Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 07:00 - Горна Оряховица
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 50925 Коментари: 54 Гласове:
39

Последна промяна: 01.06.2012 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  /От Русе до Търново - поредица/ Горна Оряховица е град в Централна Северна България - област Велико Търново. Близо е до старата столица на 10-11км и е разположен  покрай  река Янтра.

image






image


Никола Петров е роден на 19 декември 1873 г. в гр. Горна Оряховица . Останал от малък сирак, е принуден сам да изкарва прехраната си.  Той отива в Румъния, където работи като градинар и  там започва да се занимава с борба. Среща с много известни за времето си състезатели по цирковите арени и  ги побеждава. През 1895 г. съдбата го среща с прочутия италианец Жорж Расо, чийто цирк е отседнал в Браила. Петров го побеждава. Две седмици по-късно силният българин сразява и французина Дублие, който вижда в младежа от Балканите невероятен талант и му става учител.  25 годишен — на  1898 г. печели титлата „Шампион на Америка“ в Ню Йорк. През следващата година става Европейски шампион по класическа борба във Виена. През 1900-та година се провежда най-големият шампионат на света по онова време. Събират се най-силните мъже на планетата, за да премерят сили. Отстранявайки съперниците си до финала достигат невероятният българин и побеждава. Той обича България и се завръща създава смейство.
Никола Петров почива твърде млад — на 2 януари 1925 г. в София. Погребан е в родния си град Горна Оряховица.
В негова чест от 1963 г. в България   се провежда ежегоден международен турнир по класическа борба, носещ името на Никола Петров, като на победителите от 1971 г. се връчва и „Златен пояс на Никола Петров”. Послучай 100 годишнината от рождението му – през 1973 г. в Горна Оряховица му бе издигнат паметник и беше построена Спортна зала, носеща неговото име.

  
image



Атанас Буров е роден в гр. Горна Оряховица на 30 януари 1875. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903. След това учи в Швейцария и Англия.След завръщането си ръководи строителството на железопътната линия София - Кюстендил и участва в управлението на редица предприятия - минното Българско акционерно дружество "Бъдеще", Българска търговска банка, Застрахователно дружество , и други. Участва като доброволец в Балканските войни и Първата световна война.
 Като активен деятел на Народната партия Атанас Буров е министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Стоян Данев (1913)
След преврата от 9 юни 1923 се включва в Демократическия сговор и, наред с Андрей Ляпчев, оглавява неговото умерено крило. Той е министър на външните работи и изповеданията в трите правителства на Ляпчев (1926-1931). През 1944 се включва като министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев (2-9 септември 1944), образувано с цел да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.
  Буров е народен представител в X (1899-1900), XI (1901), XV (1911-1913), XVII (1914-1919), XVIII (1919-1920), XIX (1920-1923), XX (1923-1927), XXII (1927-1931) и XXIII (1931-1934) Обикновено Народно събрание и в V (1911) Велико Народно събрание.
  След Девети Септемви 1944 Буров е осъден на една година затвор от Народения съд. След освобождаването си през 1945 той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство. През 1947 се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков и е интерниран в Дряново, за известно време е изпратен в  лагер край Дулово. През 1950 е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор. Излежава присъдата си в Шумен и Пазарджик, където умира на 15 май 1954.




image

 Сграда на община Горна Оряховица



image

 Паметник на Георги Измирлиев

Георги Димитров Измирлиев - Македончето
Роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая / сега Благоевград /Учи в Сяр. Заминава за Цариград, където живее в периода от 1868 до 1873. Постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873, като юнкер .
В края на 1875 г. заминава за Гюргево. Избран от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг. В началото на 1876г преминава Дунава при Русе и е посрешнат от Баба Тонка.
След това пристига в гр. Горна Оряховица, определен за център на революционния окръг. Македончето извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. За три месеца създава много нови комитети .
По време на Априлското въстание (1876) е помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I (Търновски) революционен окръг.
Предателство проваля н въстаниците. Група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от турците при престрелка в Горна Оряховица на 26 април 1876 и арестувана. Осъден е на смърт чрез обесване от османски съд, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 г. сам слага въжето, като е казал предсмъртно “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!

image



image




image


image







image




     Ц Ъ Р К В И
image



image

 Църквата  "Св. Троица"


image

 Църква в квартал Калтинец




 ГАРА ГОРНА ОРЯХОВИЦА

image

 Ж. П. Управление Горна Оряховица . Г. Оряховица е най-големия железопътен възел в северна България


image

 https://www.vbox7.com/play:f4ec9ab8



image

 Гара Горна Оряховица

 Бях направил снимки на няколко къщи на новозабогатели но видях една от тези къщи в статия за АЛО МАФИЯТА  !
 Някои казват, че Горна е столица на Телефонните измамници!  Tе живеят в хубави къщи около Гарата и кв. Калтинец хора са от малцинствата цигани - бургуджии(калайджии). На долния клип може да видите къщите измамите ! Не бъдете лековерни!
 
