Блогрол
1. АРХЕОЛОГИЯТА ДНЕС blog
2. Ужасяваща трагедия със снахата на поета Христо Фотев!
3. СОЗОПОЛ
4. Черноморски солници лечение с кал и луга
5. Япония земетресение цунами ядрена катастрофа
6. Професионални оплювачи
7. Изящните съкровища на траките
8. Баницата на Валерия
9. Разкрити далавери в тец Марица изток-2
10. Шменти Капели
11. Ракията - българско изобретение
12. Отновo за Стефан Гамизов
13. Кой ще е новия президент. ГЕРБ може да ме подкрепи за президент
14. Морското казино
15. Веселин Маринов
16. Бой в радиото
17. Как се манипулира общественото мнение?
18. КАК ЗОМБИ-ДЕМОКРАТИТЕ НАДМИНАХА КОМУНИСТИТЕ
2. Ужасяваща трагедия със снахата на поета Христо Фотев!
3. СОЗОПОЛ
4. Черноморски солници лечение с кал и луга
5. Япония земетресение цунами ядрена катастрофа
6. Професионални оплювачи
7. Изящните съкровища на траките
8. Баницата на Валерия
9. Разкрити далавери в тец Марица изток-2
10. Шменти Капели
11. Ракията - българско изобретение
12. Отновo за Стефан Гамизов
13. Кой ще е новия президент. ГЕРБ може да ме подкрепи за президент
14. Морското казино
15. Веселин Маринов
16. Бой в радиото
17. Как се манипулира общественото мнение?
18. КАК ЗОМБИ-ДЕМОКРАТИТЕ НАДМИНАХА КОМУНИСТИТЕ
Постинг
16.05.2012 11:28 -
Сироп от бъз
Автор: alexs
Категория: Рецепти
Прочетен: 47517 Коментари: 32 Гласове:
Последна промяна: 16.05.2012 14:40
Прочетен: 47517 Коментари: 32 Гласове:
41
Последна промяна: 16.05.2012 14:40
Сироп от бъз
Обикновено бъзът цъфти към края на май . Тази година поради топлото време разцъфна много по-рано дори и в районите край морският бряг, където пролетта е хладна! Спомням си преди много години моите близки приготвяха една напитка от цветовете на това растение. Наричаха я амброзия - Божествен сироп. И наистина си заслужава името много приятна и много лечебна. А плодчета използваха за оцветяване и прибавяне на допълнителни вкусови качества на домашно приготвеното вино!
* 30 цвята от бъз
* 2 кг захар
* 1 1-2 лимона и пакетче лимонена киселина
* 1 л вода
Сиропът от бъз има приятен освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
За направата на сироп от бъз се се използва черният бъз, известен още като свирчовина. Процедурата по приготвянето на сиропа е следната.
Да се прави от прясно набрани цветчета, а не изсушени!
* Измивате цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода. Добавете 1-2 нарязани лимона.
* Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.
* Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух.
Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:8.
Снимката на разцъфналия храст бъз е на фона на Бургаския залив сн. авторът
sambucus (Sambucus nigra) - латински
Black Elder - английски
Бузина - руски
Черен бъз, бъз, драмбъз, свирчовина защото пръчките имат мека сърцевина и стават за свирки.
Снимките са от гр. Бургас морската градина обикновено стига височина3-4 метра като храст. Но тук на снимката са истински дървета до 6-8 метра...
Среща се из цялата страна обича по хладни и влажни места!
Запарка чай
Запарката се прави от изсушени цветове. Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища, кашлица, бронхит, пневмония, туберколоза,при високо кръвно налягане, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, подагра, хемороиди, копривна треска, задух, затлъстяване, при грип.
