Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 09:45 - Microsoft купи Skype за $8,5 млрд.
Автор: alexs Категория: Технологии   
Прочетен: 5952 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 11.05.2011 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image   Новината, че  Microsoft   придобива поредната компания обикновено се приемаше със смесени чувства, очаквания услугата да се влоши, а често и отлив на клиенти.
Сега реакцията на потребителите на Skype ще е ключов тест за Microsoft дали се е отърсил от този си ореол. За да придобие най-популярната услуга за чат и видеоконферентни разговори в света, компанията от Редмънд извади 8.5 млрд. долара в кеш. Сделката е одобрена от управителните съвети на двете компании.
Това е най-голямото придобиване в историята на Microsoft. В последната седмица имаше спекулации, че Facebook и Google преговарят самостоятелно да купят Skype. Microsoft се включи по-късно в преговорите, но в крайна сметка, си тръгна със сделката.
Най-важната причина за придобиването на Skype е, че Microsoft се нуждае от конкурентна услуга на комуникационните продукти Google Voice и Facetime на Apple за своята операционна система Windows Phone 7.
С придобиването на Skype софтуерната компания увеличава значителнопортфолиото си от комуникационни услуги, предназначени за бизнес потребители. Това ще даде тласък на Microsoft в конкуренцията й с Cisco и Google в сектора.
От друга страна силните позиции на Microsoft сред корпоративните потребители ще подплатят амбициите на Skype за по-голям дял бизнес клиенти. По данни, подадени от Skype в американската Комисия по ценни книжа и фондови борси, 37% от 40 000 анкетирани потребители на компанията са отговорили, че ползват програмата за служебни цели.
Според GigaOM не бива да се подценяват работните връзки между Skype и големите телекоми. Операторите ще си сътрудничат все повече с интернет компанията по пътя към внедряване на LTE мрежи, за да облекчат натоварването в своята инфраструктура.
От сделката ще спечели и Facebook, твърдят от GigaOM. Тъй като Microsoft е инвеститор във Facebook, социалната мрежа вероятно ще се възползва от технологията на Skype, без да придобива дял от компанията. Социалната мрежа се нуждае от инфраструктурата на Skype, за да предостави видеообмен на потребителите на чата във Facebook. Затова компанията на Марк Зукърбърг се спрягаше сред потенциалните купувачи на Skype.
Първоначалният план на досегашните собственици на Skype беше да листнат компанията на борсата и да я насочат към бизнес потребители. Според източници на GigaOM инвеститорите в Skype eBay и Silverlake Partners саизгубили търпение покрай по-бавната от очакванато трансформация на компанията, затова в последните месеци са търсили купувач.
eBay вероятно ще получи 2.55 млрд. долара за дела си от 30% в Skype, сочат изчисленията на GigaOM. Инвеститорите от Silverlake Partners, Andreessen Horowitz и Canada Pension Plan Investment Board, които притежават общо 56% от Skype, ще получат 4.76 млрд. долара. Основателите на популярния софтуер за онлайн комуникация Никлас Зенстрьом и Янус Фрийс ще спечелят от сделката общо 1.19 млрд. долара за своя дял от 14%.
Компанията Skype е създадена през 2003 г. от трима естонски програмисти и шведския предприемач Никлас Зенстрьом, които са в основата на програмата за споделяне на файлове Kazaa. Skype използва подобна технология (peer-to-peer), за да проведе комуникацията между милионите си потребители.

image


Явлението Skype при чат програмите е сравнимо с  Facebook за социалните мрежи през 2004 г. - за пръв път милиони потребители онлайн се свързват лесно помежду си с истинските си имена. През 2005 г. eBay закупува Skype за 2.6 млрд. долара, а услугата започва да предлага видео чат. Идеята на онлайн търговеца тогава е да облекчи комуникацията между участниците в търговетe.

През 2006 г. потребителите на Skype надминават 100 млн. eBay така и не успя да интегрира Skype в своето портфолио, затова през 2007 г. собственикът отписа активи и така обезцени стойността на компанията до 2.7 млрд. долара. През 2008 г. приходите на Skype от гласовата телефония достигат 550 млн. долара, а потребителите - 400 млн.

