Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 07:45 - Средец Грудово Бургаско
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 37273 Коментари: 30 Гласове:
28

Последна промяна: 14.09.2014 07:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Тръгвам отново от Бургас минавам през новооткрито кръстовище с кръгово движение...по-точно новопостроения пътен възел "Бургас - Средец - Созопол"

image

 Състоящ се от новопостроена естакада  по главно направление "Варна - Бургас - Созопол" и отдолу под естакадата кръгово кръстовище.
Наскоро /29 юни 2012/ премиерът Борисов министър Павлова и кмета на Бургас Димитър Николов прерязаха тържествено лентата .....

image

http://www.youtube.com/watch?v=T7iol99mgaU

 Край на досадните с часове  чакания на кръстовището за Меден Рудник на изнервени столичани пътуващи за южното крайбрежие за морските курорти Созопол, Черноморец, Приморско, Китен, Царево та чак до Резово! И колкото по-луксозно е возилото толкова по изнервени са пътуващите в него...... не дай си боже номера да започва "С" и да е с четири еднакви цифри..... Сега пътуващите към южния бряг ще могат да профучават със светлинна скорост по естакадата .....Но внимавайте покрай пътя към Созопол са наредени много надгробни камъни..... Само година още и Столицата и Бургас ще бъдат свързани с магистрала.....и край на неприятните задръствания за нула време ще се стига до морето...
 Пътуващите за Бургаските квартали "Победа" известен още като "Комлука" Кв. "Меден рудник" и пътуващите за гр. Средец и Ямбол са свързани посредством кръговото кръстовище под естакадата, голяма придобивка за жителите на морския град, региона и за всички почиващи по южиния бряг!
  Но както е казано монетата има и обратна страна само на 25 км на запад оттук се срещаме с проблеми като обезлюдяването разрухата циганизацията разграбените отбранителни съоръжения и казарми Но все пак  на юг към границата е останала девствена природа.....

image

 Снимка Източник и подробности за пътния възел :  http://news.burgas24.bg/363039.html

Поемам към комплекс Меден Рудник и продължавам към град Средец минавам покрай Мандренското езеро. След това покрай останките на римския град Деултум, върху който е е разположено част от днешното село Дебелт /за което наскоро написах/ ..... и ето гр. Средец преди известен като гр. Грудово....

Намира се югозападно на 30 км от центъра на Бургас и на около 25км от кв. Меден Рудник. Северното подножие на Странджа планина. северно покрай градчето е малката  река Средецка която се влива в Мандренското езеро. На юг местността е хълмисто-гориста на север е равнинна....
Население на Средец около 9200 жители .

  image

На 23 е празника   на гр. Средец .. знаем че, на 23 септември е започнало септемврийското въстание от 1923г. 23 септември е бил и празника на армията през комунистическите години ...
Какво е общото между гр. Средец септемврийското въстание и армията ? През годините на комунизма Грудово днешния Средец е бил военен град...
 Ето как са празнували преди една година.....
http://www.youtube.com/watch?v=mLeYWr9wEoQ&NR=1&feature=endscreen

Кратка история 
по материали от сайта на общината и уикипедия
За първи път селището е споменато в пътепис през 1595 год. под името Карабунар, което означава на турски „черен кладенец“. През 1651 година Евлия Челеби в своите пътеписи говори, че в Карабунар има керван-сарай (хан) с харем, място за камили и място за 3000 броя добитък. Шведският крал Карл XII през 1713 година нощувал в хана на Карабунар на път за Цариград. През 1762 год. с. Карабунар имало 600 къщи и било от най- големите села в района. Поп Стойко Владиславов – Софроний Врачански учителствал тук през 1792- 1793 год. Поради чумна епидемия 1795- 1796 год. селото запада и остават само 150 къщи. Кърджалиите на Кара Фейзи разграбват и опожаряват селището през 1801 год. След Руско- турската война 1828- 1829 год. съгласно подписания Одрински мирен договор над 70 карабунарски семейства се изселват за Бесарабия. През 1858 година със султански ферман е построена църквата “Всех Святих” на мястото на стар църковен храм. През 1868 год Васил Левски преминава през Карабунар. На 16 февруари 1878 година 93-ти Иркутски полк освобождава селището. След Освобождението Карабунар става околийски център. През 1922- 1923 год. тук работи Тодор Грудов - деец на комунистическата партия. Същия е бил кмет на Карабунар от май до ноември 1922 год. Съгласно директивата на Българската комунистическа партия през септември 1923 год той организира въоръжена група, която завзема властта в селото и се отправя към Бургас. Край село Карабаир ( сега кв. Меден рудник) и край старата гара Бургас ( сега гара Вл. Павлов) стават престрелки, при които има убити и ранени. Селището е преименувано на Средец през 1934. През 1959 година е преименувано на Грудово на името на Тодор Грудов, а от 1960 година е град. През 1992 година с указ на Президента Желев е върнато името Средец.
     О б щ и н а   С р е д е ц  Е най-голямата по-площ община в най-голямата област в България Бургаска.Площ: 1146 км2