От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
* * * * *
ПЛОДЧЕТА ОТ БЪЗ
Сокът от плодчетата на бъзак се извлича по следния начин: На око се насипват само зрънца от бъзак /добре узрели - черни/ , на пластове като се редуват със захар, без да се мачкат, в стъклени буркани по приблизителната пропорция плодове-захар е 1-1/.Отворите на бурканите се завързват с тензух. Престояват на светло и чисто място 14 дена, след което се прецежда сока през цедка /по лесно е ако е голяма/ в която се поставя и тензух или марля. Сокът се налива в чисти стъклени буркани, затворени с капак и се съхранява в хладилника. Всяка сутрин се пие на гладно по 1 чаена лъжичка сироп и след 10 минути се закусва.
Вместо от бъз,по подобен начин може да направите сиропа от френско грозде, боровинки, ягоди малини или арония.
Този сок може да се използва за подсилване на имунната система и дори за лечение и предпазване от рак. Не бива да се прекалява много с употребата предизвиква разстройство.
За лечение на рак с използване на плод от черен бъз вижте тази статия:
http://www.blitz.bg/article/9576
Плодовете на черния бъз имат главно слабително действие и се прилагат под формата на запарка или приготвен мармалад като меко слабително средство при запек. Счита се, че това се дължи на смолистите вещества и пектините, които се съдържат в тях. Мармалада се използва и като диуретично средство. Плодовете се използват и за боядисване на тъкани и багрене на течности - вина и безалкохолни напитки.
Да много е хубаво да се добавят няколко чепки от плодчета на бъз когато се прави домашно вино за оцветяване аромат и лечебни свойства на виното.
Повече:ot bloga на kasnaprolet9999 http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/06/12/proletni-bilki-cheren-byz-nai-silnata-bylgarska-bilka.347998
И едно предупреждение Внимание! Листата, кората и плодът в голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!
И не бива да бъркате това растение с тревистия бъз, който е висок до 1 1,5 метра и има едно цветче на стъблото.
* 30 цвята от бъз
* 2 кг захар
* 1 1-2 лимона и пакетче лимонена киселина
* 1 л вода
Сиропът от бъз има приятен освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
За направата на сироп от бъз се се използва черният бъз, известен още като свирчовина. Процедурата по приготвянето на сиропа е следната.
Да се прави от прясно набрани цветчета, а не изсушени!
* Измивате цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода. Добавете 1-2 нарязани лимона.
* Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.
* Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух.
Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:8.
Снимката на разцъфналия храст бъз е на фона на Бургаския залив сн. авторът
sambucus (Sambucus nigra) - латински
Black Elder - английски
Бузина - руски
Черен бъз, бъз, драмбъз, свирчовина защото пръчките имат мека сърцевина и стават за свирки.
Снимките са от гр. Бургас морската градина обикновено стига височина3-4 метра като храст. Но тук на снимката са истински дървета до 6-8 метра...
Среща се из цялата страна обича по хладни и влажни места!
Запарка чай
Запарката се прави от изсушени цветове. Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища, кашлица, бронхит, пневмония, туберколоза,при високо кръвно налягане, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, подагра, хемороиди, копривна треска, задух, затлъстяване, при грип.
От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
* * * * *
ПЛОДЧЕТА ОТ БЪЗ
Сокът от плодчетата на бъзак се извлича по следния начин: На око се насипват само зрънца от бъзак /добре узрели - черни/ , на пластове като се редуват със захар, без да се мачкат, в стъклени буркани по приблизителната пропорция плодове-захар е 1-1/.Отворите на бурканите се завързват с тензух. Престояват на светло и чисто място 14 дена, след което се прецежда сока през цедка /по лесно е ако е голяма/ в която се поставя и тензух или марля. Сокът се налива в чисти стъклени буркани, затворени с капак и се съхранява в хладилника. Всяка сутрин се пие на гладно по 1 чаена лъжичка сироп и след 10 минути се закусва.
Вместо от бъз,по подобен начин може да направите сиропа от френско грозде, боровинки, ягоди малини или арония.
Този сок може да се използва за подсилване на имунната система и дори за лечение и предпазване от рак. Не бива да се прекалява много с употребата предизвиква разстройство.
