Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2012 07:30 - Топ 10 забележителности на Русе и областта
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 122425 Коментари: 59 Гласове:
56

Последна промяна: 04.07.2012 10:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 6 май – Гергьовден, Църквата почита Св.Георги Победоносец, денят е обявен за официален празник в страната и се чества още като Ден на храбростта и българската армия.
С решение на Русенския общинския съвет от 12 април 2002 година - 6 май е обявен и за Празник на град Русе.
6 май, е и празник на град Бяла Русенско и на беленската църква “Св. Георги Победоносец”.
Някои казват че Русе е най-европейският град на България, други че е малката Виена..... 

     

 ДОХОДНОТО ЗДАНИЕ / РУСЕНСКИЯ ТЕАТЪР САВА ОГНЯНОВ/

image
 
                                                                                Доходно здание  сн. авторът
Доходното здание /сега Театъра/ е построен през 1902 г. и е наречено така, защото замисълът бил сградата да дава доходи на русенските училища. Конкурсът е спечелен от виенския архитект Петер Паул Бранк. В сградата имало магазини,, ресторанти, провеждали се вечеринки и театрални представления. Фасадата е уникална, шедьовър на русенската архитектура, статуите символизират предназначението на сградата, затова на нея мирно съжителстват богът на търговията Меркурий с фигури, изобразяващи изкуството, науката, занаятите и земеделието.Фасадата на сградата е в стил неокласицизъм, украсена с пластични орнаменти, архитектурни детайли и скулптурни фигури, символизиращи земеделието и войната.
http://ckarlet.blog.bg/tq-i-toi/2011/03/28/ruse-edna-dunavska-mechta.718010



 БОРОВСКОТО СРЕБЪРНО ТРАКИЙСКО СЪКРОВИЩЕ
image
 
  Снимка:  http://bg.wikipedia.org/wiki/Боровско_съкровище
Сребърното тракийско съкровище от гр.Борово, Русенско е намерено е през 1974 година  при обработване на почвата на 2 -3 километра северозападно град Борово , в местността „Сиври Тепе“. Машините, които са изкарали съкровището на повърхността  са го повредили , но след прецизната работа от реставраторите то е възстановено в първоначалния си блясък.  Остават загадка обстоятелствата, наложили неговото заравяне в земята. Съкровището се състои от 5 сребърни съда, на места позлатени и с много интересна форма и украса.
Три ритона в основата си са оформени като предната част от телата на кон, бик и сфинкс. Представени с изключителна прецизност в детайлите.
Амфоровидна каничка - с лека позлата по дрехите и в косите на героите, гравирани върху нея. Сцените, украсяващи каничката, Представят божества на угощение и танцуващи фигури. Едната фигура изобразява бог Дионис, а друга Херакъл. Изображението на Херакъл държи в ръката си ритон, подобен на намерените в съкровището.
Сребърна купа /или блюдо/ е с големи размери, позлатена по горния ръб на купата и по основата на масивните дръжки. Основата на дръжките е изработена във формата на глави на митични същества от свитата на Дионис - сатири. В основата си купата е поставена върху обособено конусовидно столче, а позлатен детайл от дъното на купата изобразява сцена, в която грифон напада кошута.
Боровското съкровище е от времето на Одриския цар Котис I (383-359 г. пр.н.е.), както се вижда от надписите с неговото име върху намерените съдове.  Съкровището е от земите на тракийското племе Гети от Северна България. Каничката и ритонът с протоме носят надпис: "Kotyos eg Beo", т.е те са били притежание на Котис I и са били подарени на гетите. Оригиналът на съкровището е в НИМ /Национален исторически музей/, копие от съкровището е в русенския исторически музей.
http://alexs.blog.bg/turizam/2011/08/23/srebyrnoto-trakiisko-sykrovishte-ot-borovo-ot-ruse-do-tyrnov.806757


 ПАНТЕОНА НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ

image

Пантеона на възрожденците в Русе       сн. авторът
Пантеонът на възрожденците е паметник-костница, Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др.
За построяването на Пантеона през 1977 г. е съборена църквата „Вси светии“ в старото русенско гробище.
Почетени са 453-ма души - участници в Ботевата чета,Червеноводска чета , Априлското въстание и опълченци, като имена са изписани във вътрешността.
                Русе - една незабравима приказка 11

