Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2012 14:16 - Дебелт Деултум
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 28653 Коментари: 41 Гласове:
42

Последна промяна: 13.09.2012 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Само на около 20 км западно от от от центъра гр Бургас

image

и, на 15 км от бургаския комплекс Меден Рудник на километър брега на Мандренското езеро се намира село Дебелт. Вероятно повечето, които не са от бургаския край не знят за него.......

image

Преди около 3000 години тук имало тракийски град и тези времена са могилите една от които е известна като "Хеликона" и се намира на 300 метра от центъра на селото
А по-късно през 1 век е построен атичният римски град Деултум.

image



image

 Могилата Хеликона и некропола


– важно пристанище и тържище на име Деултум, т.е. “Място между две блата”, защото вместо от крепостни стени било надеждно защитено от блата. Освен това било на кръстопът – от Черно море за проходите в Балкана и от Дунав за Цариград (днес Истанбул).
В античноста Мандренското езеро е имало връзка с Черно море и езерото е стигало до античния град днес езерото е на 1км от Дебелт и има дига и няма връзка с морето.....

В древността търгували от корабите доставяли амфори със зехтин, вино и маслини и товарели дървен материал, жито, осолена риба и мед, моряците ходели по кръчмите и играели комар. Костените и керамичните зарчета дрънкали по дървените маси, пияните мъже подвиквали и често не забелязвали, как трезвите домакини сменят истинските зарчета с фалшиви, за да спечелят най-големия залог...


В края на XIII в. обаче пясъкът, нанасян векове наред от реките, които се вливат в Мандренското езеро, прекъснал връзката на езерото с морето. Дебелт престанал да бъде пристанище, западнал и изчезнал.


Римският град Деултум възниква като тракийско селище, по римско време става колония за ветераните от VIII Августов легион.
Тук се намира единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България.
От тук е преминала първата делегация, изпратена от царБорис I до Константинопол да преговаря за покръстването на българите.
Римски град Деултум е сред Чудесата на България
Туристическа забележителност за културно-исторически туризъм.
Културно-исторически паметник, част от културно-историческото наследство на България.

image

 Античния град Деултум се намира на около 15 км западно от Бургас. Тя се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от Балкана – Мандренското, в което се вливат Факийска, Средецка и Русокастренска реки. Обявена е за архитектурно-строителен паметник в през 1965 г.
Колонията Деултум е основана при управлението на Флавиевата династия в Рим  в годините на Тит Флавий Веспасиан . Възниква като селище на ветерани от VIII Августовски легион, които по силата на римското право били оземлени  на една доста обширна територия между езерата Вая и Мандренско. 
Районът е изключително богат на археологически обекти. Тук на площ от около 3 кв. км. са регистрирани повече от двадесет и пет обекта от различни исторически периоди – от Къснобронзовата епоха до Късното Средновековие.
Въпреки огромния обем проучвателна дейност, извършена през предпоследното десетилетие на 20 век, на територията на археологическия резерват Делтум предстои да се свърши все още доста.  Старият  град  Деултум все още крие много тайни!
 
image


image

 Крепостна стена с втора източна порта 

image


image


 Термите

image


image

 Римските терми на Деултум
Термите са едни от първите обществени сгради изградени от ветераните на осми августовски легион заселили се през 1 век след Христа . Това е огромна с сграда с просторни топли и студени помещения.. отоплявани с топъл въздух идващ от пода . Имало е и зали за гимнастика и спортни игри.Посещаването на термите е било част от всекидневието на римските граждани. Те са средище на обществения живот в колонията, тук хората са се срещали обсъждали различни теми играели на зарове, сключвали сделки, спортували, почивали. Друга особеност е че били общодостъпни за гражданите . осбено впечатляваща е сложната отоплителна система на термите. Под пода по тунели и глинени тръби циркулирал топъл въздух идващ от пещи. Огънят в тези пещи бил постоянно поддържан от роби, Подът и стените били облицовани с мраморни плочи и мозайки корнизи и колони в средата на 4 век голямо земетресение е унищожило термите върху тях са построени жилищни постройки.



image


image



image

"Храм на императорския култ"