За лечение на рак с използване на плод от черен бъз вижте тази статия:
http://www.blitz.bg/article/9576
Плодовете на черния бъз имат главно слабително действие и се прилагат под формата на запарка или приготвен мармалад като меко слабително средство при запек. Счита се, че това се дължи на смолистите вещества и пектините, които се съдържат в тях. Мармалада се използва и като диуретично средство. Плодовете се използват и за боядисване на тъкани и багрене на течности - вина и безалкохолни напитки.
Да много е хубаво да се добавят няколко чепки от плодчета на бъз когато се прави домашно вино за оцветяване аромат и лечебни свойства на виното.
Повече:ot bloga на kasnaprolet9999 http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/06/12/proletni-bilki-cheren-byz-nai-silnata-bylgarska-bilka.347998
И едно предупреждение Внимание! Листата, кората и плодът в голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!
И не бива да бъркате това растение с тревистия бъз, който е висок до 1 1,5 метра и има едно цветче на стъблото.
ме черпиха със сок от бъз...мога да кажа, че е
божественно питие...струва си да се опитаме да си го
приготвим и сами...благодаря ти, Алекс...
и сърдечен поздрав за теб.
цитирайбожественно питие...струва си да се опитаме да си го
приготвим и сами...благодаря ти, Алекс...
и сърдечен поздрав за теб.
mariniki написа:
на едно място, в една карловска стара къща...
ме черпиха със сок от бъз...мога да кажа, че е
божественно питие...струва си да се опитаме да си го
приготвим и сами...благодаря ти, Алекс...
и сърдечен поздрав за теб.
на едно място, в една карловска стара къща...
ме черпиха със сок от бъз...мога да кажа, че е
божественно питие...струва си да се опитаме да си го
приготвим и сами...благодаря ти, Алекс...
и сърдечен поздрав за теб.
И ти казваш че е божествено питие!
Благодаря за коментара и хубав ден!
Да, аз също се присъединявам и казвам, че напитката от бъз е божествено питие:)
Ако искаш вярвай, но тъкмо се канех да ходя да си събера цветове от бъз... Ползвам го както за сироп, така и за чай, а сладкото от плодовете е невероятно...само не бива да се взема по много:)
Хубаво си направил, че си обяснил и за отровните части на растението. Много хора си мислят, че щом цвета и плодовете са полезни същото ще важи за листа, корени...
Поздрави!
цитирайАко искаш вярвай, но тъкмо се канех да ходя да си събера цветове от бъз... Ползвам го както за сироп, така и за чай, а сладкото от плодовете е невероятно...само не бива да се взема по много:)
Хубаво си направил, че си обяснил и за отровните части на растението. Много хора си мислят, че щом цвета и плодовете са полезни същото ще важи за листа, корени...
Поздрави!
От 3-4 години не сме си правили, но е време да подновим тази практика:))
цитирайПрисъединявам се към горните коментирали. И да се похваля, че я знам тази рецепта за сиропа от бъз... :)))
цитирайТози бъз в морската градина е чудесен, направи ми напълни душата тази снимка. В моят постинг, който си цитирал съм показала и бъзака, с който не бива да се бълка черния бъз. Поздрави!!!
Прибавих постинга ти в моята блогвълна "Билколечение".
цитирайПрибавих постинга ти в моята блогвълна "Билколечение".
sparotok написа:
Да, аз също се присъединявам и казвам, че напитката от бъз е божествено питие:)
Ако искаш вярвай, но тъкмо се канех да ходя да си събера цветове от бъз... Ползвам го както за сироп, така и за чай, а сладкото от плодовете е невероятно...само не бива да се взема по много:)
Хубаво си направил, че си обяснил и за отровните части на растението. Много хора си мислят, че щом цвета и плодовете са полезни същото ще важи за листа, корени...
Поздрави!
