Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 18:45 - Две Могили. Снимки /От Русе до Търново/
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 32798 Коментари: 35 Гласове:
37

Последна промяна: 23.09.2011 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Град Две могили е административен център на община. Той се намира на 32 км на юг от град Русе.
Първи сведения за праисторическо селище са намерени в преддверието на пещерата Орлова чука край село Пепелина./около 10 км от Две Могили/ Това са каменни и кремъчни оръдия на труда, кости от пещерна мечка, елен. Специалистите ги отнасят към 40000 г. преди н.е.
   
Данните от турските архиви за Две могили са малко. Първият писмен източник на турски език е от първата половина на XV век. 
 В документ от 1656 г. за събиране данъка "джелкпешан", т.е. данък върху овцете се споменава числеността на българите в Две могили. В селото живеят българи и турци, развито е овцевъдството и с него се занимават между 79 или 132 човека българи и турци. От средата на XIX век сведенията за Две могили са повече. По време на Руско-турската война от 1877/78 г. от руски източници има сведения, че Две могили е със 100 къщи и 550 жители .
  Руснаците влизат в Две могили на 6. VII.1877 г.
 В Две могили не са водени боеве, но неговото име всеки ден се споменава в дневниците и телеграмите на главнокомандващите. Тук непрекъснато се дислоцират войски, има лазарети. А само на 4-5 км е фронтовата линия. Скоро започват люти битки край селата Тръстеник, Кацелово, Мечка, Пиргово и Иваново. Турците са били разбити при село Мечка.
  С построяването на ж.п. линията края на 19в. и началото на 20в.   и разположението си на пътя от Русе за В. Търново  и София Две Могили се разраства и се превръща в регионален център. През 1969 г. е обявен за град.
Сега е общински център с население близо 5000 жители.

image                     Две могили                                           maps.google.bg

 
imageimage

Двете могили, откъдето идва името на град Две Могили
 снимка от:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1478135197228&set=o.228699855953&type=1&theater


image

 гара Две Могили вижда се паметна плоча 

image
 
НА 22. 09 1908 ГОДИНА НА ГАРА ДВЕ МОГИЛИ АЛЕКСАНДЪР МАЛИНОВ НАПИСА    МАНИФЕСТА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ  Паметната   плоча е поставена по случай 100-годишнината от обявяването на независимоста на България

image

 Сграда на общинската  администрация  Две Могили

image



 Културен дом Две Могили



image


Паметник на Филип Тотю в центъра на Две Могили



image


 Къща музей на Филип Тотю
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Филип_Тотю
Филип Тотю в Две могили
Филип Тотю е роден на 10 април 1830 г. в махала Гърците до с. Вонеща вода, Великотърновски окръг. Последните години от живота си прекарва в с. Две могили.
По времето на Възраждането много хора от балканските селища, гонени от мизерия , потърсват препитание в полето, където считали, че хлябът им ще бъде осигурен. Дошли тук да работят като строители, колари, и други занаяти. В разстояние само на един век в Две могили се заселват около 70 рода. Тук идват много роднини и приятели на Филип Тотю. Роднините му - брат Вълчо и сестра му Аглика, заедно с майка му Иванка, се заселват в с. Острица. През това време Филип Тотю се намирал в румънски затвор. След Освобождението войводата се завърнал в България.
В началото на 1885 г. започва работа като пазач към общината. Същата година си закупува дворно място от 16 дка непосредствено до р. Черни Лом. Построява си малка къща, изградена от плет и измазана с глинащ. Посажда голяма овощна градина. Къщата е запазена до 1970 година. Местното население я нарича войводската къща.
Свободата, на която посвещава най-хубавите си години, не го удовлетворява. Около 1892-1893 г. Филип Тотю купува къща в "Х. Муса махала" - Русе, но не останал да живее там. Около 1895 г., войводата се оженва за баба Велика. Преселват се и заживяват в Две могили. Няколко години живеят под наем заедно с Райко Воденичаров, техен приятел. В бащиния двор на Велика построяват хубава за времето къща, подредена по балканджийски.
Възрастта и изпълнения с изключително напрежение живот си казват думата. На 22 март 1907 г. непокорното сърце на войводата престава да тупти. Той е погребан в двора на църквата - израз на най-голяма почит и признателност. Присъстват много хора от Две могили, Русе и негови съратници от цялата страна. Панайот Хитов произнася надгробна реч, в която се казва: "Умря страшилището на турската империя". Над гробът му е издигнат паметник. През 1973 г. признателните потомци издигат величествен паметник в центъра на града.

