Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 00:00 - Рибена чорба
Автор: alexs Категория: Рецепти   
Прочетен: 3109 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
РИБА
Речна шаран таранка толстолоб щука сом и др.
Морска скумрия сьомга и др.


ЗЕЛЕНЧУЦИ
1-2 голями моркова
1 средно голяма глава лук
2-3 средно големи картофа
корени от целина
домати

ПОДПРАВКИ
целина /керевиз/
девисил /за някои морси видове може да не се слага/
черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
(когато рибата е качествена едра на шайби и не необходимо обезкостяване (сом, , шаран, щука, толстолоб)
Нарязваме зеленчуците на кубчета като за супа и слагаме в тенджера. Заливаме с гореща вода и оставяме 10-15 минутки да врат. Нарязваме рибата на парченца и я добавяме към зеленчуците заедно с олиото. Тъй като й е необходимо много малко време за сваряването, след 10 минути можем да овкусим с подправките,накрая се добавят зелените подправки целина керевиз и се спира огъня

Другият начин
по-масовия вариант и по-евтиния, при който разполагаме с остатъци от костеливи риби. гръбнаци и глави от шаран, коремчета от едър толстолоб
Започване с кипване на водата. Като заври слагаме сол
слагаме рибата.
слагаме корени от целина, девесил и копър черен пипер,
и по желание /не е задължително/ бахар, дафинов лист.
след като се свари рибата се изважда за обезкостяване
Рибата бързо се сварява.
Оставащият бульон се прецежда /не е задължително/
А булюна се запазва и в него се сипват да врат зеленчуците/картофи моркови лук/ докато омекнат.
Може да се добави една чушка и домат/по желание/ може и да се олюти.
морковите картофите през това време рибата е извадена и се обезкостява.
Накрая се добавя обезкостената риба и се оставя малко да по къкри.
И зелени подправки листа девисил целина копър магданоз 5 минути преди спиране от огъня .
След сваряване може да се застрои с разбитото яйце и киселото мляко.
Ако рибата от която се прави супата е мазна не се добавя мазнина ако е рибата е суха може да се добави краве масло. Лимон оцет лимонена киселина и подлютяване според желанията ни.
  


Тагове:   супа,   риба,   рибена чорба,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Много полезен и навременен постинг ,Алекс ...
06.12.2011 00:42
Честит Никулден с пожелание за приятно прекарваме
на теб и близките ти , здраве и добри дни .
Хубав празничен ден !
цитирай
2. ognena71 - Честит празник на всички празну...
06.12.2011 01:14
Честит празник на всички празнуващи!
Здраве и късмет.
цитирай
3. alexs - Честит празник на всички! На този ...
06.12.2011 07:22
Честит празник на всички!
На този ден рибата е традиционно ястие да не кажа задължително...
Понеже нямам големи успехи в риболова затова пък приготвянето на рибата повече ми се удава!
цитирай
4. pumona - Я виж ти ....
27.12.2011 22:39
Учудих се - рецептичка...
Ще вляза в блога ти за тази рецептичка - интересна ми се чини... :)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5048135
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930