http://www.izmami.com/tri-klana-vrtyat-izmami-po-telefona.html

  http://www.youtube.com/watch?v=QdHJ9P9P5QA
А тука по-долу и снимки на къщи които ги има и в  клипчето....

image



image












image

 Горна Оряховица поглед от далече / от с. Янтра/  вижда се кв. "Пролет" и хълма "Камъка"








Първите сведения за селище в района е от втората половина на петото хилядолетие пр.н.е.). Между хълма Камъка и Арбанашкото плато са открити следи от по-късно тракийско селище. Тези раойони  били  населени от тракийското племето кробизи. Те са построили крепостта Камъка, която е съществувала от 5 век пр.н.е. до 1 век пр.н.е., когато римляните построяват своя крепост върху руините й. Основен поминък е отглеждането  лозя и винопроизводство. Живота на селището продължил до идването на славяните през 6 век н.е. Няма  следи от уседнал живот  между 7 и 12 век.

След възстановяването на българската държава през 1185 г. има необходимост от защита на новата столица Търновград. Построени са няколко крепости в околностите една от които е Раховец, която се намира на 4 км северозападно от сегашния град.  Раховец може би произлиза  от персийската дума "рах" означаваща "път" и означава "Пътна крепост",  може да бъде свързана и  с езика на прабългарите. Средновековната крепост Раховец е дала своето име на сегашния  град, .
 Османското нашествие от 1993т крпостта  е превзета от турците чрез прекъсване на водоснабдяването, но се запазва и е съществувала до 1444 г., когато е разрушена от Владислав III Варненчик по време на похода му срещу Османската империя. Оттогава са първите сведения за селище с подобно име. Всъщност цели три селища са съществували през първите години на турското робство - Мала, Средна и Голяма Раховица. 
С ферман от 1538 г. на Горна Оряховица се дават известни права за извършване на търговски и занаятчийски дейности. Тогава тук процъфтяват някои занаяти като кожухарството, абаджийството, железарството, златарството, коларството и сарачеството. Градът придобива славата на голям търговски център. Горна Оряховица играе важна роля и през Възраждането.  През 1822 г. тук е основано килийно училище, а през 1859 г. е открито първото класно училище, в наше време гимназия „Георги Измирлиев“,  През 1869 г. градът вече има и читалище.. Икономическото му развитие го утвърждава през 1868 г. като център на нахия – община, която влиза в състава на Търновския санджак (окръг). През 1870 г. са му признати градски права. По време на Руско-турската освободителна война руските войски влизат в Горна Оряховица на 26 юни (нов стил 8 юли) 1877 г.
 При Освобождението  Горна Оряховица е  с население 5700 жители, 1200 къщи, 5 църкви и 6 училища. Значителен е прирастът на населението след откриването през 1899 г. на жп гара Горна Оряховица. За кратко време железопътното дело допринася за бързото развиет, но и препитание на повечето от жителите му. В системата на железниците са обхванати 20 процента от трудоспособното му население. Градът и днес е важен жп възел и транспортен център, и е най големия в Северна България. При избухването на Балканската война 9 души от Горна Оряховица са доброволци в Македоно-одринското опълчение. През 1925 г. се открива Международен мострен панаир , който през 1932 г. е преместен в Пловдив. Първото подземно транспортно съоръжение изпълнено у нас по открит начин преди около 70 години е пешеходният подлез под коловозите на гара Горна Оряховица.

Населението на града към края на 2009 година е около 32 000 жители[, което го прави третото по големина (изпреварен от Свищов) населено място въа Вликотърновска област.
Преди така наречения преход е било 40 000 жители и към натоящия момент е намаляло с 20 процента.
Празник на град Горна Оряховица — 29 май
На 29 май 2012 се навършват 142 години от обявяването на Горна Оряховица за град.

Околности и забележителности
"Кои са единствените два града у нас, свързани с тротоар? 
 В близост до Горна Оряховица е гр. Лясковец толкова близко, че има тротоар (разстояние от центъра на единия до центъра  другия град 3км)...
  До Арбанаси  е 5 км.  До  Царевец се стига за около 2 часа, ако се върви пеша през Арбанаси.  Разстоянието Горна Оряховица - Велико Търново е 11 км по шосе.
  Височината "Камъка", която е съвсем близо ,  вижда се от центъра на града до там се стига за половин час пеша .
  Средновековния Раховец - на близо 4 километра в посока Запад от град Горна Оряховица

  Историческият музей - Горна Оряховица
Историческият музей в Горна Оряховица е със следните филиали: Експозицията "Просветното дело през Възраждането, Етнографския музей в Долна Оряховица и къщата музей "Асен Разцветников" в село Драганово.

