вренето отвежда повече топлина. Но ако има повредени горивни клетки, това води до много по-голямо отделяне на радиоактивни материали. Трябва да бъдем напълно честни каква е ситуацията.

Мислите ли, че японските власти са достатъчно честни? Чуха се обвинения, че са забавяли информация или дори са укривали такава.

- Вижте, първо какво точно се е случило ще се разбере след доста време. Всичко зависи от това какво ще остане от АЕЦ-а, за да може се направи качествено разследване. Второ, ситуацията е изключително динамична. Докато медиите съобщят за нивото на радиация, то вече отдавна се е променило.

Не знам как е при вас, но при японците да не се изложиш е основно правило. Те не обичат лошите новини. Никога не си признават грешките. Така че можем да съдим за ситуацията от външни белези. За да излезе императорът и да помоли японците за търпение и обединение, ситуацията наистина трябва да е много драматична.

Защо оценката за аварията в АЕЦ "Фукушима" 1, давана от европейските агенции за ядрена безопасност, е по-висока от тази на японската агенция? САЩ също предупредиха гражданите си да не влизат в доста по-голяма зона от тази, която японското правителство обяви?

- За европейските агенции не знам. В случая със САЩ става въпрос за законодателство. Там, където японците изискват 50 км., американското законодателство изисква 80 км.

Възможно ли е наистина разтопен високорадиоактивен метал да напусне черупката на реактора? Дори да не говорим за китайския синдром (т.е. изтичането на разтопено ядрено гориво и образуване на критична маса), това би означавало огромно радиоактивно замърсяване. Какво би спряло тази "метална лава"?

- В крайна сметка земята ще я спре. Пекли сте пържола на грил с дървени въглища, нали? В случая дървените въглища са като ядреното гориво – ако изпаднат от грила ще си останат там, на земята. Няма реактор по света, в който да не е помислено как да се предотврати натрупването на критична маса горива при такава ситуация.
Но това би означавало огромно радиационно замърсяване.

- Ако това се случи, макар че все още такава вероятност няма, голяма част от по-нестабилните изотопи ще попаднат в атмосферата и ще има значително замърсяване. Но по-голямата част от горивото е в оксидирана форма, то няма как просто да се разтече. Дори и да има теч, той ще минимален.

Знам, че в Европа сте много по-чувствителни на тази тема заради Чернобил. Но това не може да се повтори. В Чернобил, най-малкото, реакторът изобщо нямаше външна защитна черупка (стоманобетонената конструкция, която обхваща корпуса на реактора - бел. ред.). Там имаше експлозия в реактора. В Япония това не така. Експлозиите са извън реактора и няма как да нарушат неговата структура. Няма сведение, няма експерт, който да твърди, че има пукнатини в корпуса на реактора.

Има информация, че в Блок 2, заради експлозията на водород извън реакторната черупка, е бил перфориран аварийният воден резервоар. Той трябва да охлажда парата при инцидент. Това означава, че сега в черупката е паднало налягането и парата излиза по-лесно. Това е причина и за нарастването на радиационното излъчване.
Имате ли вече теория какво точно е станало всичко? Аварийният басейн например е трябвало да работи автоматично, без електроенергия. Налягането кара парата да влиза в него, да се охлажда и съответно изтласква вода обратно в реактора.

- Да, басейнът работи точно така. Идеята му е да поеме парата при разкъсване на някоя тръба. Това обаче не може да продължава вечно. За толкова сериозна авария на реактора му трябва допълнително количество вода. А поради липсата на електричество, тя няма как да бъде вкарана.

Какво предизвика огромното нарастване на радиацията? Ако беше само парата, щяхме да имаме изпускане на радиоактивни изотопи на водорода и кислорода, които се разпадат почти моментално.
- Тук вече можем само да спекулираме. Най-вероятно обаче става въпрос за повредата на аварийния басейн под Блок 2, което е позволило изтичането на акумулираната в него вода, замърсена с изотопи на цезия и йода. В по-късните етапи от аварията е почти сигурно, че става въпрос за радиация, идваща от басейна за използвано гориво.

Не трябваше ли остатъчната топлина вече да е спаднала? Какъв е нормалният срок, ако нямаше авария?

