Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2013 20:26 - пътят към храма
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 7637 Коментари: 7 Гласове:
27

Последна промяна: 23.03.2013 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В тия трудни времена за България Вярата ни трябва повече от всичко....ако вярвахме и живехме по Божиите правила щеше да благоденства духовно и материално  целият български народ, нямаше да има тълпи от мизерстващи, а богатите щяха да бъдат уважавани ...
 Ето някои снимки на църкви, които съм направил от Русенския край а наскоро русенският митрополит Неофит стана патриарх на БПЦ 

 Храмове от русенската епархия

Негово светейшество патриарха на България Неофит ще продължава да ръководи Русенската митрополия до назначаването на нов духовен глава на русенската православна църква.
Това решение е било взето от Светия синод на българската православна църква. Дядо Неофит ръководи русенската епархия близо 20 години. След избирането му за Български патриархтой автоматично става Софийски митрополит, което налага избор на нов Русенски митрополит.
Според неофициална информация решението за насрочването на избора за нов духовен водач на русенската епархия ще стане на заседание на Светия синод през лятото, а самият избор ще се проведе вероятно през есента. Изборът ще бъде направен измежду всички свещеници със сан епископ. Към момента единственият свещеник с подобен ранг е викарият на Русенския митрополит – месемврийският епископ Яков, но според миряни, той имал изключително минимални шансове за оглави епархия

image
Катедралният храм “Св. Троица” в град Русе е построен през 1632 година 
Най-колоритен е иконостасът на храма. Все още не е изяснен неговият произход. Някъде се отбелязва, че е единственият иконостас в Северна България от Самоковската школа и че иконите са рисувани от бащата на Захари Зограф – Христо Димитров през 1807 г
http://www.jusoft.net/diocese/church/trinity.html

панорамна 360 снимка http://bg360.net/pano/ruse/sveta-troica-cyrkva_en.php

Басарбовски скален манастир
http://www.bulgariamonasteries.com/basarbovski_manastir.html




image

Новостроящата се църква "Всях Светих" гр. Русе
Новият храм се строи с доброволни пожертвования от страна на фирми и обикновени хора. За града тази църква е особено важна, тъй като с нейното събаряне през 1977 г., за да се построи Пантеона на възрожденците, се свързват всички нещастия на Русе, включително и хлорното обгазяване от Гюргево. Затова преди няколко години бе започнато нейното възстановяване в Парка на възрожденците, където тя се прави от арх. Тончо Тончев по чертежи от стария храм.


aa
image

Църквата Св. Георги Победоносец гр. Бяла русенско. Замислена като Храм-паметник-мавзолей през 1910 година. Осветена през ноември 1924 година. Тя е дело на архитекта Димитър Шолев. Една от най-красивите църкви в България. Дърворезбата на иконостаса и владишкия трон е изработена от Стефан Стоянов възпитаник на тревненската школа. Стенната живопис е от професор Апостол Христов. Четерите камбани са подарени от руския император Александър II след освобождението на България. Най-голямата е трета по големина в България и тежи 1500 килограма висока е 1,10 метра . Камбанарията, в която са камбаните е висока 20 метра.

image

 Църквата "Успение Богородично"   -гр.Борово-север  Русенско 
   Църквата е една от петнадестте църкви в страната се бъдат ремонтират с над 3.652 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони от ЕС програма. Парите се отпускат по мярката за обновяване и развитие на населените места с цел за стимулиране на духовния живот в тях и опазването на културното наследство.

Средствата ще бъдат използвани за изографисване на църковните стени, за ремонт на камбанарии, куполи и покриви, както и да изградят пристройки в дворовете си.


image

 Църква в гр. Две Могили




 МАНАСТИРА СВ. МАРИНА  С. КАРАН ВЪРБОВКА

image

Девическия манастир “Света Марина” край с. Каран Върбовка, община Две Могили, Русенска област. Ето каква е легендата за този манастир:
 Един  горещ юлски ден турчинът собсвеник на нива, в която се намирал извора оставил сляпото си дванадесет годишно момче да спи, а той отишъл да работи на нивата. Когато се събудило детето тръгнало да търси баща си, като вървяло стъпило във водата. Пило от нея, измило си лицето и ..чудо...! В същия миг детето прогледнало.По-късно стари свещеници казалии, че там някога е имало църква и в нея се намирал светеният извор на света великомъченица Марина. Денят бил 17 юли, ден в който православните християни тачат нейната светла памет. За благодарност към св. Марина, турчинът подарил нивата с извора на християните под клетва,че там ще има място за настаняване на болни.Признателните християни издигнали храм в нейна чест.Изворът се намира в църквата на девическия манастир “Света Марина” край с. Каран Върбовка.


image

Русенската епархия е сред новоформираните епархии на Българската православна църква.

Епархията е формирана по силата на решенията на Петия църковно-народен събор от 17 декември 2001 г. след разделянето на Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска епархия.

