Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 19:52 - Големи инвеститори и банки изнасят парите си от България
Автор: alexs Категория: Други   
Прочетен: 10149 Коментари: 15 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Големи инвеститори и банки изнасят парите си от България  Има ли пари за увеличаване на заплати и пенсии?

 
Защо заплатите и пенсиите у нас в България са толкова ниски в сравнение дори и със съседни на нас държави! Защо лихвите са толкова високи? Защо държавата не предприема нищо срещу банковия терор. До какво води ниския плосък данък и кой има изгода от такъв нисък данък. Защо се изнасят капитали от страната ни?
Доц. д-р Минчо Христов е роден през 1962 г. в София. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж.

Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно събрание, пише Блиц.

- Какво стои в дъното на втората вълна на световната финансова криза, доц. Христов?
- Най-вероятно, и не само според мен, а и според американския лидер Барак Обама, в основата на цялата криза е алчността на банкерите. И аз се чудя защо, след като в САЩ се въвеждат все по-големи рестрикции спрямо печалбата на тези банки, спрямо начините, по които се дават като заеми парите на хората, защо в България се получава точно обратното? В момента там действат невероятни законови рестрикции, а у нас се дава възможност на банките да фиксират лихвения си процент по своя собствена методологиия, както намерят за добре. Просто, ако един човек вземе кредит с десет процента лихва, още на следващия месец

банката може да прати едно писъмце, с което да го уведоми, че лихвата се е качила на 15, 20 или 30 процента!

И хората нямат никакво законово основание да съдят банката! Ние сме единствената страна в ЕС, която си е позволила по такъв безскрупулен начин да защити законово интересите на банките за сметка на интересите на гражданите. От една страна, се създават предпоставки за невероятни печалби на банките, а от друга – предпоставки за масови фалити, за обедняване и за невъзможност хората и фирмите да плащат тези високи лихви, които им начисляват. Разбира се, тук голямата отговорност е и на БНБ и конкретно на нейния председател Иван Искров, когото за втори път ще попитам от трибуната на вестник „ШОУ”, защото аз го питах и в предишния парламент, каква му е заплатата, но той отказа да отговори. Според мен българският премиер би трябвало да се поинтересува по въпроса. По мои данни Иван Искров получава повече от 60 000 лв. на месец. Нека излезе и каже вярно ли е това и колко повече от 60 000 лв. получава месечно.

- Какъв е проблемът в случая? Все пак председателят на БНБ получава регламентирана заплата, а не рушвети?
- Ако може, нека отговори и на втория ми въпрос – морално ли е в страна, където има стотици хиляди пенсии от по 150-160 лв., той да получава 60 000 от българската държава?

- Това ли е най-скъпоплатеният държавен служител?
- Аз не мога да кажа, но може би българският премиер би трябвало да се заинтересува от това, което става в БНБ. Малко нелепо е БНБ, което означава Българска НАРОДНА банка, да защитава интересите на банките за сметка интересите на гражданите. Пак казвам, Бойко Борисов трябва да отговори редно ли е един държавен служител да получава двадесет пъти, може би и повече, десетки пъти повече от българския премиер? Аз мисля, че не е редно – смятам, че работата на премиера е по-отговорна от тази на председателя на БНБ.

- Едва ли заплатата на главния гуверньор в държавата е най-важното нещо в условията на финансова криза…
- Едно от най-важните неща в условията на финансова криза е и моралът на политиците, чието производно е и моралът на висшите държавни служители. Вземете данък печалба от 10 процента. Това е безумна теза на българските политици, не толкова на правителството, че колкото по-нисък е данъкът, толкова повече инвестиции ще има. Нищо подобно! В Германия данъкът е 38 на сто и тя няма никакъв проблем с чуждите инвестиции. У нас е 10 процента, а виждаме, че

в последните години масово се изнасят капитали.

Както от банки, така и от предприятия. През последните 10 години масово се продават инвестиции, които са направени, и после си заминават въпреки ниския данък печалба.

- Значи инерцията на тези процеси е дадена от правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция?
- Давам пример, тройната коалиция въведе плоския данък. За мен това е престъпление, защото никъде по света, дори в САЩ, Франция, Германия, Австрия и Италия няма плосък данък. Има прогресивно облагане, както в много страни, и има един необлагаем минимум – колкото по-малко получаваш, толкова по-малко данъци плащаш. И обратното. Богатите трябва да плащат повече от бедните и след като в САЩ не са си позволили плосък данък, ние от кого трябва да вземаме пример. Плоският данък е въведен в 20 страни като Киргистан, Узбекистан, Афганистан и пр. Ние от тях ли трябва да вземаме пример? Явно тази практика обслужва изключително само големите монополисти.

- Кои големи инвеститори са се изнесли от България?
- Инвестициите в “Марица-изток” бяха препродани, а инвеститорът се изнесе. Или да вземем американските инвестиции в Севлиево, в може би най-големия завод за фаянс на Балканите. Те също продадоха инвестициите си.