В края на 2009 г. оснвателите на Skype печелят дело срeщу eBay и си възвръщат 14% от акциите на компанията. Месец по-рано eBay продава 56%% от Skype на инвестиционни фондове начело с Andreessen Horowitz и Silverlake Partners за $1.9 млрд. Планът на новите собственици беше да качат Skype на борсата и така да съберат финансиране в размер на 1 млрд. долара, но в крайна сметка се стигна до продажба на Microsoft.

Най-сериозното предизвикателство пред новия собственик остава да извлече стойност от Skype във времена, когато услугата не се отличава особено от своята конкуренция. На пазара има много алтернативи, които подхранват съмненията в лоялността на потребителите на Skype. Въпросът е колко от тях ще останат такива, след като Facebook дебютира своята услуга за видео чат.

                                                              По материали на В. Капитал:
http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2011/05/10/1087027_microsoft_kupuva_skype_za_85_mlrd/?ref=rss



             Новото което може да получим от тази покупка Ние потребителите:
Първо е интеграция на Skype в Xbox. За притежателите на Kinect няма да е проблем да провеждат и видео разговори. Skype разполага и със съвместимост за уебкамери, свързани с телевизор.
Популярното приложение може лесно да бъде внедрено и във Facebook. Да, социалната мрежа може и да не успя да го закупи, но Microsoft притежава 10% от нея. Повече от достатъчен дял, за лесни и бързи преговори и още по-бързо внедряване на Skype във Facebook.
 Skype може да бъде и безценна добавка към Windows Phone. Използване при смартфони работещи с Windows Phone
Skype може да бъде интегриран и в Hotmail. Email услугата на Microsoft, която изостана от  GMail. 



image
Подобна информация:
 Dnes.bg   http://www.dnes.bg/technology/2011/05/10/microsoft-pridobiva-skype-za-8-5-mlrd.118233
 официален сайт на skype на български език:  http://www.skype.bg/

     Skype блог  http://skypeblog.eu/











Тагове:   google,   Skype,   Microsoft,   чат,   Facebook,   Скайп,   купи,


Гласувай:
14



1. kleopatrasv - Добре звучи, дано вече няма бъгове и ...
12.05.2011 12:57
Добре звучи, дано вече няма бъгове и там!
Благодаря за инфото - Skype блог http://skypeblog.eu/
...!
цитирай
2. alexs - към 1. kleopatrasv за бъговете не съм оптимист.
12.05.2011 13:51
в случая има една добра и една лоша новина.
Целта на закупуването Skype от Microsoft беше да се попречи на Google. Google също искаха да купят Skype. Microsoft се притесняват от Google и от все по-силното му налагане на пазара. И Microsoft предложиха нереално висока цена. А Skype не е много печалившо, защото услугата е безплатна в по-вечето случаи, особенно в страни като нашата. Има различни теории, но има голяма вероятност след като си изпълниха целта макар и на тази цена. Да спрат да полагат необходимите усилия за подобряване на Skype. A бъгове в техния windows колкото си искаш.
Google вероятно по-добре биха се справили по-добре с тази задача.
разликата между Microsoft и Google
Google печели от реклами а софтуера му е безплатен. Microsoft печели като продава windows Msoffice и други програмни продукти. Предполагам, че Skype ще си остане безплатен.
Добрите новини са, че ще може да се интегрира към facebook И ще може да има и видеочат и през facebook вероятно. Още интеграция на Skype в Xbox. За притежателите на Kinect няма да е проблем да провеждат и видео разговори. Skype разполага и със съвместимост за уебкамери, свързани с телевизор.
цитирай
3. mt46 - Кога ли
13.05.2011 10:35
ще дойдат да купят... и нас?... :))))
Хубав май/крософт/ски ден, Алекс!... :))))
цитирай
4. alexs - Те като територия и държава вече
13.05.2011 11:06
са го направили.....
А могат ли да купят свободния дух на всички хора ...... и най-вече на творци на словото музиката....
И за Microsoft е същото ......Много от най-добрите сис. администратори програмисти хакери и най-големите умове в областа високите технологии не ги харесват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5040143
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930