Седалището на епархията е в гр. Русе, а принадлежащите и архиерейски наместничества са в Разград, Попово и Тутракан.

Доростоло-червенски митрополити (със седалище в Русе)

Григорий (Немцов) (1872-1898)
Василий (Михайлов) (1899-1927)
Михаил (Чавдаров) (1927-1961)
Софроний (Стойчев) (1962-1994)
Неофит (Димитров) (1994-2001)

Русенски митрополити

Неофит (Димитров) (2001-2013)
 
image
image

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор е избран за патриарх на Българската православна църква
Неофит Български — Уикипедия







                          *   *   *   *   *   *  
  И понеже почти всеки ден минавам покрай рушащия се храм в центъра на Бургас

От алчност и от глупост  бе съсипан храма гр. Бургас "Кирил и Методий"


image

 Пропукан стенопис



image

 Храмът "Св. Св. Кирил и Методий" се пропука заради дълбокия изкоп отпред



image




image





image



image

 В сградата на бившо малко заведение срещу рушащия се храм  е преместена църковната утвар там и вярващите могат да се помолят и да запалят свещ..



 ас


Икона на Света Богородица от бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий” се просълзи

Лошо знамение. Иконата на Света Богородица от най-голямата бургаска църква "Св. св. Кирил и Методий", която се руши заради строеж на подземен паркинг, се просълзи. Чудото станало в навечерието на Великия пост преди Великден. През деня отец Петър се сетил, че в затворения вече година и половина рушащ се храм има още ценни икони, които трябва да бъдат извадени за поклонение от миряните. Сред тях била и иконата на Света Богородица Касперовска.

"При почистването на иконите следобеда забелязахме, че на Света Богородица са се появили две капки, две сълзи", разказва отец Петър от храма.

Татяна, която от дълги години помага в храма, е свидетел на чудото. Още не може да забрави невижданото до момента явление.

"Тя е жива иконата, тя е чудотворна. Тя е подарък от Русия още от самото основаване на храма", разказват работещите в църквата жени.

Православните свещеници в Бургас не помнят иконата на Света Богородица да е проливала сълзи и смятат, че това е лошо знамение.

"Това ме притесни, защото мисля, че да се появят сълзи на тази икона означава, че нещо ни очаква - някакво изпитание, нещо тежко. Дай Боже да не съм прав. Ние знаем, че храмът в момента е в окаяно състояние, може да се срути, ако не се вземат някакви мерки. Когато на Богородица се появяват сълзи, тя се моли за това, което може би ще се случи. Някакъв Божи гняв ще бъде излят върху хората", смята отец Петър.

Храмът е осветен през 1907 година и отваря врати за богослужение. Оттогава допреди година и половина храмът не е затварял. През 2011 година обаче в непосредствена близост започва строеж на подземен паркинг и църквата се пропуква, стенописите са унищожени. Очаква се в близките седмици да започне реконструкцията на храма.


  20 март 2013 / 09:49

  


Икона на Света Богородица от разрушения храм "Св.Св. Кирил и Методий" се просълзи













Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав, Алекс!
23.03.2013 22:42
Доста неща се пропукват...
цитирай
2. alexs - Доста неща се пропукват. . . Та този ...
24.03.2013 10:06
mt46 написа:
Доста неща се пропукват...


Та този храм е най-ценното нещо на Бургас някакви хора си позволили на 2 метра от църквата да копаят 20 метров изкоп, защото ще спечелят някакви пари...
цитирай
3. tota - Алекс,
24.03.2013 10:59
В тези трудни години духовниците трябва да са сред народа. И не само с молитви, а и с подкрепа.

Хубав ден!
цитирай
4. stela50 - Престъпно е строителството, което подкопава
24.03.2013 12:04
основите на българските светини, пропуква стенописи...
Но дано наистина свещениците, както пише Ати да бъдат
по близо до хората в тези трудни дни...
Поздрави за постинга, Алекс !
Хубав неделен ден !
цитирай
5. alexs - Църква Св. Св. Кирил и Методий Бургас
24.03.2013 12:55
Катедралната църква "Св. Св. Кирил и Методий" е построена през 1894-1905 г. с дарения от видни граждани на Бургас. Братята Кирил и Методий са създали славянската азбука и са изобразени на красив стъклопис на главния вход на катедралата. В църквата има уникални икони и иконостас.
Църквата е "Св. св. Кирил и Методий" - най-голямата в Бургас.
Историята на поп Георги
През 1874 г. на площада имало малка дървена църквичка - пристройка към дома на свещеника поп Георги Стоянов. Той бил един от първите, които се опитали да отхвърлят гръцкото влияние в региона. Започнал да води църковни служби в собствената си къща, която пригодил за храм. Бургас тогава бил елинизиран град. Властите счели дейността на поп Георги за опасна и го интегрирали в Айтос. Многократно викан на разпити относно революционните си идеи, при едно от пътуванията за Бургас, свещеникът починал. Бургазлии му отдали почит, наричайки улица с неговото име.
След Освобождението на общоградско събрание през 1894 г. се обсъждала възможността на мястото на малката църква да се построи нов голям храм. С протокол № 21 от 23 юли 1895 г. създаденото църковно настоятелство взело окончателно решение за строежа. Богослужебните предмети били пренесени в сградата на близкото училище "Княгиня Клементина" (днешното СОУ "Св. св. Кирил и Методий") , стаи от което временно щели да служат за молитвен дом.
Автори на проекта са италианският архитект Рикардо Тоскани, тогавашният окръжен архитект А. Карамалаков, арх. Г. Козаров, арх. Д. Майсторов, арх. Св. Славов, инж. арх. Хр. Станишев и др.

