Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2017 10:39 - Зоран Заев: С България сме съюзници. Македония само печели от договора за добросъседство
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
0



 Станалото в македонския парламент не трябва да се повтаря и да не става никъде по света. Белезите по главата ми ме подсещат, че трябва да гледаме само напред.

 

Това каза в сутрешния блок на БТВ премиерът на Македония Зоран Заев. "Много работи се промениха в Македония. Първото е свободата, демокрацията и човешките права. Това е най-голямата промяна. Преди Македония беше скарана с всичките си пет съседи. Сега сме приятели с тези държави. С България даже сме съюзници. Другото положително е, че всички нарушили закона ще трябва да отговарят пред съда. Няма значение кой от коя партия е. Аз никога няма да си позволя като Груевски да вдигна телефона и да дам нареждания на съдиите. Дебатът в Македония е винаги отворен", каза още той.

"Атаките на ВМРО-ДПМНЕ са заради договора за добросъседство с България. Този договор е подготвян между 5-7 години от Груевски. Аз работих по него един месец и го подписахме. До края на годината ще го ратифицираме. Опозицията само повтаряше, че Македония ще загуби от този договор, но последните месеци показват, че ние само печелим. Македонският народ има своята история. Ние почитаме правото на всеки народ да има своя история. Всеки историк тълкува историята по свой начин и това е вечен дебат. Само заедно и като си помагаме можем да вървим напред", категоричен беше Заев. 

"В старите учебници по история е пишело, че българите са фашисти и окупатори. Сега, в новите учебници, пише само за фашизъм. Никъде не се споменават нации. В Струмица имаше паметник, на който пишеше: Тук загина едни юнак, покосен от български фашистки куршум. Този надпис е изтрит и сега пише: Загина от фашистки куршум. Това стана докато бях на Струмица. Македония е мултинационална и мултиезична държава. Няма никакъв проблем хората да се наричат българи и да говорят на български. Аз имам такива приятели. Почитаме правото на всеки да се самоопределя. Личностите от историята трябва само да ни свързват. Караниците и кавгите носят само бедност и неволи", обяви македонският премиер.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850472
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031