Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2014 17:40 - Прехода е провал за България
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 8399 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 12.11.2014 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дойде време и се видя че царят е гол!
Преди 10 ноември 1989 г. 
   1. НЯМАШЕ Мутри.
   2. НЯМАШЕ Чалга.
   3. НЯМАШЕ наркомани.
   4.НЯМАШЕ  стоки ментета. 
   5. НЯМАШЕ клошари.
   6.НЯМЯШЕ бездомници.
   7. НЯМАШЕ  лихвари.
   8. НЯМАШЕ хора, на които им спрян тока парното  защото не могат да си го платят както е сега.
   9. НЯМАШЕ плосък данък и на хората с минимална заплата не им се удържаха данъци.
  10. НЯМАШЕ здравен данък.
  11. НЯМАШЕ ЦИГАНИЗАЦИЯ ТУРЦИЗАЦИЯ.
  12. НЯМАШЕ организирана престъпност а битовата престъпност беше на много по-ниски нива!

image
 Преди 10 ноември 1989г ИМАШЕ 
 ЕВТЕНИ ток и парно .с тогавашна заплата можеше да се купи 5 до 10 пъти повече ток 
 ЕВТЕНИ цигари. с тогавашна заплата можеше да се купят 3 до 4 пъти повече цигари
 ЕВТЕНИ атобусни билетчета само 6 ст при 140 лв мин заплата
 ЕВТИНО мляко и краве масло.
 ЕВТИН хляб тогава с мин заплата може да се купи 3 до 4 пъти повече хляб.
 ЕВТИНИ Български плодове и зеленчуци.
 ЕВТИНИ КРЕДИТИ п ри 1до 2% тогава почти никой не имал проблеми да си плаща кредита защото лихвите са били ниски имало е и взаимноспомагателни каси, които са давлаи кредити при 1%да лихварите са бича на нашето време много хора са си загубили домовете а на други отива почти цялата заплата да се погасяват вноските в резултат на надутите лихви.
 ЕВТИНИ горива тогава нафтата беше 24 стотинки даже и сминимална заплата можеше да се купи полвин тон а сега такова количество с около 1000лв брутна заплата 
 ЕВТИНА почивка на курорт е условията не бяха луксозни .
Апартментите не бяха много евтини но лихвите по кредита бяха много малки и всеки можеше да ги изплаща дори и с минимална заплата ....
 Възможност да си закупите жилище, а не като в наши дни убийствени лихви  дори и хората с минимална заплата можеха да изплащат жилище закупено с кредит лихвите бяха много много ниски !!!



СКЪПИ бяха някои луксозни стоки.
 Уиски 
 Грамфони плочи с парчета на някои западни рок звезди като Битълсите Пърпъл  вървяха по 30-40 днес можете да ги изтеглите безплатно от интернет.
Колите бяха скъпи защото нямаше внос на втора употреба евтини трошки на 15 - 20г.
  Нямаше и евтини дрехи втора употреба.
 Бананите  бяха дефицитни и скъпи.
 Някои вносни електрически  уреди също бяха скъпи.
  Нямаше свободно придвижване или не можехте да посещавате чужди държави без да ви разреши властта.  А днес като имате това право колко хора се възползват от него да ходят по ексурзии на специализации 10 % процента от имащите има и други, които се възползват от това право да чистят кенефи, или да гледат стари баби гъркини, италианки, германки, англичанки сигурно много се кефят на това си право принудени от глада предизвикан от родните мутромафиоти! 



