Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 10:21 - Когато свободата се превръща в замаскирано робство
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 1759 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 01.11.2014 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Днес е денят на Народните будители!
Много хора си казват по нашето време че  такива хора не се   раждат . Аз бих казал че те не се просто раждат, а се изграждат....явно в наше време им се пречи да се изграждат такива хора патриоти родолюбци които да милеят за отечеството си  опитвам се да си отговоря защо става така ???
и намирам част от отговора в този цитат:
            "От векове насам всяка държава и цивилизация, стремейки се да разреши човешките проблеми, все повече и повече обогатява човешкия живот. Всички тези завоевания на човека са в голяма опасност в последните едно-две столетия, тъй като се узурпират и използват само от малцина за техни лични облаги. Любовта към парите е основата на всяко зло. Историята ни доказва, че държави и нации могат да се покорят по много начини. Най-обикновеният начин за покоряване е чрез война. Той обаче по много съображения не е за предпочитане, защото коства много средства на победителя да поддържа и контролира победената страна не само икономически, но и политически, а победените са постоянни неприятели. Друг начин за покоряване е религията, когато хората са убедени, че трябва да дават на църквата част от своите доходи „като подчинение на Бога". Третият, най-съществен метод, е икономическото заробване, което се постига чрез психологически, иконо-мически натиск, интелектуално осакатяване и много други на вид безобидни средства. Този е най-финият и на пръв поглед най-безболезненият начин. Цели държави и народи са икономически покорени и плащат данъци, без да разберат или без да виждат някаква видима сила, така че жертвата дори не усеща, че е поробена. Те си плащат данъците и таксите под съвсем законна форма и с желание и съзнание, че това е за тяхното добро, както и за благополучието на близките им. Техните поробители стават техни благотворители и покровители. Покорените не виждат никакви окупационни сили, които да ги потискат. Имат правото на свободно изказване, както и да избират своите управници, без да разберат, че тяхното общество се използва, за да прехвърли имуществото им по един узаконен начин на техния поробител."     Именно това  описано като трети начин се случва днес по нашите земи .  Много от вас ще си кажат че авторът на този цитат е на някой  върл привърженик на Путинова Русия, и който ненавижда запада!
  Не автора на този цитат не е путинист а текста  е писан вероятно малко преди края на студената война от човек преследван от комунистическия режим и принуден да емигрира от България заради преследване от комунистите в  САЩ по време на студената война. Да истински антикомунист а не като тези измислените след 1989г.
  Автор на този цитат е Никола М Николов  в неговата книга "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ това което историците не ви казват"
 Защо няма  Будители в наше време ??? защото медиите постоянно ни манипулират натякват ни колко добре е в наше време колко лошо е било миналото ...че българите сме нетолерантни некадърни мързеливи и на това се дължат лошотиите....
 Американския професор Чомски добре е обяснил как медии ни държат в заблуждение и хората да се примиряват с ограбването и подтисничеството!
 


 Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.

1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.

 


Гласувай:
13
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!...
01.11.2014 12:21
Никога не е имало истинска свобода и демокрация...
цитирай
2. stela50 - Поздрав и от мен, Алекс!
01.11.2014 23:30
Професор Чомски добре е обяснил как медии държат в заблуждение и хората се примиряват с ограбването и подтисничеството... звучи крайно, но логично, особено днес... и все пак дълбоко в себе си човек никога не се примирява с подтисничество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 3248494
Постинги: 228
Коментари: 3453
Гласове: 13169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031