image

 по главната улица


image


image

 Църквата гр. Две Могили


   

      П Е Щ Е Р А    О Р Л О В А   Ч У К А 


  image


Орлова чука е е втората пещера у нас по обща дължина на галериите (13 437 м). .
/ Духлата пернишко е най дългата пещера в България (17 600 м.)/ 
Намира се на 35 км. от Русе, на 7 км. източно от град Две Могили и на 3 км. северно от с. Пепелина в каньона на р. Черни Лом се намира Орлова Чука - една от най интересните пещери в България. Откриването и  е станало съвсем случайно от пастира Стоян Димов през 1941 година.  
Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (+14 градуса). Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Има гид който развежда туристите из дебрите на пещерата, която отново е открита за посещение съвсем скоро, след дълго прекъсване, и може да се видят съвсем нови неща.
 При археологически разкопки са открити останки - кости от пещерна мечка, вълк, елен и др., а също и кремъчни остриета от средата на старокаменната епоха (среден палеолит, 200 – 40 хил. г. пр. Хр.). По-късно, през каменно-медната епоха (енеолит, 5– 4 хил. г. пр. Хр.) тук е живял предшественикът на човека - кроманьонецът. От тогава са останали части от красиво украсен глинен съд, каменна брадва и др.
   В галериите на пещерата живеят над 15 пещерни вида - някои пещеролюбиви безгръбначни, както и от 8 вида прилепи.



официален уеб сайт на пещерата
http://www.orlovachuka.eu/

блог за пещерата "Орлова  Чука"
http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/10/15/peshtera-orlova-chuka.18717


http://caves.4at.info/index.php?cave_id=23

пещерите в България

image

   снимка: Пещерата Орлова Чука   http://v5.nonxt8.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/14452841.jpg?redirect_counter=1


image


  Красиви скали в района на пещерата от Поломието
 снимка: http://static.panoramio.com/photos/original/9983955.jpg

  Могилино   ..... Могилино   Село Могилино община Две Могили на около 50км от Русе и 20 км от Две Могили.
Преди повече от 20 години съм минавал през това село, тогава се казваше Захари Стояново /след промяната от 1989г. си връща старото име Могилино/..малко селце забравено от Бога.Там времето сякаш е спряло. Отдалечено от градовете и главните пътища, забутано из баирите на границата межу Русенска и Търговишка област.  Могилино беше неизвестно до 2007.
  Селото придоби печална международна известност  с филма „Изоставените деца на България“. Това е документален филм на Би Би Си, излъчен по четвърти канал на 13 септември 2007 г. с режисьор журналистката Кейт Блюет. В продължение на час и двадесет минути филмът представя няколко месеца от живота на деца с умствени и физически увреждания в дома „Св. Петка“ в село Могилино. Картините са ужасяващи.
 След това се проведе една лицемерна кампания! Но все пак има някаква полза колкото и неприятни истини да се казват......
  Дома се закрива. За хората от селото няма работа и не е посрещнато с възторг закриването от местните хора. Градовете са далече и никаква перспектива ......но все пак си има хубавата природа!

   филма:  http://vbox7.com/play:0dc7ae2c

 За изоставените деца на българия за филма и последствията:
   http://bg.wikipedia.org/wiki/Изоставените_деца_на_България
  
  За Могилино селото и околностите  и красивата природа.
    http://www.mogilino.eu/
 




 МАНАСТИРА СВ. МАРИНА  С. КАРАН ВЪРБОВКА

image

Девическия манастир “Света Марина” край с. Каран Върбовка, община Две Могили, Русенска област. Ето каква е легендата за този манастир:
 Един  горещ юлски ден турчинът собсвеник на нива, в която се намирал извора оставил сляпото си дванадесет годишно момче да спи, а той отишъл да работи на нивата. Когато се събудило детето тръгнало да търси баща си, като вървяло стъпило във водата. Пило от нея, измило си лицето и ..чудо...! В същия миг детето прогледнало.По-късно стари свещеници казалии, че там някога е имало църква и в нея се намирал светеният извор на света великомъченица Марина. Денят бил 17 юли, ден в който православните християни тачат нейната светла памет. За благодарност към св. Марина, турчинът подарил нивата с извора на християните под клетва,че там ще има място за настаняване на болни.Признателните християни издигнали храм в нейна чест.Изворът се намира в църквата на девическия манастир “Света Марина” край с. Каран Върбовка.