Ако искаш вярвай, но тъкмо се канех да ходя да си събера цветове от бъз... Ползвам го както за сироп, така и за чай, а сладкото от плодовете е невероятно...само не бива да се взема по много:)
Хубаво си направил, че си обяснил и за отровните части на растението. Много хора си мислят, че щом цвета и плодовете са полезни същото ще важи за листа, корени...
Поздрави!
Благодаря за коментара ! Сока може да се пие колкото си искаме с плодовете не бива да се прекалява! ..а листата и кората могат да са опасни! По принцип с всяко лекарство или билка ако се прекалява става отрова!
diso написа:
От 3-4 години не сме си правили, но е време да подновим тази практика:))
Време е да подновим тази практика ........Поздрави!
dushka написа:
Присъединявам се към горните коментирали. И да се похваля, че я знам тази рецепта за сиропа от бъз... :)))
Струва си да приготвиш това божествено питие! Поздрави!
kasnaprolet9999 написа:
Този бъз в морската градина е чудесен, направи ми напълни душата тази снимка. В моят постинг, който си цитирал съм показала и бъзака, с който не бива да се бълка черния бъз. Поздрави!!!
Прибавих постинга ти в моята блогвълна "Билколечение".
Прибавих постинга ти в моята блогвълна "Билколечение".
Благодря за коментара и блогвълната kasnaprolet9999! Обикновено е храст на снимката бъзът е станал истинско дърво с дебело стъбло нали в парка се грижат за него! Когато цъфне е красив и аромоатен става да се отглежда и като парково растение но мисля, че тук се е самозалесил от време оно! Четох че някъде по света го отглеждат и като култивирано растение...Пък и от твоите снимки се вижда че го има и в Америка край еверото Онтарио!
Малко хора знаят че бъзът може да е полезен в борбата с рака!
11.
анонимен -
BRAVO
16.05.2012 18:19
16.05.2012 18:19
ZARADI ZABELEJKATA/OTROVEN/
SAPRUGATA MI WE4E NE PRAVI OT TOZI
4UDESEN SIROP.PROSTO NQMA NAPIVANE S NEGO.
O6TE I O6TE WI SE JELAE DA PIETE.A KATO WSQKO NE6TO PREKALENO E I
WREDNO.WSE SI KAZVAM:TAQ GODINA-NE,NO DOGODINA 6TE SI NAPRAVQ...
DANO PAK DOGODINA SI NAPRAVQ.MNOGO MI SE PIE OT NEGO NAISTINA.
цитирайSAPRUGATA MI WE4E NE PRAVI OT TOZI
4UDESEN SIROP.PROSTO NQMA NAPIVANE S NEGO.
O6TE I O6TE WI SE JELAE DA PIETE.A KATO WSQKO NE6TO PREKALENO E I
WREDNO.WSE SI KAZVAM:TAQ GODINA-NE,NO DOGODINA 6TE SI NAPRAVQ...
DANO PAK DOGODINA SI NAPRAVQ.MNOGO MI SE PIE OT NEGO NAISTINA.
анонимен написа:
ZARADI ZABELEJKATA/OTROVEN/
SAPRUGATA MI WE4E NE PRAVI OT TOZI
4UDESEN SIROP.PROSTO NQMA NAPIVANE S NEGO.
O6TE I O6TE WI SE JELAE DA PIETE.A KATO WSQKO NE6TO PREKALENO E I
WREDNO.WSE SI KAZVAM:TAQ GODINA-NE,NO DOGODINA 6TE SI NAPRAVQ...
DANO PAK DOGODINA SI NAPRAVQ.MNOGO MI SE PIE OT NEGO NAISTINA.
SAPRUGATA MI WE4E NE PRAVI OT TOZI
4UDESEN SIROP.PROSTO NQMA NAPIVANE S NEGO.
O6TE I O6TE WI SE JELAE DA PIETE.A KATO WSQKO NE6TO PREKALENO E I
WREDNO.WSE SI KAZVAM:TAQ GODINA-NE,NO DOGODINA 6TE SI NAPRAVQ...