 Социални придобивки Безплатно здравеопазване и няма здраен данък  и потребителски такси при ходене на лекар,зъболекар.
 Безплатно средно и висше образование.
 Сто процента сигурно работно място и няма опасност да седите без работа и пари!
  Много от дъражните предприятия осигуряваха жилище при символичен наем примерно от 10лв а по-късно и възможност за закупуване на жилището!
Пенсиониране до реформата на Костов.
Мъже           60 г   25г стаж
  Жени            55г.   20г стаж
      скоро след очаквана реформа
  Мъже            65г    40г стаж
  Жени             65г      37г. стаж

 И въобще тенденцията е да се направи така че преди да получите пенсията първо да идете гушнал букета  при Свети Петър ....image

За 25 Години населението е намаляло близо с 2 милиона.!
За 25 Години има близо хиляда закрити завода!
 За 25 години милиони глави изклан едър и дребен рогат добитък!
ЗА 25 години Милиони декари китни градини превърнати в пустеещи земи!
 За 25 години милони декари изсечени девствени вековни  гори!


image

  Орлов мост 7 юни 1990...Времто не е наше 45 години не ни стигнаха ....тези хора бяха излъгани изборите фалшифицирани и предадени от своите водачи назначени от БКП и ДС.



image









Гласувай:
11



1. apostapostoloff - Преходът завърши
10.11.2014 18:49
триумфално за България! Ние, българите, постигнахме всички цели, които си поставихме в началото. А горните драсканици са примитивни идиотщини на един болен мозък.
цитирай
2. alexs - триумфално за България! Ние, бъ...
10.11.2014 20:56
apostapostoloff написа:
триумфално за България! Ние, българите, постигнахме всички цели, които си поставихме в началото. А горните драсканици са примитивни идиотщини на един болен мозък.

Апостоле дядо ти да не е бил шумкарин? То за тях прехода беше успешен заграбиха богатствата на държавата!
цитирай
3. mt46 - Преходът може да е провал,
10.11.2014 21:26
но за десетина процента донесе огромна печалба /това беше и целта/...
цитирай
4. alexs - Този постинг не е възхвала на онзи ...
11.11.2014 15:16
Този постинг не е възхвала на онзи режим преди 1989г. А критика на днешното време на безвремие то и в други страни се извърши преход ама къде са сега чехите са добрия пример за успешен преход и в такава страна почти никой не съжалява за отминалите времена ние българите сме най-лошия пример за преход!
Сега ако искаме да я бъде България не може да останат нещата така! Ако я караме така както досега след 20 -30 г изчезваме като държава а българите ще се разбяагат и претопят .....
И ще трябва да правим НОВ ПРЕХОД ПРЕХОД НА ПРЕХОДА!
цитирай
5. alexs - Социализмът е успешен - 17%, преходът - 1%
11.11.2014 16:21
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418983
цитирай
6. alexs - Защо беше провален българският преход? I
11.11.2014 17:25
http://bg-reforma.com/?p=445
България извърши един уникален преход от псевдо комунизъм и държавно планово стопанство към демокрация и свободен пазар! Тя изгуби почти цялото си имущество, наследено от социализма, изгуби спестяванията на възрастните поколение, които изгоряха в банковите фалити през 90-те години, а днес националните печалби се оттичат в сметките на няколко десетки олигарси!