Елица Любенова от Две могили бе втора на "Мис България 2009"
image


  Елица Любенова от Две могили бе втора на  конкурса "Мис България 2009" състоял се на 15 март 2009г.. Тя е учила в училище за фолклорни танци в Котел, а мечтата и е един ден да танцува на сцената на Болшой театър. Титлата Мис България през 2009г. година по скандален и нечестен начин е взета от Антония Петрова от Перник. Големият финал се състоял в зала Рейнбоу плаза и се излъчил на живо по Нова Телевизия. Водещи бяха Антоанета Добрева - Нети и Емил Кирилов. Красавиците дефилираха в изящните вечерни рокли на Официалния ни дизайнер – Astella Atelier, уникалните тоалети на модна къща ZBR WOMAN и сексапилните бански на “Delfina”. За  фините крачета на красавиците се грижиха обувки “Devil&Angel”. От “Wella” демонстрираха красотата на прическите, а гримът на “Oriflame” ще превърна девойките в истински принцеси.  Фаворитката се определяше чрез sms гласуване. Така те определиха момичето, което в най-голяма степен отговаря на българските идеали за красота.Елица водеше но в последния момент дойде манимпулацията с sms и опрочаването на конкурса от Антония Петрова.  Конкурсът остави горчив привкус, защото изборът на Антония Петрова се оказа меко казано съмнителен. Намеците, че надпреварата е с предопределен край, продължиха цяла седмица. Жълтата преса дори посочи, че тя ще е носителка на титлата близо седмица преди финала. Външността на перничанката носи следи от хирургическа намеса и силикон. Подобни неща са категорично забранени в конкурса. Интернет - форумите са пълни с възмутени хора, за които истинската победителка не е блондинката от Перник, а Елица Любенова. Тя имаше перфектните мерки 90/64/94. Застъпник за нея бе дори Наско Сираков, който агитираше зрителите да гласуват за Елица.
      http://vbox7.com/play:4dc3306e 
      http://www3.vbox7.com/play:7f9d6623

 Мис България 2009 - Елица Любенова гр. Две Могили 15.03.09

 
 
 

  






image

Глория. От Две могили до голямата сцена


Галина Пенева Иванова, известна с псевдонима си Глория, е българска попфолк певица. Родена е в Русе на 28 юни 1973 г. Когато е в шести клас, родителите ѝ се разделят и тя, заедно с брат си, заминава за град Две Могили.
 Музикантите откриват таланта на бъдещата звезда на свадбата на първия братовчет на Глория,Дидо.На празненството родителите настояват тя да изпее някоя песен.Поздравът й за младото семейство е хитът на Лепа Брена "4 године".Музикантите са изумени от кадифения глас и от силното присъствие на сцената на младото момиче.Те веднага отправят покана Глория да бъде втора певица в оркестъра....
Глория тогава е на 18 години така започва музикалната и кариера......

 

Няма значение откъде тръгва една певица - дали от по-малко място или от голям град, казва Глория по повод на постоянните нападки относно произхода й. Жълтата преса не пропуска да напише, че съм „певицата от село Две могили".

С Две могили са свързани най-хубавите ми спомени. Не ме обижда това, че казват „Тя е от село Две могили", обижда ме неосведомеността на журналистите. Две могили е град от 1974 г., а не село - това е груба фактологическа грешка, която може да бъда проверена в архивите и излага не мен, а тези, които я фабрикуват всеки ден, подчертава Глория.

