Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2011 14:00 - Велико Търново - Царевец - снимки
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 41854 Коментари: 59 Гласове:
34

Последна промяна: 23.09.2011 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         /от Русе  до Търново поредица/

image

Велико Търново е един от най-старите градове в България. Първото селище, което е построено на хълма Царевец е 4000 г.пр.н.е.. Продължава своето развитие по времето на траките и Римската империя. През време на Византийската империя е с името Зикидева - най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия.  Унищожен е по време варварските нашествия през VII в.
През IX в. възниква старобългарско селище, което се разраства по време на Първата българска държава. През XII в. започва изграждането на крепостта, запазена и до днес. Крепостта има три входа, като главният вход се намира в най-западната част на хълма. В централната част е разположен Дворцовия комплекс, който представлява сбор от постройки, обграден от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг. Включва Тронна зала, Дворцовата църква „Св. Петка“ царски покои жилищни и стопански сгради.

В средата на Царевец се издигал дворецът, който се състоял от тържествена зала, църквата „Св. Петка“, жилищни и стопански сгради,

Хълмът Царевец е заобиколен от 3 страни от река Янтра. Обитаван е от царския двор, болярите и патриарха.Главният вход почвал с подвижен мост над пресечената скала и имал три последователни врати.
От кулите е запазена само една, известна като Балдуиновата кула.
Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г и е завършена през 1981 г в чест на 1300 години от създаването на българската държава.

През 1185 братята Асен и Петър обявяват в църквата „Св. Димитър“ края на византийското господство, и провъзгласили Търново за столица на второто българско царство./Последната столица преди Византийското робство е била гр. Преслав/ Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България.
Наричан е новия Йерусалим, Рим и Константинопол взети заедно.
Търново пада под турско робство 1393г. И това е края на второто Българско царство.
През първите 2 века на робството Търново е център на борбата за освобождение на България.
През 1598 г. избухва голямото Първо Търновско въстание а за цар е провъзгласен Шишман III внук на последния български цар. Само след няколко месеца въстанието е потушено, а много от водачите му загиват или намират спасение на север от Дунав. През 1686 г. града става център и на Второто Търновско въстание, начело с Ростислав Стратимирович, но и това въстание бързо е потушено.


Следващия пост за по-новата история и съвременното   ВЕЛИКО ТЪРНОВО
 
image

 сн.  http://www.tarnovo.bg/info/tsarevets


image
Няколко легенди за безценни съкровища
Говори се , че в скалите над Патриаршеския манастир „Света Троица“, намиращ се северно от Велико Търново, е скрита прочутата Търновска библиотека. Тук в пещера в скалите били изнесени всичките книги и манастирските ценности. Входът бил зазидан и с камъни . По нищо не личал. Можел да се намери само чрез някакъв знак издълбан на скалата…

Друга легенда разказва, че в крепостта на Трапезица била царската монетарница.
имало подземие, в което се пазело царското съкровище. Входът бил покрит с каменна плоча. Надолу водели стълби до желязна врата. Само царят и пазителят на хазната знаели тайната на вратата. . Когато турците нахлули, Шишман заповядал всичко да бъде пренесено в подземието. Машините за сечене на пари, суровото злато и златните и сребърните монети. Пълната съкровищница била затворена. Царят заповядал да се срине монетарницата. На мястото останали само купища камъни. Входът бил под камък на ос. Той се завъртал и се откривала каменната плоча. Под нея били стълбите към желязната врата. Тайната за камъка знаел само Цар Шишман…

Трета легенда за съкровищата на Никополис най-големия римски град в северна България намиращ се при днешното Търновско село Никюп.
/подробности за Никополис  http://bg.wikipedia.org/wiki/Никополис_ад_Иструм /
Тази  легенда разказва, че около Царевец през римско време имало калета, които охранявали пътя за великолепния римски град Никополис. Когато варварите нахлули, обсадили и разрушили Никополис римляните се настанили в калетата. Под тях имало големи подземия свързани с тунел. В галериите римляните пренесли съкровищата на Никополис. Крепостите римляните укрепили и задържали известно време. Когато се наложило да отстъпят, те направили смъртоносни механизми в галериите и ги намазали с отрова. Тайните входове маскирали. Входът на подземието под Царевец се намирал в южната част. По галерия се стигало до подземно езеро. Само човек римлянин, който знае тайната на съкровище можел да продължи. Скрит механизъм източвал водата и по стъпала се стигала друга галерия. От тук надолу имало няколко нива. На всяко римляните оставили по едно съкровище. В галериите към съкровищниците дебнели много опасности… Ако непосветен влезел никога не ще се върнел жив ........

