Блогрол
1. АРХЕОЛОГИЯТА ДНЕС blog
2. Ужасяваща трагедия със снахата на поета Христо Фотев!
3. СОЗОПОЛ
4. Черноморски солници лечение с кал и луга
5. Япония земетресение цунами ядрена катастрофа
6. Професионални оплювачи
7. Изящните съкровища на траките
8. Баницата на Валерия
9. Разкрити далавери в тец Марица изток-2
10. Шменти Капели
11. Ракията - българско изобретение
12. Отновo за Стефан Гамизов
13. Кой ще е новия президент. ГЕРБ може да ме подкрепи за президент
14. Морското казино
15. Веселин Маринов
16. Бой в радиото
17. Как се манипулира общественото мнение?
18. КАК ЗОМБИ-ДЕМОКРАТИТЕ НАДМИНАХА КОМУНИСТИТЕ
2. Ужасяваща трагедия със снахата на поета Христо Фотев!
3. СОЗОПОЛ
4. Черноморски солници лечение с кал и луга
5. Япония земетресение цунами ядрена катастрофа
6. Професионални оплювачи
7. Изящните съкровища на траките
8. Баницата на Валерия
9. Разкрити далавери в тец Марица изток-2
10. Шменти Капели
11. Ракията - българско изобретение
12. Отновo за Стефан Гамизов
13. Кой ще е новия президент. ГЕРБ може да ме подкрепи за президент
14. Морското казино
15. Веселин Маринов
16. Бой в радиото
17. Как се манипулира общественото мнение?
18. КАК ЗОМБИ-ДЕМОКРАТИТЕ НАДМИНАХА КОМУНИСТИТЕ
Постинг
12.08.2012 21:36 -
Ястия с миди
Мидите се прибавят в супи от морски дарове, или задушено, оризови ястия или се задушават с бяло вино, чесън и магданоз. Те са отличен източник на протеини, имат ниско калорийно съдържание и съдържат редица витамини и минерали. Мидите се поемат леко от органзма, а и са на много ниска цена.
Много хора се отказват от домашното приготвяне на миди, от страх да не попаднат на развалена мида, но в действителност ако се спазват няколко прости правила при купуването на миди и приготвянето им, шансът да попаднете на такава е почти никакъв.
Без значение дали мидите, които купувате са събирани или отглеждани във ферма, те са чиста храна. Мидените ферми представляват въжета, единия край на които е с тежест пратен на дъното на морето, а другия се на повърхността. Мидите полепват по въжетата, както правят естествено и по скалите. Периодично, тези въжета се изваждат и се прибира "реколтата".
Мидата е изключително просто създание. Те живеят прикрепени към скали или други обекти, хранят се с планктон, който изсмукват от водата. Мидите са наричани още филтъра на морето и поради това, те засмукват не само добри съставки, но и лоши. Въпреки това не бива да се притеснявате от лоши странични ефекти ако спазвате няколко прости правила по отношение на мидите.
1. Избирайте миди внимателно и от търговци, които имат добра репутация. Ако лично познавате продавача можете да разпитате от къде са събирани мидите и кога.
2. Пресните миди винаги се продават живи - те трябва да са лъскави, добре затворени, със здрави черупки и да миришат на море, но не и на нещо неприятно.
3. Когато купите мидите веднага ги занесете в къщи и ги залейте със студена, прясна вода. Те не обичат сладка вода и се затварят в очакване на прилива :) Ако има отворени миди ги изхвърлете. Те не са безопасни за консумация. Същото важи и за такива със счупени черупки. Такива миди избягвайте още при купуването.
4. Изтъркайте черупките на мидите с четка и махнете висящото мустаче, с което мидата е била прикрепена.
5. Ако все пак някоя мида отказва да се затвори я чукнете няколко пъти в масата. Ако и след това не се затвори, значи е мъртва и трябва да я изхвърлите.
6. Ако след задушаване или друг метод на готвене някоя мида откаже да се отвори, значи е била мъртва преди да я купите. Изхвърлете я!
Готвенето на мидите отнема съвсем малко време - две или три минути, достатъчно, за да се отворят. Длъгото време на варене ги прави жилави. Загрейте дълбок тиган или тенджерка без вода или мазнина. Поставете в него измитите миди и похлупете. След 30 секунди сипете вино и добавете подправки по рецепта или вкус. Оставете да се задушат още минута, минута и половина и ги извадете. От виното можете да приготвите сос за ястието си.
Миди по Бургаски
Необходими продукти
* 1.5 кг цели миди
* 1 и 1/2 ч.ч. ориз
* 1 глава лук
* 1 с.л. червен пипер
* 5-6 с.л. олио
* сол, черен пипер
Начин на приготвяне
Мидите се изчистват добре отвън с нож или се измиват с твърда четка. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с олиото. Прибавят се ориза и червения пипер и всичко се залива с 4 ч.ч. вода. След като течността заври се пускат мидите. Ястието се посолява, подправя се с черен пипер и се оставя да ври. Готово е, когато мидите са отворени и пълни с ориз.