В Две могили съм учила 8 години и до ден-днешен оттам са най-добрите ми приятелки, без значение кой какво писал. Винаги когато се връщам там, за да видя баба си и дядо си, се срещам с приятели от детството ми - най-вече аз им се обаждам, но то още на петата минута, като пристигна, вече се разбира, че „Глория е дошла".

Майка ми и баща ми са най-обикновени хора, от работническо семейство. Не се различават от останалите хора, освен че са много талантливи. Баща ми рисува, майка ми пее, от тях съм наследила тези дарби, и преди всичко от баба си, която ни отгледа с брат ми, доверява Гло. Важното е да носиш музиката в сърцето си, а не да делиш - този е оттук, онзи е оттам.
 Източник:  http://pop-folk.com/глория-поразминахме-се-с-принца-на-бял/
       Още за Глория:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Глория

http://bg-bg.facebook.com/gloriamusicbg

Цялата биография на Глория:
http://zvezdimusic.15.forumer.com/index.php?showtopic=132


                          image


 Официален сайт на обшина Две могили

http://www.dvemogili.bg/

уикипедия за Две Могили
hhttp://bg.wikipedia.org/wiki/Две_могили


 За  с. Широково е на около 10 км от Две Могили  красивите скали край р. Черни Лом.
  http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2009/12/02/razhodka-do-kale-shirokovo.447136


image

    Да им пожелаем успех на футболистите от Две Могили да влязат в Б група!
  Това малко грдче е станало футболна сила!
     http://novini.dir.bg/news.php?id=9172815
С тази песен на Глория завършва разходката из града на Двете Могили  и ще продължи  към  старопрестолния град, но преди това ще срещнем с още интерсни места ......   Поредица от Русе до Търново
 
РУСЕ  БЯЛА
   БОРОВО  ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ
 
В. ТЪРНОВО-ЦАРЕВЕЦ
 ВЕЛИКО ТЪРНОВО 

  ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСМОСТА 22 СЕПТЕМВРИ










Гласувай:
37



1. monaliza121 - Здравей, Алекс!
03.08.2011 21:07
Не съм ходила в този край на България и разгледах с интерес снимките. Клипчето за пещерата е много хубаво. Красотата е навсякъде, стига човек да има време да я открива.
Поздравления за интересния постинг!:))
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Алекс!
03.08.2011 21:15
Мислех, че ще пропуснеш Глория, но не си...
През Две могили съм минавал само с влак... :))
цитирай
3. tota - Привет!
03.08.2011 21:27
Не съм била в Две могили. Инетересно ми баше да прочета и разгледам снимките, които си направил. Не знаех за манифеста, че там е написан и за Филип Тотю, че е живял там.
Благодаря ти!
цитирай
4. alexs - Не съм ходила в този край на България ...
03.08.2011 21:58
monaliza121 написа:
Не съм ходила в този край на България и разгледах с интерес снимките. Клипчето за пещерата е много хубаво. Красотата е навсякъде, стига човек да има време да я открива.
Поздравления за интересния постинг!:))

Благодаря!
Пещерата е малко позната но е втората по дължина в България
Духлата с.Боснек, общ. Перник 18 200 м.
Орлова чука с.Пепелина, общ. Две могили 13 437 м.

и е доста по безоопасна за посещение от Духлата
инфо за всички пещери в България : http://caves.4at.info/
цитирай
5. alexs - Мислех, че ще пропуснеш Глория, но ...
03.08.2011 22:21
mt46 написа:
Мислех, че ще пропуснеш Глория, но не си...
През Две могили съм минавал само с влак... :))

За Глория може би имаш предвид чалгата , Чалгата не е предпочитана от мен музика! Но в случая отразявам фактите такива каквито са безпристрасно . Не всичко от чалгата е лошо. Като си имат Глория......
А в един от следващите постинги вероятно ще е за Полски Тръмбеш може ли да не се спомене Веско Маринов?
Добре казваш не си ходил, но Манастира в Каран Върбовка не може да не си ходил там имаше детски лагер, но и там се провеждаше военното обучение на учениците от Русенски окръг.
цитирай
6. alexs - Не съм била в Две могили. Инетересно ...
03.08.2011 22:31
tota написа:
Не съм била в Две могили. Инетересно ми баше да прочета и разгледам снимките, които си направил. Не знаех за манифеста, че там е написан и за Филип Тотю, че е живял там.
Благодаря ти!