   image

image

 Първия вход на крепоста Царевец многобройни посетители предимно чужденци руснаци, французи, гърци  и снимаха, снимаха......



image

  Поглед отвътре зад Царските порти 
На входа на Царевец са разположени бутафорни фигури на български владетел, воин и шут, които пръскат с вода туристите....

Най-новата туристическа атракция - "Стражниците на Царевград Търнов", представи общината по време на туристическо изложение. Миниспектакълът по ритуалното затваряне на портите  се провежда всеки уикенд по време на туристическия сезон.
15-минутният спектакъл включва кохорта от войници от династията на Асеневци. Под звуците на барабан и рогове шествието ще преминава под крепостните стени, за да достигне до площад "Иван Асен II". Там пред първата порта на историческия хълм Царевец  се състои смяна на стражата, съпроводена от специална церемония.



image



image



image

Търновските царе от второто българско царство 1185г.   - 1393г.


image



image


Патриаршеската църква "Св. Възнесение Господне", наричана "църква на патриаршеския град Търнов" и "майка на българските църкви", и кулата звънарница към нея.
Възстановяването на Патриаршеската църква бе извършено въз основа на данните от археологическите проучвания и сведенията от средновековните документи .
Декоративно-художественото оформяне на интериора на Патриаршеската църква е дело на художника Теофан Сокеров. Тъй като Патриаршеската църква е пълна реконструкция, тя не е стенописана по църковния канон. Църквата представлява храм паметник, в който чрез средствата на съвременното монументално изкуство - , художникът проследява възхода на политическото и културното развитие на средновековна България. Особена роля за емоционалното възприемане на стенописите и цялостната атмосфера в интериора на Патриаршеската църква играят специалното осветление и озвучаване.
Реализацията на стенописите е дело не само Теофан Сокеров,  но и на неговите помощници художниците Иван Иванов, Иван Василев, Кольо Йончев и Найден Найденов.
Патриаршеската църква, е един от обектите на 800-годишния юбилей от въстанието на Асеновци, освобождението от византийско робство и възстамовяването  на българската държава. Отворена за посещение през ноември 1985 г.
Патриаршеска катедрала "Възнесение Господне"


image

Патриаршеската църква
През 2011г. за първи път след 618 години Великотърновци посрещат Възкресение Христово на историческия хълм. В нощта на 23 срещу 24 април  Великден на историческия хълм е отслужена нощна света литургия. За последно такава е била отслужена на 17 юли 1393 г.  лично от Евтимий, патриарх Търновски.
 Патриарх Евтимий Търновски

image

Патриаршеската църква - вътрешен интериор. Интериора не е по каноните на църквата.


image



image




 БАЛДУИНОВАТА КУЛА 

image



image

Съвременната кула е построена през 1930 г. по проект на архитект Александър Рашенов по образец на запазена средновековна кула, намираща се в крепостта Червен, близо до гр.Русе.
Кулата е издигната недалеч от мястото, където се е намирал , коя един от трите входа на Царевец южния -.Френхисарската порта Освен входа, кулата охранявала и водохранилище.
Названието като „Балдуинова кула“ се свързва с пленения при Одрин латински император Балдуин Фландърски, който е намерил смъртта си в нея.

Балдуин Фландърски 


image

 Балдуиновата кула отвътре

image

Балдуиновата кула










image

Спектакъл "Звук и светлина"




image
Уикипедиа за Царевц
http://bg.wikipedia.org/wiki/Царевец

забележителности
http://bghotelite.com/tsarevets-fortress-bul

 Българските крепости
http://www.bulgariancastles.com/bulgariancastles/bg/krepost-tsarevets

Царевец във фейсбук - снимки
http://bg-bg.facebook.com/pages/Царевец/228606566168?sk=photos

в блог бг
http://geo.blog.bg/turizam/2010/04/22/razhodka-iz-v-tyrnovo-carevec-i-arbanasi.533079




  Поредица от Русе до Търново за: 
 РУСЕ    ДВЕ МОГИЛИ   БОРОВО 
   БЯЛА  ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ
     ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСМОСТА 22 СЕПТЕМВРИ
image А. С.