- Остатъчната топлина спада много бързо. Една секунда след като реакторът е погасен, остава само около 3% от мощността му. След около час, тя спада още десет пъти. След ден - още 20 пъти. След това вече клетките изстиват.

Имате два фактора – скоростта, с която остатъчната топлина спада и количеството вода, което циркулира. Ако то е по-малко, топлината спада по-бавно. В един момент стигате до точка, в която отнемането на топлината надвишава производството й.

В случая обаче нямаме нормални условия. Иначе, когато реакторът се изключва за презареждане, процесът отнема една седмица. След това реакторът може да се отвори и изхабеното гориво се придвижва до приреакторния басейн. Но имайте предвид, че дори тогава това се извършва във водна среда – най-вече заради остатъчната радиация.

Сега обаче, без нормално охлаждане, процесът ще продължи доста по-дълго. Той започна едва миналия петък...
Като се има предвид последните събития, какъв е най-лошият възможен сценарии?

- Както се имат предвид случващото се в приреакторните басейни, почти сигурно е, че ще има значително изхвърляне на радиоактивни отпадъци. Край централата ще има доста тежко нарастване на радиацията. Под "тежко" имам предвид, което надвишава приетите лимити. Т.е. ще има хора, които ще получат свръхдози, но те няма да доведат до тежки и дългосрочни здравословни проблеми.

Тъй като част от радиоактивните отпадъци са вече във въздуха, ще има и замърсяване извън централата. Но те ще бъдат малки, горе-долу колкото рентгеново изследване. Хора като мен, който са по-възрастни и по-често ходят на лекар, получават еднократна доза от около 1 rem (10 000 микросиверта) при изследване с електромагнитен резонанс. Правилата за хората, които работят в условията на радиация в САЩ (и аз съм бил такъв като инженер на ядрена подводница), е 5 rem-а (50 000 микросиверта) годишно или веднъж в живота еднократна доза от 25 rem-а (250 000 микросиверта). От това няма никакви негативни ефекти. Така че някои от работниците, които се борят с пожара, могат да бъдат облъчени с нещо като 1 rem или дори малко повече като еднократна доза. Разбира се, да се надяваме, че само това ще се случи.

Важното е пак да се напомни – корпусите на реакторите са непокътнати, мисля че инженерите могат да се справят и с липсата на вода в басейните за изразходвано гориво.
Има ли шанс радиация да достигне САЩ или Европа?

- Да, тя вероятно ще стигне и до Луната...

Запомнете нещо. Ако говорим, че замърсяване е разпространението на радиоактивни частици в атмосферата: да, ще има. Ако имате предвид големи количества частици, които биха могли да предизвикат здравословни проблеми, отговорът е: не. Спомнете си, когато изригна вулканът в Суматра преди няколко години, много е вероятно частици от пепелта да е паднала и във вашия двор. Но вие не само не сте разбрали. Нямало и как да разберете.

