Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 23:34 - Бедна ли е България на енергоресурси
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 2025 Коментари: 0 Гласове:
0



Oказва се че не. Наблюдава се тенденция на увеличаване на цените на енергоносителите а запасите им все по-вече намаляват. Но за България Ще има добри възможности. И при добро желание и умно управление ще може да извлече ползи и да се постигне енергийна независимост.

ПРИРОДЕН ГАЗ
След изчерпване на Находището при Галата бе открито ново находище при Кварна което скоро ще е в експлоатация а това при Галата ще стане газохранилище. Вероятно има още по-големи находища в Черно море.
 Преди една година бе открито най-голямото находище на природен газ у нас находището край Девенци Около 6 млрд близо до Червен Бряг. След 1 год се очаква да бъде присъединено към Газопреносната мрежа. С тези находища и разширеното газохранилище при Чирен и  с ново газохранилище при Галата може да бъде избегната евентуална газова криза.
 А в по-далечно бъдече ще е възможно да се превърнем дори в страна износител.
  Тези две Находища могат да осигурят от 30 до 50 % от потребностите на България и ще бъдат включени в Газопреносната мрежа до 1 година.
 Много е вероятно да бъде открит още природен газ в Черно Море в много големи количества.

  Находището при Каварна
Ново голямо находище на природен газ у нас е открито от британската компания "Мелроуз рисорсиз", пише британският вестник "Скотсмън". Находището се намира в район около Каварна, за който компанията има издадено разрешение. По първоначални преценки то съдържа над 24 Около 6 млрд.куб. м. газ е потенциалният ресурс на находището край Девенцимлрд. куб фута газ (679,604321 млн. куб метра)
Мелроуз рисорсиз" доставя 15% от природния газ в България от находището край Галата, което Около 6 млрд.куб. м. газ е потенциалният ресурс на находището край Девенцисе предвижда да бъде превърнато в хранилище. Неотдавна компанията откри още едно находище на природен газ в района на Калиакра.
http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=21321
Според експерти от "Мелроуз"
Варна - газова столица на България

 Находището  Девенци близо до Червен бряг
video
http://vbox7.com/play:a43f118c

Около 6 млрд.куб. м. газ е потенциалният ресурс на находището край Девенци Около 6 млрд. кубични метра газ и значително количество кондензат е вероятният капацитет  на находището край село Девенци, община Червен бряг, съобщи днес Eдуард Ганделман, президент на фирмата-концесионер на сондажа "Дайрект петролиъм експлорейшън инк". Дейностите по експлоатацията на находището се извършват от 5 години чрез дъщерната компания "Дайрект петролиъм
 България".


ОТВЪД ФАКТИТЕ
Извън фактологията могат да се развият няколко спекулативни тези. Основният въпрос е на колко възлизат залежите на газ у нас. Трябва да се вземат предвид и прогнозите, които силно варират. Според стари данни на някои руски геоложки проучвания, правени от сателит, големите находища са "заровени" дълбоксплатират. Но най-перспективно е Добруджанското нажодище на черни въглища но е доста трудно за разработване.Защото въглищата са на голяма дълбочина.
. Много перспективен е Добруджанският басейн /1,2 млрд. т./, разположен на север от Балчик и Каварна. Въглищата са с висока калоричност /6000-7000 ккал/кг/, но се намират на дълбочина 1500-2700 м. Установени са ко. Затова и през 1991 Тексако бързат да започнат работа край черноморския шелф, надявайки се на нефт, без да се интересуват от газа. Точно затова Мелроуз сондира до последно в дълбоките териториални води на България и вероятно се натъква на апетитно находище, за да продължи да добива край Галата. До момента всички залежи се "вадят, когато им дойде времето". Например, преди година се знаеше, че България няма газ, колкото Норвегия, но има възможност да задоволява половината от потреблението си за 25 години напред (колкото сега има Румъния).

В такъв контекст геополитиката губи смисъл. Ако страната ни има природен газ за 50 години напред, тогава трудно би се съгласила да плаща руските цени за синьо гориво. Все пак съмненията за богати газови находища в България надделяват, като се има предвид, че гигантите в бранша у нас не присъстват. Въпреки това малките находки също имат смисъл. Не че решават проблема на големите компании да захранват световния пазар, по-скоро са важни от гледна точка на местната консумация. За малките компании намирането на малки количества газ и отклоняването на вниманието на "акулите" са стратегия за оцеляване. Какво би се случило, ако Мелроуз се натъкне на апетитно находище от 10 млрд. кубика? Ами ще привлече тутакси интереса на гигантите и ще отпадне от играта. Защото компания под $1 млрд. пазарна капитализация няма ресурси да се състезава с конкуренти като BP-Amoco, Shell, ExxonMobil. Фактът, че находището, от което досега Мелроуз извличаше газ, ще се изчерпа точно в края на 2008, подсказва именно за такава стратегия. Стратегия за 47 млрд. фута. И нови три години добив на газ.
  И още един факт в дъното на Черно море на голяма дълбочина има огромни залежи от твърд метан. Ако се разработи метод за експлоатацията му би задоволил енергийните потребности на страната ни за хилядолетие. такъв метан не се среща в другите морета и където го има в океаните е твърде малко смаята се че има запаси които се равняват на трилиони куб. метри
 проблем е да се разработи технология 10% от тези залежи са в българсия шелф.Така че в по-далечно бъдеще може да се превърнем в страна износител.
 Газовите хидрати, представляват твърд кондензат на природен газ. Тази субстанция е стабилна  само при ниски температури и при налягане над 40 атмосфери. Ако се извади на повърхността, твърдият кондензат бързо се топи, като при това става изгаряне на метан.
Онзи, който успее да добива газа от дъното на морето и да го доставя на повърхността, ще получи неизчерпаем на практика източник на енергия – според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години!
По предварителни данни, запасите от метан в Черно море се оценяват между 20 и 25 билиона кубически метра. Затова и не е учудващо, че към проблема проявяват огромен интерес не само черноморските страни, но и Германия, Франция, Гърция.
http://www.factor-bs.com/news-7057.html
 
ВЪГЛИЩА
 В България има достатъчно въглища за потрбноститете на енергетиката за деситилетия напред
лигнитните за Марица изток които се експлоатират. Но най-перспективно е Добруджанското находище на черни въглища но е доста трудно за разработване.Защото въглищата са на голяма дълбочина.
. Много перспективен е Добруджанският басейн /1,2 млрд. т./, разположен на север от Балчик и Каварна. Въглищата са с висока калоричност /6000-7000 ккал/кг/, но се намират на дълбочина 1500-2700 м. Установени са над 60 въглищни пласта. Освен това експлоатацията се затруднява и от наличието на пет водоносни хоризонта. Много подходящи са за коксуване.

 УРАН
Факт че първата атомна бомба на СССР е направена с български уран. И големия брат е разчитал на по-малкия  България за урана по време на студената война. За добро или зло предстои ренесанс на уранодобива у нас. Подробно в част II.


Тагове:   въглища,   природен газ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5019364
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031