  МОСТЪТ   НА   КОЛЬО   ФИЧЕТО

image

 Моста на Колю Фичето на  р. Янтра при гр. Бяла.         сн. авторът
Идеята за изграждането на моста е дадена през 1865 г. по настояване на управителя на Дунавския вилает Мидхат паша. Турският управител възложил на  майстор Кольо Фичето да построи мост, който да свързва Русе, Велико Търново, и София.
Уста Кольо Фичето се върнал във В. Търново взел восъчни свещи и започнал да работи върху плана на моста. Дни наред нагрявал восъка на пламък,а после огъвал и слепвал свещите. След две седмици майсторът направил восъчен модел на мост с 14 свода подобен на старите римски мостове, с опростена, здрава конструкция. След това Фичето се върнал в Бяла и започнал да измерва нивото на реката.
Строежът на моста започва през 1865 г. и две години по-късно мостът е свързвал двата бряга на река Янтра.   Град Бяла Русенско - снимки 


ДУНАВ МОСТ  
image

"Вече сме на Дунав мост, чиято стоманена снага е дълга около 3 километра и е на 30 метра над водата. Откриването на  моста става на 20 юни 1954г. Той е на две нива и негов архитект е Г.Овчаров." 
http://an200.blog.bg/regionalni/2009/11/16/ruse-otvisoko.437137



СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ ЧЕРВЕН
image

   Снимка:  http://purebulgaria.net/picture/
Червен е средновековен български град, един от най-значимите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Останките са до село Червен на 35 километра южно от град Русе.През 1235 година, става седалище на средновековната българска Червенска митрополия. Засегнат е от татарското нашествие през 1242 г.
През 14 век израства като голям занаятчийски център с развити железодобив, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. Възел е на пътища от река Дунав към вътрешността на страната, което го превръща в значимо търговско средище. Завзет е от турците през 1388 г. В пределите на Османската империя постепенно запада.
    За Червен, мартениците и теменужките ...
    и още един чудесен постинг с подробно описание на средновековния град ....
  Червен - перлата в царството на Ломовете

 

ПЕЩЕРА ОРЛОВА ЧУКА
image

       Снимка официален сайт на пещера Орлова Чука:  http://www.orlovachuka.eu/
Орлова чука е е втората пещера у нас по обща дължина на галериите (13 437 м). .
/ След Духлата пернишко, която е най дългата пещера в България (17 600 м.)/
Намира се на 35 км. от Русе, на 7 км. източно от град Две Могили и на 3 км. северно от с. Пепелина в каньона на р. Черни Лом се намира Орлова Чука - една от най интересните пещери в България. Откриването и е станало съвсем случайно от пастир през 1941 година.
Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (+14 градуса). Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Има гид който развежда туристите из дебрите на пещерата, която отново е открита за посещение съвсем скоро, след дълго прекъсване, и може да се видят съвсем нови неща.
При археологически разкопки са открити останки - кости от пещерна мечка, вълк, елен и др., а също и кремъчни остриета от средата на старокаменната епоха (среден палеолит, 200 – 40 хил. г. пр. Хр.). По-късно, през каменно-медната епоха (енеолит, 5– 4 хил. г. пр. Хр.) тук е живял предшественикът на човека - кроманьонецът. От тогава са останали части от красиво украсен глинен съд, каменна брадва и др.
В галериите на пещерата живеят над 15 пещерни вида - някои пещеролюбиви безгръбначни, както и от 8 вида прилепи.


       Блог  http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/10/15/peshtera-orlova-chuka.18717





 ИВАНОВСКИТЕ СКАЛНИ ЦЪРКВИ
image

 снимка:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Ивановски_скални_църкви
Стенописи  /фрески/ Ивановски скални църкви. Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България ! Изградени са в скалите по поречието на р. Русенски Лом.
През периода Х-XIV век са изградени стотици скални църкви манастири  те превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.
     http://kolchakova.blog.bg/turizam/2010/06/25/avtosprint-3-den-vtori-ivanovo-i-basarbovo.567271