 Върху старо тракийско светилище през I   -   II  век е построен римски храм посветен на бога на здравето - Асклепий. При преустройството на античния храм, той е бил превърнат в храм на императорския култ. Сградата е имала луксозен интериор, от мраморни колони, стени облицовки покрити с релефи стенописи и пиластри с позлатени корнизи. Изобразена е върху монетите на града. Във вътрешното помещение е била съкровищницата, в която са намерени пет надписа, посветени на имератор Филип Араб и съпругата му Отацилия Севера.
  На запад от комплекса започва една от големите улици на града по която са разположени магазини. След разрушаването на храма в средата на III век върху развалините му била построена богата частна резиденция. През късната античност била превърната в бастион. През IX век  в този участък се заселили крумовите българи...


image

image


image


image


image


image

 Магарешки бодил край руините

 Вампирски погребения







image

 Отсреща от другата страна на пътя е металургичният комбинат Промет
Строителството на завода започва през 1980г. с изграждането на Стан 300, транспортна инфраструктура, складови помещения и административно-битови сгради. През 1988г. предприятието става първия специализиран производител на горещовалцувани маркопрофилоразмери във България..
 Повече  http://news.expert.bg/n165944      и  официален сайт на компанията  http://promet.metinvestholding.com/bg/about/common



image

 Върху част от старините на стария град е днешното село Дебелт.
                   

 **************************************************** Част от днешното село Дебелт лежи върху останките на древния град.Старото име на селото е Якезли . След Балканската и Междусъюзническата война в 1913 година 76 български семейства от Източна Тракия се заселват в Якезли.
През 1934 година  е преименувано на Дебелт.
Според последнато преброяване 2010 Дебелт има около1800 жители.
Намира се 15-20 км западно от гр. Бургас кв. Меден Рудник. Община Средец. Покрай него минава главен път Бургас - Средец -Ямбол.
****
Разрухата и тук е оставила отпечатък накрая на селото е имало батальон вътрешни войски сега изоставените помещения са като бомбандирани имаме и останки от 20 век 
 Все пак Дебелт е проспериращо село на фона на мизерията и обезлюдяването на по-далечни села от големия град за които в някои отследващите постинги ще напиша...
 Местните хора намират препитание в близкия голям град Бургас и Черноморието . Металургичният завод Промет който преди така наречените реформи е давал хляб на 2-3 хиляди души сега в кризата може би са останали 200-300 души. 






image

И няколко снимки на красиви къщи


image

Сградата на читалището

image

 Читалището

image


image


image

Щъркелово гнезо доста са по стълбовете на това село....но вече малките са отлетели..

image

 Мандренското езеро

image

Мандренско езеро


 С това разходката завърши пред мен в далечината се открояват силуетите на някои сгради и особено новопостроеният 30 етажен "небостъргач" от бургаският квартал  Меден рудник

А някой друг ден скоро  ще продължа по същата посока към малкото градче. Средец /преди известно като Грудово/...и по на юг по някои затънтени и диви местенца.....

А. С.










Гласувай:
42



1. stela50 - Здравей, Алекс ... Много интересно и с чудесни снимки
10.09.2012 14:52
представяш това непознато за мен кътче, оставило следи
от старата ни история... Приятно ми беше да те придружа
в разходката из древния град, околностите и селото, което
носи чудесата на старото и ги среща с новото.
Не можах да не забележа Читалището - много хубаво изглежда,
браво на тях ... Благодаря за прекрасния постинг !
цитирай
2. mariniki - много хубав постинг, Алекс...
10.09.2012 15:26
за сетен път се уверявам, че нашата земя е богата
съкровищница за човешкото развитие и цивилизацията...
бях тук с удоволствие... и слънчев поздрав за теб..
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
10.09.2012 16:23
Навярно още тайни ще бъдат открити, а някои ще си останат неоткрити...
цитирай
4. alexs - - Здравей, Алекс. . . Много инт...
10.09.2012 17:29
stela50 написа:

- Здравей, Алекс ... Много интересно и с чудесни снимки
представяш това непознато за мен кътче, оставило следи
от старата ни история... Приятно ми беше да те придружа
в разходката из древния град, околностите и селото, което
носи чудесата на старото и ги среща с новото.
Не можах да не забележа Читалището - много хубаво изглежда,
браво на тях ... Благодаря за прекрасния постинг !