Гласувай:
34



1. monna1 - Ех, че хубав постинг!!
16.09.2011 14:28
Родолюбив и наситен с много инфо...
Благодаря, Алекс!
цитирай
2. mt46 - Ех,
16.09.2011 14:59
градът на моята студентска младост!...
Поздрав, Алекс!
цитирай
3. zaw12929 - Поздравления за постинга!
16.09.2011 15:19
Вашата дарба да разказвате е уникална! Много ми допадат вашите постинги!!!
цитирай
4. alexs - Ех, че хубав постинг!! Родол...
16.09.2011 15:24
Ех, че хубав постинг!!
monna1 написа:
Родолюбив и наситен с много инфо...
Благодаря, Алекс!

Хубав ден Монна и благодаря! Е сега де ....малко преувеличаваш. :)) По-Важно е какво мислите за Търново!?
цитирай
5. dushka - Благодаря, Алекс!:)
16.09.2011 15:26
Много са местата в България, където човек може да почувства приказната атмосфера на миналото ни. Едно от тях е Велико Търново...
цитирай
6. virtu - Върна ме в детството ! Благодаря !
16.09.2011 15:26
Чудесно представяне на Старата Българска столица ! :)))
цитирай
7. alexs - градът на моята студентска млад...
16.09.2011 15:29
mt46 написа:
градът на моята студентска младост!...
Поздрав, Алекс!

В такъв град да е студент човек! Красив е много, но и хубави механи има А да не говоря за хубавите студентки...!
цитирай
8. stela50 - Прекрасен постинг , Алекс ... като за Царствен град .
16.09.2011 15:31
Пътувах с теб от Русе до Търново с удоволствие ,наистина беше незабравимо
и интересно . Добър екскурзовод си ,много добър .
Благодаря !
цитирай
9. alexs - Вашата дарба да разказвате е уни...
16.09.2011 15:34
zaw12929 написа:
Вашата дарба да разказвате е уникална! Много ми допадат вашите постинги!!!

Благодаря!
цитирай
10. alexs - Много са местата в България, където ...
16.09.2011 15:37
dushka написа:
Много са местата в България, където човек може да почувства приказната атмосфера на миналото ни. Едно от тях е Велико Търново...

Благодаря! Да Велико Търново е едно по-специално място!
цитирай
11. alexs - Прекрасен постинг, Алекс. . . като ...
16.09.2011 15:44
Прекрасен постинг , Алекс ... като за Царствен град
stela50 написа:
Пътувах с теб от Русе до Търново с удоволствие ,наистина беше незабравимо
и интересно . Добър екскурзовод си ,много добър .
Благодаря !

На 22 . 09 1908г. Цар Фердинанд министър председателят Ал. Малинов и всички министри пътуват с царски влак от Русе за Търново за да обяваят независимоста на България !
цитирай
12. pevetsa - Поздравления за поста, изключи...
16.09.2011 16:07
Поздравления за поста, изключителен!
цитирай
13. ivankalilova - И аз съм очарована от разходката, ...
16.09.2011 16:13
И аз съм очарована от разходката, въпреки, че няколко пъти съм ходила по тези места!А и често съм пътувала с влак.........нали съм родом от Разградско .....
Благодаря, Алекс !Отново бих пътувала с удоволствие !
Приятна вечер!:)))
цитирай
14. naidobriq - Прекрасен постинг..
16.09.2011 16:23
Поздрав..
цитирай
15. alexs - Върна ме в детството ! Благодаря ...
16.09.2011 16:38
Върна ме в детството ! Благодаря !
virtu написа:
Чудесно представяне на Старата Българска столица ! :)))

Хубав ден virtu!
цитирай
16. alexs - Поздравления за поста, изключи...
16.09.2011 16:42
pevetsa написа:
Поздравления за поста, изключителен!