 Цървки в Горна Оряховица: Както се вижда от снимките много са !
- Църквата "Св. Атанас" - тя е най-старият исторически паметник в града. Построена е през далечната 1393 година
- Църквата "Св. Николай Чудотворец" - построена е през 1530 година благодарение на дарението на цар петър и жена му Александра. Възстановена е през 1849 година от Колю Фичето. Иконите за изписани от Захарий Зограф
- Цървката "Св. Георги Победоносец" - построена е през XVIII век. През 1822 година към нея е основано първото килийно училище в Горна Оряховица
- Църквата "Успение Богородично" - построена е през 1789 година
- Църквата "Св. Троица" - построена е през 1815 година. Тогава се е казвала "Св. Равноапостоли Петър и Павел".

image



                                  *    *    *    *   *    *
И като се говори за Горна Оряховица не може да не се спомене и горнооряховският суджук .
 Горнооряховският суджук, се появил отпреди няколко столетия и днес се приготвя само от говеждо месо. Горнооряховските майстори по традиция от го правят в два варианта:
  Примерна рецепта:
 В началото на есенния сезон - горнооряховски суджук от 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 10 г селитра или 10 г захар, 25 г смлян черен пипер ( може да се прибави и 20 г смлян кимион).
o през зимния период - суха говежда наденица от 10 кг говеждо месо, 250 г сол, 10 г селитра (запазваща червения цвят на месото), 10 г смлян черен пипер, 20 г чубрица.
Празник на горнооряховския суджук - 27 май;
Горнооряховският суджук - защитено географско наименование  

Горнооряховският суджук е вписан като защитено географско указание 

                                 *   *   *   *   *   *  В Горна Оряховица е роден футболиста Валери Божинов на 16 февруари 1986 година. На 12-годишна възраст с неговата майка Пепа, бивша национална баскетболистка, и неговия втори баща Сашо Ангелов, който е играл за националния отбор по футбол през 90-те, се местят в Малта. Валери Божинов е открит на 14-годишна възраст от спортния директор на Лече Панталео Корвино, докато се състезавал в детския отбор Пиета Хотспърс. Трансферната сума, която Лече трябва да заплати на малтийския клуб, е само 15 000 евро. Обещаващият младеж дебютира за италианския Лече през 2002 на 15г, което го прави най-младия чуждестранен състезател, появил се в игра в калчото. На 18 години той преминава във Фиорентина за сумата от 13 млн. евро. Така Валери Божинов бил забелязан и считан за един от най-талантливите нападатели в света. През юли 2006 преминава под наем в италианския гранд Ювентус като част от сделката за преминаването на Адриан Муту във Фиорентина. В разгара на сезон 2006/2007 талантливият български футболист не успява да се наложи  и след края на сезона е върнат на Фиорентина, откъдето е продаден на Манчестър сити за 4.1 милиона паунда.Валери Божинов пренесе любовта си към модата директно като участник във фотосесия за марката Andrews Fashion Studio. Божинов заяви факта, че е един от най- суетните и стилни мъже в България, подвластни на световните модни тенденции. . При едно от завръщанията си в България младият футболист се включи във видеото на поп-фолк певицата Алисия. Снимките на Карамел провокираха медиите да обявят, че между русата фолкдива и обещаващия младок има повече от приятелство. Звездата на Фиорентина,  се кълне, че това  е просто любовна интрига...а  днес е баща на  момченце...за развръзката и по натък няма да говоря.

 От Горна Оряховица са: 
    Виктор Чучков български композитор и пианист Роден: 25 февруари 1946г.

    Стефан Елевтеров (1930-1997), литературовед, критик и историк на литературата.

    Петър Бобев (1914 - 1997), писател
автор е на приключенски, научнофантастични и исторически разкази, повести, новели  романи, и приказки.

   Валентин Миновски  е български оперен певец Роден: 1950г.



image
Община Горна Оряховица
Горна Оряховица
— Уикипедия
Карта на Горна Оряховица с улици, адреси, маршрут

*    *    *
  Поредица от Русе до Търново за: 
 РУСЕ    ДВЕ МОГИЛИ   БОРОВО 
   БЯЛА  ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ

   В. ТЪРНОВО - ЦАРЕВЕЦ 

   
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСМОСТА 22 СЕПТЕМВРИ
    
      Още снимки от от Търновския край ....