Това, че някакъв радиоактивен материал попада в атмосферата, това все още не означава Армагедон.
цитирай
56. alexs - „Гардиън”: Борбата с овладяването на атомната криза може да отнеме седмици
18.03.2011 14:52
Спешните екипи в Япония опитват всичко, за да охладят с вода японските атомни реактори - с хеликоптери, противопожарни камиони, дори с водни оръжия, предназначени за овладяване на протести, пише „Гардиън”. Но те не могат да бъдат сигурни, че някое от тези средства ще намали опасността от атомна катастрофа в АЕЦ „Фукушима 1”.
В три реактора на атомната електроцентрала има поне частично топене, като в петък е видян бял пушек над засегнатите от земетресението съоръжения. Но японските и американски представители вярват, че по-голямата опасност има в басейните, използвани за складиране на употребеното ядрено гориво. Смята се, че топлоотделящите елементи в единия басейн са частично изложени на въздух. Без вода те могат да се нагреят и да разпръснат радиация.
Ще отнеме дни и „вероятно седмици”, за да се установи контрол над атомния комплекс, заяви председателят на Ядрената регулаторна комисия на САЩ Грегъри Яцко.
цитирай
57. alexs - На път да се овладее положението във АЕЦ "Фукушима 1" 19 март
19.03.2011 19:21
Завърши работата по възстановяването на електрозахранването на системата на охлаждане на първи и втори реактор в АЕЦ "Фукушима 1", предаде агенция "Киодо". Охладителните системи все още не работят, тъй като специалистите още не са включили електричеството. Японските власти заявиха, че нивото на радиацията в района на авариралата АЕЦ не е опасно за здравето.
Японски инженери успяха да охладят четири от реакторите на авариралата АЕЦ "Фукушима 1" под сто градуса, предаде телевизия NHK като се позова на министъра на отбраната на Япония Тосими Китадзаву. На пресконференция в Токио министърът каза, че операцията по охлаждане на хранилищата с отработено ядрено гориво с вода е била ефективна. Това показва, че реакторите са по-стабилни, отколкото се очакваше, добави той.
Продължава охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" до нормализиране на ситуацията, предаде телевизия NHK като се позова на генералния секретар на японското правителство Юкио Едано. Операцията по охлаждане с вода на трети реактор и на хранилището с отработено ядрено гориво е успешна, но е необходимо тя да продължи до нормализиране на положението. Очаква се операцията да продължи целия съботен ден.

Токио. Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщи, че все още не е ясно дали охлаждащата система в АЕЦ „Фукушима-1” е повредена и дали ще заработи, след като бъде възстановено електрозахранването, предаде АФП.
-----------------
все още не се знае ще заработят ли водните помпи
“Не знаем дали водните помпи са повредени или ще заработят, когато електричеството бъде възстановено”, заяви Греъм Андрю, научен и технически съветник в МААЕ.
по материали на агенция фокус
цитирай
58. alexs - България и БЧК ще предостави като хуманитарна помощ на Япония
19.03.2011 19:23
Съвместно с Червения кръст, България ще предостави като хуманитарна помощ на Япония 2000 одеяла, 1000 походни легла и 60 000 хранителни консерви, както и финансови средства, съобщиха от Министерство на външните работи. Съвместно с други министерства, МВнР е проучило възможността за предоставяне на леглова база за японски деца, които да се възстановяват у нас за по-дълъг период от време, ако постъпи такова искане от японски общини.
цитирай
59. alexs - Броят на официално потвърдените ...Броят на официално потвърдените смъртни случаи и на обявените за изчезнали в Япония достигна почти 21 000
20.03.2011 20:17