  
ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА 

image
 
      Паметникът на  свободата  на  заден план  Съдебната палата   сн. авторът
В центъра на Русе се издига Паметникът на свободата, изграден през 1908г., изпълнен по идеята на Симеон Златев и опълченеца Стойко Кефизов. Фигурите на жената и лъвовете са дело на флорентинския архитект Арнолдо Цоки. Според специалистите русенският паметник е един от най-хубавите в страната. Фигурата на жената символизира свободна България. Единият лъв е разкъсал робските вериги, а другият пази щита на свободата. На задната площадка са поставени две оръдия от Освободителната война. На челната страна има надпис: "На поборниците и опълченците, които са взели участие в освобождението на България през 1867-1877г." На останалите три страни барелефите изобразяват сраженията на четата на Х. Димитър и Стефан Караджа през 1868 г. на връх Бузлуджа;освещаването на Самарското знаме в Кишинев на 13 април 1877г.;героичната шипченска епопея на 11 август 1877г. Силуетът на Паметника на свободата е своеобразна визитна картичка на Русе.
--
Паметникът на Свободата в Русе е проектиран в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки, а е изработен от Георги Киселинчев[1]. С течение на времето е придобил значение като един от символите на града и е част от герба му.

Композицията е пирамидална. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. Текстът на главния надпис гаси: "На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1876 - 1877 г." В задната част на основата са поставени 2 оръдия.
360 градусова виртуална панорама от площад "Свобода"



  ОСТРОВ  БАТИН image

Батин е български остров в река Дунав. Намира се край едноименното село Батин, Община Борово, Област Русе.

Островът е част от територията на Държавно дивечовъдно стопанство „Дунав“, Русе. Тук е изграден един от най-луксозните ловни домове в Североизточна България.

Площта на острова е 4,2 кмІ. Най-високата точка е с надморска височина 19,8 м, дълъг е 6 км, широк 1,8 км. На острова има 2 блата, около които има върбова гора. По-голямото е с площ около 14 ха, а по-малкото - 4,5 ха.

По големина о. Батин е на 4-то място сред българските дунавски острови. Образуван е от глинесто-песъчливи речни наноси. Залива се при високи дунавски води. Алувиални почви. Използва се за паша на добитък. Част от земите се обработват.
В последно време място за посещение от ВИП особи.....
      Блога на an200     Томина неделя в Батин

                                       *   *   *   *   *  *

Това подрежадане е примерно заслужва и да се отбележат още  и следните забележителности на гр. Русе и Русенска област.... 
 Католическата църква,   Храмът "Св. Троица", новопостроеният храм "Всях Светих", Музеят на баба Тонка, Къщата-музей "Захари Стоянов" , Националният музей на транспорта, Парка липник -Текето, Левента , Музей на градския бит от края на XIX век, Русенския исторически музей, Римската  крепост Сегсагинта Приста,   Телевизионната кула  Скалният манастир при Русенския квартал Басарбово- единствения действащ скален манастир в България
"
Европейско дърво на годината 2012" - 700-годишен бряст от с. Нисово, Русенско, е на трето място в европейската класация.
 
Поломието  - красивия каньон и скали по река Русенски лом и притоците и.
 
Музея на рускотурската освободителна война гр. Бяла,   Часовниковата кула гр.Бяла
 Музея на Филип Тотю  гр. Две могили 
 
Преекспонираната тракийска гробница гр. Борово
     Манастирите  
"Св. Марина" с. Каран Върбовка и "Св. Петка" с. Копривец
 И още много снимки на интересни места, които съм направил   от градовете

 РУСЕ    ДВЕ МОГИЛИ   БОРОВО    БЯЛА 
 
                                                     *   *   *   *   *  *
 
За първи път в Русе и България:

1864 г. -  първата съвременна печатница по българските земи.
1865 г. - за първи път в Български град улиците получават имена.
1865 г. -  създаден  е Образцов чифлик, който е първото модерно земеделско стопанство за територията на цялата тогавашна Османска империя.
1866 г. - година От 1 януари, по инициатива на австро-унгарския консул , в Русе започват да се водят първите редовни метеорологични наблюдения в първата метеорологична служба. Те са били извършвани от секретарите на австро-унгарското консулство в Русе.
1866 г. - На 7 ноември г. е открита първата в България жп линия Русе – Варна.
1870 г. -  първото в страната изложение на местната индустрия и земеделското производство.
1870 г. -  първата Фабрика за алкохолни напитки по българските земи на Г. Петру.