image
  
 Поглед от високо към кв. Калтинец а в по-заден план е гр Долна Оряховица

image

 Река Янтра при с. Правда близо до Горна Оряховица

image

 Гр. Стражица

image

 Залез над Стражица


зз









Гласувай:
41



1. mariniki - много стойностен постинг...
29.05.2012 07:35
поздравявам те, Алекс...
не знаех, че А. Буров е роден в Горна Оряховица...
прекрасни фотоси си направил...особено на църквите...
благодаря ти, за тази прекрасна сутришна разходка...сърдечно..
цитирай
2. alexs - На 29 май 1870г Горна Оряховица е ...
29.05.2012 08:08
На 29 май 1870г Горна Оряховица е обявена за град! Честит празник на града !
цитирай
3. alexs - поздравявам те, Алекс. . . не знаех, ...
29.05.2012 08:13
mariniki написа:
поздравявам те, Алекс...
не знаех, че А. Буров е роден в Горна Оряховица...
прекрасни фотоси си направил...особено на църквите...
благодаря ти, за тази прекрасна сутришна разходка...сърдечно..

Благодаря за коментара! Буров е велик българин и не трябваше в края на живота му тази нещастна съдба да го сполети !
цитирай
4. анонимен - Силвия
29.05.2012 08:37
Много съм благодарна за този постинг-предоставихте ми голяма наслада.Това е моят роден град/макар да не живея там от 25 години/-винаги ми е мило и тъгувам за родния си край.Четох,разгледах снимките и си поплаках-от умиление.Но днес денят ми ще е по-ведър.Още веднъж-благодаря Ви.
цитирай
5. alexs - Много съм благодарна за този пос...
29.05.2012 08:54
анонимен написа:
Много съм благодарна за този постинг-предоставихте ми голяма наслада.Това е моят роден град/макар да не живея там от 25 години/-винаги ми е мило и тъгувам за родния си край.Четох,разгледах снимките и си поплаках-от умиление.Но днес денят ми ще е по-ведър.Още веднъж-благодаря Ви.

Благодаря ...и хубав празник на Горнооряховчани!
цитирай
6. mitkaloto - Честит празник на града!Благодаря ...
29.05.2012 09:12
Честит празник на града!Благодаря за хубавия постинг.Малко знаех за този град.
цитирай
7. forgiveness - Много е хубаво!
29.05.2012 09:15
Не познавах този град....до днес. :)
Благодаря ти, че ме срещна с него по този красив начин!
цитирай
8. qbylkovcvqt - :) Бюстът на Буров е в двора на гим...
29.05.2012 09:55
:) Бюстът на Буров е в двора на гимназия "Буров", училището, в което работех до преди две години... Да, Буров е роден в Г.Оряховица. Родната му къща е била зад сегашното училище "Вичо Грънчаров", недалече от църквата "Света троица" (на втората снимка). Нищо не е останало от тази къща. Имаше идея да се възстанови и направи музей...
цитирай
9. mt46 - Поздрав, Алекс!
29.05.2012 09:56
Паметникът на Н. Петров е страхотен /като самия борец/... А Буров е сред малцината ни големи политици...
цитирай
10. carmen - ех, че приятна изненада, свързана ...
29.05.2012 10:21
ех, че приятна изненада, свързана съм с градчето, сина си родих там. Постингът ти е страхотен и ме накара да го обикна това градче, много благодаря за това, ама наистина много:)
цитирай
11. stela50 - Поздрави за постинга , Алекс ...
29.05.2012 10:39
От ученическите години не съм посещавала този край .
С удоволствие тръгнах с теб - и го разгледах с вълнение .
Много красиво представяш този град - не може да не пожелае
човек да го посети , да го хареса , да разкаже за него ...
Всъщност моите поздравления са и за срещата ми с другите
градове по пътя на твоите впечатляващи репортажи ...
Благодарности с пожелание за хубав ден !
цитирай
12. анонимен - Отдавна не съм бил в ГО.
29.05.2012 10:49
По-рано там се провеждше преглед на камерния танц. Помня и "Медея" на местния самодеен състав към читалището. Много хубави спомени.
цитирай
13. alexs - Честит празник на града!Благодаря ...
29.05.2012 11:06
mitkaloto написа:
Честит празник на града!Благодаря за хубавия постинг.Малко знаех за този град.

Благодаря за коментара
цитирай
14. alexs - Не познавах този град. . . . до днес. ...
29.05.2012 11:07
forgiveness написа:
Не познавах този град....до днес. :)
Благодаря ти, че ме срещна с него по този красив начин!

Поздрави!
цитирай
15. alexs - :) Бюстът на Буров е в двора на гим...
29.05.2012 11:19
qbylkovcvqt написа:
:) Бюстът на Буров е в двора на гимназия "Буров", училището, в което работех до преди две години... Да, Буров е роден в Г.Оряховица. Родната му къща е била зад сегашното училище "Вичо Грънчаров", недалече от църквата "Света троица" (на втората снимка). Нищо не е останало от тази къща. Имаше идея да се възстанови и направи музей...