Благодаря и на теб!
Цялата история покрай 22 септември 1908г. Ще я разкажа в тази поредица ..... тя се развива из този район когато цар Фердинанд пътува от Русе за В. Търново и накрая в Търново се обявава независимостта..
А Филип Тотю е живял последните си години в Две Могили и там е погребан. Къщата му е до църквата и е превърната в музей.
цитирай
7. joysii - Интересно! Брей да му се невидят ...
03.08.2011 22:57
Интересно!
Брей да му се невидят могилите!
Никога не съм ходила там.
Поздрави.
цитирай
8. dolsineq - Благодаря за информацията! Беше ми ...
03.08.2011 23:02
Благодаря за информацията! Беше ми много приятно да я изчета! :)
цитирай
9. stela50 - Поздрави ,Алекс ... от студентските години не съм ходила в Русе
04.08.2011 00:16
и се оказа ,че не познавам този край . Прочетох и разгледах с интерес ,
научих много важни неща ...Не знаех ,че там е написан манифеста и факта ,че Филип Тотю е живял там. Впечатляващи са снимките на двете могили ,пещерата
и подробностите за нея .
Благодаря ти за прекрасното пътуване в този забележителен български град !
цитирай
10. mirachopi - Влизала съм в съседна пешера на Орлова чука,между Пепелина и Широково.
04.08.2011 00:27
Бях малка и глупава и незнам с кой акъл се натиках вътре.Пешерата е описана мисля,но входа е много тесен и се влиза лазешком по корем под един голям камък,доколкото знам я посещават само местните хулигани.Но поречието на Лом е можеби най красивото място от моето детство и само след 9 дни ще мина от там,което ме прави много щастлива и много ме зарадва с този пост.Благодарско от мен.
цитирай
11. romanov - Поздравления за поста:)
04.08.2011 06:04
Имам близки от тоя край:) А в Орлова чука съм катерил комините и гонил прилепи някога:)) И снимчици имам някъде :))
цитирай
12. mt46 - Да, Алекс,
04.08.2011 07:03
вярно, че съм бил в Каран Върбовка на военно обучение, но... съм забравил... :))
цитирай
13. blogena - Любима гара :)
04.08.2011 08:15
Когато цяла нощ си пътувал с влака лутайки се между дрямката и мислите за предстоящото пристигане...
Тази гара вече ме събуждаше и настройваше ...

Благодаря за събудените спомени :)
Хубав ден!
цитирай
14. alexs - Интересно! Брей да му се невидят ...
04.08.2011 08:18
joysii написа:
Интересно!
Брей да му се невидят могилите!
Никога не съм ходила там.
Поздрави.

Да богато историческо наследство от траките! В следващия пост от поредициата ще стане въпрос за тракийското наследство в този район!
цитирай
15. alexs - Благодаря за информацията! Беше ми ...
04.08.2011 08:32
dolsineq написа:
Благодаря за информацията! Беше ми много приятно да я изчета! :)

Ти пишеш за пещера "Магура", а "Орлова чука" е не по-малко интересна! По близо е до Варна. При Щумен също има хубави пещери и една от тях е голяма .
цитирай
16. анонимен - хе,
04.08.2011 09:15
Дядо ми е бил кмет там

Поздрави!
цитирай
17. alexs - и се оказа, че не познавам този край. ...
04.08.2011 09:57
stela50 написа:
и се оказа ,че не познавам този край . Прочетох и разгледах с интерес ,
научих много важни неща ...Не знаех ,че там е написан манифеста и факта ,че Филип Тотю е живял там. Впечатляващи са снимките на двете могили ,пещерата
и подробностите за нея .
Благодаря ти за прекрасното пътуване в този забележителен български град !

Благодаря приятен и хубав ден!
цитирай
18. sevdabg - Много интересен постинг
04.08.2011 10:01
Полезен като информация и каринките и видеата,
които си закачил са точно на място !
Благодаря ти !
цитирай
19. alexs - Влизала съм в съседна пешера на О...
04.08.2011 10:03
Влизала съм в съседна пешера на Орлова чука,между Пепелина и Широково.
mirachopi написа:
Бях малка и глупава и незнам с кой акъл се натиках вътре.Пешерата е описана мисля,но входа е много тесен и се влиза лазешком по корем под един голям камък,доколкото знам я посещават само местните хулигани.Но поречието на Лом е можеби най красивото място от моето детство и само след 9 дни ще мина от там,което ме прави много щастлива и много ме зарадва с този пост.Благодарско от мен.