image

Население (към 2006г.): 15 423 д.
Гъстота на населението: 13,46 д/км2
Населени места: 33
Най-голямо селище е общинският център гр.Средец около 9200ж. следва с. Дебелт около 1800ж. Южно от Средец към границата с Турция селищата се малки а повечето с под 100 жители предимно стари хора работа там няма затова миграцията е основно към Бургас и крайбрежието. В миналото основен поминък е било отглеждането на овце и полудивото отглеждане на прасета но сега всичко е западнало.... Много от тези най-малки селца ще изчезнат от картата на България през следващите десетилетия.
Някъде в началото на 80-те години на миналия век правителството на социалистическа България се заема с мащабна задача. Тя е чрез административни и икономически стимули да засели хора в пустеещия район на Странджа-Сакар. Кампанията е наречена "Република на младостта".  В много от селата бяха изградени жилища . На съгласилите се да живеят в района някога се предлагаха по 2500 лева на калпак, или 5000 на семейство, финансови бонуси към заплатите, къща и дори опрощаване на данъци. Въпреки това обаче идеята се провали.
 След промяната 1989г. става още по-зле безработицата е много голяма в този район особено в малките села към границата . Почти не остават млади хора ..


image
image
  •  
 Близо до гр. Средец е туристически комплекс "Божура"
image

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=507

Туристически комплекс Божура разполага с ресторант с осемдесет места, механа с четиридесет места и лоби бар . Декорацията на двете фоайета е в общия дух на уют и задушевност.
 Божура е ограден от хубав парк с пейки за почивка, който естествено прилива в дивата широколистна гора. 
Двете панорамни тераси разкриват красивата местност, подходяща и за ловен туризъм.
До комплекс Божура можете да стигнете бързо и лесно с личния си автомобил и да прекарате един чудесен и различен уикенд!
 Южно от Средец е много подходящо за ловен и селски туризъм още повече и близоста до морските курорти

image

Особено характерно за региона диво животно е дивата свиня. Та дори и местният футболен отбор се е казвал  ФК "Глиган"
Тук има гнезда на някои от най-редките птици, записани в Червената книга на България като  черния щъркел, малкия и скалния орел.


  **************************************   Б Е Л Е Ж И Т И     Л И Ч Н О С Т И
 
image

Янка Анастасова Рупкина 
народна певица, 
изпълнителка на песенен фолклор от Странджанския край. Световната си известност певицата дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“.

Янка Рупкина е родена е родена на 15 август 1938 година, в малкото средецкото село Богданово   През 1954 г. завършва средното си образование в техникум за медицински сестри в Бургас. В семейство и винаги се е пеело. Тя самата запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора по надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“, снима много филми за БНТ. В много от записите ѝ се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Осъществява много модерни фолклорни проекти с трио „Спешен случай“, с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов. Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.
 Удостоена с много награди:
1961 — първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад,
1967 — първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис,
1973 — награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава.
2007 — награда „Нестинарка“ на международния фолклорен фестивал в Бургас.
В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“. Именно с трио „Българка“ Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световно-известни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.
Преломен момент в живота на певицата е 21 декември 1971 г. На този ден група български музикални изпълнители, между които Янка Рупкина, Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл „Аура“, трябва да заминат за Алжир. Силен страничен вятър и повреда в самолета обаче предизвикват инцидента, при който Паша Христова загива. Рупкина остава жива, но е с изгаряния по ръцете, за които по-късно твърди, че ѝ дават сила да лекува.
Янка Рупкина разказва за себе си  на кафе при Гала...
http://novanews.bg/news/view/2012/06/14/31830/Янка-Рупкина:-Съпругът-ми-ме-избра-когато-бях-едва-на-10/