Чудя се че е толкова непознато, а някога е било като входна врата и пристанище на Тракия
Поздрави и на теб Таня!
цитирай
5. martiniki - Разгледах
10.09.2012 17:34
Дебелт - благодаря за разходката. Това е път, много добре познат на детството ми - Бургас - Грудово.
цитирай
6. tit - Е, аз на 20 км от Бургас
10.09.2012 17:34
само Поморие знаех!:))
Благодаря, че ми разши кръгозора!
...около Бургас.:))
цитирай
7. mitkaloto - Знаех за античноста на това място, ...
10.09.2012 17:57
Знаех за античноста на това място,но не съм ходил.Хубав постинг!Поздрави!
цитирай
8. kleopatrasv - Благодаря за разходката, беше у...
10.09.2012 19:50
Благодаря за разходката,беше удоволствие за мен!
Поздрави, Алекс!
цитирай
9. zaw12929 - Поздравления!
10.09.2012 20:23
По вече от постинг!
цитирай
10. sparotok - !
10.09.2012 20:29
Все се каня да ходя до това място и все не ми остава време. Сега, благодарение на теб все пак видях нещо от древния Деултум (Дибалтум).

Благодаря!
цитирай
11. alexs - За тези, които нямат кирилица
10.09.2012 20:32
http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
12. alexs - за сетен път се уверявам, че нашата ...
10.09.2012 20:41
mariniki написа:
за сетен път се уверявам, че нашата земя е богата
съкровищница за човешкото развитие и цивилизацията...
бях тук с удоволствие... и слънчев поздрав за теб..

Казано точно благодаря!
цитирай
13. alexs - Навярно още тайни ще бъдат открити, ...
10.09.2012 20:48
mt46 написа:
Навярно още тайни ще бъдат открити, а някои ще си останат неоткрити...

Благодаря! Навярно много тайни са заровени под земята и чакат да бъдат открити някой ден от някой археолог дори и след хиляди години....имаше една такaва песничка..

цитирай
14. lidis - Благодаря за разходката
10.09.2012 20:50
Беше ми интересно.
цитирай
15. alexs - Разгледах Дебелт - благодаря ...
10.09.2012 21:07
martiniki написа:

Разгледах
Дебелт - благодаря за разходката. Това е път, много добре познат на детството ми - Бургас - Грудово.


Да много добре познат път и ако го знаеха повече хора нямаше да се тъпчат от Карнобат до петолъчката и да има задръствания да пропътуват 40 км за 3-4 часа след празниците Поздрави Марти!

цитирай
16. alexs - само Поморие знаех!:)) Благо...
10.09.2012 21:14
tit написа:
само Поморие знаех!:))
Благодаря, че ми разши кръгозора!
...около Бургас.:))

Да бе да доколкото знам ти си спец по римската история, а някога и Деултум е стигал залива и е било пристанище:)) Поздрави
цитирай
17. alexs - Знаех за античноста на това място, ...
10.09.2012 21:17
mitkaloto написа:
Знаех за античноста на това място,но не съм ходил.Хубав постинг!Поздрави!

Благодаря и аз благодарение на твоите постинги научавам за места където не съм ходил ! Поздрави!
цитирай
18. alexs - Благодаря за разходката, беше у...
10.09.2012 21:20
kleopatrasv написа:
Благодаря за разходката,беше удоволствие за мен!
Поздрави, Алекс!

Благодаря и за мен би било удоволствие да посетя отново твоето дунавско градче!
цитирай
19. alexs - По вече от постинг! Благодарско ...
10.09.2012 21:21
zaw12929 написа:
По вече от постинг!

Благодарско !
цитирай
20. alexs - Все се каня да ходя до това място и все ...
10.09.2012 21:24
sparotok написа:
Все се каня да ходя до това място и все не ми остава време. Сега, благодарение на теб все пак видях нещо от древния Деултум (Дибалтум).

Благодаря!

Благодаря.... интересно е археологическите проучвания не спират поне през лятото и се откриват нови неща както е видно от клипчетата !
цитирай
21. alexs - Беше ми интересно. Иска ми се да ида ...
10.09.2012 21:29
lidis написа:
Беше ми интересно.