Броят на официално потвърдените смъртни случаи и на обявените за изчезнали в Япония достигна почти 21 000 души в неделя, девет дни след разрушителното земетресение, последвано от цунами, предаде АФП.
Има опасения от достигането на много по-голям брой на загиналите. Националната полицейска агенция съобщи, че 8199 души са загинали, а 12 722 са в неизвестност до 15 часа местно време в неделя (8 часа българско време). Най-засегната е префектура Мияги с общо 4882 загинали.
Най-малко 450 хиляди души са принудени да живеят във временни убежища в Япония след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, предаде телевизия Си Ен Ен.
Част от хората, загубили домовете си, живеят в училища. В някои от най-засегнатите райони властите снабдяват населението с храна чрез хеликоптери.
„Хората още не са озлобени или разстроени от неудобствата, но възниква въпросът ще могат ли те да живеят така в продължение на седмици или месеци”, заяви жител на тежко засегнатия град Хирота.
цитирай
60. alexs - Обшивките на първите три реактора на АЕЦ ”Фукушима 1” са цели
21.03.2011 19:35
Комисията за ядрено регулиране на САЩ заяви, че обшивката на Първи, Втори и Трети реактор в японската АЕЦ "Фукушима 1" в момента е цяла и че ситуацията в централата изглежда се стабилизира.
Миналата седмица бе съобщено, че е нарушена обвивката на Втори и Трети реактор, което е довело до изтичане на радиация.
Комисията за ядрено регулиране на САЩ се събра на съвещание за актуализиране на информацията за сегашната ядрена криза в Япония, предаде АП, цитирана от БТА. Комисията обсъди и изготвянето на план за изпълнение на искането на президента Барак Обама да се извърши обхватна проверка на безопасността в 104-те ядрени реактора в САЩ.
Първи, Втори и Трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" имат известни поражения в ядрата си, но към момента обшивките им са цели, заяви Бил Борчарт, изпълнителен директор по оперативната дейност на комисията. Той добави, че ситуацията в японската ядрена централа е пред стабилизиране.
Служители на комисията се намират в Токио, където обсъждат ядрената криза с представители на японското правителство и ядрената индустрия.
По-рано над Втори и Трети реактор се извиха стълбове от съответно бял и сив дим, предадоха световните агенции. Компанията ТЕПКО, която стопанисва "Фукушима 1", призна, че не знае какво е причинило дима.
Работниците в Трети реактор бяха евакуирани временно, докато се установи причината. Заради дима беше отложено обливането с вода на реактора.
Преди това японският премиер Наото Кан заяви, че ситуацията в електроцентралата постепенно се подобрява, след като всичките й шест реактора бяха свързани с външен кабел и електрозахранването беше възстановено в четири от тях.
по материали на http://dnes.dir.bg/news/quake-japan-fukushima-8249589
цитирай
61. alexs - земетресението цунамито + ядрена катастрофа
21.03.2011 19:44
е най-скъпото природно бедствие в историята на човечеството по предварителни оценки
е около 250 милиарда $
цитирай
62. alexs - Шестте реактора на атомната електроцентрала „Фукушима 1” вече са свързани с външно електрическо захранване
22.03.2011 21:43
Шестте реактора на атомната електроцентрала „Фукушима 1” вече са свързани с външно електрическо захранване, след като по-рано днес беше изведен електрически кабел до разпределителя за трети и четвърти блок, предаде АФП, позовавайки се на информация на Агенцията за ядрена безопасност.
Така тази сутрин всички ядрени реактори във „Фукушима 1” са получили електрозахранване, след като през последните дни последователно беше възстановявано електричеството в двойките 1-2 и 5-6 реактор. Въпреки това електрозахранването на оборудването все още не е възстановено, освен в реактори 5 и 6. Техниката ще бъде свързана с електрическата мрежа, след като бъде проверена за дефекти.

