Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 16:49 - Вижда ли се края на Кризата
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 2198 Коментари: 0 Гласове:
1



Ето някои последни новини от света от 07.08.2009
Широкият американски индекс S&P 500 достигна най-високата си стойност за последните десет месеца днес. Това се случи след публикуването на данните за безработицата в САЩ, които показаха спад на показателя за пръв път от повече от година.
 Търговията приключи с ръст на Dow Jones в размер на 1,2 на сто до 9 368 пункта
 Добри новини има и от Западна Европа и от източна Азия. Борсите почват да се съвземат.спряла е да се увеличава безработицата дори има признаци на намаляването и. Но опасноста не е отминала напълно да не се получи двойно дъно.
 Първо съживяването става на фондовите борси а след това с известно закъснение следва и в реалния сектор.
  Докато в развития свят вече се вижда светлина в края на тунела не така добре стоят нещата у нас На запад и в източна Азия борсите направиха голям скок през последния месец, то у нас е скок на умряла котка едва леко мръдна нагоре. Който иска да инвестира сега момента е добър за закупуване на акции или дялове на инвестиционни фондове. Но дори и да паднат цените на акциите на Българската Фондова Борса няма да е с много. Ще следва сериозно увеличение но това е въпрос на време.
 Докато на борсите вече започват да се случват добри неща. С пазара на труда най-лошото предстои вероятно пикът на безработицата у нас ще е през зимата.След това ще започне бавно възтановяване просто у нас нещата започват да се случват с близо година по-късно.
 Утежняващ фактор е бюджетната дупка направена от предишното правителство. В резултат на преизборни харчове далавери с митници ДДС предизборно вдигане на пенсии.
 Да се надяваме че няма да има опасност за валутния борд след взетите от новото правителство мерки за запушване на бюджетната дупка. Валутния борд трябва да се запази до въвеждането на Еврото. България трябва да се стреми колкото е възможно по-бързо да въведе еврото. Друг е въпроса кога ще ни позволят от ЕС и ЕЦБ.
  Ако се стигне до провал на борда ще си спомним 1997г.Това ще доведе до масови фалити на фирми и може би 100 - 200 хиляди нови безработни и намаляване на покупателната способност 30-50% /с толкова ще скочат цените/
 с колкото е обезценката на лева, а заплатите и пенсиите ще замръзнат, лихвите по кредите ще скочат и  сигурно хиляди ипотекирани жилища ще ги загубят, само отделни спекуланти може да спечелят от евтини акции и недвижими имоти.
  Така за трети път след социалистическо управление трябва да се спасява страната.
С първите си стъпки новото правителство на ГЕРБ взема мерки срещу бюджетните проблеми.

  Повече по тези въпроси:
     За световната икономика на английски: http://www.bloomberg.com/
     За Българската икономика: http://www.investor.bg/
     а също и този блог; http://borsi.blog.bg/


 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5049542
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930