Жалко...... не си пазим историята ! Благодаря за коментара! Това ти е роден край! Живееш в Русе мисля и често пътуваш по този маршрут Русе - Търново и аз някога също често пътувах по тия места знам всяко селце и дупките по пътя и спирките по жп линията и твоето селце, където са кошерите и котарака....
Каква идилия само !
Специален поздрав за теб!
http://vbox7.com/play:97276a9f
цитирай
16. tili - Здравей, Алекс1
29.05.2012 11:31
За мой срам никога не съм била в Г.Оряховица. Снимките и разказът ти са много добри, направо енциклопедични;)
Красива е България, красива навсякъде. Да можеше и хората да бъдат малко по-добри...
Приятен ден!
цитирай
17. alexs - Паметникът на Н. Петров е страхотен ...
29.05.2012 11:36
mt46 написа:
Паметникът на Н. Петров е страхотен /като самия борец/... А Буров е сред малцината ни големи политици...

Благодаря за коментара Поете!
Политик бизнесмен каквито в нашето време ги няма! Тоагавашните са милеели за България за Държавата за хората! Днес е фалш и лицемерие!
"Буров бе човек на живота. Човек на наслажденията. Имаше си своя теория, според която човек се ражда на този свят за три неща - да помага на хората, да печели пари и да се наслаждава на живота. Като добър православен християнин, помагаше колкото може да училища, на болници, на трапезарии, отваряше старчески домове и приюти за сираци, но не забравяше и себе си. "

и този постинг за съветите на Буров
http://toross.blog.bg/politika/2009/09/23/syvetite-na-atanas-burov.402495
цитирай
18. tota - Алекс,
29.05.2012 12:35
Отново ни показваш, че България едно прекрасно място. И аз не съм ходила там от ученическите години. Заслужава си да бъде посетен този град на Атанас Буров и Никола Петров!

Поздрави!
цитирай
19. alexs - От ученическите години не съм по...
29.05.2012 12:36
stela50 написа:
От ученическите години не съм посещавала този край .
С удоволствие тръгнах с теб - и го разгледах с вълнение .
Много красиво представяш този град - не може да не пожелае
човек да го посети , да го хареса , да разкаже за него ...
Всъщност моите поздравления са и за срещата ми с другите
градове по пътя на твоите впечатляващи репортажи ...
Благодарности с пожелание за хубав ден !

Благодаря Таня ! Занеш ли Пловдивския панаир води началото си от Горна Оряховица!
Караш ме да се замисля да не продължа и на юг от Търново поредицата
цитирай
20. shtaparov - Хубав си е
29.05.2012 12:47
Хубав е градът- интересно изглеждащ,с красива природа.
цитирай
21. alexs - По-рано там се провеждше преглед на ...
29.05.2012 12:48
parasol написа:
По-рано там се провеждше преглед на камерния танц. Помня и "Медея" на местния самодеен състав към читалището. Много хубави спомени.

Благодаря за коментара! От хубав град хубави спомени:) Поздрави!
цитирай
22. liliyanaandreeva - Небето е лазурно, чисто, свет...
29.05.2012 13:01

Небето е лазурно,чисто,светлосиньо,
полето е зелено,дъхаво и пасторално,
мечтанието е като гъсто, силно вино
за души, в живота влюбени фатално…
цитирай
23. alexs - Отново ни показваш, че България ...
29.05.2012 13:01
tota написа:
Отново ни показваш, че България едно прекрасно място. И аз не съм ходила там от ученическите години. Заслужава си да бъде посетен този град на Атанас Буров и Никола Петров!
Поздрави!

Така е хубаво градче в подножието на предбалкана съвсем близо е Арабанаси а още малко по натътък е Царевец!
Някога като ученик направихме разходка пеша от гара Горна Оряховица до Царевец през Арбанаси стига се за два часа пеша водеше ни Ст. Епитропов за когото Марин Тачков mt46 написа ...
http://mt46.blog.bg/izkustvo/2011/05/22/na-uchitelia-i-priiatelia-s-obich-i-priznatelnost.751558
цитирай
24. alexs - Хубав е градът- интересно изгле...
29.05.2012 14:19
shtaparov написа:
Хубав е градът- интересно изглеждащ,с красива природа.

Да казано накратко Хубав е градът ! Поздрави!
цитирай
25. alexs - Небето е лазурно, чисто, свет...
29.05.2012 14:20
liliyanaandreeva написа:

Небето е лазурно,чисто,светлосиньо,
полето е зелено,дъхаво и пасторално,
мечтанието е като гъсто, силно вино
за души, в живота влюбени фатално…

Това може да се каже в поетичен стил за днешният празничен ден!
Благодаря!
цитирай
26. qbylkovcvqt - :) Бюстът на Буров е в двора на гим...
29.05.2012 14:34
alexs написа:
qbylkovcvqt написа:
:) Бюстът на Буров е в двора на гимназия "Буров", училището, в което работех до преди две години... Да, Буров е роден в Г.Оряховица. Родната му къща е била зад сегашното училище "Вичо Грънчаров", недалече от църквата "Света троица" (на втората снимка). Нищо не е останало от тази къща. Имаше идея да се възстанови и направи музей...