Ходил съм веднъж в това Широково, но беше преди 30г. много са красиви скалите край Лома. Приятен и хубав ден!
цитирай
20. alexs - Имам близки от тоя край:) А в Орлова ...
04.08.2011 10:05
romanov написа:
Имам близки от тоя край:) А в Орлова чука съм катерил комините и гонил прилепи някога:)) И снимчици имам някъде :))

Колко е интересно ........ Като твоите разкази.
Приятен и хубав ден!
цитирай
21. alexs - вярно, че съм бил в Каран Върбовка на ...
04.08.2011 12:03
mt46 написа:
вярно, че съм бил в Каран Върбовка на военно обучение, но... съм забравил... :))

Да а манастира се намира вътре в района на лагера. По ония години манастира беше затворен. Отваряха го само за празника "Света Марина", защото вярващите искаха да влязат. И да си налеят от водата която извира там. Тогва е и празника /Събора/ на селото Каран Върбовка
цитирай
22. alexs - Когато цяла нощ си пътувал с влака ...
04.08.2011 12:08
blogena написа:
Когато цяла нощ си пътувал с влака лутайки се между дрямката и мислите за предстоящото пристигане...
Тази гара вече ме събуждаше и настройваше ...

Благодаря за събудените спомени :)
Хубав ден!

Да когато пътувате отдалеч, и когато стигнете гара Две Могили ви остава около половин час до Русе и трябва да се събуждате от дрямката.......
цитирай
23. silwiqna - :)
04.08.2011 17:14
Поздравления за хубавия пост!
цитирай
24. ckarlet - Много ми хареса Девическия мана...
04.08.2011 20:04
Много ми хареса Девическия манастир“Света Марина” край с. Каран Върбовка и легендата, която ни разказа!
Поздрави и от мен!
цитирай
25. анонимен - Много интересни
08.08.2011 17:48
неща прочетох в твоя постинг. Не знаех подробностите за Филип Тотю. Може би трябва да ти обогатя постинга като пусна снимки от родната къща на Филип Тотю в с.Гърците. А когато ти писах на лични за Широково си мислех за този мой постинг :) :
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2009/12/03/snimki-ot-edna-liatna-razhodko-okolo-selo-shirokovo.447675
А този линк, който си пуснал бях забравила за него :).
Поздравления за подробно поднесената информация!
цитирай
26. zvezdichka - Не знам защо излязох като
08.08.2011 17:51
анонимен, защото си мислех, че пиша от профила си, но как и да е. Мой е коментара

"Много интересни неща прочетох в твоя постинг. Не знаех подробностите за Филип Тотю. Може би трябва да ти обогатя постинга като пусна снимки от родната къща на Филип Тотю в с.Гърците. А когато ти писах на лични за Широково си мислех за този мой постинг :) :
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2009/12/03/snimki-ot-edna-liatna-razhodko-okolo-selo-shirokovo.447675
А този линк, който си пуснал бях забравила за него :).
Поздравления за подробно поднесената информация!"

А го копирах, защото не знам как е сега положението в блога и дали са оправени коментарите, но нали преди анонимните коментари се триеха автоматично...

:).
цитирай
27. zaw12929 - Постингът е прекрасен израз на обич ...
08.08.2011 18:51
Постингът е прекрасен израз на обич към българското. Много важни подробности посочени. Няма как да не обичаш България с вичките и могили, къщички и хора днешни и... минали...
По повод на онези, дето се подсмиват за "певицата от село Две могили" има само едно обяснение: "Жалки грандомани, които не заслужават нашето внимание..."
Те си мислят, че на село хората пасат трева...
цитирай
28. cornflower - Поздравления за постинга
08.08.2011 21:10
!
цитирай
29. alexs - Пътувайки от Русе към Две Могили..... Съм пропуснал да се отбия при с. Иваново и скалния манастир
10.08.2011 09:32