Благодаря! Поздрави на Русе Певецо!
цитирай
17. alexs - И аз съм очарована от разходката, ...
16.09.2011 16:56
ivankalilova написа:
И аз съм очарована от разходката, въпреки, че няколко пъти съм ходила по тези места!А и често съм пътувала с влак.........нали съм родом от Разградско .....
Благодаря, Алекс !Отново бих пътувала с удоволствие !
Приятна вечер!:)))

Благодаря аха не знаех това че си от Разград да не си от капанците ? Някога често ходех в командировки до Разград и крепоста Абритус съм посещавал, но в последните години нямям път нататък. Може пък следващата година една поредица от Русе Разград Шумен и някъде до морето да стигне.....
цитирай
18. alexs - Прекрасен постинг. . Поздрав. . ...
16.09.2011 16:59
Прекрасен постинг..
naidobriq написа:
Поздрав..

Наистина си най-добрия! Поздравче!
цитирай
19. mileidi46 - Veli4estveno. . . vnu6itelno. . ...
16.09.2011 18:56
Veli4estveno...vnu6itelno..!!!
napravo nastruxnax dokato slu6ax muzikata i svetlinite..letqx na kon..!!!
V Asparuxovata 4eta...:)
Blagodarq za xubavite migove tuk!!:))
Pozdravi!!!!!!
цитирай
20. silwiqna - Поздрави!
16.09.2011 19:11
Обичам този град! Ходила съм там, но доста отдавна. Сега отново 'бях'! :))
цитирай
21. sparotok - !
16.09.2011 20:15
В Търново човек се връща назад във времето...Неотдавна бях в този град, посетих и Царевец, голямо ходене падна, но не се уморих. Невероятно място е това!

Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
22. elineli - Царевец
16.09.2011 21:25
винаги ме настръхва. Само като се замислиш колко велики преди теб са стъпвали по каменните плочи ... Там човек диша и древност, и мъдрост, и свобода.


