Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2013 22:04 - Окенариума в Бургас
Автор: alexs Категория: Регионални   
Прочетен: 2739 Коментари: 1 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


В Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на "Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро". Форумът бе организиран от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД - представител на фирмата-инвеститор - "Мостовик", която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.

"Желанието ни е този комплекс да стане емблема на Бургас. Имаме опит - в момента приключваме с изпълнението на подобен проект в далечния изток на Русия, във Владивосток", заяви Павел Сатонкин - изпълнителен директор на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД.

Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа - най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен център, а накрая хотелска част.

Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат.

Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони - първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро - пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни. Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.

Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море - всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.


Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони:


- Български реки и езера

- Морета и океани

- Тропически риби

- Черно море

- Тропическа дъждовна гора.


Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.


Пространството е зонирано по следния начин:

- Енергия и движение

- Четирите стихии

- Илюзии

- Експерименти.


На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.

Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи.

Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.

image



image

as
Павел Сатонкин и Юрий Грачов: България ще е базата ни за навлизане в Европа
Една от най-големите руски строителни компании НПО "Мостовик" пред "Капитал"

...
Как стигнахте до идеята за океанариум?

Ю.Гр. Дълго търсехме проект, в който да инвестираме. Да строиш мол вече не е интересно, има достатъчно. А и ние се стремим да инвестираме в нещо значимо, което да бъде имиджов проект за нас. Този комплекс на брега на морето е идеалната възможност, защото съчетава развлекателна и познавателна част. За да сме максимално прозрачни и открити, неотдавна организирахме и обществено обсъждане. Имаше представители на гражданите, но също на бизнеса, както и на градската управа. Чухме различни коментари, но като цяло нагласите към проекта са положителни. Смятам, че за жителите на Бургас той ще донесе много позитиви, включително и нови работни места. След като го завършим, заетите в него ще са най-малко 700 души. Отделно от това ще ангажираме в строителството почти изцяло местни компании. Безсмислено и скъпо е да водим строители от Русия, в България има достатъчно. Доколкото има руски специалисти, те ще са ограничен брой, основно инженери. Нашата задача е да организираме строителството и да управляваме проекта след това.

Избрахте ли вече изпълнител?
Ю.Гр. Проведохме конкурс и възложихме проектирането на аквапарка на пловдивската компания "Темена", която има опит с водно-развлекателни проекти. Тя ще поеме и строителството, тъй като има добри партньори в реализирането на подобни проекти.

Това е първият ви инвестиционен проект в България. Имате ли подобен опит в Русия или в други страни?
Ю.Гр. В Русия сме реализирали немалко собствени инвестиции. Сега завършихме и въвеждаме в експлоатация хотел в Сочи за 50 млн. евро. Работим и по редица благотворителни проекти. Например в центъра на Омск, където е централата ни, възстановихме древен православен храм, разрушен по време на революцията.

Какъв е срокът за откупуване на инвестицията?
Ю.Гр. По принцип при такива проекти е дълъг, около 15 години. Но ние не търсим бърза възвращаемост.

Очаквате около 1 млн. посетители годишно. Как ще ги привлечете при краткия туристически сезон по Черноморието?
П.С. Всичко зависи от това как ще работим и ще управляваме инвестицията си. Да, сезонът е кратък, но нашият проект не разчита само на туристите, а и на българските посетители. Има голяма закрита част, която ще е отворена за жителите и гостите на Бургас целогодишно. Освен това ще предложим към океанариума и делфинариума да изградим учебен и научен център, където ще може да се провеждат обучения, да се правят изследвания... В проекта във Владивосток има център за изследване на океана. Тук също искаме да направим подобно нещо за Черно море.
...
http://www.capital.bg/biznes/imoti/2013/09/28/2149707_pavel_satonkin_i_jurii_grachov_bulgariia_shte_e_bazata



Имаше и малобройни протести преди няколко дни
image

Малцина се събраха в бургаския парк „Езеро”, за да протестират срещу построяването на Океанариум в Морската градина. Недоволните могат да се преброят на пръстите на едната ръка, а журналистите, дошли да отразят събитието, надвишаваха значително бройката на протестиращите.


Въпреки малката бройка, протестиращите се бяха подготвили за днешния протест. Те носеха плакати с лозунги като „Искаме парка зелен, а не застроен” и „Мястото на делфините е в морето, а не в Делфинариумите” и други. Недоволните са категорични, че ще продължат да отстояват позицията си против построяването на мегасъоръжението в морската градина. Според тях атракцията е ненужна за града, прекалено комерсиална и би застрашила животинските видове в района. Освен това по думите им е нехуманно да се затварят животни в клетки. По тяхна информация в момента Делфинариумът във Варна е в окаяно състояние и същото щяло да се случи и с Океанариума в Бургас.






image

  До мястото където ще се игражда окенариума се намира бургаската конна база, която ще бъде преместена близо до кв. Банево

image

Строителната механизация вече е започнала разчистване на терена

image



image

На това място ще бъде построен бургаският окенариум

Океанариум в Дания Скоро такъв и в Бургас


 

A С










Гласувай:
17



1. ivesa - Това за познавателния център наистина е интересно,
03.11.2013 15:05
целият проект,както си го представил,е много интересен.Мисля,че волята на гражданите на Бургас е от първостепенно значение за реализацията.Поздрави!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5019538
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031