Миди с ориз - II вид
Необходими продукти
* 500 г черни миди - само месото
* 500 г дългозърнест ориз
* 3 глави лук
* 2-3 бр. домати
* 2 скилидки чесън
* 200 г мазнина
* сол
* черен пипер
Начин на приготвяне
Загрява се мазнината в голям тиган. Прибавя се накълцания на ситно лук, подправя се със сол и черен пипер и се задушава за 5 минути на умерен огън. Прибавят се добре почистените и измити миди, нарязаните на кубчета домати, чесънът и оризът. Ястието се залива с вода, като се спазва пропорцията - 2 чаши вода към всяка 1 чаша ориз - се оставя на огъня за около 15 минути. Сервира се топло.
Миди с ориз - I вид
Необходими продукти
* 3 кг миди с черупките
* 1/2 глава (50 г) целина
* 1-2 бр. (100 г) моркови
* 1-2 бр. дафинов лист
* 1/2 бр. лимон
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
* 2-3 глави (150 г) кромид лук
* 1 ч.ч. (200 г) ориз
* 8-10 зърна черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
Мидите се измиват и се попарват във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидите, измиват се и се варят в подсолена вода заедно с целината, морковите, дафиновия лист и лимона. В растителното масло се задушава до омекване ситно нарязаният лук. Прибавя се очистеният и измит ориз, задушава се 2-3 минути и се залива с мидения бульон (на 1 чаша ориз - 2 чаши бульон). Прибавят се сварените мидени ядки, черният пипер и сол на вкус, след което ястието се оставя да ври на тих огън.
Ароматни панирани миди
Необходими продукти
* около 40-60 бр. морски миди с черупките
* 1 ч.ч. винен оцет
* 2 с.л. сол
* 2 глави лук
* 1 с.л. растително масло
* 2 бр. яйца
* 4-5 с.л. прясно мляко
* лимонов сок
* няколко капки вино
* 6-8 зърна черен пипер
* 3-4 скилидки чесън
* 1/2 дафинов лист
* магданоз
* брашно
* галета
* мазнина за пържене
Начин на приготвяне
Мидите се остъргват една по една и се измиват с четка на течаща вода. Приготвя се марината от вода, оцета, солта, черния пипер, дафиновия лист, лука, нарязан на едри парчета, и чесъна, която се поставя на огъня да заври. В кипящата марината се пускат мидите и се варят 5 минути - докато се отворят черупките им. Изваждат се и черупките се отстраняват. Мидите се слагат в марината от лимонов сок, виното, 1 с.л. растително масло и магданоз за 30 минути. Изваждат се и се панират в палачинково тесто, приготвено от яйцето, прясното мляко, щипка сол и брашно, овалват се в галета и се пържат в силно загрятата мазнина от растително масло. Нареждат се върху обърнато сито да се отцедят от мазнината и се поднасят наредени на салфетка, гарнирани с резенчета лимон и магданоз.
Миди с доматен сос и маслини
Необходими продукти
* 600 г сварени и почистени миди
* 4 стръка пресен лук
* 1 кубче Маги зеленчуков бульон
* 2 с.л. бяло вино
* 2 с.л. олио
* 1/2 ч.л. изсушен джоджен
* 4 бр. домати
* 3 с.л. нарязан копър
* 100 г зелени маслини
* черен пипер
Начин на приготвяне
Олиото се сгорещява и в него се слагат мидите и лукът, нарязан на ситно. Разбъркват се 2-3 минути, прибавят се виното, джодженът, маслините и доматите - обелени и нарязани на ситно, отцедени. Натрошава се кубчето Маги. Ястието ври на тих огън, докато се сгъсти сосът. Поднася се с пресен лук и копър.
Миди с лук и домати
Необходими продукти
* 120 г миди
* 250 г кромид лук
* 30 г масло
* 250 г домати
* 1 стрък пресен чесън
* 1 стрък магданоз
* черен пипер
* галета
* сол
Начин на приготвяне
Много ситно нарязания лук се пържи в масло и под похлупак, след десет минути капака се сваля, лука се изпържва до пожълтяване, прибавят се нарязаните домати, магданоза и чесъна и се задушава още 15 минути. Поставят се в голяма тенджера добре измитите миди, заливат се с 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода и се варят, докато се отворят (2—3 минути). Мидите се изваждат от черупките, бульона се прецежда и заедно с мидите се прибавя постепенно в пюрето от домати и лук. Посипва се с много черен пипер и се притопля.
Салата от миди и домати
диетична кухня, РЕЦЕПТИ — By klukarkata on декември 3, 2011 at 12:14 am
Необходими продукти:
малки миди – 800 грама
домати – 3 бр.