1876 г. - построена е първата пивоварна фарбика у нас, „Света Петка“
1878 г. – Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин.
1881 г. – първият флотски духов оркестър.
1881 г. – първата фабрика за обработване на кожи.
1882 г. – първата обществена сграда в България – зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.
1883 г. – първата българска парна пивоварна, построената от чешкия индустриалец Хаберман.
1883 г. – първата българска фабрика за сапун.
1887 г. – първата българска плетачна фабрика.
1889 г. – за първи път в България се учредява българска търговска камара.
1890 г. – първата българска фабрика за мебели.
1891 г. – първото българско акционерно застрахователно дружество ”България” със свои клонове в София и други градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.
1895 г. – първата българска химическа фабрика.
1895 г. – за първи път в България се учредява българска търговско-индустриална камара.
1897 г. – първата публична кинопрожекция в България.
1897 г. – първият асансьор в България, функционирал по американски образец в построеният през 1897 година хотел „Чикаго”, собственост на Соломон Блаущайн.
1897 г. – първата в България скулптурна ателиера на П. Гавалас и Л. Лир.

1898 г. – първата българска фабрика за железни ролетки.
1898 г. – първата българска фабрика за мелнични машини.
1906 г. – първата българска фабрика за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.
1907 г. – първият орган в България е монтиран в католическата църква Св. Павел.
1911 г. – първото кино в България, наречено ”Модерен театър”.
1914 г. – първата българска фабрика за синка за пране.
1933 г. – първата българска петролна индустрия, собственост на Йожеф Вешков.
1935 г. – първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе – Видин.
1935 г. – Русе става седалище на Българско речно плаване.
1954 г. – първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния.
 1981 г  - Русе си има и първият роден в България нобелист за литература Елиас Канети
 1987г.  - първото в България неформално движение 
 1987г.  -  Построена най-високата телевизионна кула в България и на Балканите

 А С
 

                           







А. С.
image











Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Чудесен постинг, Алекс,
06.05.2012 07:41
честит празник :)))))))))))))))))
цитирай
2. alexs - Честит празник Гергьовден! Ч...
06.05.2012 07:45
Честит празник Гергьовден! На именниците честито!
Честит празник на русенци и белянчани!
И специален поздрав на блогърите от blog.bg ..
От Русе
Shtrakalka an200 whitepigeon zvezdichka pevetsa mt46 mrazekoff zav12929
qbylkovcvqt petrovruse pumona dododododo beckslover vmir http://srednakula.blog.bg/ http://dolapite.blog.bg/
от Бяла
zabunova spirdonov
....и други ако съм пропуснал
цитирай
3. mitkaloto - Честит празник!Благодарности за ...
06.05.2012 07:49
Честит празник!Благодарности за хубавия постинг!
цитирай
4. dushka - !
06.05.2012 07:56
Честит празник, Алекс! Честит Имен Ден на имениците в блог.бг! Поздрави за постинга!
цитирай
5. alexs - честит празник :)))))))))))))...
06.05.2012 08:21
yotovava написа:
честит празник :)))))))))))))))))

Благодаря Валя ! Честит празник ! Надявам се скоро да изчистим България..и след това да я пазим чиста!
цитирай
6. alexs - Честит празник!Благодарности за ...
06.05.2012 08:28
mitkaloto написа:
Честит празник!Благодарности за хубавия постинг!

Благодаря ! Добре се е получила твоята фотографска импресия!
цитирай
7. alexs - Честит празник, Алекс! Честит Имен ...
06.05.2012 08:32
dushka написа:
Честит празник, Алекс! Честит Имен Ден на имениците в блог.бг! Поздрави за постинга!

Благодаря ! Разбира се специален поздрав на именниците от блог.бг!
цитирай
8. mt46 - Благодаря, Алекс!
06.05.2012 09:42
Честит празник и на теб! Поздрав за постинга!
цитирай
9. alexs - Честит празник и на теб! Поздрав за ...
06.05.2012 10:05
mt46 написа:
Честит празник и на теб! Поздрав за постинга!