Иска ми се да ида до вила Великула на морски деликатес!
Поздрави Лидия!
цитирай
22. ishchel - С удоволствие прочетох!
10.09.2012 23:11
Поздрави, Алекс.
цитирай
23. megg - Чудесата на България
11.09.2012 10:59
Разбулени, разбулвани или с обич пазени от земята ни; и ни е хубаво, и едно особено усещане за цялост със своето ни изпълва - стъпваме там, където се пази споменът за други стъпки.
Благодаря ти, Алекс, за вълнуващата разходка в миналото и сегашното!
Поздрав! :)
цитирай
24. анонимен - За пояснение на автора! На Мандр...
11.09.2012 12:22
За пояснение на автора! На Мандренското блато около 1966-67 г.е изградена язовирна стена,която повдига нивото водата до 8-10 метра,с цел водата да се използва за промишлени цели и най-вече за НХК.А твърдението на автора,че "езерото"няма връзка с морето не е вярно,тъй като водите се вливат в морето в местността "Пода",или както ние бургазлии го знаем -на скарите!
цитирай
25. анонимен - За пояснение на автора! На Мандр...
11.09.2012 12:31
анонимен написа:
За пояснение на автора! На Мандренското блато около 1966-67 г.е изградена язовирна стена,която повдига нивото водата до 8-10 метра,с цел водата да се използва за промишлени цели и най-вече за НХК.А твърдението на автора,че "езерото"няма връзка с морето не е вярно,тъй като водите се вливат в морето в местността "Пода",или както ние бургазлии го знаем -на скарите!

Още едно допълнение-само на десетина километра се намира още една антична забележителност-Русокастро/Червената крепост/.
За повече подробности-гугъл-Русокастро.
цитирай
26. alexs - За пояснение на автора! На Мандр...
11.09.2012 13:24
анонимен написа:
За пояснение на автора! На Мандренското блато около 1966-67 г.е изградена язовирна стена,която повдига нивото водата до 8-10 метра,с цел водата да се използва за промишлени цели и най-вече за НХК.А твърдението на автора,че "езерото"няма връзка с морето не е вярно,тъй като водите се вливат в морето в местността "Пода",или както ние бургазлии го знаем -на скарите!

Езеро Мандра - Мандренско езеро е голям язовир в Югоизточна България. Намира се южно от Бургас. До 1963 година е полусолено езеро.
През 1963 година е построена язовирната стена, която превръща езерото в сладководен язовир и увелищава площа му близо 4 пъти.....
http://bg.wikipedia.org/wiki/Мандра_(язовир)
Да има връзка по която да се отичат водите на пода но е била доста затлачена а в античността доста по дълбока и широка е била връзката и са можели да минават корабите и да стигат до днешния Дебелт
През осемдесетте години е имало идея отново да се свърже чрез шлюз езерото и да могат да стигат кораби до Промет, но дошлата демокрация слага край на такива идеи ..
И една моя снимка на Мандренското езеро и стената му ...
http://alexs.blog.bg/photos/82352/original/meden%20rudnik/ezero-mandra.jpg
По точно след построяването на стената езерото е станало язовир.
цитирай
27. tili - Видях го
11.09.2012 13:24
благодарение на постинга ти. Благодаря и за клиповете. Това е една от основните ценности на блога за мен - запознаването с различни и итересни гледни точки.
Хубав ден:)
цитирай
28. alexs - За пояснение на автора! На Мандр...
11.09.2012 15:44
анонимен написа:
анонимен написа:
За пояснение на автора! На Мандренското блато около 1966-67 г.е изградена язовирна стена,която повдига нивото водата до 8-10 метра,с цел водата да се използва за промишлени цели и най-вече за НХК.А твърдението на автора,че "езерото"няма връзка с морето не е вярно,тъй като водите се вливат в морето в местността "Пода",или както ние бургазлии го знаем -на скарите!

Още едно допълнение-само на десетина километра се намира още една антична забележителност-Русокастро/Червената крепост/.
За повече подробности-гугъл-Русокастро.

Интересна възтановка бе правена при Русокастро през юли тази година ..
http://vbox7.com/play:bc17b932bb
Крепоста при Русокастро не е антична а средновековна от времето на първото и второто българско царство имало е и тракийско светилище
цитирай
29. alexs - 22. ishchel - С удоволствие проч...
11.09.2012 16:40
22. ishchel - С удоволствие прочетох!
23. megg - Чудесата на България
24. 25 анонимен
27. tili - Видях го
Благодарности за коментарите и да ви е хубав деня!
цитирай
30. анонимен - За пояснение на автора! На Мандр...
11.09.2012 19:29
alexs написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
За пояснение на автора! На Мандренското блато около 1966-67 г.е изградена язовирна стена,която повдига нивото водата до 8-10 метра,с цел водата да се използва за промишлени цели и най-вече за НХК.А твърдението на автора,че "езерото"няма връзка с морето не е вярно,тъй като водите се вливат в морето в местността "Пода",или както ние бургазлии го знаем -на скарите!