Цунамито, което повреди японската АЕЦ „Фукушима-1”, е било най-малко 14 м високо, съобщи компанията „Токио електрик пауър”, която управлява електроцентралата.
По-рано височината на вълната беше определена на 10 метра. „Сега оценяваме височината на вълната на над 14 м. Открихме следи от цунамито на такава височина”, заяви говорител на компанията, съобщи АФП.
цитирай
63. alexs - Близо 50 000 лв. са постъпили по сметката на БЧК в помощ на Япония 22 март 2011
22.03.2011 21:46
Екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) е в Япония и оказва съдействие на Японския Червен кръст (ЯЧК), съобщиха от БЧК. Храна, медикаменти и материали от първа необходимост се доставят по разчистените от армията пътища, а за най-спешните доставки се използва хеликоптерното звено на ЯЧК. МФЧК/ЧП разполага с хуманитарна помощ за 20 000 семейства, която ще бъде раздадена при поискване. Международният комитет на Червен кръст (МКЧК) е създал специален сайт за издирване на изчезнали хора.
Японският Червен кръст, чийто почетен президент е Нейно Величество императрицата на Япония, а президентът Тадатеру Коное, е президент и на МФЧК/ЧП, разполага с голям брой доброволци, повечето от които са със специализирана подготовка. Над 230 екипа на ЯЧК за действия в отговор на бедствия правят оценка на нуждите, оказват медицинска и първа помощ, здравни грижи и психосоциална подкрепа. ЯЧК разполага с болници, кръвни центрове и колежи за медицински сестри.
Националното дружество продължава активно да съдейства на държавните институции и участва в спасителните операции, въпреки затруднената логистика и други усложняващи хуманитарната ситуация фактори.
Доброволците на ЯЧК подпомагат евакуираните, раздават хуманитарна помощ, топла храна, хигиенни материали, предоставя се медицински транспорт. До момента са раздадени над 383 000 одеяла, над 5 млн. литра бутилирана вода, осигурени са над 3000 мобилни тоалетни, предоставено е над 4 700 000 литра гориво. Започнало е производство на сглобяеми къщи, като се очаква до 2 месеца да бъдат построени и предоставени повече от 30 000.
ЯЧК е разположил в центровете с евакуирани 115 медицински екипа, с повече от 800 члена, вкл. медицински персонал – лекари и сестри. Организацията е разгърнала полеви и мобилни клиники, които предоставят първа помощ, медицинска и психосоциална подкрепа на пострадалите. ЯЧК има над 2000 обучени да оказват първа психосоциална помощ. Психологична подкрепа ще е необходима за дълъг период от време тъй като хиляди хора се намират в състояние на стрес. Във всеки екип на Червения кръст, работещи на терен, има по една медицинска сестра – психолог. Тези екипи ще играят изключително важна роля, давайки възможност на оцелелите да споделят чувствата си на притеснение, болка или страх, поради загубата на близки хора. Възрастното население също е тежко засегнато и получава специални грижи, свързани с хронични заболявания и други заболявания причинени от бедствието като хипотермия и пневмония.
Във всички 47 региони (префектури) има звена на ЯЧК и складове със стоки от първа необходимост за бедствени ситуации.
Българският Червен кръст продължава набирането на средства по специално разкритата от организацията банкова сметка в подкрепа на пострадалите от земетресението в Япония:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Япония).
До момента по банковата сметка са набрани близо 50 000 лева. Активиран е и кратък номер 1255 (за трите мобилни оператора) за набиране на парични дарения чрез SMS съобщения. Дарения могат да се направят и on-line на интернет страницата на БЧК – www.redcross.bg.
В централата на БЧК и в областните червенокръстки организации непрекъснато постъпват запитвания за актуалните нужди и възможностите за дарения. Националното дружество приема с благодарност финансови средства, които ще бъдат предоставени по специална банкова сметка на Японския Червен кръст за дейностите, свързани с подпомагане на засегнатите от природното бедствие и за възстановителните работи след острата фаза на бедствието.
цитирай
64. alexs - http://bnt.bg/bg/news/view/49708/nishtojno_kolichestvo_jod_registrirano_na_musala
26.03.2011 21:29
След аварията в АЕЦ "Фукушима" частици радиация вече стигнаха до България. Минимални количества радиоактивен йод са засечени на връх Мусала, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Оттам твърдят, че опасност за хората няма. Няма и промяна в радиационния гама-фон.