Но нека видим поведението на банките. В момента те масово изнасят голяма част от печалбите си навън. Това са факти, които говорят, че големите инвеститори считат, че у нас предстоят проблеми. Това е обяснението и това може да ви го каже всеки икономист, който е достатъчно почтен. Този процес, говоря за финансовата опасност, която ни грози, е започнал още с въвеждането на закона за валутния борд през 1997 г., където умишлено бяха записани криминални пропуски. Големият въпрос е защо миналият парламент не ги поправи. Що се отнася до сегашния, достатъчни са само десетина минути на парламента да се събере и да ги гласува. Внесъл съм конкретни законопрооекти и те отлежават в деловодството на парламента от миналото Народно събрание. Цецка Цачева може да ги намери за пет минути в деловодството и да ги внесат, ако има политическа воля.

- Какви законопроекти отлежават в деловодството?
- За гарантиране на влоговете, за отмяна на депутатския имунитет, за отзоваването на депутати, което е изключително важно…

- Е, то много станаха автоголовете във вратата на депутатите. Вие как си представяте те да бъдат узаконени?
- Не. В много страни го има този механизъм и той дисциплинира депутатите да изпълняват предизборните си обещания. Как е при нас? След като си излъгал хората и 4 години не само продължаваш най-нагло да ги гледаш в очите и да ги лъжеш. Но и получаваш огромни пари от тази субсидия, която е може би най-скандалното нещо, на което сме свидетели през последните години. За всеки избран депутат политическите партии получават 18 000 лв. на месец. Тоест

за година политическите партии получават 50 млн. лв., а за цял мандат от 4 години – това са 200 милиона!

- Добре, но ако ги няма тези субсидии, как парламентарно представените партии ще правят партийно строителство, ще наемат апарат от всякакви сътрудници, експерти, за да правят закони, и пр., и пр.?
- Много се лъжете! Оромната част от субсидиите се харчат по един изключително непрозрачен начин – за командировки и воаяжи в чужбина, за коктейли и луксозни лимузини и т.н. Лесно може да бъде проверено. Друга част от субсидиите се краде буквално от партийните ръководства. Това важи абсолютно за всички партии. И всичко на фона на едни 60 млн. лв., които не могат да се намерят за оздравяване на Спешната медицинска помощ!? Ако беше решен проблемът, знаете ли колко живота на български граждани биха били спасени!

- Все пак не можете да отречете, че, в сравнение с предишното управление, сега са позапушени всякакъв вид дупки и пробойни, откъдето преди изтичаха много милиони?
- Разбира се. Винаги, когато има нещо хубаво в действията на сегашното правителство, аз съм го казвал. Но пак ще кажа, не може да твърдиш, че ние сме оазис на финансовата стабилност и пример в ЕС и да имаш най-високите, безумно високи банкови лихви! Не може да наблюдаваш пасивно как монополистите не само в банковия сектор, но в големите чужди вериги магазини у нас – не само се въртят невероятни свръхпечалби, но и се връщат стоки с изтекъл срок на годност, преопаковат се и отново се пласират в търговската мрежа. Във всяка европейска държава това е абсолютно престъпление и тези хора трябва да влязат в затвора!

Колкото до печалбите, независимо дали веригите са австрийски или немски, как така у нас надценките са 40-50 процента, а в Австрия, Германия, Франция те са 15 на сто. Който е ходил в тези страни, знае за какво става въпрос…

Като прибавим данъчната политика, липсата на необлагаем минимум за доходи от 300, 400 и дори 500 лв., доходи плюс безумните лихви на банките и пр., и пр., какво може да очакваме до края на годината и в началото на следващата? – Свиване на потреблението, което и без това е вече достатъчно свито, масови фалити на фирми, както и на семейните бюджети и. т.н. Все още не е късно правителството и парламентът да се намесят…

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

 по матероали на  http://varnapress.net/?p=4738



 Има ли пари за увеличаване на заплатите 

 

    *




Гласувай:
17



1. blogena - Мда,
30.08.2011 20:06
положението вместо да се влошава - става БЕЗНАДЕЖДНО :(
цитирай
2. alexs - положението вместо да се влошава - ...
30.08.2011 20:33
blogena написа:
положението вместо да се влошава - става БЕЗНАДЕЖДНО :(

Тъжна но вярна констатация ......
цитирай
3. dushka - !
30.08.2011 20:52
Не знам какво да кажа, Алекс!
цитирай
4. mt46 - Алекс,
30.08.2011 21:21
хубаво, че постна този материал, та да се види от повече хора тук... Много се краде у нас - затова няма пари за заплати, пенсии... Никой не смее да промени статуквото... Редно е богатите да плащат по-високи данъци /като сума, не като процент/...
цитирай
5. alexs - Понеже ми хареса постинга, бих и...
30.08.2011 22:00
jim101 написа:
Понеже ми хареса постинга, бих искал да се включа в коментарите само с един цитат от "Задочните репортажи за България" на Георги Марков. Намирам, че написаното в "онези" времена - "днес" звучи актуално цитирам: "Днес ние,българите сме богатият пример за съществуване под похлупак, който не можем да повдигнем и вече не вярваме, че някой може да го повдигне."