Беше ми хубаво тук, Алекс. Сърдечната ми благодарност имай :)
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Много хубав постинг, ето такава ...
16.09.2011 22:52
Много хубав постинг, ето такава информация трябва да се дава на нашата младеж и в училище. Начинът по който я поднасяш е много интригуващ и лесно се усвоява.Поздрави!!!
цитирай
24. hatanasov - Според филм излъчван по...
16.09.2011 23:14
Травъл тв "истинската" Балдуинова кула е в крепостта край с. Маточина, където е пленен, а в кулата във В. Търново е нейна реплика.
цитирай
25. tit - Любимият ми град!!!:)))
16.09.2011 23:26
Поздрави за постинга - красив и любопитен!
Относно Балдуиновата - съмнявам се царя да е държал знатния си пленник в някаква бойница. по-вероятно е да е бил лекуван някъде в Трапезица и там да е починал.Но легендата е така почитана и популярна. От Трапезица не е останало нищо /по вина на местното население, впрочем/, а е хубаво, когато се разказва за нещо, да се посочи материален първоисточник - какъвто е била новата кула. Това са подробности, обаче. Детстката ми мечта е Царевец да се изгради отново. Ще е доста скъпо начинание, но...гърците как си вдигнаха Акропола и Партенона?
цитирай
26. анонимен - Людмила Живкова
17.09.2011 00:29
Добре, че Людмила Живкова беше иначе и това нямаше да има
цитирай
27. анонимен - Людмила Живкова
17.09.2011 00:33
“Идвам от миналото, отивам в бъдещето”
"Ти пак ни изпревари, дете!”
Ако беше останала жива, на 26.07.2012 г. Людмила Живкова щеше да отпразнува своя 70-годишен юбилей. На 20.08.2011 г. се навършват и 30 години от внезапната й смърт. “Тя не откри света за България, но откри България за света", смятат на Запад.
През август 1979 г. Людмила открива първата Международна детска асамблея “Знаме на мира” и монумента “Камбаните”
цитирай
28. анонимен - Людмила Живкова
17.09.2011 00:35
За Людмила Живкова "царсвото на бъдещето" вече е "царството на красотата". Според нея детските форуми трябвало да култивират у децата планетарно, а по-късно - космическо съзнание и мислене. Тогава ООН обявява 1979 г. за година на детето и оформя програмата "Леонардо Да Винчи", която работи и до днес. Всички ученици в България са включени под една или друга форма в движението, то представлява цяла културна програма. Децата от целия свят влизат в българския парламент и по едно дете от всяка страна произнася слово от трибуната. Международният успех на Асамблеята може да се посочи само с един факт - словото на Людмила пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк през същата 1979 г. Тогава в кулоарите на ООН се образува опашка за поднасяне на лични поздрави към голямата ораторка. Телевизионните станции постоянно излъчват неини изявления.
Апотеозът на нейното дело обаче има подобаваща предистория. Завършила история в Софийския университет, Живкова е
пленена от тракологията.
През 1972 г. Людмила открива за първи път изложбата "Тракийското изкуство и култура по българските земи", която днес е световна знаменитост, обиколила повече от 30 столици. В нея се съдържа и Панагюрското златно съкровище. Тази изложба кара световните учени да допълнят и коригират историята на изкуствата. През 1975 г. въвежда Комплексната целева програма за всенародно естетическо възпитание. А на следващата година открива втората фундаментална изложба "1000 години българска икона ІХ-ХІХ в." първо в София, а после и в Парижката зала "Пти пале", което предизвиква сензация сред световната културна общественост, която за втори път се пита: "По какъв начин България е успяла да събере, да организира и експонира такива грандиозни по своята трудност и знчимост изложби, с каквито богати западни страни на старата култура не дръзват да се заемат?". През 1977 г. Людмила Живкова завършва втория си капитален научно-изследователски труд "Четвероевангелието на цар Иван Александър". Вече е публикувано и изследването
цитирай
29. анонимен - Людмила Живкова
17.09.2011 00:35
Обърната на Изток, “Людмила Живкова имаше пиетет към духовното и към онези култури, в които са господствували не материалните и технически фактори, а фактори морални, фактори на духовността. Източната философия е философия на съзерцанието. Тя приема действието само като духовно състояние, докато Людмила се стремеше към практическо действие. Това е качествено различно от философските системи на Изтока. Тя не се откъсваше от големия и сияещ свят около нея, за да възприема нещо, което има характера само на идея, на метафизичност. Тя чувстваше връзките си със света. И най-вече с неговата младост, с децата”.
цитирай
30. анонимен - МИСЛИ ОТ ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА:
17.09.2011 00:37
“Живей с истината и не се страхувай! Тя не ти обещава наслада. Но рано или късно тя тържествува и ако трябва, тя ще те оправдае.”
“Ако внимателно наблюдаваме как трудно проправят път новите идеи, лесно ще формулираме болестта на човечеството. Аз бих казала, че тази болест е инерцията, традиционализмът в мисленето, това успокоение и самодоволство, което съществува между хората.”
“Един народ, който си е поставил за цел да развива човека, обществото и живота по законите на красотата, многостранно и в хармония да обгърне света, да устреми силите си и да идентифицира съзнанието си с това, което идва - такъв народ вече е заел мястото си в бъдещето.”
“Благословени са трудностите, защото чрез тях растем.”
“Да бъде творец, съзидател, откривател, дръзновен победител - Човекът е създаден за всичко това.”
"Всяко успокоение е смърт. По-добре човек да греши, но да действа, защото в процеса на своите грешки той може да се учи и развива. Силен е онзи, който умее да превърне поражението в победа"
цитирай
31. qbylkovcvqt - :) Всяка седмица го изминавам тоя ...
17.09.2011 01:26
:) Всяка седмица го изминавам тоя път - от Русе до Търново... Но май от няколко години не съм минавала през Царевец. Това място носи духа на своето време - конски тропот и шепот на коприна, царски блясък и поскърцване на перо... и тайнствената сила, спряла ръката на палача...
цитирай
32. alexs - Veli4estveno. . . vnu6itelno. . ...
17.09.2011 08:24
mileidi46 написа:
Veli4estveno...vnu6itelno..!!!
napravo nastruxnax dokato slu6ax muzikata i svetlinite..letqx na kon..!!!
V Asparuxovata 4eta...:)
Blagodarq za xubavite migove tuk!!:))
Pozdravi!!!!!!