За двадесет и четири години преход т.н. „основни фондове“ – заводи, складове, хотели, курорти, обществени сгради и пр. – преминаха в ръцете на около триста фирми /по данни на Световната банка/ след многобройни прехвърляния на дялове, акции и пр. Близо 90% от приватизираните мощности са във владение на български фирми, останалите 10% са на чужди фирми. Общата стойност на изгубените безвъзратно „основни фондове“ беше изчислявана през 90-те години на 150 милиарда долара. Днес цената би била поне 500 милиарда долара! Но в държавната хазна влязоха /и бяха изхарчени/ едва 20 милиарда лева!!! От няколко хиляди заводи, цехове, хотели и пр. днес има едва 110 държавни предприятия, произвеждащи нещо, като почти всички са на загуба или едва кретат. Тоест, в скоро време и те ще бъдет харизани някому.
Това е всъщност основната причина гражданите и държавата да са бедни. Имуществото, което им принадлежеше, и можеше да им носи някакви дивиденти, печалби беше прехвърлено по тарикатски начин срещу жълти стотинки на една малобройна група хора. Сега то носи печалби на тях. Кои са тези хора? За родните медии това е нещо като обществена тайна, но чуждите анализатори я казват в прав текст – всички бизнесмени, някои от тях днешни олигарси, облагодетелствани от приватизацията, са свързани с елита на бившата БКП и Държавна Сигурност по един или друг начин! Било ли е това предварително планирано? Разбира се, това е бил гениалният план на „перестройчиците“, свалили Живков – Младенов, Луканов, Лилов и компания. Темата обаче следва да бъде разгледана в отделен материал.
Защо българите допуснаха да им бъде ликвидирано имуществото на безценица? Как възрастни, умни, образовани хора се превърнаха в наивници и оставиха шепа тарикати да им присвоят „основните фондове“, които те 45 години бяха градили? Как така и до днес възрастните поколения не повдигат никъде въпроса за тая измама? Защо хора, които иначе бранят личното си имущество отчаяно, и за един апартамент, вила, нива или парцел се съдят с братя, сестри, деца оставиха държавното имущество на произвола?!
Такъв невероятен наивитет не е бил характерен никога за предишните поколения в България! Не случайно „телефонните“ измами са толкова разпространени имено у нас. Едва ли в друга държава от ЕС /включително и Румъния!/ възрастните хора биха се вързали на елементарните телефонни инсценировки. На какво се дължи невероятният политически наивитет на българите? Правилният отговор на този въпрос ще обясни провала на българския преход и следва да го намерим с помощта на народопсихологията.

Политиката, както са писали „класиците“, е синтезиран израз на икономическите взаимоотношения между различните съсловия в една общност, тоест държава. В определени случаи обаче може да става дума и за религиозни отношения, етнически, професионални, екологични, феминистки и др. Почти всички модерни демократични страни имат „зелени“ партии, у нас са няколко. Имаме си даже и „етническа“ – ДПС, макар и тя самата да не се определя като такава.
В идеалният вариант, различните съсловия би трябвало сами да формулират своите най-важни икономически /или други/ въпроси с помощта на своята интелигенция и да ги решават в политиката чрез свои автентични партии. Под „автентична“ партия трябва да се разбира организация, чиято членска маса владее напълно своя апарат и избира лидерите си пряко. Поне така е в развитите демокрации.
При формалните демокрации, каквато е България, е точно обратното. Няма автеннични партии; има партии на елити! У нас те са два вида:
„корпоративни партии“ – БСП, ДПС, НДСВ, ДСБ, при които членската маса работи за интересите на шепа олигарси и техните политически лобита.
„one man party” – ГЕРБ, Атака, РЗС и др. – при които членската маса работи за вожда – създател и най-близките му съратници.
Защо двадесет и четири години вече българите не могат да създадат нито една автентична партия? Заради своята история! Пет века българите са били на своя територия, но в пределите на чужда държава, която ги е грабила, насилвала, убивала. Съвсем естествено и те са се научили да я мамят и грабят, както и където могат. Всеки опит за някакво обединение е бил пресичан в зародиш и с кръв.
След Освобождението държавата е попаднала в ръцете на лаком и безпардонен местен елит, който се е обогатявал чрез нея за сметка на народните интереси. Бедните хорица в онзи момент просто не са били в състояние да се обединят в една или няколко партии и да отстояват сами интересите с в политиката.
Това започва да се се случва в някаква степен три десетилетия по-късно. Тогавашните БРСДП и БЗНС са опит на т.н. „народна интелигенция“ – учители, писатели, журналисти, адвокати, агрономи и др. – да организират една част от избирателите в автеннични партии. За съжаление и двата опита пропадат не след дълго. БРСДП я превземат платените агенти на Лениновия Интернационал и тя от работническа става клон на „световната комуннистическа“ партия. Така тя престава да бъде автентична, всички нейни решения оттам насетне са взимани не по желание на членската маса, а по нареждания от Москва. Но не би могло да бъде иначе: финансирането ѝ идва Русия.
БЗНС също се проваля като „автентична“ партия. За кратко време тя обраства с голям бюрократичен апарат, с лакоми за слава и пари кариеристи, които си мислят, че вече всичко им е позволено в България. Едрата буржоазия с помощта на военния кръг „Звено“ ги изважда от голямата политика през 1923 г. с кървав преврат. След втория преврат на звенарите през 1934 година царят успява да въведе в страната лична, безпартийна диктатура. Партиите стават излишни, макар да има избори и парламент, един елитарен кръг край Борис поема кормилото на страната.