DANO PAK DOGODINA SI NAPRAVQ.MNOGO MI SE PIE OT NEGO NAISTINA.
Наистина е вълшебен и лечебен . Благодаря за информацията ,
и рецептата в подходящия момент, придружена с чудесни снимки .
Поздрави , Алекс !
цитирайи рецептата в подходящия момент, придружена с чудесни снимки .
Поздрави , Алекс !
И аз обичам и аромата и сиропа и чая от бъз. Но, дали ще успея да си направя не зная. Трябва да се бере на чисто място.
Хубава вечер!
цитирайХубава вечер!
от тук взех рецептата, но мисля, че всеки може да я доразвие -
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_137
Чаят от бъз е хубав през зимата.
Поздрави за подходящата тема за сезона:))
цитирайhttp://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_137
Чаят от бъз е хубав през зимата.
Поздрави за подходящата тема за сезона:))
Ихаааааа, адаш, я сипи едно сиропче, ... в компанията на коняче :)))))))
цитирайstela50 написа:
Наистина е вълшебен и лечебен . Благодаря за информацията ,
и рецептата в подходящия момент, придружена с чудесни снимки .
Поздрави , Алекс !
и рецептата в подходящия момент, придружена с чудесни снимки .
Поздрави , Алекс !
Благодаря за коментара Таня! Да домашно приготвените сокове са за предпочитане пред магазинските, които садържат консерванти и са загубили част от полезните си свойства!
В тази статия е обяснето
http://zdrave-biznes.com/documents/blog_6.php?tag=%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5
tota написа:
И аз обичам и аромата и сиропа и чая от бъз. Но, дали ще успея да си направя не зная. Трябва да се бере на чисто място.
Хубава вечер!
Хубава вечер!
Благодаря за коментара Ати! Да се бере на чисто е много важно в никиой случай до близо натоварен път или силно замърсяващо индустриално предприятие! Най-чисто е далеч от градовете и в планинско - гористи местности!
bven написа:
В момента съм направила сок от бъз и е чудесен:
от тук взех рецептата, но мисля, че всеки може да я доразвие -
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_137
Чаят от бъз е хубав през зимата.
Поздрави за подходящата тема за сезона:))
В момента съм направила сок от бъз и е чудесен:
от тук взех рецептата, но мисля, че всеки може да я доразвие -
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_137
Чаят от бъз е хубав през зимата.
Поздрави за подходящата тема за сезона:))
Благодаря за коментара ! Да рецептата която е в постинга ми е подобна но съм добавил и цитрусите лимони може и протокали и мандарини да се добавят което придава допълнителен аромат и вкус и прави сиропа още по хубав! Да има различни варианти може да се остави и леко да ферментира напитката но затова малко по различна е рецептата!
pevetsa написа:
Ихаааааа, адаш, я сипи едно сиропче, ... в компанията на коняче :)))))))
Поздрави на теб и на Русе!
Хиляди пъти е за предпочитане пред газираните напитки! Идеалният разредител!:))))
Ами трябват и кубчета лед! Освен с коняк може и с водка или джин да се употребява!
...много ми е приятно да гледам мъже в кухнята, с престилка, да приготвят
нещо за ядене или пиене.:)
Мислех, че ти се разхождаш само насам натам, а ето че ме изненада, Алекс!!!
цитирайнещо за ядене или пиене.:)
Мислех, че ти се разхождаш само насам натам, а ето че ме изненада, Алекс!!!
monna написа:
...много ми е приятно да гледам мъже в кухнята, с престилка, да приготвят
нещо за ядене или пиене.:)
Мислех, че ти се разхождаш само насам натам, а ето че ме изненада, Алекс!!!
нещо за ядене или пиене.:)
Мислех, че ти се разхождаш само насам натам, а ето че ме изненада, Алекс!!!
