Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2014 07:00 - Факия Бургаско
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 9418 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
a

image


Факия е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.



Намира се на 47 км югозападно от гр. Бургас, на 21 км югозападно от гр. Средец и на 7 км  с. Момина църква.



Факия е разположено в Странджа планина, на 17 км от границата с Турция. Надморската височина варира между 100 и 199м. През селото минава Факийска река.



Населението наброява около 430 жители. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в добро състояние. Има телефонна централа, интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори.

Във Факия има  църква, детска градина, училище, читалище, хранителни магазини и кръчма.

Има ли нещо общо между с Факия и кралство Швеция оказва се че има!


Карл ХII (1682-1718)
Описван в многочислени исторически и литературни съчинения, за да споменем Стриндберг и Волтер, останал в историята като символ на военното могъщество и на падението на Велика Швеция, Карл ХII е първият шведски крал, преминал не по своя воля по българските земи. След прочутата битка при Полтава на 27 юни 1709 г., в която армията на Швеция била напълно разбита от Петър Първи, кралят избягал в Бендер край р. Днестър, откъдето продължил активна дейност за въвличане на Турция във военен съюз срещу Русия. С такава мисия елитни офицери от кралската свита били изпращани в Цариград: Станислаус Понятовски, Томас Функ и много други, чиито доклади се пазят в Държавния архив в Стокхолм, нееднократно преминавали по утвърдения вече маршрут покрай брега на Черно море. Един от тях - Густав Челсинг, дори изчислил, че това е най-краткият път от Бендер до Цариград, изминаван за 162-164 часа езда.
В началото на февруари 1713 г. самият Карл ХII, ранен и на носилка, придружен от свита от около 500 души, поел от Бендер по същия маршрут. Но вместо в Цариград, султанът го настанил в Димотика край Одрин. Там останал до 1 ноември 1714 г. и след като разбрал илюзорността на шведско-турския съюз, разсърден от двуличието на Портата, Карл ХII поел към Швеция, за да намери смъртта си в нови битки.
"Турската епопея" на Карл ХII, отразена в дневниците на шведските офицери и на мнозина учени мъже, изпращани от краля с изследователски цели по цялата Османска империя, съдържат ценни свидетелства за българската история и за контактите с българите в онази епоха. Уникално свидетелство е и дневникът на кралския готвач в свитата, неразчетен досега, където са записани любопитни рецепти, може би и рецептата за кюфтета, навлезли в шведската кухня под наименованието "месни топчета" (kottbullar)!
В България, в районите около Айтос, Карнобат и особено в с. Факия и сега се разказват легенди за преминаването на Карл ХII. Разказва се, че Маринчо Бимбелов от Факия придружавал кралската свита и че в знак на признателност за съдействието му Маринчо бил награден от краля с орден и синя лента, която носил до края на дните си. Образът на Маринчо Бимбелов с кралската лента е увековечен върху надгробната му плоча
==================

image

Има разни свидетелства за нашата близост с народа на викингите.
След битката при Полтава през 1709 г. шведският крал Карл ХII бяга на юг, в Бендери. По онова време този край бил османско владение. Там кралят прекарва няколко години в изгнание. По същото време един турски султан бил принуден да потърси убежище пак на това място, при татарите. Един наш българин от Факия му помага да избяга с кораб. Когато султанът се връща отново на престола, той дарява своя спасител с чанта и специална шапка като знак за височайшо благоволение.
Споменатият българин бил от рода Биляни. От същия род е и легендарният Момчил войвода. Този род бил страшилище за поробителите. Казвали за тях: "Не отивайте там - ще ви се случат хиляди беди!..." Речено на турски език: "Бин беля." Оттам идва и прозвището на рода - Бинбелови. Един от тях се наричал Маринчо Бинбелов, сиреч Страшния. Имал огромни мустаки, яздел красив кон.

Маринчо Бинбелов-Страшния от Васил Захариев

Султанът изпраща при него свита от 300 души, за да придружава шведския крал от Бендери до Димотика. Когато свитата приближава село Факия, където се намирало феодалното имение на Бинбелови, цялото село излиза на 40 километра да я посрещне. Имало в същото време сватба - женела се родственица на Маринчо.
Шведският крал бил млад човек, хубавец. Загледал се в сватбарите, с любопитство наблюдавал особеностите на българския обичай. Развълнуван, той дава на Маринчо Бинбелов титлата "шведски рицар", а на младата булка - титлата "шведска графиня".
През 1958 г. експедиция на Българската академия на науките открива в Странджа гроба на неизвестната българска "графиня" - голяма каменна плоча с нейното име и корона.
Акад. Ангел Балевски по време на едно посещение в Стокхолм подарява на Шведската академия на науките графика с образа на Маринчо Бинбелов от художника Васил Захариев с думите:
- Това е портрет на един шведски благородник от български произход.
В северната страна е отпечатано издание, в което е описана гореспоменатата история и е поместена тази гравюра.
По същото време се появява идеята да бъде повторено с лодки пътешествието по реките на юг, известно с названието "От варягите към гърците", което остава засега неосъществено.
Горното акад. Балевски разказва при една среща с акад. Лихачов. Последният допълва, че цар Петър Велики, който разгромява шведите в битката при Полтава, е канел всички пленени шведски офицери на общи събирания и приеми с руската аристокрация. От своя страна в Швеция е създадено дружество на почитателите на Петър Велики. Северните хора са убедени, че победата над тяхната армия и прогонването й от Русия е осигурило по-нататъшния възход на Швеция..