Жалко...... не си пазим историята ! Благодаря за коментара! Това ти е роден край! Живееш в Русе мисля и често пътуваш по този маршрут Русе - Търново и аз някога също често пътувах по тия места знам всяко селце и дупките по пътя и спирките по жп линията и твоето селце, където са кошерите и котарака....
Каква идилия само !
Специален поздрав за теб!
http://vbox7.com/play:97276a9f


Родена съм в Русе. :) Оказа се непечеливш ход да замениш големия град с по-малкия...
Има едно впечатление на Иречек, май беше,... "Няма нищо по-скучно от горнооряховски пейзаж." ;)

Прекрасен поздрав! Благодаря! :)))
цитирай
27. анонимен - Честит празник от В. Търново!Да сте ...
29.05.2012 14:45
Честит празник от В.Търново!Да сте живи и здрави!
цитирай
28. alexs - За мой срам никога не съм била в Г. ...
29.05.2012 14:48
tili написа:
За мой срам никога не съм била в Г.Оряховица. Снимките и разказът ти са много добри, направо енциклопедични;)
Красива е България, красива навсякъде. Да можеше и хората да бъдат малко по-добри...
Приятен ден!

То не е срам въпрос на време възможности ... И аз не съм ходил до Кърджали Смолян Видин Враца и Сандански....
Нали затова се пишем, който не е ходил или е бил за малко да види интересните неща! Е някой ден може и да ни се удаде възможност да идем и там където не сме били!
И за голямо съжаление възможностите за пътуване на обикновените хора стават все по-ограничени след този нещастен преход!
цитирай
29. alexs - Честит празник от В. Търново!Да сте ...
29.05.2012 14:54
анонимен написа:
Честит празник от В.Търново!Да сте живи и здрави!

цитирай
30. dushka - !
29.05.2012 15:34
Поздрав и от мен, Алекс за хубавия постинг!
цитирай
31. makont - Честит празник на този красив град!
29.05.2012 15:45
Прекрасен постинг, Алекс. И аз не съм ходила в Горна Оряховица, но вече се влюбих в това градче. Хареса ми красивият парк. За мен е много важно в един град да има парк. Усмихнат ден!
цитирай
32. alexs - Поздрав и от мен, Алекс за хубавия ...
29.05.2012 15:53
dushka написа:
Поздрав и от мен, Алекс за хубавия постинг!

Благодаря Хубав ден!
цитирай
33. alexs - Прекрасен постинг, Алекс. И аз не ...
29.05.2012 16:14
makont написа:
Прекрасен постинг, Алекс. И аз не съм ходила в Горна Оряховица, но вече се влюбих в това градче. Хареса ми красивият парк. За мен е много важно в един град да има парк. Усмихнат ден!

Благодаря ! Тихо спокойно градче е не чак толкова малко като Полски Тръмбеш! Освен парк съвсем близо е височината "Камъка" така че да иска да се разхожда човек! Там от височината се открива невероятна гледка към разнината и долното поречие на Янтра .... И покрай Янтра е хубаво които са рибари...
Ами като се пътува от София за Варна и Русе с влак се минава през Горна Е сега не е модерно да се пътува с БДЖ но това е друг въпрос .... И е само на 10 км от Велико Търново...
И аз не съм ходил на някои места по други краища на България.:)
цитирай
34. naidobriq - Поздрав Алекс за прекрасния постинг.Беше ми много интересно:)
29.05.2012 16:15
Но следващия път като посетя Бг, ще мина през Горна Оряховица.Само змам че имаше голяма жп гара:)))
Хубав ден ти желая Алекс!
цитирай
35. lidislidis - Много хубав постинг!
29.05.2012 16:29
Гледах с удоволствие!:))))))
Благодаря, ти Алексссс!:)
цитирай
36. alexs - Но следващия път като посетя Бг, ще ...
29.05.2012 19:08
naidobriq написа:
Но следващия път като посетя Бг, ще мина през Горна Оряховица.Само змам че имаше голяма жп гара:)))
Хубав ден ти желая Алекс!