който е изключително ценен паметник на културата и средновековната живопис! тези скални църкви са под закрилата на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България. ...
Ето и някои съблогъри, които са го посетили:
http://indreal.blog.bg/turizam/2009/05/16/ivanovskite-skalni-cyrkvi.335407
http://kolchakova.blog.bg/turizam/2010/06/25/avtosprint-3-den-vtori-ivanovo-i-basarbovo.567271
http://lubara.blog.bg/turizam/2009/09/23/skalnite-manastiri-krai-reka-rusenski-lom.402555
цитирай
30. alexs - анонимен, защото си мислех, че пиша ...
10.08.2011 09:51
zvezdichka написа:
анонимен, защото си мислех, че пиша от профила си, но как и да е. Мой е коментара

"Много интересни неща прочетох в твоя постинг. Не знаех подробностите за Филип Тотю. Може би трябва да ти обогатя постинга като пусна снимки от родната къща на Филип Тотю в с.Гърците. А когато ти писах на лични за Широково си мислех за този мой постинг :) :
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2009/12/03/snimki-ot-edna-liatna-razhodko-okolo-selo-shirokovo.447675
А този линк, който си пуснал бях забравила за него :).
Поздравления за подробно поднесената информация!"

А го копирах, защото не знам как е сега положението в блога и дали са оправени коментарите, но нали преди анонимните коментари се триеха автоматично...

:).

Благодаря!
Много хубави снимки от с.Широково и ако има възможност и време струва си да се отиде до пещерата, а и Широково което е близо и да се види красивата природа!
цитирай
31. monna - Алекс, но това е голям труд!?
11.08.2011 15:43
Всички ли обекти си посетил, или напасваш готови материали от мрежата?!
Не съм подозирала, че съществуват толкова интересни селища, пещери и манастири?!
Никога не съм била в този край и ми беше интересно, дори много!!
Какъв живот кипи в Две могили, а тази пещера "Орлова чука" ми заприлича на подземен дворец...
Какъв ахритект е Майката Природа само?!!!
Виж какво си харесах...
http://www.mogilino.eu/STA50009.JPG
Поздрави за постинга! Яко си се потрудил!
цитирай
32. alexs - Всички ли обекти си посетил, или ...
11.08.2011 20:36
monna написа:
Всички ли обекти си посетил, или напасваш готови материали от мрежата?!
Не съм подозирала, че съществуват толкова интересни селища, пещери и манастири?!
Никога не съм била в този край и ми беше интересно, дори много!!
Какъв живот кипи в Две могили, а тази пещера "Орлова чука" ми заприлича на подземен дворец...
Какъв ахритект е Майката Природа само?!!!
Виж какво си харесах...
http://www.mogilino.eu/STA50009.JPG
Поздрави за постинга! Яко си се потрудил!

Благодаря!
Навсякъде съм ходил, но е било преди повече от 20 години. И в пещерата манастира Могилино...
А сега съм правил само в Две Могили снимките! В околностите има доста интересни неща и нямаше как да ги спомена. Тук са разпръснати нещата ..... в следващите постове от поредицата няма да са така разпръснати. има и две три снимки които не са мои, но бих искал всичко да се представи пълно обективно и в целия му блясък.
А работа по такъв тип пост е доста за разлика от някои други!
цитирай
33. lambo - Знам, чувал съм за Две могили, известно село е
14.08.2011 11:08
Но толкова много инфо ... Благодаря
При първа възможност ще го посетя
цитирай
34. анонимен - Burberry Outlet Online
08.12.2011 07:31
TXiIjxKn, http://www.ojrbands.com/ - Burberry Outlet Store ,oLNdFZID, <a href=http://www.ojrbands.com/>Burberry Handbags Outlet</a> ,VpKkHMzO, http://www.ojrbands.com/ Burberry Outlet , LhTKuBqS
цитирай
35. анонимен - скачать firefox бесплатно
13.02.2012 13:35
<a href="http://firefoxik.ru/">мазила</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">мазила скачать бесплатно</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">скачать мазилу</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">скачать мазилу</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">скачать мазилу бесплатно</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5019079
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031