 *  *  *  *  *




Лазаров ден в с. Факия

image

Зимна народна носия от Факия Бургаски етнографски музей



image


Женска носия за Еньовден от село Факия, Бургаски етнографски музей


image

църквата "Свети Димитър", изградена през 1891 година



image


image

 Факийска река


image

Факийска  река

image

Факийска река

image


image

Кметството

image




image

Училището

image



image

  Малките блоковен а снимките са построени по така нареченото постановление.

През 1982 година, по поръчение на ЦК на БКП, Министерският съвет приема прословутото 22-ро постановление, с което дава стимули на желаещите млади и здрави комсомолци да се заселят в изостаналите райони на България. Акцентът е върху Странджа и Сакар, които са най-обезлюдени в страната.
Кампанията е наречена “Република на младостта”.
   Стотици семейства подписват договори и тръгват към Малко Търново, Тополовград, Елхово, Болярово, Свиленград, Ивайловград, Грудово и др., привлечени от субсидията от 5000 лева на семейство или по 2500 лева на калпак, финансови бонуси към заплатите, опрощаване на дължимите данъци, осигуреното жилище и единственото условие – да живеят и да работят в региона поне 10 години. За да се осигури препитание за новодошлите жители, са построени жилища, открити са производствени цехове, обновен е сградния фонд.
В крайна сметка грандиозната по замисъл програма “Странджа-Сакар” се оказва зле обмислена и още по-зле изпълнена, което води до трудното й осъществяване и я обрича на неуспех още от самото и зараждане. Макар че първоначално всичко върви по план – освен редовите работници в Странджа-Сакар се заселват и хора от интелигенцията (макар и за кратко), започват да идват и хора от различни райони на страната, практически без никакъв критерий за подбор. Местните започват да гледат накриво пришълците, които се оказват привилегировани спрямо тях. Поради тази причина впоследствие е взето решение и местното младо население да се включи в проекта с единственото условие да остане да живее и работи там. Въпреки това миграцията на местните към големите окръжни градове започва да се засилва, макар и ограничени с т.нар. жителство. Голяма част от новодошлите се оказват тарикати, надушили отдалеч келепира, които след вземането на предвидените средства за заселване и живот по тези места изчезват.

image

Читалището

image

 Социалния дом  за деца с умствена изостаналост в село Факия



image



image


image


image


image

  Къща от с Факия


 Понеже е близо до границата тук е имало много отбранителни съоръжения за времето до 1989 когато Турция е била вероятен противник от НАТО


image

http://forum.boinaslava.net
бункер в с. Факия - бетониран купол от Т-34

image

http://e-vestnik.bg/3323

Вкопани танкове Панцер III и Панцер IV с двигатели Майбах

Българската отбранителна линия,,крали Марко""
http://vbox7.com/play:ba076dc55a


   fakiq  facebook

  Факия — Уикипедия  


                                                  




В близост до с. Факия е с. Голямо Буково и Голямобуковския манастир
 

Голямобуковски манастир Животоприемен източник


image



АС













Гласувай:
8



1. stela50 - Благодаря за разходката из непознат за мен край, Алекс...
13.09.2014 16:28
история и легенди крие всяко кътче от родната земя,
убежища на вярата и народността, старо и модерно
съжителстват... остава малко тъга от тази среща...
Поздрави за хубавия постинг !
цитирай
2. makont - Впечатлена съм,
13.09.2014 16:33
красиво село, с история, традиции и ...характер. Най-вежното е, че все още не е обезлюдено. Село с училище по нашия северозападен край вече почти няма, а тук, дано се запази и увеличи населението. Поздрави!
цитирай
3. alexs - Околностите на това крайгранично ...
14.09.2014 13:42
Околностите на това крайгранично странджанско село са чудесно място за ловен туризъм най-характерен за региона дивеч е дивото прасе срещат се и сърни лисици чакали зайци.
цитирай
4. anin - Браво!
14.09.2014 21:10
Мн. хубав постинг и снимки, онази с рекичката е най-хубава,
става за десктопа...


цитирай
5. martiniki - много интересна история на село, близо до детсвото ми
16.09.2014 11:11
ходила съм през лятото на 87-88, помня заровените танкове край пътя, имаше едно попътно ханче - миналото лято братовчед ми ни заведе да видим манастира, ходихме и в Белила, селото на бащините ми родители, а майчиното ми родословно дърво има клон от Момина църква


http://justivan.blog.bg/hobi/2010/11/15/goliamobukovski-manastir-jivotopriemen-iztochnik.635431

поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041568
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930