Поздрави и на теб Ани!
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Ей. . ти цял научен труд си написал, ...
30.05.2012 00:03
Ей..ти цял научен труд си написал, браво на теб, пък и снимките ти са интересни. Отдавна не съм ходила там и доста се е променило.Беше ми полезно и приятно да походя по улиците, но не и около гарата:)))
цитирай
38. lubara - Поздрави, alexs!
30.05.2012 06:22
В тази община, Горнооряховската , работех през 2003 за два месеца и половина.
цитирай
39. анонимен - Силвия
30.05.2012 07:08
Втори ден разглеждам снимките и се пренасям мислено в Г.О-ца-спомням си детството,ученическите си години...Не бях си "ходила"3-4 години и през месец април заведох сина си на разходка по моя роден край-много му хареса и на него.Е...-от спомени малко и се натъжих,поплаках си,но животът върви напред.Това е то носталгията!Затова и разбирам и хората ,които живеят извън родината ни/как въпреки лошите ни условия на живот ,понякога им домилява/.Приятен ден на всички!
цитирай
40. ckarlet - Често минаваме от там, Алекс. На...
30.05.2012 07:35
Често минаваме от там, Алекс. Наслаждавам се на центъра им, защото фонтаните им са много красиви. Запитах се къде се намира алеята, защото много ми заприлича на тази в централния парк на Стара Загора? Имам снимки от Горна Оряховица, когато свириха индианци:)
Поздрави за хубавата разходка!
цитирай
41. анонимен - Силвия
30.05.2012 10:31
До ckarlet-Алеята е в долната част на града/посока към Долна Оряховица/,в тази посока е и Захарни заводи.
цитирай
42. lostov - Горна Сите! ;)
30.05.2012 15:28
:)
цитирай
43. zaw12929 - Земята ни красива, селищата ни и...
31.05.2012 20:05
Земята ни красива, селищата ни интересни си представил по най прекрасния начин! Ходех там често и това посещение чрез Интернет ми достави радост и вълнение.
Майсторски всичко е поставени по най добрия начин.
Благодаря ти!!!
цитирай
44. alexs - Гледах с удоволствие!:)))))) ...
02.06.2012 06:23
lidislidis написа:
Гледах с удоволствие!:))))))
Благодаря, ти Алексссс!:)

Поздрави!
цитирай
45. alexs - Ей. . ти цял научен труд си написал, ...
02.06.2012 06:25
kasnaprolet9999 написа:
Ей..ти цял научен труд си написал, браво на теб, пък и снимките ти са интересни. Отдавна не съм ходила там и доста се е променило.Беше ми полезно и приятно да походя по улиците, но не и около гарата:)))

Бкагодаря! :)))
цитирай
46. alexs - В тази община, Горнооряховската, ...
02.06.2012 06:27
lubara написа:
В тази община, Горнооряховската , работех през 2003 за два месеца и половина.

Не е ли хубаво какво ще кажете търновци !Позрави!
цитирай
47. alexs - - Силвия
02.06.2012 06:31
анонимен написа:
Втори ден разглеждам снимките и се пренасям мислено в Г.О-ца-спомням си детството,ученическите си години...Не бях си "ходила"3-4 години и през месец април заведох сина си на разходка по моя роден край-много му хареса и на него.Е...-от спомени малко и се натъжих,поплаках си,но животът върви напред.Това е то носталгията!Затова и разбирам и хората ,които живеят извън родината ни/как въпреки лошите ни условия на живот ,понякога им домилява/.Приятен ден на всички!

Има много хубави местенца в града и около него! Благодря за хубавия коментар!
цитирай
48. alexs - Често минаваме от там, Алекс. На...
02.06.2012 06:37
ckarlet написа:
Често минаваме от там, Алекс. Наслаждавам се на центъра им, защото фонтаните им са много красиви. Запитах се къде се намира алеята, защото много ми заприлича на тази в централния парк на Стара Загора? Имам снимки от Горна Оряховица, когато свириха индианци:)
Поздрави за хубавата разходка!
И на теб поздрави! За първата снимка имаш предвид Силвия е отгговорила на въпроса .....
цитирай
49. alexs - :) Благодря!
02.06.2012 06:38
lostov написа:
:)