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът ѝ „Керанка“, посветен на майка ѝ, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар Янка Рупкина записва много сполучливи дуети с Калинка Вълчева, Йовчо Караиванов и Добрин Коев. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден "Кирил и Методий".
http://www.youtube.com/watch?v=XyFaVJM-d-U&NR=1&feature=endscreen

Наскоро на 31 август летния театър Бургас тя отпразнува  с голям концерт 50 годишнината на своята творческа дейност..

  Да и пожелаем още дълги години на сцената и да ни радва с творчеството ни!

image

 
Златко Георгиев Янков - Фара е бивш български футболист, национал. Роден е на 7 юни 1966 г. в Грудово /сега Средец/. Играл е като защитник и дефанзивен полузащитник за Странджа, Нефтохимик, Черноморец, Левски (София), Локомотив (София), Реал (Валядолид, Испания), Байер (Юрдинген, Германия) и турските Бешикташ (Истанбул), Аданаспор (Адана), Ванспор и Генчлербирлиги (Анкара). Шампион на България през 1993, 1994 и 1995 г. с Левски (Сф). Носител на купата на страната през 1991, 1992 и 1994 г. с Левски .
За националния отбор на България дебютира на 17 октомври 1986 г. срещу Румъния (в Букурещ), има 79 мача и 4 гола. Участва на Световно първенство -1994 в САЩ, където става бронзов медалист (играе в 6 мача), на Световно първенство-1998 във Франция (в 2 мача) и на ЕП-1996 в Англия (в 3 мача). Покрива голям периметър в средата на терена, с точен пас, организатор на играта. На 13 август 2003 прекратява футболната си кариера с бенефисен мач в Бургас..

image



Статуя на Продан Гарджев в град Средец
1936 - 2003

Продан Стоянов Гарджев е български състезател по борба свободен стил категория 87 кг.
Роден е на 8 април 1936 г. в Близкото до Средец с. Росеново, Бургаско. С борба започва да се занимава още от дете. Негов треньор е Костадин Жабов. Състезава се за СК „ЦСКА“ и СК „Черноморец“. Двукратен световен първенец от София (1963) и Толедо (1966). Бронзов медалист от световното първенство в Манчестър (1965) г. Печели бронзов медал от европейско първенство (1967) и сребърен медал (1968).
Олимпийски шампион от Летните олимпийски игри в Токио през 1964 г. и бронзов медалист от Летните олимпийски игри в Мексико през 1968.Бургас.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
image


image

 Празници на гр. Средец



image

 Църквата "Всех Святих"



image


Паметник
Софроний Врачански учителствал тук през 1792 - 1793 год

image

Сграда на общината


image

 Бившето ДНА сега читалище на гр. Средец


image

Тодор Грудов  името,   на когото е носел градът до 1992г.



КУКЕРИ СРЕДЕЦ  !!! 2010

image

 Парка край Средец

image

 Центъра на гр. Средец през зимата




    *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
През годините на социализма  Грудово е бил военен град. Много от по-възрастните са служили в поделенията на тогавашната Българска Народна Армия БНА сега БА

Грудовските военни поделения се намират в така наречения Триъгълник на смъртта разбира се жаргонно е така наречено, защото службата тук е тежка и е отдалечено от големите градове особено от столицата . Близко е до границата с Турция  член на НАТО, а България тогава членува в противниковия военен блок.  Триъгълника на смъртта включва Грудово /сега Средец/, Елхово и Звездец. Тук се е поддържала висока степен на бойна готовност постоянно учения и тревоги  отпуските на войниците са малко. Част от българските военни, които вземат участие в Пражката пролет през 1968, са също от тези поделения. По  правило в трите поделения (днес те са закрити) са изпращани предимно млади, жадни за успешна военна кариера офицери.  Може да се каже че е било трамплин за по-високи длъжности и в бъдеще след завършване на генералщабна академия в СССР възможност за заемане на генералски длъжности.   Друга  голяма част от  военнослужещите на срочна и свръхсрочна служба, които са се  провинили в други казарми в страната, също са изпращани в някое от трите поделения. Терминът добива широка популярност в българската армия през 1970-те и 1980-те години, когато много от командирите заплашват наборните войници с командироване в "Триъгълника на смъртта". Така терминът се превръща в нарицателно име за тежка военна служба за военнослужещите  - наборните войници, сержантите и  офицерите които никога не са служили в някоя от трите казарми.  
image