Още едно допълнение-само на десетина километра се намира още една антична забележителност-Русокастро/Червената крепост/.
За повече подробности-гугъл-Русокастро.

Интересна възтановка бе правена при Русокастро през юли тази година ..
http://vbox7.com/play:bc17b932bb
Крепоста при Русокастро не е антична а средновековна от времето на първото и второто българско царство имало е и тракийско светилище

А траките да не би да са ни съвременници!Дошли са по нашите сегашни земи от преди второто хилядолетие преди Христа!И това ако не е АНТИЧНОСТ...
цитирай
31. an200 - Браво на теб!:)Така и нямаше да знам за това селище...
11.09.2012 21:06
Благодаря ти за поста! Ще прочета и още... :)
Приятна вечер!:)
цитирай
32. tota - Поздрави, Алекс!
11.09.2012 22:52
Какви ли не тайни за нашата древна история крие още нашата земя. Прекрасно си представил Дебелт Деултум! Удоволствие бе за мен. Очаквам с нетърпения следващия постинг за Грудово ...не съм ходила там, но има нишки, които ме свързват с него...

Нежна вечер!
цитирай
33. ckarlet - В началото на октомври ще ходим о...
12.09.2012 07:24
В началото на октомври ще ходим отново по южното Черноморие за три дни. Надявам се да ни остане време да разгледаме Бургас, а и това място на което ти си бил, Алекс. Дано не ни мине котка път:) Ще бъде много вълнуващо за мен!
Поздрави и хубав ден!
цитирай
34. alexs - Благодаря ти за поста! Ще прочета и ...
12.09.2012 10:01
an200 написа:
Благодаря ти за поста! Ще прочета и още... :)
Приятна вечер!:)

Благодаря Ани , че ме посети .... а Русе също си имате останки от римско време Сегсагинта Приста или градът на 60 кораба ....
цитирай
35. alexs - Какви ли не тайни за нашата древна ...
12.09.2012 10:14
tota написа:
Какви ли не тайни за нашата древна история крие още нашата земя. Прекрасно си представил Дебелт Деултум! Удоволствие бе за мен. Очаквам с нетърпения следващия постинг за Грудово ...не съм ходила там, но има нишки, които ме свързват с него...

Нежна вечер!

Поздрави и хубав ден!
Грудово мисля че още от 1992 с указ на президента Желев му е върнато старото име Средец
но тази история с имената му ще я опиша а и те скоро имат празник на градчето събор (панаир) на 23 септември..
Там също има руини от най-новото време ужасяваща разруха .....когато видях на живо и на място си казах не може да е истина не можех да повярвам и на очите си.
ето и репортаж на ТV СКАТ....
http://www.youtube.com/watch?v=n-WKNGcK90I
цитирай
36. alexs - В началото на октомври ще ходим о...
12.09.2012 10:22
ckarlet написа:
В началото на октомври ще ходим отново по южното Черноморие за три дни. Надявам се да ни остане време да разгледаме Бургас, а и това място на което ти си бил, Алекс. Дано не ни мине котка път:) Ще бъде много вълнуващо за мен!
Поздрави и хубав ден!

Има много неща за разглеждане но се надявам да прекарате чудесно...
Хубав ден и на теб!
цитирай
37. monaliza121 - Поздрави, Алекс!
12.09.2012 13:07
Благодаря ти, че ми припомни това историческо място. Била съм там отдавна...:)
цитирай
38. dolsineq - Не съм била тук, затова ми беше ин...
12.09.2012 14:10
Не съм била тук, затова ми беше интересно да прочета постингът ти, Алекс. Направи ми впечатление, че в термите са ползвани роби и предполагам са били траки...
цитирай
39. makont - Хареса ми начина на отопление на термите,
12.09.2012 14:58
боже, те не са имали парно и са били щастливи, топличкото е било достъпно за всички ( с изключение на клетите роби). Много ме заинтригува твоят постинг, човек винаги може да научи нещо ново. Поздрави, Алекс!
цитирай
40. monna1 - Алекс, добре че си ти,...
13.09.2012 13:52
... за да се запозная с Дебелт.
Благодаря!
цитирай
41. gocho52 - Рим е най-влиятелната империя в цялата човешка история...
19.09.2012 15:43
Голяма част от гените ни са и римски, наред с български , тракийски, славянски.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5019473
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031