Благодаря! Хубав ден!
цитирай
33. reala - Прекрасен постинг!
17.09.2011 08:26
Благодаря за разходката :)
цитирай
34. alexs - Обичам този град! Ходила съм там, но ...
17.09.2011 08:27
silwiqna написа:
Обичам този град! Ходила съм там, но доста отдавна. Сега отново 'бях'! :))

Благодаря! Много красота има в този град!
цитирай
35. alexs - В Търново човек се връща назад във ...
17.09.2011 08:37
sparotok написа:
В Търново човек се връща назад във времето...Неотдавна бях в този град, посетих и Царевец, голямо ходене падна, но не се уморих. Невероятно място е това!
Поздрави за хубавия постинг!

Благодаря!
И аз изпитах подобни чуввства, когато правих снимките на Царевец, а каква ти умора ....
Туристите, които посещаваха /българи и повече чужденци/ Царевец бяха обзети от луда мания да се снимат редом с останките от старата ни столица , от красотите на прекрасните гледки......

цитирай
36. alexs - 22. elineli - Царевец винаги ме ...
17.09.2011 09:30
22. elineli - Царевец
elineli написа:
винаги ме настръхва. Само като се замислиш колко велики преди теб са стъпвали по каменните плочи ... Там човек диша и древност, и мъдрост, и свобода.
Беше ми хубаво тук, Алекс. Сърдечната ми благодарност имай :)

Благодаря! Колко точни думи!
цитирай
37. alexs - Много хубав постинг, ето такава ...
17.09.2011 09:40
kasnaprolet9999 написа:
Много хубав постинг, ето такава информация трябва да се дава на нашата младеж и в училище. Начинът по който я поднасяш е много интригуващ и лесно се усвоява.Поздрави!!!

Благодаря!
цитирай
38. alexs - Травъл тв "истинската" ...
17.09.2011 09:46
hatanasov написа:
Травъл тв "истинската" Балдуинова кула е в крепостта край с. Маточина, където е пленен, а в кулата във В. Търново е нейна реплика.

Както често става истината е по-друга и обвита с мистерия!
А легендите и митовите си имат свой живот!
цитирай
39. teodortodorov - ТЪРНОВО Е СЛЕД НАЙ-ЛЮБИМИТЕ МИ Г...
17.09.2011 11:31
ТЪРНОВО Е СЛЕД НАЙ-ЛЮБИМИТЕ МИ ГРАДОВЕ. НА ВСЕКИ 10 ДНИ ПРЕКАРВАМ ПОНЕ ПО 2 В ТОЗИ ГРАД! ОБИЧАМ ГО. И АЗ СЪМ ПИСАЛ ЗА НЕГО!

http://teodortodorov.blog.bg/turizam/2011/06/07/1-krasotata-na-bylgariia-veliko-tyrnovo.761406

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ХУБАВИЯТ ПОСТ!
цитирай
40. alexs - 25. tit - Любимият ми град!!!:))...
17.09.2011 11:36
25. tit - Любимият ми град!!!:)))
tit написа:
Поздрави за постинга - красив и любопитен!
Относно Балдуиновата - съмнявам се царя да е държал знатния си пленник в някаква бойница. по-вероятно е да е бил лекуван някъде в Трапезица и там да е починал.Но легендата е така почитана и популярна. От Трапезица не е останало нищо /по вина на местното население, впрочем/, а е хубаво, когато се разказва за нещо, да се посочи материален първоисточник - какъвто е била новата кула. Това са подробности, обаче. Детстката ми мечта е Царевец да се изгради отново. Ще е доста скъпо начинание, но...гърците как си вдигнаха Акропола и Партенона?