Благодаря! Чудесен химн на Русе си написал Марине!
цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - :) Прекрасна разходка, Алекс!
06.05.2012 10:27
Стар, аристократичен град в истинския смисъл на думата. Нали Звездичка е оттам.:) Благодаря ти, че се докоснах до атмосферата на Русе днес - мечтая си да го видя. Светъл Гергьовден и да сте живи и здрави всички вкъщи! Поздрави на Бургас!:)
цитирай
11. alexs - Стар, аристократичен град в ист...
06.05.2012 10:51
malchaniaotnadejda7 написа:
Стар, аристократичен град в истинския смисъл на думата. Нали Звездичка е оттам.:) Благодаря ти, че се докоснах до атмосферата на Русе днес - мечтая си да го видя. Светъл Гергьовден и да сте живи и здрави всички вкъщи! Поздрави на Бургас!:)

Благодаря за коментара Надя! Хубав празник и на теб!
Някога русенци са исакали градът им да прилича на Виена! Да Звездичка е оттам.:) но родното и място е едно хубаво Търновско градче :)
цитирай
12. ivanna4ev - Да е честит празника на именници...
06.05.2012 11:31
Да е честит празника на именниците!Честит да е и на теб,Алекс!
цитирай
13. alexs - Да е честит празника на именници...
06.05.2012 11:46
ivanna4ev написа:
Да е честит празника на именниците!Честит да е и на теб,Алекс!

Благодаря! Поздрави и честит празник!
цитирай
14. alexs - Поздрави за чудесният постинг, ...
06.05.2012 11:50
friendly1 написа:
Поздрави за чудесният постинг, Алекс и БЛАГОДАРЯ - беше ми приятно да се разходя с теб и да посетя места, на които все още не съм била!
Честит празник на всички!

Хубав празник и на теб! На именниците честито!
цитирай
15. cinderellathespy - Празник!
06.05.2012 11:58
Много хубави снимки, Алекс!
Честит празник на русенците да кажем - на колегите ни блогъри от там, на най-добрата ми приятелка, която също е от там, да не забравя и роднините ни - лелите ни, сваковците ни - моите и на съпруга ми, братовчедите ни!
:)
цитирай
16. alexs - Много хубави снимки, Алекс! Ч...
06.05.2012 12:05
cinderellathespy написа:
Много хубави снимки, Алекс!
Честит празник на русенците да кажем - на колегите ни блогъри от там, на най-добрата ми приятелка, която също е от там, да не забравя и роднините ни - лелите ни, сваковците ни - моите и на съпруга ми, братовчедите ни!
:)

Благодаря!
Да им е честит празника на именниците! ....и на град Русе!
Хубав празник и на теб!
цитирай
17. tota - Честит празник, Алекс!
06.05.2012 12:38
Желая ти много здраве, успехи, щастие и дълъг живот!!

Хубав, празничен ден!!

Поздрави! Русе ми е един от любимите градове!
цитирай
18. hristo27 - Много подробен и добре оформен н...
06.05.2012 13:09
Много подробен и добре оформен начин си избрал за да информираш за този чудесен дунавски град!
цитирай
19. scarlety - Mного
06.05.2012 13:37
старание си положил да направиш тоя хубав постинг,Алекс! Имам приятелка от Бяла,но скоро не съм била нито там,нито в Русе и бих отишла с удоволствие отново!
Честити празници!
цитирай
20. gocho52 - Ееее...
06.05.2012 13:41
Русе!!!...
До театъра кой ресторант беше?
Точно...
цитирай
21. magnoliya - Благодаря ти за поста, от който н...
06.05.2012 14:22
Благодаря ти за поста, от който научих много интересни неща за десетте забележителности на Русе и областта.
Честит празник!
Приятно изкарване!
цитирай
22. casus - Имаш
06.05.2012 15:27
едно много пристрастно БЛАГОДАРЯ от мен!!!
Честит да си на ТОЗИ Празник! ( и след него, разбира се!) :)
цитирай
23. monna1 - Много красив град!
06.05.2012 15:39
Честит празник на именниците!
цитирай
24. pevetsa - Адмирации адаш :)
06.05.2012 17:58
Прекрасно представяне на моя любим Русчук, градът, който само защото е на граница не стана столица на България, въпреки че всичко ново се е случило за първи път тук, в РУСЧУК.
Ще припомня известната реплика на Елиас Канети: "Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук".
Какво повече може да се добави, чест е за мен, да бъда част от този великолепен град.
Алекс от Русе.
цитирай
25. silwiqna - Aleks,
06.05.2012 19:04
Честит празник! И както винаги хубава разходка!
цитирай
26. alexs - Желая ти много здраве, успехи, щ...
06.05.2012 19:49
tota написа:
Желая ти много здраве, успехи, щастие и дълъг живот!!
Хубав, празничен ден!!
Поздрави! Русе ми е един от любимите градове!