    Кпп контролно пропусквателен пункт на поделението когато е било действащо 
     На долната снимка сега как изглежда.

   

image

Приближавайки се към портала или кпп на поделението с изненада виждам гледката не съществуваше вече такъв по пътя от поделението се приближаваше циганска каруца чуваше се пукот на брадва в далечината се чуваше се ехото от кънтенето на чукове, с които се разбиваше бетона за да се извади арматурното желязо бързо разбрах, че циганите тук са господари....

  И клипа "ЗАБВЕНИЕ" по-долу показва какво е било преди и как е сега.....





image



image



image



image
 
Топъл септемврийски ден картината от разрушенията е отчайваща носи се и смрад от изхвърлените от циганите отпадъци освен всичко районът на бившите казарми е превънат и в огрoмно незаконно сметище...
  Циганите не желаят да бъдат снимани и се държат агресивно затова избягвам да правя снимки отблизо
  Нереално сред смрадта разрушенията фототапет с красива зимна картина навярно това да е било канцелария на някой от началниците или....

image


image


image

под.22210 (Средец)
53- мотострелкови полк гр.Средец от състава на 7 мотострелкова Ямболска дивизия.
 е едно от елитните военни части от тогавашната българска армия

image

Освен 53 МСП в казармения район е  имало още два полка и ракетен дивизион.
 Това са 16 танков полк , 16 артилерийски полк,  16 отделен ракетен двизион от несъществуващата вече 16 Бургаска мотострелкова дивизия  /16МСД/

image

 Сметище ... Виждат се боклуци, които са докарани от циганите и изхвърлени тук


image

Парковете с военна техника са разрушени разбити с чукове и е извлечена арматурата . На заден план в далечината се виждат фотоволтаични централи които никнат като гъби през последните  2 - 3 години...а цената на тока расте ли расте...  това ще бъде предмет на някой друг постинг

Още по темата може да прочетете следната статия:
Как се разфасоват стари казарми - в Грудово (Средец)

Роми разграбват сгради, но на практика те нямат никаква вина - стопанинът на тези казарми, военното министерство - ги е оставил на произвола на съдбата. И местните власти - също.

Голямата безработица води и до голяма пестъпност сред циганите!

 Този постинг е за циганската престъпност в гр. Средец
http://internationalist.blog.bg/politika/2012/02/17/v-gr-sredec-grudovo-obl-burgas-ima-ciganski-teror-za-koito-s.903631