Не знам дали може да се възтанови Царевец в оргинален вид ...... няма добри стари миниятюри рисунки а да не говорим чертежи то тогава се е стряло по макет .....
Ако бъде някъква бетонна възтановка по-добре не..... ме ми харесва да гледам използван цимент на реставриран обект. Тогава не се е използвал цимент, а хоросан за зидане на камъните и е ставало много здраво.....
Интериора на патриаршеската сърква също не ми харесва, трябваше да е по каноните на църквата и да се гони автентичния вид....
"от Трапезица не е останало нищо /по вина на местното население," Да така е от руините преди началото на 20 век са вадили готов издялан камък и са го използвали в строителството на нови сгради. Чувал съм също и за римския град Никополис при с. Никюп В Търновско също са вадили камък . А за линията Русе -Варна около 1860 и някоя си година е използван камък от Плиска. В наше време също има вандлщини иманярите, а оше по-голяма напаст са така наречените роми (цигани) - унищожават се много стари къщи на 100-200 г, за да се извлекат малко материали от тях.
Събития от наше време са обити в тайнственост и са станали легени например мит за 11 септември и мита за Бин Ладен. А какво остава за средновековието. Да не говорим за старогръцките митове и легенди!
Поздрави и хубав ден Тит!
цитирай
41. hatanasov - А кой друг ще се фука...
17.09.2011 11:59
освен Люсито, когато баща и царува? Никой не смееше и дума да обели срещу нея.
цитирай
42. shtaparov - Хубаво е в Търново.По принцип.
17.09.2011 14:21
Хубаво е там и ми се ходи пак,но засега не се урежда въпроса... А името Сукидава /Зукидева/ може да се тълкува по два начина:
1. Като две отделни думи: Сукидева= Сака-дига /Сакска,т.е. Скитска дига/, Сака-зида /Скитски зидове,Скитска крепост/ и пр.
2. Като една цяла дума: Зукидава= Зазидова /Зазидово,Зазидано- т.е. Оградено място/. Подарявам това мое тълкувание на Търновските патриоти- бъдете благословени,скъпи приятели!
цитирай
43. alexs - bulgarialand Добре, че Людмила ...
17.09.2011 14:37
bulgarialand
Добре, че Людмила Живкова беше иначе и това нямаше да има
41. hatanasov - А кой друг ще се фука...
hatanasov написа:
освен Люсито, когато баща и царува? Никой не смееше и дума да обели срещу нея.

Похвално е това, което е свършила Люсито за българската култура. А ако не беше баща генерален секретар на ЦК на БКП каква щеше да стане министър на културата или селска даскалица!
цитирай
44. alexs - :) Всяка седмица го изминавам тоя ...
17.09.2011 14:53
qbylkovcvqt написа:
:) Всяка седмица го изминавам тоя път - от Русе до Търново... Но май от няколко години не съм минавала през Царевец. Това място носи духа на своето време - конски тропот и шепот на коприна, царски блясък и поскърцване на перо... и тайнствената сила, спряла ръката на палача...

И аз някога отдавна много съм пътувал по този път към Русе и към Търново живял съм учил съм в тези градове .....познати ми са градовете селата .......
А Царевец е специално място и носи духа на времто.....
"..... и тайнствената сила, спряла ръката на палача..."
Благодаря че го напомни това :
Според легендата патриарх Евтимий трябвало да бъде посечен, ако не приеме исляма. Патриарх Евтимий отказал и в момента, в който палачът замахнал, ръката му замръзнала във въздуха. Турците приели това за знак и заточили патриарха.
цитирай
45. alexs - 33. reala - Прекрасен постинг! ...
17.09.2011 15:03
33. reala - Прекрасен постинг!
reala написа:
Благодаря за разходката :)

Поздрави!
цитирай
46. alexs - ТЪРНОВО Е СЛЕД НАЙ-ЛЮБИМИТЕ МИ Г...
17.09.2011 15:07
teodortodorov написа:
ТЪРНОВО Е СЛЕД НАЙ-ЛЮБИМИТЕ МИ ГРАДОВЕ. НА ВСЕКИ 10 ДНИ ПРЕКАРВАМ ПОНЕ ПО 2 В ТОЗИ ГРАД! ОБИЧАМ ГО. И АЗ СЪМ ПИСАЛ ЗА НЕГО!
http://teodortodorov.blog.bg/turizam/2011/06/07/1-krasotata-na-bylgariia-veliko-tyrnovo.761406
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ХУБАВИЯТ ПОСТ!

