Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2009 16:38 - Ще има край на безплатните кални бани в Бургаските солници
Автор: alexs Категория: Регионални   
Прочетен: 5959 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.08.2009 18:44



  Както може да видите в един от предишните ми постинги Бургаските солници е едно приятно и любимо място за посещение през лятото. Безплатен санаториум на открито. Решение на здравословни проблеми за едни, атракция за други. Посешава се и от много чужденци. Съседство на резерват за редки и уникални видове птици.
Черноморсkите солници Бургас в снимки - лечение с кал и луга
http://alexs.blog.bg/regionalni/2009/08/20/chernomorsite-solnici-burgas-v-snimki-lechenie-s-kal-i-luga.383138
Но всичко това може изчезне.... след година  или 2
   Хотели СПА-комплекс заведения..... и свободния достъп да бъде спрян Такива проекти се градят сега.
   Това място е уникално с лечебната кал и луга. На много малко места по света има такива природни дадености.


До преди около две години достъпът до „Черноморски солници” беше ограничен, заради характера на зоната – за промишлено производство, и заради защитените територии, обитавани от редки видове птици.От около две години предприятието отвори врати и сега районът се посещава от жители на Бургас и летовници, които използват лечебните свойства на калта и лугата. Така собствениците доказват приоритетите и необходимостта от развитие на туризма, както са заявили в новите си инвестиционни намерения.
  Вече има изработен Проект за Подробен устройствен план (ПУП) за промяна на предназначението на поземлените имоти в местността „Изток – Черноморски солници” Бургас
 .Това, което ще се изгради тук като хотелска и развлекателна база, трябва да е нискоетажно, за да не е пречка за въздушните коридори на мигриращите птици в резерват „Атанасовско езеро”.
  Площта, която „М-Черноморски солници” АД ще застроява, е 70, 150 дка. Сега тя е промишлена зона. На този терен в момента има административни сгради с обслужващи функции и ремонтни работилници, на практика цялото солодобивно предприятие. Предвидено е всичко да се събори.
   Обектът се предвижда да е с капацитет 600 обитатели, ще разполага с 300 паркоместа. Издадени са скици с визи.

По терена, успоредно на бреговата линия, минава жп линията Бургас-Поморие. Същата се запазва и ще се изгради жп спирка.

В близост до тази територия в местността Кюшето, с която „Черноморски солници” граничи, ще бъде изградено ново селище, има проект - за паркова среда, зона за обществен достъп /съдържаща и луксозни парк-хотели и съоръжения за спорт, лечение и атракции/. Инвеститорите са отбелязали, че „във фаза на инвестиционно предложение не може да се предвиди програма с конкретни срокове за изграждане на обекта”.
Територията, южно от зона „Изток”, заключена между плажната ивица и Атанасовското езеро, има проект за курортно-балнеоложка зона с богато развита паркова среда и съоръжения за спорт, лечение и атракции.
    ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ СОЛОДОБИВА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН

      КРАТКА ИСТОРИЯ
 За начало на солниците се счита 1906 г
Едва през 1921 година с решение на Народното събрание от 30 юли Атанасовското езеро се отдава за експлоатация под концесия на акционерно дружество.
   След 1944 г. са национализирани.
 Но големите скандали започват по време на приватизацията
    Манол Велев популяризира името си в медиите и със скандалната приватизация на “Черноморски солници” АД – Бургас през 1997 г. Тогавашният вицепремиер Александър Божков заявява, че сделката със солниците е скрита приватизация от фирма "Мартимор", чийто президент е Манол Велев. След създаването на новото дружество, държавата, "Мартимор" и американската "Де Ен Ен" имат по 33% от капитала. След невнасяне на апортните вноски от американската фирма, “Мартимор” започва да се разпорежда с 67% от капитала на дружеството.
В края на януари 1998 г. министърът на вътрешните работи Богомил Бонев уволнява Весела Лечева от системата на МВР. Мотивите за уволнението са "нелоялност към държавните институции в страната" и "уронване престижа на МВР пред обществеността". Според колеги на Лечева, тя е уволнена заради мъжа си, чието име е замесено в скритата приватизация на "Черноморски солници". Дни преди да бъде уволнена Весела Лечева обявява, че ще иска политическо убежище в чужбина. Изявлението й е по повод думите на вицепремиера Божков, че в скритата приватизация на "Черноморски солници" е участвал съпругът на Лечева - Манол Велев.
  Преди около две години Манол Велев е прострелян.
През 1998 г. Върховният касационен съд отмени увеличаването на капитала и “Черноморски солници” се върна към статута на 100 % държавно дружество.

През месец март 2000 год. "Черноморски солници" ЕАД - Бургас е обявено отново за приватизация като акциите му се търгуват на Фондовата борса. Анализите на финансовото състояние от това време показват, че всеки 100 лева, вложени в активите на дружеството, носят по 14 лева печалба.

“Булсол” АД – Бургас се оказва тогава единственият кандидат-купувач, подал оферта за приватизацията на 80 % от капитала на “Черноморски солници”. Справка в регистрите показва, че дружеството е регистрирано дни преди обявяването на процедурата, т.е. то най-вероятно е създадено специално за участие в приватизацията на солния завод”.

Магистрати свързаха „Булсол” АД с „Мултигруп”, а слуховете - и с бургаския депутат Йордан Цонев и шефа на АП Захари Желязков. Останалите компании са се отказали от участие в приватизацията, най-вероятно притеснени от неблагоприятна информация от АП и от скандалната фирма “Мартимор”, която предяви претенции към собствеността върху дружеството и твърдеше, че има значителни вземания от солниците (резултат от предварително сключени неизгодни договори за източване на дружеството).
 
                 По източници: "фактор онлайн"
                          подробно: http://www.factor-bs.com/news-10628.html




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5049790
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930