* Господи пази България *





image


 Официален сайт на обшина Средец
http://sredets.bg/


  Обшина Средец във фейсбук
ОБЩИНА СРЕДЕЦ | Facebook


  МЕДЕН РУДНИК    ДЕУЛТУМ ДЕБЕЛТ   ФАКИЯБУРГАСКО








Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Доста
23.09.2012 09:20
богат и разнообразен постинг... Поздрав, Алекс!
цитирай
2. yotovava - Докога?
23.09.2012 12:33
Топъл септемврийски ден картината от разрушенията е отчайваща носи се и смрад от изхвърлените от циганите отпадъци освен всичко районът на бившите казарми е превънат и в ограмно незаконно сметище...
цитирай
3. sparotok - !
23.09.2012 13:53
Гледам последните снимки и си мисля - защо осъзнахме (а някои все още не са) толкова късно за тихата война срещу нас...
цитирай
4. rustam - Така е,
23.09.2012 15:54
поделенията, защото те бяха няколко! бяха елитни. Служих 2 месеца в артелерийския полк като командир на взвод 152 мм гаубици.
А иначе този уикенд прекарах в "Божура" - доволен съм! Екстра си изкарахме
цитирай
5. lidis - Здравей, Алекс
23.09.2012 16:37
Разгледах с интерес репортажа ти. Впечатлиха ме тези с ножиците и лентата и всеобщата разруха и вандалщина в района на Грудово...Сега въпросът опира, че тези картинки няма да ги видиш никъде. Нито тия с лентата, нито отвратителното БЕЗСТОПАНИСВАНЕ на сградите , превърнали се в сметища...Ужасно. Аз не обвинявам циганите...а тези, които мърлячески са подсигурили на циганите да вилнеят, а в същото време смешно позират ленти да режат!!! Изумиха ме тези снимки! Ами само мърцинярска работа и беззаконие, то се вижда!
цитирай
6. анонимен - Като видя стърчащи руини ме хваща ...
23.09.2012 16:52
Като видя стърчащи руини ме хваща една голяма любов към едни хора, но то кой ли не знае за това в сайта.
цитирай
7. alexs - богат и разнообразен постинг. . . ...
23.09.2012 16:58
mt46 написа:
богат и разнообразен постинг... Поздрав, Алекс!

Благодаря Поете! ...има и тревожни детайли!
цитирай
8. alexs - Топъл септемврийски ден картината ...
23.09.2012 17:16
yotovava написа:
Топъл септемврийски ден картината от разрушенията е отчайваща носи се и смрад от изхвърлените от циганите отпадъци освен всичко районът на бившите казарми е превънат и в огромно незаконно сметище...

Ами сигурно ще кажат че няма пари! ...но знам че трябваше само 1процент от средствата за участието на батальона в Ирак за да се опазеше това имущество....освен сградния фонд като палатки одеяла походни легла водоноски походни кухни които трябват и при стихини бедствия не само за война недай си боже някое много тежко земетресение!
цитирай
9. alexs - Гледам последните снимки и си мисля ...
23.09.2012 17:26
sparotok написа:
Гледам последните снимки и си мисля - защо осъзнахме (а някои все още не са) толкова късно за тихата война срещу нас...

Като гледах панорама в петък изкаването на бившия военен и настоящ външен министър Н. Младенов той каза че, никога не сме били толкова независими като сега......
цитирай
10. анонимен - Да, черния полк
23.09.2012 19:25
в Грудово! Заслужава си съдбата:(
цитирай
11. kasnaprolet9999 - много труд си вложил в този постинг, ...
23.09.2012 23:28
много труд си вложил в този постинг, направил си го като за wikepedia.Поздрави!!!
цитирай
12. alexs - поделенията, защото те бяха няк...
24.09.2012 09:11
rustam написа:
поделенията, защото те бяха няколко! бяха елитни. Служих 2 месеца в артелерийския полк като командир на взвод 152 мм гаубици.
А иначе този уикенд прекарах в "Божура" - доволен съм! Екстра си изкарахме

Да имало е три полка и ракетен дивизон споменал съм ги. От Божура и аз имам хубави спомени..но беше много отдавна! Хубаво място и за лов горите са хубави!
цитирай
13. mrazekoff - Отвратително! Финалът е толкова
24.09.2012 18:42
отблъсващ... Струва ми се, че гледам филм за войната...
Често си задавам въпроса: Какви са тези, които ни управляват? Българи ли са, цигани ли са? Идиоти ли са? Ако зависеше от мен, щях да ги занеса до тези порутени сгради да си правят заседанията, а не на жълтите павета. Защото всичко това, което виждаме е резултата на тяхната безотговорност!
Поздравления, за хубавия постинг и дано да има по-малко такива картини в бъдеще.
цитирай
14. ishchel - Много изчерпателна и богата информация, поднесена с душа и сърце...
24.09.2012 22:10
Ако някога ми се наложи да правя експозе бих се обърнала към този материал /като цитирам източника, разбира се:)/
Поздрави , Алеск
цитирай
15. mariniki - това си е истинско представяне на района...
24.09.2012 23:39
богато, вярно предадено във всичките му нюанси...
поздравявам те, Алекс... бях тук с удоволствие...
съпровождана от песента за Петко войвода..
благодаря ти...
цитирай
16. alexs - Разгледах с интерес репортажа ти. ...
25.09.2012 09:11
lidis написа:
Разгледах с интерес репортажа ти. Впечатлиха ме тези с ножиците и лентата и всеобщата разруха и вандалщина в района на Грудово...Сега въпросът опира, че тези картинки няма да ги видиш никъде. Нито тия с лентата, нито отвратителното БЕЗСТОПАНИСВАНЕ на сградите , превърнали се в сметища...Ужасно. Аз не обвинявам циганите...а тези, които мърлячески са подсигурили на циганите да вилнеят, а в същото време смешно позират ленти да режат!!! Изумиха ме тези снимки! Ами само мърцинярска работа и беззаконие, то се вижда!