Кулинарията ми е едно от любимите ми неща макар че не съм експерт в тази обаст някои неща ги умея!
Поздрви Монна !
Някога го правехме с майчето. Много е хубав!
цитирайhttp://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
25.
naidobriq -
Никога не съм правила но съм пила такъв сироп
18.05.2012 00:59
18.05.2012 00:59
и ми хареса.Браво Алекс.Май си мъжът мечта;'))))ПОЗДРАВ!
Лека вечер!
цитирайЛека вечер!
се приготвяше доста от този сироп. Имаше и рецепта за напитка, с много по-малко захар, но с голямо количество вода, която се самогазираше и беше много приятно да се пие.
Аз преди година си изсуших голямо количество и през зимата в комбинация с лайка и мента си приготвях чай.
Много е хубав този чай, с прекрасен аромат.
Благодаря за клипа в който се показва в детайли приготвянето на сироп - добавка за коктейл!
цитирайАз преди година си изсуших голямо количество и през зимата в комбинация с лайка и мента си приготвях чай.
Много е хубав този чай, с прекрасен аромат.
Благодаря за клипа в който се показва в детайли приготвянето на сироп - добавка за коктейл!
erato7 написа:
Някога го правехме с майчето. Много е хубав!
Поздрави :)) Ако имаш възможност прави го отново!
naidobriq написа:
Никога не съм правила но съм пила такъв сироп
и ми хареса.Браво Алекс.Май си мъжът мечта;'))))ПОЗДРАВ!
Лека вечер!
Никога не съм правила но съм пила такъв сироп
и ми хареса.Браво Алекс.Май си мъжът мечта;'))))ПОЗДРАВ!
Лека вечер!
Благодаря! Караш ме да се усмихна!
mrazekoff написа:
Преди време при нас
се приготвяше доста от този сироп. Имаше и рецепта за напитка, с много по-малко захар, но с голямо количество вода, която се самогазираше и беше много приятно да се пие.
Аз преди година си изсуших голямо количество и през зимата в комбинация с лайка и мента си приготвях чай.
Много е хубав този чай, с прекрасен аромат.
Благодаря за клипа в който се показва в детайли приготвянето на сироп - добавка за коктейл!
Преди време при нас
се приготвяше доста от този сироп. Имаше и рецепта за напитка, с много по-малко захар, но с голямо количество вода, която се самогазираше и беше много приятно да се пие.
Аз преди година си изсуших голямо количество и през зимата в комбинация с лайка и мента си приготвях чай.
Много е хубав този чай, с прекрасен аромат.
Благодаря за клипа в който се показва в детайли приготвянето на сироп - добавка за коктейл!
Благодаря за коментара!
Да знам за тази напитка за да стане газирана тя се приготвя по технологията за приготвяне на вино ...
Рецептата е следната :
5л вода
50-60 цвята от бъз
1кг - 1.200кг захар
2 лимона ( може и 2 протокала да се добавят)
след 3 до 7 дни започва ферментация зависи от температурата...
след като започне ферментацията напитката се газирва и е готова за употреба.
Имайте предвид че става леко алкохолна напитка!
Хубаво е да се ползват билкови чайове, когато може вместо да се тъпчем с хапчета!
правеше мама като бяхме малки - в бирени бутилки, и после цяла зима отваряш, разреждаш - може с газирана вода да си го разредиш, имаше едни сифони, на които им се слагаше отстрани малко патронче - за газирана вода.
Чудесен сок ставаше - много полезен !
цитирайЧудесен сок ставаше - много полезен !
31.
mitkaloto -
Не съм дори и опитал.Поздрав!
20.05.2012 10:44
20.05.2012 10:44
Не съм дори и опитал.Поздрав!
цитирайИмаме в двора и вече 10 години си правим.
Не зная защо не е така популярен.
Приятелите ни също го харесват много.
Поздрав!
цитирайНе зная защо не е така популярен.
Приятелите ни също го харесват много.
Поздрав!
Търсене