Златни лири
Започнало събирането на средства за градежа. Първите дарители, които се отзовали на инициативата, били богатото семейство Хаджипетрови. Последвали ги и други видни граждани: Йови Воденичаров, д-р Цони Тонев, д-р Ношков, сливенският митрополит Гервасий, Кирил Берлинов и много други. Парите, събирани от дарителите, били в златни турски лири. Строежът започнал през 1896 г. и в него взели участие най-добрите местни и външни майстори - строители, дърворезбари, иконописци. За изработката на колоните и украсата от камък в града специално били поканени италиански каменоделци.
Някои от събраните дарения били предметни: сребърни чаши, свещници, кандилници, копринени и сърмени свещенически одежди, икони. Имало дарители, които изявявали желание да покрият разходите за изработка на определени части от църквата - южната и северната врата, олтара, иконостаса, изографисването на стените. Средства дошли и от Окръжната постоянна комисия, църковни приходи и държавен кредит.
Издигането на църквата станало с голямата помощ, оказана от тогавашния кмет Димитър Бракалов. Именно заради това и до днес традиционната награда, носеща неговото име, която Бургаската гражданска камара дава на хора, отдали сили и енергия за просперитета на града, се връчва в самия храм.

Чудодейните икони
Храмът е строен като катедрална църква - трикорабна с централна аспида. Куполът лежи върху висок, дванадесетостенен барабан с прозорци. В западната част на храма има две камбанарии, които са достъпни чрез вити стълби. Стените са иззидани от красивия сиво- зелен камък айтоски андезит. Три великолепни корниза обрамчват сградата отвън.
Иконостасът се състои от фриз от малки (апостолски) икони с резбовани рамки, царски ред икони, дърворезбена лозница и венец с разпятие. С дантела от дърво е покрит и архиерейският трон. Дърворезбите са правени през 1947 година и са дело на майсторите Атанас Кавръков от Сливен и Крум Кошаревски от София.
Сред множеството икони тук има две, считани за чудодейни. Едната, винаги отрупана с цветя, е патронната икона- на св. св. Кирил и Методий. Според историята на храма тя оцеляла по чудо, след като дървената колона, на която била поставена, горяла цяла нощ. Другата икона, пред която може би са изречени най-много съкровени желания и молби, е тази на света Богородица. Вярващи твърдят, че тя е излекувала много хора.
В празничен ден храмът е много различен - още по-внушителен и впечатляващ, отколкото когато е притихнал. Навръх големите християнски празници тук винаги е пълно с хора, дошли да запалят свещ и да се помолят. Широкият площад пред църквата събира жителите на града и за техните лични празници. Тук през времето са се венчали много видни българи.

Многоликият
През миналата година църквата беше осветена с художествено осветление и така панорамата към площада, на който е разположена тя, се превърна в една от най-атрактивните в нощен Бургас гледки. По повод стогодишнината от първата служба тук започна голяма реставрация на стенописите. Повредените от времето рисунки заблестяха с цялата си красота след майсторската намеса на реставраторите Николина и Климент Атанасови. За няколко месеца всекидневна работа, те успяха да възстановят по-голямата част от повредените фрески.
По-емоционалният наблюдател би признал, че катедралният храм като че ли има своя собствена душа. Въздействието му, дори и от разстояние, е осезателно. Очертанията на неговия силует го правят величествен и строг, ако го погледнеш фронтално. Ако го заобиколиш отдясно, пресечеш улицата и го видиш косо, той ти се струва някак с по-меки форми. Доближиш ли се отново до него, откъм задния вход и отправиш ли поглед нагоре, стените му може би ще ти навеят тъга. Тази изява на характер, заложена от архитектите, може би е една от причините това да е любимата църква на бургазлии.
Информацията е предоставена от Нина и Кирил Атанасови
цитирай
6. elineli - Все по рядко
24.03.2013 19:36
минавам покрай нея, защото ми се плаче като гледам окаяния и вид...:(
цитирай
7. mariniki - моите аплодисменти, Алекс...
25.03.2013 18:05
страшно съм впечатлена... от великолепния ти постинг...
сигурно е, че отново ще се върна тук... с добро, светло чувство,
и топлина в душата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5012645
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031