Колко е точен цитата на Герги Марков, тогава преди 20 години си мислех, че с падането на комунизма ще падне и похлупака НЕ СТАНА ТАКА похлупака си остана!
цитирай
6. alexs - хубаво, че постна този материал, та ...
30.08.2011 22:11
mt46 написа:
хубаво, че постна този материал, та да се види от повече хора тук... Много се краде у нас - затова няма пари за заплати, пенсии... Никой не смее да промени статуквото... Редно е богатите да плащат по-високи данъци /като сума, не като процент/...

Да хубаво е да се види от повече хора тук има отговори в статията на въпроси защо сме зле и се жижда, че не се прави нищо за да се оправим. Управляващите ги интересува собственото благоплучие, а не благоденствието на целия народ! А ЗАПЛАТИТЕ малки защото нашите бизнесмени не могат да се нарекат бизнесмени а точната дума е робовладелци! И държавата ни е на робовладелците олигарсите на мафията, както някои казаха, а не на гражданите! Добре е казано и за плоския данък в статията. Плоския данък не е в полза на обикновените хора!
цитирай
7. ckarlet - Все още не съм загубила надежда, ...
31.08.2011 10:10
Все още не съм загубила надежда, въпреки, че положението в страната е страшно за повечето българи...
Поздрави за актуалната тема, Алекс!
цитирай
8. stela50 - Статията е много добра и е хубаво
31.08.2011 10:12
да се знаят причините за наистина безнадеждното положение ,
заплатите и пенсиите отдавна са унизителни и жалки .
А и са ясни за по-голяма част от хората .
Може би наистина все още не е късно правителството
и парламентът да се намесят…
Поздрави ,Алекс !
цитирай
9. alexs - Все още не съм загубила надежда, ...
31.08.2011 10:28
ckarlet написа:
Все още не съм загубила надежда, въпреки, че положението в страната е страшно за повечето българи...
Поздрави за актуалната тема, Алекс!

Положението си е страшно! Да не губим надежда, иначе сме изгубени!
цитирай
10. alexs - да се знаят причините за наистина ...
31.08.2011 10:33
stela50 написа:
да се знаят причините за наистина безнадеждното положение ,
заплатите и пенсиите отдавна са унизителни и жалки .
А и са ясни за по-голяма част от хората .
Може би наистина все още не е късно правителството
и парламентът да се намесят…
Поздрави ,Алекс !

Благодаря за коментара! Дано парламентът и правителството се намесят и да решават прблемите посочени в статията1 А НИЕ като избиратели да изискваме от тях!
цитирай
11. alexs - Не знам какво да кажа, Алекс! Т...
31.08.2011 17:04
dushka написа:
Не знам какво да кажа, Алекс!

Трудно е да се намери решение на проблемите защото тези които трябва да ги решават имат друг интерес! Е поне в личен план да сме добре доколкото е възможно!
цитирай
12. pevetsa - Мдааааа, тъжна картина в най-ст...
01.09.2011 08:24
Мдааааа, тъжна картина в най-старата държава в Европа :(
цитирай
13. анонимен - Магазин Горящих Путевок, горящие туры Рё путевки РёР· Санкт-Петербурга
17.01.2012 22:45
<img>http://cs10550.vkontakte.ru/u4835844/137271462/x_35a2561d.jpg</img>

Магазин Горящих Путевок - это сеть туристических агентств, которая занимает первые места на туристическом рынке. Мы можем предложить своим клиентам горячие туры и путевки из Санкт-Петербурга на любой вкус. У нас всегда есть горячие туры из Санкт-Петербурга в Египет, Турцию, Тунис, ОАЭ, Тайланд и другие. Автобусные туры из Санкт-Петербурга в разные города и страны мира по самым низким ценам позволят сэкономить ваши денежные средства. Наши профессиональные менеджеры турфирмы помогут Вам выбрать лучшие туры от лучших операторов

<a href=http://mgpsp.ru/>ооо магазин горящих путевок</a>

<a href=http://mgpsp.ru/shares.html>как выбрать горящий тур</a>

<a href=http://mgpsp.ru/vnukovo.html>магазин горящих путевок в киеве</a>

<a href=http://mgpsp.ru/183-tury-v-indiyu-20102011.html>горящие туры в индию цены</a>
цитирай
14. анонимен - direct lender payday loans 14936
29.10.2012 03:01
<a href=http://directlenderloanshere.com/#qhhdm>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#cgaqa >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#qkwyw direct lender payday loans
цитирай
15. анонимен - payday loans online 306 20422
06.11.2012 07:59
<a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#17132>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#8037>payday loans online</a> , http://paydayloansonlineusa1h.com/#4271 payday loans online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041092
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930