Погрешното управление на този елит в годините на Втората Световна Война довежда до навлизането на Червената армия в България. С това въпроса за „автентичността“ на родните партии приключва за около 45 години. Гражданите са въведени насила в един тоталитарен политически и икономически модел по руски образец; те не могат да избират нито партийните, нито държавните лидери, нито външната, нито вътрешната политика, нито напускането на страната си, нито дори местожителството си! Те са роби на системата, поколение след поколения българите привикват да не се бъркат в управлението на държавата и да чакат всичко от елита. Ако той им даде нещо, хубаво …
Това води до тяхното робско държане и след падането на комунистическия режим. Те чакат някой добър политик или добра партия, пръкнала се отнякъде да им решат проблемите, вместо да се опитат да се обединят в името на общите си икономически и социални проблеми. Всъщност, те изобщо не могат да формулират тези въпроси, камо ли сами да им предложат решения! По принцип, това би трябвало да свърши вместо тях „народната интелигенци“. За съжаление, родните писатели, журналисти, артисти, адвокати и пр. се оказаха по-неподготвени за прехода и от обикновените работници и селяни; те се отплеснаха в псевдо морални, етически и политически бръщолевения и боричкания покрай различни партии, повечето инжинерингови проекти на ДС.
Така след столетия робство и десетилетия на корумпирани елитарни правителства в българската народопсихология залегнало схващането, че нищо не зависи от обикновените граждани, те вечно ще страдат, няма смисъл да се обединяват, винаги ще бъдат изиграни. Всеки трябва да се спасява поотделно, най-добре като си намери подходящ „силен“ човек или партия да го наредят на заплата някъде или да му подпомогнат бизнеса. Сами не могат нищо да направят.
За двадесет и четири години преход българските граждани не успяха да формулират и зададат на самите себе си, и на политическия елит най-важните въпроси, а имено:
каква приватизация да има в България? Как да бъде проведена?
Каква пенсионна система да има? Какви да са разликите между минималната и максималната пенсия?
Каква здравно-осигурителна система да има?
Каква жилищно-строителна стратегия за обикновените хора да има?
По тези въпроси в България никога не е имало широка национална дискусия, гражданите оставиха те да бъдат решавани от елита. И той ги реши в своя полза. Прибра им имуществото, осигури високи пенси на стария комунистически елит и пусна в действие схеми за източване на националните печалби в здравната система, жилищното строителство, енергетиката, комуникациите… Превърна гражданите отново в безгласни консуматори, макар и да имат право да гласуват по изборите.
Вината обаче не е на елита. Българите сами му дадоха „зелника“, тоест, имуществото си.
Спасението? Автентична партия! Което е равносилно на раждането най-накрая на прословутото „гражданско общество“.
Как би могло да стане това?













цитирай
7. lidislidis - Истината си написал
11.11.2014 18:22
Доста хора помнят тези времена. Така беше, колкото и да се стараят да изопачът този период, истините ще се набиват на очи с противоположните им условия днес. Поздрави за постинга !
цитирай
8. metlichina - пълен провал...
12.11.2014 20:50
и хиляди изгубени надежди... за жалост..
цитирай
9. alexs - ​Тест: Как живяхме преди 25 години?.....и контратест
15.11.2014 11:28
http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/32009-test-kak-zhivyahme-predi-25-godini.html
12 въпроса за хора над 53 години
Въпроси:

1.Имали ли сте вноска за кола?