Благодаря и хубав празник Ати!
цитирай
27. alexs - Много подробен и добре оформен н...
06.05.2012 19:53
hristo27 написа:
Много подробен и добре оформен начин си избрал за да информираш за този чудесен дунавски град!

Благодаря и хубав празник Христо!
цитирай
28. alexs - старание си положил да направиш тоя ...
06.05.2012 20:16
scarlety написа:
старание си положил да направиш тоя хубав постинг,Алекс! Имам приятелка от Бяла,но скоро не съм била нито там,нито в Русе и бих отишла с удоволствие отново!
Честити празници!

Благодаря за коментара! Бяла е хубаво малко спокойно градче на р. Янтра! ..днес имат панаир и те заедно с русенци празнуват!
хубав празник!
цитирай
29. bven - Честит празник на жителите на града!
06.05.2012 20:28
Много ми беше приятно да разгледам постинга ти, направен с много любов и показващ един изключителен български град! Имах приятелка от Русе и отдавна не сме се чували, но винаги си спомням посещенията в този град - от моста на Дунав и забележителностите , до висенето във време оно на русенската гара:)
Честит Гергьовден и нека Св.Георги пази всички ви!
цитирай
30. alexs - Русе!!!. . . До театъра кой ресто...
06.05.2012 20:28
gocho52 написа:
Русе!!!...
До театъра кой ресторант беше?
Точно...

Ha chestit Gegiovden Gocho! Da si jiv i zdrav!Sestam se za edin iziskan restorant v blizost Hotel -restorant Dunav
цитирай
31. alexs - Благодаря ти за поста, от който н...
06.05.2012 20:38
magnoliya написа:
Благодаря ти за поста, от който научих много интересни неща за десетте забележителности на Русе и областта.
Честит празник!
Приятно изкарване!

Благодаря за коментара! Честит празник! Мисля че и ти си от североизточна България съседна на русенска област...
цитирай
32. alexs - едно много пристрастно БЛАГОДАРЯ ...
06.05.2012 20:43
casus написа:
едно много пристрастно БЛАГОДАРЯ от мен!!!
Честит да си на ТОЗИ Празник! ( и след него, разбира се!) :)

Наистина е е най-европейският град на България
Благодаря ! Честит празник! :)
цитирай
33. alexs - Много красив град! Честит празник ...
06.05.2012 20:52
monna1 написа:
Много красив град! Честит празник на именниците!

Благодаря за коментара! Честит празник!
Днес чух че и Поморие има празник, а после прочетох и от блога ти Монна
да им е честито на поморийци !
цитирай
34. mariniki - открай време Русе си е стар европейски град...и много красив...
06.05.2012 21:28
иска ми се най-вече да мина по моста на Кольо Фичето...
с истинско и автентично усещане...
Алекс, най-сърдечно..
цитирай
35. alexs - Прекрасно представяне на моя любим ...
06.05.2012 22:00
pevetsa написа:
Прекрасно представяне на моя любим Русчук, градът, който само защото е на граница не стана столица на България, въпреки че всичко ново се е случило за първи път тук, в РУСЧУК.
Ще припомня известната реплика на Елиас Канети: "Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук".
Какво повече може да се добави, чест е за мен, да бъда част от този великолепен град.
Алекс от Русе.

Спомням си преди много години когато бях малък старите хора казваха на РУСЧУК на Русе! Русе е уникален град за България ! Някои му казват най-европейския град на България! А за Елиас Канети малко хора знаят струва ми се!
цитирай
36. vmir - Родният ми град, в който не съм бил от години.
06.05.2012 22:25
Хубав постинг, поздравления!
цитирай
37. alexs - Честит празник! И както винаги х...
06.05.2012 23:17
silwiqna написа:
Честит празник! И както винаги хубава разходка!