Чесън – 2 скилидки
лук – 1 глава
магданоз – 2 супени лъжици
зехтин – 3 супени лъжици
винен оцет – 1 супена лъжица. лъжица
копър
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте мидите, подсушете ги, поставете ги в тиган и ги задушете, докато се разтвори черупката.Почистете мидите, запазете само меката част. Нарежете доматите на резени. Нарежете на ситно лук и чесън, магданоза , добавете зехтина, оцета, солта и черният пипер,оставете да се маринова за 15 минути. Преди да сервирате, комбинирайте марината с доматите и варените миди .
САЛАТА ОТ МИДИ С ЛУК
ПРОДУКТИ
500 гр миди
1 с.л. растително масло
1 глава лук
1 ч.л. оцет
20 мл бульон от миди
Магданоз
Сол
Черен пипер (смлян)
Начин на приготвяне:
Готовите мидени ядки се подреждат в чиния. Върху тях се поставя лук, нарязан на тънки филийки. Салатата се залива с миден бульон, поръсва се със сол, растително масло, оцет или лимонов сок, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0/%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B8
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
lidis -
Прочетох с интерес постинга ти, Алекс
12.08.2012 21:58
12.08.2012 21:58
С твое позволение ще си копирам няколко от рецептите за мидени блюда...Да си призная никога не съм готвила миди. Ще опитам от твоите рецепти.Предполагам , че ще се получи. Благодаря:)
цитирайДа си призная никога не съм опитвала миди,
въпреки уверенията, че са много вкусни...
Може би е време да се престраша - рецептите
са доста примамливи. Благодаря !
цитирайвъпреки уверенията, че са много вкусни...
Може би е време да се престраша - рецептите
са доста примамливи. Благодаря !
нямам добри спомени!:))
То не пречи да агитирам готвачките да опитат да ги сготвят по твоите рецепти, де!:))
цитирайТо не пречи да агитирам готвачките да опитат да ги сготвят по твоите рецепти, де!:))
Приготвяла съм миди по най-различни начини, но има една перфектна рецепта, която печели винаги първото място. Мидите се слагат върху тенекията на огъня, веднага след като се извадят от морето. Вървят с биричка ...
Поздрав за рецептите!
цитирайПоздрав за рецептите!
Две салатки от миди с лук, и две обилни чинии панирани миди, ... шардонето от мен :)))
Наздраве, жив и здрав да си!
цитирайНаздраве, жив и здрав да си!
Запържва се леко 1 глава пресован чесън в 1 пак. масло. Грамаж - според количеството на мидените ядки (отворени и почистени от черупките миди). Прибавят се мидите и се оставят с леко разбъркване до изпаряването на течността. Стават приятно оранжеви. Една връзка ситно нарязан магданоз, разбъркваме и - готово.
Миди по марсилски;))
Изпиват доста ледени питиета.
Привет, Алекс:)))
цитирайМиди по марсилски;))
Изпиват доста ледени питиета.
Привет, Алекс:)))
...един глас за първата рецепта.
Баба ми, а след това и мама, точно така ги готвеха
мидите и е направо една атракция самото ядене. Много вкусно и типично по бургаски.
Хубаво ми стана, от спомените и много, много тъжно...
Поздрав!
цитирайБаба ми, а след това и мама, точно така ги готвеха
мидите и е направо една атракция самото ядене. Много вкусно и типично по бургаски.
Хубаво ми стана, от спомените и много, много тъжно...
Поздрав!
tit написа:
нямам добри спомени!:))
То не пречи да агитирам готвачките да опитат да ги сготвят по твоите рецепти, де!:))
То не пречи да агитирам готвачките да опитат да ги сготвят по твоите рецепти, де!:))
Всъщност зависи от начина на приготвяне
monaliza121 написа:
Приготвяла съм миди по най-различни начини, но има една перфектна рецепта, която печели винаги първото място. Мидите се слагат върху тенекията на огъня, веднага след като се извадят от морето. Вървят с биричка ...
Поздрав за рецептите!
Поздрав за рецептите!
Точно така се прави когато сме до скалите и току що сме ги извадили от морето само биричка тенекия и огън...
tili написа:
Запържва се леко 1 глава пресован чесън в 1 пак. масло. Грамаж - според количеството на мидените ядки (отворени и почистени от черупките миди). Прибавят се мидите и се оставят с леко разбъркване до изпаряването на течността. Стават приятно оранжеви. Една връзка ситно нарязан магданоз, разбъркваме и - готово.
Миди по марсилски;))
Изпиват доста ледени питиета.
Привет, Алекс:)))
Миди по марсилски;))
Изпиват доста ледени питиета.
Привет, Алекс:)))
Благодаря за този френски специалитет Тили!
останах очарована... и съжалих, че не мидите не са в менюто ми...
прочетох с удоволствие, Алекс... сърдечен поздрав за теб..
цитирайпрочетох с удоволствие, Алекс... сърдечен поздрав за теб..
По неволя съм бил на мидена диета близо месец, но не съжалявам, странното е, че не ми омръзнаха изобщо. Бях без пукнат грош, с няколко приятели вадехме четири седмици миди от морето и си хапвахме добре...оцеляхме:)
Поздрави!
цитирайПоздрави!