А. Да

Б. Не

2. Искали ли сте от МВР изходна виза?

А. Да

Б. Не

3. Кандидатствали ли сте за софийско (или пловдивско, варненско, друго) жителство?

А. Да

Б. Не

4. Пазарували ли сте от „Кореком“?

А. Да

Б. Не

5. Редили ли сте се на опашка за банани (или козунаци, цветни телевизори, криминалета)?

А. Да

Б. Не

6. Били ли сте на първомайска (деветосептемврийска) манифестация?

А. Да

Б. Не

7. Знаете ли какво е валута от първо направление?

А. Да

Б. Не

8. Ходили ли сте на бригади?

А. Да

Б. Не

9. Познавахте ли деца на активни борци?

А. Да

Б. Не

10. В училището ви имаше ли портрет на Тодор Живков?

А. Да

Б. Не

11. Народните пенсии по-големи ли бяха от обикновените?

А. Да

Б. Не

12. Участвал ли сте в ленински съботник?

А. Да

Б. Не

Резултати

Пребройте отговорите „А“, т. е. „да“.

9 и повече отговора „А“ означават, че сте добре с паметта. Препоръчвам ви да обясните на децата си непознатите думи и изрази в теста – жителство, бригада, манифестация, съботник, „Кореком“, вноска за кола, изходна виза, активни борци, първо направление, народна пенсия и т. н.
От 5 до 8 отговора – имате проблеми. Паметта ви изглежда е пострадала от възрастта. Трудно си спомняте отдавна минали събития. Пийте гинкобилоба или се обърнете към семейния лекар за медицинска помощ.
До 4 отговора „А“ и 8 или повече „Б“ – положението ви е сериозно. Страдате от тежка амнезия. На спомените ви не може да се вярва. Ще се почувствате по-добре, ако емигрирате в Северна Корея или в Куба
====
КОНТРАТЕСТ

2014-11-10 18:05:33+21 -64 Гласувай
12 Въпроси до идиота Крум

1. Децата ви играеха ли навън свободно до късно вечер?

А. Да

Б. Не

2. Доходите стигаха ли ви за да ходите поне по два пъти годишно на почивка?

А. Да

Б. Не

3. В блока ви настаняваха ли се цигани, селяни, наркомани?

А. Да

Б. Не

4. В болницата и поликлиниката искаха ли ви пари?

А. Да

Б. Не

5. Редили ли сте се на опашка за да запишете детето си на детска градина?

А. Да

Б. Не

6. Вярвали ли сте, че дебила Пешо от 1-ви етаж ще стане милионер и децата му ще учат в чужбина?

А. Да

Б. Не

7. Стигаха ли ви парите за да си платите парното и тока?

А. Да

Б. Не

8. Разказвахте ли вицове за др. Тодор Живков?

А. Да

Б. Не

9. Страхувахте ли се за живота ви и този на детето ви всеки ден?

А. Да

Б. Не

10. Придобихте ли безплатно и адекватно образование?

А. Да

Б. Не

11. Пенсията на родителите ви стигаше ли за да си покрият лекарствата?

А. Да

Б. Не

12. Ленинските съботници бяха ли полезни за развитието на района и града като цяло?

А. Да

Б. Не



цитирай
10. alexs - Състоянието на спорта е много жалко през последните годин
18.11.2014 19:13
напрмер през 70 80 -те години България е печелела по 6 до 8 златни медала а последните олимпийски игри Лондон е най-жалкото участие от 60 години насам без нито един златен медал .
Състоянието на футбола футбола също много жалко онова поколение което представи България бе отгледано през епохата на соца.
равнометка:
Лондон 2012 1 сребърен медал Ст Златева 1 бронзов медал Кубр. Пулев
Сеул 1988
България печели рекордните 10 златни медала (нарежда се на 7-о място в крайното класирани). Страната ни печели още 12 сребърни и 13 бронзови – общо 35 медала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5019098
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031