Лидис гледах едни твои снимки с вилата където ходите, в България такива вили не могат да се опазят ако няма охрана и задължително зло куче ! Много къщи и вили без постоянно обитаване са разграбени и сринати до основи.....и аз така взех да си мисля, че циганите умишлено са оставени да вилнеят..... В личен план и аз съм потърпевш!
А каква е тази българска армия, която не може да си опази сградите .....
цитирай
17. alexs - Като видя стърчащи руини ме хваща ...
25.09.2012 09:17
kushel написа:
Като видя стърчащи руини ме хваща една голяма любов към едни хора, но то кой ли не знае за това в сайта.

Разбира се знаем!
цитирай
18. alexs - Да, черния полк в Грудово! За...
25.09.2012 09:28
Да, черния полк
анонимен написа:
в Грудово! Заслужава си съдбата:(

Ако става въпрос за наборната служба по-ония времена 2 години бяха много 1е било достатъчно. но не и да бъде всичко разгарабено и унищожвено.....
Колкото и странно да звучи Швейцария е най-милатизраната държава в света
http://borsi.blog.bg/politika/2010/12/07/nai-militarizirana-dyrjava-v-sveta-e-shveicariia.646641
Там няма наборна служба но за 4 часа могат да мобилизират 600 хилядна войска
Ето затова те са едни от най-богатите ....
цитирай
19. tota - Добро утро, Алекс!
25.09.2012 09:30
Похвално е това, което правиш - представяш ни отделни населени места, до които не всеки може да стигне. Никога не съм била в бившето градче Грудово. Любопитно ми бе да прочета. Благодаря за хубавите странджански песни!!
И отново съм възмутена от безхаберието и съсипването на база, която може да се използва с друга цел. Кому е необходимо рушенето? Вероятно на новите строители на България - да покажат какво могат да построят след разрушеното - да изпъкнат.
Тъжна българска действителност...За съжаление.

Поздрави! Хубав ден!!
цитирай
20. alexs - много труд си вложил в този постинг, ...
25.09.2012 09:52
kasnaprolet9999 написа:
много труд си вложил в този постинг, направил си го като за wikepedia.Поздрави!!!

Благодаря!
цитирай
21. alexs - отблъсващ. . . Струва ми се, че гл...
25.09.2012 15:34
mrazekoff написа:
отблъсващ... Струва ми се, че гледам филм за войната...
Често си задавам въпроса: Какви са тези, които ни управляват? Българи ли са, цигани ли са? Идиоти ли са? Ако зависеше от мен, щях да ги занеса до тези порутени сгради да си правят заседанията, а не на жълтите павета. Защото всичко това, което виждаме е резултата на тяхната безотговорност!
Поздравления, за хубавия постинг и дано да има по-малко такива картини в бъдеще.