Радиоактивният йод е пристигнал от Япония още в сряда, съобщиха учените от БАН, в чиято обсерватория всъщност са засечени изотопите. Агенцията за ядрено регулиране е била уведомена още тогава.

Автор: Валентина Крушкина, Мария Чернева БНТ
цитирай
65. alexs - Висока радиация в Япония БНТ
26.03.2011 21:32
26.03.2011 / 20:58
Обстановката около японската атомна централа Фукушима 1 остава тревожна. Силна концертрация на радиоактивен йод е открита в морската вода край комплекса. Има опасения, че може би е засегната активната зона
на един от реакторите. Четири от шестте реактора на Фукушима остават нестабилни като периодично над тях се появяват дим и пара. Японският премиер Наото Кан призна, че събитията около Фукушима-1 остават
непредвидими.

Японските власти съобщиха за тревожно високо радиоактивно изтичане във водите край Фукушима.

Хидехико Нишияма, Агенция за атомна и промишлена сигурност: "Засякохме съдържание на радиоактивен йод в морската вода 1250 пъти над нормите"

Пробите са взети на 300 метра от брега. Това е най-високото ниво от началото на наблюдението на морската вода тази седмица. Според японската агенция то не представлява непосредствена опасност за човешкото здраве, но засилва риска от заразяване на организмите във водата. Специалистите уточняват, че радиоактивното изтичане се разтваря с приливите.
Замърсена с радиация вода беше открита около четири от шестте реактора на Фукушима-1. Продължават усилията за възстановяваването на охладителните системи в енергоблоковете. Инженерите вече впръскват
прясна, а не морска вода. Има уверения, че температурата и налягането във всички реактори са стабилизирани.
Все пак властите подканиха хората в радиус от 20-30 километра от централата да напуснат домовете си. Останалите без дом заради катастрофалните бедствия от 11 март са над 250 000. Снегът и студът забавят още разчистването на някои места. В безпрецедентен жест баня на персонала на една от императорските резиденции беше отворена за хора отвън. Възползваха се японци, които от две седмици живеят във временни убежища.
цитирай
66. alexs - Максимална степен на тревога в Япония
29.03.2011 17:32
Японското правителство повиши нивото на тревога в страната максимално. Това заяви премиерът на Япония Наото Кан в изказване пред парламента.
Той заяви, че ситуацията с авариралата атомна централа "Фукушима-1" продължава да бъде непредсказуема.
По думите му работите по възстановяването буксуват заради опасно високото ниво на радиация във водата, която се е събрала в подземната зала с дизеловите генератори на Втори реактор.
Тази вода очевидно е била известно време в досег с частично разтопеното ядрено гориво в реактора, съобщава БиБиСи.
Ситуацията е много тежка, заяви от своя страна генералният секретар на кабинета Юкио Едано и допълни: „Предприели сме всички мерки. Не можем да си позволим да правим грешки."
Властите съобщиха, позовавайки се на данни от Агенцията по ядрена и промишлена безопасност на Япония, че радиоактивна вода от авариралата централа не е попаднала в океана. Опасенията се появиха, тъй като един от блоковете на централата се намира на 50-70 километра от Тихия океан.
Припомняме, вчера на пет места на територията на "Фукушима" бяха открити следи от заразяване с плутоний, макар и в незначително и безопасно количество.
Според американски експерти събирането на силно радиоактивна вода в бъдеще ще породи проблем със складирането и обработването на течността. Според специалистите това поставя проблеми за хората, които се борят за овладяване на кризата.
Експерти обаче обвиняват правителството на Наото Кан в нерешителност и протакане на спасителните операции.
Междувременно бе съобщено, че радиацията от Япония е достигнала югоизточните райони на САЩ - Северна и Южна Каролина, Флорида. По-рано радиоактивни частици с „японски произход" бяха засечени в западните щати Калифорния, Невада, Орегон, Вашингтон, както и на изток в Масачузетс.
Следи от радиоактивен йод са открити в атмосферата над Сеул, като откритите количества не са вредни за здравето.
Южнокорейският държавен институт за ядрена безопасност обяви, че е установил следи от йод-131 в Сеул, след като е взел проби от 12 места в страната. Количеството на веществото обаче е било толкова малко, че няма непосредствена заплаха за общественото здраве или за околната среда.

http://news.ibox.bg/news/id_216549179
цитирай
67. alexs - Япония ще продължи да използва ядрена енергетика,
08.05.2011 21:41
независимо от събитията в АЕЦ "Фукушима 1" след земетресението през март, заявил представител на кабинета в Токио, цитиран от РИА Новости.
"Правителството ще запази сегашния си курс в подкрепа на ядрената енергетика", казал Йошито Сенгоку, зам.-главен секретар на кабинета, пред телевизия Ен Ейч Кей.
Хиляди демонстранти протестираха в събота в Токио с искане да бъде спряно използването на атомна енергия в Япония
Премиерът Наото Кан настоя в петък да бъде спряна от експлоатация АЕЦ "Хамаока" в префектура Шидзуока южно от Токио поради високия сеизмичен риск в центъра на архипелага, където се намира централата.
Според японските власти и експертите, вероятността от земетресение в района с магнитуд до 8-а степен през близките 30 години е 87 на сто, напомня агенцията.
Японското държавно ръководство няма да иска от енергетиците да спират реактори в действащите атомни централи с изключение на "Хамаока", заяви Наото Кан, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Вероятността от силно земетресение в района на останалите японски централи е най-много 10 на сто. Нямаме причини да се тревожим за АЕЦ по западното крайбрежие и във Вътрешното море, АЕЦ остават съставна част от енергийната стратегия", увери днес Йошито Сенгоку.
Операторът на "Хамаока" "Чубу илектрик пауър" все още разглежда искането на премиера за затваряне на централата и в понеделник бордът на компанията ще заседава отново, посочва агенцията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5012554
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031