Благодаря ! Честит празник silwiqna ! :)
цитирай
38. alexs - Много ми беше приятно да разгледам ...
06.05.2012 23:23
bven написа:
Много ми беше приятно да разгледам постинга ти, направен с много любов и показващ един изключителен български град! Имах приятелка от Русе и отдавна не сме се чували, но винаги си спомням посещенията в този град - от моста на Дунав и забележителностите , до висенето във време оно на русенската гара:)
Честит Гергьовден и нека Св.Георги пази всички ви!

Благодаря за хубавия коментар! Честит празник и на теб! Да изключителен град много точно казано!!
цитирай
39. alexs - открай време Русе си е стар евр...
06.05.2012 23:34
mariniki написа:

открай време Русе си е стар европейски град...и много красив...
иска ми се най-вече да мина по моста на Кольо Фичето...
с истинско и автентично усещане...
Алекс, най-сърдечно..

Честит празник !
Ето в този постинг за гр. Бяла има много снимки от моста на Кольо Фичето и река Янтра
http://alexs.blog.bg/turizam/2011/08/15/grad-biala-rusensko-snimki-ot-ruse-do-tyrnovo.802079
цитирай
40. ckarlet - Бяхме там миналата година и въпр...
07.05.2012 07:47
Бяхме там миналата година и въпреки, че гр. Русе беше в ремонт, много ми хареса. Величествени сгради. Нещо като Будапеща и Виена. Има с какво да се гордеят русенци!
Поздрави за хубавата разходка, Алекс!
цитирай
41. alexs - Бяхме там миналата година и въпр...
07.05.2012 08:39
ckarlet написа:
Бяхме там миналата година и въпреки, че гр. Русе беше в ремонт, много ми хареса. Величествени сгради. Нещо като Будапеща и Виена. Има с какво да се гордеят русенци!
Поздрави за хубавата разходка, Алекс!

Благодаря за коментара! Неслучайно Русе са го нарекли малката Виена !
цитирай
42. alexs - Родният ми град, в който не съм бил от ...
07.05.2012 08:48
Родният ми град, в който не съм бил от години.
vmir написа:
Хубав постинг, поздравления!

Хубав постинг за хубав град! Поздрави!
цитирай
43. анонимен - Ще ти бъда много благодарна, ако ...
07.05.2012 10:50
Ще ти бъда много благодарна , ако направиш постинг за църквата, която е почти под земята...когато ходя в Русе, задължително влизам в нея. Историята и е доста интересна, надявам се и на други би им било интересно да знаят за тази църква:))
цитирай
44. alexs - Ще ти бъда много благодарна, ако ...
07.05.2012 11:10
alllyalllyallly написа:
Ще ти бъда много благодарна , ако направиш постинг за църквата, която е почти под земята...когато ходя в Русе, задължително влизам в нея. Историята и е доста интересна, надявам се и на други би им било интересно да знаят за тази църква:))

Това е Катедралният храм “Св. Троица” в град Русе е построен през 1632 година . През време на турско църквите са вкопавани в земята.
в този мой предишен пост за Русе имам снимка на църквата
http://alexs.blog.bg/turizam/2011/07/25/ruse-snimki-i-spomeni-ot-ruse-do-tyrnovo.789820
Това е снимката ми на църквата:
http://alexs.blog.bg/photos/82352/original/Ruse/cyrkva2.jpg
а тука най-добре са я описали историята и..
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%86%D0%B0_(%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5)
......може би някой ден ще направя такъв постинг!
цитирай
45. makont - Здравей Алекс,
07.05.2012 16:52
много красив град е Русе, всъщност като всички крайдунавски градове. Архитектурата е дело предимно на виенски архитекти, може би затова имат нещо общо, но все пак Русе си е Русе, перлата на Дунав. Усмихната седмица от мен.
цитирай
46. starbuck69 - :)
07.05.2012 18:20
Похвално е,че си вложил толкова много усилия, за да събереш богата информация за всички тези места! Огромно БЛАГОДАРЯ!
цитирай
47. sparotok - !
08.05.2012 08:17
Понаучих доста неща за Русе и местата край него. Прииска ми се да тръгна веднага да ги видя, жалко само, че съм затрупан от работа:)

Поздрави!
цитирай
48. alexs - много красив град е Русе, всъщност ...
08.05.2012 09:35
makont написа:
много красив град е Русе, всъщност като всички крайдунавски градове. Архитектурата е дело предимно на виенски архитекти, може би затова имат нещо общо, но все пак Русе си е Русе, перлата на Дунав. Усмихната седмица от мен.