Благодаря! Много хубав и красив град заобиколен от прекрасна природа!
цитирай
47. alexs - Хубаво е там и ми се ходи пак, но за...
17.09.2011 15:10
shtaparov написа:
Хубаво е там и ми се ходи пак,но засега не се урежда въпроса... А името Сукидава /Зукидева/ може да се тълкува по два начина:
1. Като две отделни думи: Сукидева= Сака-дига /Сакска,т.е. Скитска дига/, Сака-зида /Скитски зидове,Скитска крепост/ и пр.
2. Като една цяла дума: Зукидава= Зазидова /Зазидово,Зазидано- т.е. Оградено място/. Подарявам това мое тълкувание на Търновските патриоти- бъдете благословени,скъпи приятели!

Благодаря за това твое тълкуване !
цитирай
48. ckarlet - С чисто сърце мога да кажа, че кол...
17.09.2011 17:59
С чисто сърце мога да кажа, че колкото пъти да отида до Велико Търново, всеки от тях ми е доставял истинска радост, Алекс!
Беше ми изключително приятно да разгледам постинга ти!
Поздрави!
цитирай
49. erato7 - Много ценен постинг, Алекс! Бла...
17.09.2011 21:44
Много ценен постинг, Алекс! Благодаря ти!
цитирай
50. alexs - С чисто сърце мога да кажа, че кол...
17.09.2011 22:53
ckarlet написа:
С чисто сърце мога да кажа, че колкото пъти да отида до Велико Търново, всеки от тях ми е доставял истинска радост, Алекс!
Беше ми изключително приятно да разгледам постинга ти!
Поздрави!

Благодаря! Толкова е красиво и как да не ти достави радост!
цитирай
51. alexs - Много ценен постинг, Алекс! Бла...
17.09.2011 22:54
erato7 написа:
Много ценен постинг, Алекс! Благодаря ти!

Поздрави!
цитирай
52. magnoliya - Ех,
18.09.2011 14:30
като екскурзовод ни водиш из този толкова древен град и ни разкриваш най-интересното от него!
Ходила съм веднъж, но не успях да видя и науча много, затова тук ми беше и интересно, и приятно.
цитирай
53. kostadinovd - Велико Търново е любимия ми град.Уникален град.
19.09.2011 14:51
Прекрасни снимки.ПОЗДРАВИ !
цитирай
54. alexs - като екскурзовод ни водиш из този ...
19.09.2011 16:13
magnoliya написа:
като екскурзовод ни водиш из този толкова древен град и ни разкриваш най-интересното от него!
Ходила съм веднъж, но не успях да видя и науча много, затова тук ми беше и интересно, и приятно.

Нали си падаш по красивите цветни градинки ! Много красив град -красивата архитектура и природа са в хармония!
цитирай
55. bizcocho - Алекс, чак сега виждам постинга ти, ...
19.09.2011 21:34
Алекс, чак сега виждам постинга ти, а той е разкош!!!
.......
Преди години един от синовете ми си направи снимка до крепоста, с корона и доспехи. Абсолютно копие на Симеон е на тази снимка. Една от любимите ми негови снимки е тази на Царевец. Той и с царско име е :))))))
цитирай
56. alexs - Велико Търново е любимия ми град. ...
19.09.2011 22:27
Велико Търново е любимия ми град.Уникален град.
kostadinovd написа:
Прекрасни снимки.ПОЗДРАВИ !

Много е красиво да снима и да рисува човек ако има талант!
По какво ли си приличат Малко Търново и Велико Търново съм се питал!?
цитирай
57. alexs - Алекс, чак сега виждам постинга ти, ...
19.09.2011 22:29
bizcocho написа:
Алекс, чак сега виждам постинга ти, а той е разкош!!!
.......
Преди години един от синовете ми си направи снимка до крепоста, с корона и доспехи. Абсолютно копие на Симеон е на тази снимка. Една от любимите ми негови снимки е тази на Царевец. Той и с царско име е :))))))

Благодаря и Поздрави! :)))
цитирай
58. анонимен - Прекрасен постинг, страхотни с...
22.10.2011 22:17
Прекрасен постинг, страхотни снимки, Търново винаги говори за величие и вечност. Добре е, който може да го открие и пресъздаде!
цитирай
59. анонимен - adobe acrobat update
19.02.2012 15:13
latest adobe adobe vista http://vjmufrk.hostingsociety.com/acrobat-reader-9-update.html acrobat reader 9 update
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041468
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930