Срама е голям и след броени дни ще отбележим 100 години от балканската война. Това ли заслужават героите от Одринската епопея! На времето едни поробени хора правеха черешови топчета за да се освободят Днес едни "свободни" и "независими" режат цевите на оръдията и гаубиците и гледат да припечелят 30 сребърника от далаверата със скрапта добита от тях !/Това съм го видял на Бургаските пристанища!/
Навремето са милеели хората за Родината сега да си патриот на някои им звучи старомодно....
Да прав си снимките са като че ли е имало трета световна и там сякаш е паднала атомна бомба. Но като си помисля обезлюделте райони емиграцията ефекта е като от война!
Майсторе ти грдадиш но виждаш, че други хора рушат граденото от предците ни!
И все пак мисля че може да тръгне към по-добро дано!
цитирай
22. martiniki - Лична ми е дестинацията
25.09.2012 21:11
Прекарала съм вълшебни лета в Грудово, детството ми е тичало и карало колело по тамошните улички, имах си любими местенца и златни мигове още си пазя...Любимите ми баби и дядовците са погребани отдавна в тамошния парк на покойника и скоро си бях, но някак не ми се остава...това е друго място сякаш. Сега като видях и на какво са се превърнали казармите(
цитирай
23. alexs - 14. ishchel - Много изчерпателна и ...
27.09.2012 08:04
14. ishchel - Много изчерпателна и богата информация, поднесена с душа и сърце...
24.09 22:10
Ако някога ми се наложи да правя експозе бих се обърнала към този материал /като цитирам източника, разбира се:)/
Поздрави , Алеск

15. mariniki - това си е истинско представяне на района...
24.09 23:39
богато, вярно предадено във всичките му нюанси...
поздравявам те, Алекс... бях тук с удоволствие...
съпровождана от песента за Петко войвода..
благодаря ти...
-----------
И аз ви благодаря!
цитирай
24. alexs - Похвално е това, което правиш - п...
27.09.2012 08:16
tota написа:
Похвално е това, което правиш - представяш ни отделни населени места, до които не всеки може да стигне. Никога не съм била в бившето градче Грудово. Любопитно ми бе да прочета. Благодаря за хубавите странджански песни!!
И отново съм възмутена от безхаберието и съсипването на база, която може да се използва с друга цел. Кому е необходимо рушенето? Вероятно на новите строители на България - да покажат какво могат да построят след разрушеното - да изпъкнат.
Тъжна българска действителност...За съжаление.
Поздрави! Хубав ден!!

Благодаря за коментара!
Разбира се че можеше това имущество и сграден фонд да се използва и с друга цел!
Не знам каква държава сме толкова бездомници срещам всеки ден познати с които разговарям се питат токова ли няма къде да бъдат настанени ...........
цитирай
25. alexs - Лична ми е дестинацията Прек...
27.09.2012 09:11
Лична ми е дестинацията
martiniki написа:
Прекарала съм вълшебни лета в Грудово, детството ми е тичало и карало колело по тамошните улички, имах си любими местенца и златни мигове още си пазя...Любимите ми баби и дядовците са погребани отдавна в тамошния парк на покойника и скоро си бях, но някак не ми се остава...това е друго място сякаш. Сега като видях и на какво са се превърнали казармите(

Благодаря за хубавия коментар!
Хубава си е дестинацията ..щастливка щом си пазиш златни мигове........... спокойно градче наоколо красива природа не е като в големия град! Някога и аз често пътувах до там!
Хубав ден Марта!
цитирай
26. zvezdichka - Много подробен и изчерпателен постинг,
27.09.2012 13:12
запознаващ ни с интересни и слабо известни места и видни личности. Поздравления за положения труд! А разрухата на поделения е повсемесна из цялата страна и не е лицеприятна гледка...
цитирай
27. monna - ??!!
27.09.2012 13:27
Интересен постинг, Алекс, но изисква време за подробен прочит...
Браво на теб!Изряден блогър си!
цитирай
28. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 07:16
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛЮ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
29. katan - Здравей, Алекс.
03.10.2012 15:18
Живяла съм няколко години в този "триъгълник", но до Грудово не стигнах.
Сега като гледам снимките от лъскавите първа и втора до разрухата настръхвам.
И ние си имаме руини, като след бомбено нападение.

Сейвнах си снимките от под.210. Може да намеря познати лица.
Върна ме и към един спомен от преди много години за едно ЧП в Грудово /Средец/, но няма да го споделям.
Тогава бях шокирана от думите на командира на дивизията.
Поздрави, Алекс.

цитирай
30. lubara - Поздрави, alexs!
03.10.2012 17:58
Грудово си беше едно гадно място за казармените ни души, то ми се размина, от спортната рота ме лашнаха в Ямбол. От две злини, по-малката. Иначе навсякъде е красиво и хубаво, само тези рушащите постройки нещо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5018873
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031