Благодаря за коментара!
Да българската перла на Дунав!
Малката Виена!
цитирай
49. alexs - Похвално е, че си вложил толкова ...
08.05.2012 10:02
starbuck69 написа:
Похвално е,че си вложил толкова много усилия, за да събереш богата информация за всички тези места! Огромно БЛАГОДАРЯ!

Благодаря за коментара!
Да доста време ми отне но бе удоволствие за мен да направя постинга, защота са протекли първите ми 20 години от живота в Русе и областта... Мисля че тези са най-атрактивните забележителности на този край!

И понеже имаш хубав постинг за Несебър се сещам за Бургас
Ако става върпрос за Бургас и околностите като забележителности на първо място бих посчил Созопол старият град! още Несебър, р. Ропотамо, Бегликташ, Морската градина Бургас, Нос Емине и Иракли, Петрова нива, Парка Росенец, Поморие и Поморийско езеро и "обновения" център на Бургас.
цитирай
50. alexs - Понаучих доста неща за Русе и мес...
08.05.2012 10:08
sparotok написа:
Понаучих доста неща за Русе и местата край него. Прииска ми се да тръгна веднага да ги видя, жалко само, че съм затрупан от работа:)
Поздрави!

Благодаря! Виждаш колко много история има и в този край на България от праисторическо време, античността и средновековието . Да не говоря за XIX век когато Русе е бил водещ град по българските земи!
цитирай
51. shaffi - красив,
09.05.2012 21:16
бг град,поздрави!
цитирай
52. tsanynka - Чудесна разходка!
10.05.2012 18:34
Благодаря ти!
:)
цитирай
53. monna - Да направим България чиста...
11.05.2012 12:58
...за 1 ден ,Алекс:)))
Утре!!!
цитирай
54. pumona - Утре е Ден!
11.05.2012 21:59
Поздрав най-сърдечен!
цитирай
55. zvezdichka - Много си наблюдателен и задълбочен Алекс!
15.05.2012 15:29
Поздравления за постинга! Човек може да научи много неща от твоите постинги!
Но това си е и голям труд!
цитирай
56. alexs - 52. shaffi - красив, 09. 05 21:16...
16.05.2012 08:50
52. shaffi - красив,
09.05 21:16
бг град,поздрави!

53. tsanynka - Чудесна разходка!
10.05 18:34
Благодаря ти!
:)

54. monna - Да направим България чиста...
11.05 12:58
...за 1 ден ,Алекс:)))
Утре!!!

55. pumona - Утре е Ден!
11.05 21:59
Поздрав най-сърдечен
-----------------------------------
Благодаря за коментарите и от мен поздрав най-дърдечен!
цитирай
57. alexs - Много си наблюдателен и задъл...
16.05.2012 08:54
zvezdichka написа:

Много си наблюдателен и задълбочен Алекс!
Поздравления за постинга! Човек може да научи много неща от твоите постинги!
Но това си е и голям труд!

Благодаря! Да за мен е удоволствие да ги направя тези постинги както и ти надявам се :))
цитирай
58. alexs - Организира се се среща на русенс...
20.05.2012 18:09
Организира се се среща на русенските блогъри на 03 06. 2012г
Съорганизатор: zvezdichka - Цанка Велева,
по предложение на: mrazekoff - Стефан Мръзеков
http://zvezdichka.blog.bg/regionalni/2012/05/11/syobshtenie-do-rusenskite-blogyri-i-proletni-snimki-ot-ruse.952458
http://pevetsa.blog.bg/lifestyle/2012/05/20/pokana-za-sreshta-na-rusenskite-blogyri-i-ne-samo-03-06-12-1.956490
цитирай
59. alexs - Текста на химна на "Кирил и ...
24.05.2012 14:23
Текста на химна на "Кирил и Методий" Стоян Михайловски
написва на 15 май 1892 г. в Русе
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5018393
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031