Благодря!
цитирай
50. alexs - Земята ни красива, селищата ни и...
02.06.2012 06:45
zaw12929 написа:
Земята ни красива, селищата ни интересни си представил по най прекрасния начин! Ходех там често и това посещение чрез Интернет ми достави радост и вълнение.
Майсторски всичко е поставени по най добрия начин.
Благодаря ти!!!
Преди писах за Русе и Русенско сега за Търновския край! Поздрави!
цитирай
51. monaliza121 - Здравей, Алекс!
04.06.2012 13:03
И аз съм в групата на пропусналите Г.Оряховица. Познавам само гарата, където преди години често слизах от влака за да пътувам до Търново.
Интересно си разказал за този град, който е известен и с прочутия Горнооряховски суджук.
цитирай
52. pevetsa - Аплодисменти адаш :)
05.06.2012 14:39
Великолепно представяне, въвлича те, и сякаш стъпил на гарата, тръгваш насам, натам, ... :))))
цитирай
53. анонимен - Горна Оряховица
02.10.2012 16:37
Биография на оперния и оперетен певец Валентин Димитров Миновски
Валентин Миновски е роден в гр. Г. Оряховица на 3 май 1950 г. Основно(I-во осн. училище "Ив.Вазов" и средно образование(Политехническа гимназия "Г. Измирлиев) завършва в родния град. От малък се изявяват неговете музикални способности и талант в Детската музикална школа при читалище „Напредък“. Тук усъвършенства музикалните умения под ръководството на изтъкнатите горнооряховски музикални педагози Ганчо Михов - акордеон и Николай Обрешков — солфеж. В периода 1964 - 1971 г. е участник в трупата на Младежкия театър към читалището, с ръководител Атанас Бахчеванов. През 1974 г. завършва следването си в ВТУ "Бр. Кирил и Методий" специалност история с магистърска степен. Той започва музикалната си кариера в МДТ “К. Кисимов” като артист-хорист през 1974 г. След завършване на специализация в лятната академия на Българската държавна консерватория през 1977 г. в класа на доц. Руско Русков е назначен за артист-солист в търновската оперета. Някои от най-запомнящите се негови роли са: Дон Базилио и Дон Бартоло от “Севилският бръснар”, Варяжкият гост в “Садко”, Чорбаджи Радан от операта “Луд Гидия”, Старият сват от операта “Имало едно време”. Незабравими за търновци са неговите участия в оперетите “Хубавата Елена”, “Цигански барон”, “Прилепът”, “Веселата вдовица”, “Принцесата на цирка”, “Мадам сан Жен”, “Моята прекрасна лейди”, “Жустин Фавар”, “Граф фон Люксембург”, “101-та жена на султана”, “Двубой”, “Службогонци”, “Българи от старо време”, “Бунтовна Песен”, “Мисия до Драч”, “Вълкът и седемте козлета”, “Цар Килимар”, “Златната ряпа” и др.
През годините В.Миновски участва като солист и хорист в изявите на представителните хорове “Царевец” в Търново и “Славянско единство” Г. Оряховица под ръководството на диригентите здк Върбан Рангелов и Донка Копринкова. От 1998 г. работи и твори зад граница. Солист, бас-баритон в "Реквием"- Моцарт и Whipton Choral Society - концерти в графство Девон, Англия през периода 2000-2002г.
цитирай
54. alexs - Биография на оперния и оперетен ...
12.10.2012 16:38
анонимен написа:
Биография на оперния и оперетен певец Валентин Димитров Миновски
Валентин Миновски е роден в гр. Г. Оряховица на 3 май 1950 г. Основно(I-во осн. училище "Ив.Вазов" и средно образование(Политехническа гимназия "Г. Измирлиев) завършва в родния град. От малък се изявяват неговете музикални способности и талант в Детската музикална школа при читалище „Напредък“. Тук усъвършенства музикалните умения под ръководството на изтъкнатите горнооряховски музикални педагози Ганчо Михов - акордеон и Николай Обрешков — солфеж. В периода 1964 - 1971 г. е участник в трупата на Младежкия театър към читалището, с ръководител Атанас Бахчеванов. През 1974 г. завършва следването си в ВТУ "Бр. Кирил и Методий" специалност история с магистърска степен. Той започва музикалната си кариера в МДТ “К. Кисимов” като артист-хорист през 1974 г. След завършване на специализация в лятната академия на Българската държавна консерватория през 1977 г. в класа на доц. Руско Русков е назначен за артист-солист в търновската оперета. Някои от най-запомнящите се негови роли са: Дон Базилио и Дон Бартоло от “Севилският бръснар”, Варяжкият гост в “Садко”, Чорбаджи Радан от операта “Луд Гидия”, Старият сват от операта “Имало едно време”. Незабравими за търновци са неговите участия в оперетите “Хубавата Елена”, “Цигански барон”, “Прилепът”, “Веселата вдовица”, “Принцесата на цирка”, “Мадам сан Жен”, “Моята прекрасна лейди”, “Жустин Фавар”, “Граф фон Люксембург”, “101-та жена на султана”, “Двубой”, “Службогонци”, “Българи от старо време”, “Бунтовна Песен”, “Мисия до Драч”, “Вълкът и седемте козлета”, “Цар Килимар”, “Златната ряпа” и др.
През годините В.Миновски участва като солист и хорист в изявите на представителните хорове “Царевец” в Търново и “Славянско единство” Г. Оряховица под ръководството на диригентите здк Върбан Рангелов и Донка Копринкова. От 1998 г. работи и твори зад граница. Солист, бас-баритон в "Реквием"- Моцарт и Whipton Choral Society - концерти в графство Девон, Англия през периода 2000-2002г.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5018750
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031