Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2013 11:24 - За задължителното гласуване или да ходим за гъби
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 6170 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 13.12.2013 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Статуквото отново ни победи с новия изборен кодекс предложен вчера от БСП.
В новия изборен кодекс не влязоха следните предложения.
 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ
  Задължителното гласуване е начина да се намали  силата на купените цигански гласове  и на гласуването под строй прилагано от една етническа партия.
   82% искат въвеждане на задължително гласуване.
http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/pitame-vi/poll/421145023/
 в Белгия и Гърция е задължително гласуването ....В Австралия гласуването е също задължително Предлагаше се за негласувалите санкция с глоба 200 .
  Гласуване в противовес на идеята за активна регистрация, залегнала в проекта за изборен кодекс, изготвен от комисията ръководена от Мая Манолова
Със задължително гласуване няма да се стига до „абсурдната ситуация" настоящото правителство да е излъчено от 23% от българските избиратели, колкото представляват гласовете за БСП, ДПС и „Атака".

  Задължително гласуване не е  недемократично, това е единствения начин да се наруши статуквото.
Има и предложения избиратели, които не са отишли да гласуват, да се глобяват с 200 лв.  Подобни санкции има в Белгия, Швейцария и Гърция.

Парите от санкциите ще се събират от местните власти и ще остават в общинските бюджети. Областните управи ще подават информация кой не е гласувал. Това ще доведе до актуализация на избирателните списъци и до отпадане на „мъртвите души“.
 И така....
Отиваш за гъби в изборния ден - олекваш с 200 лв.

 
ПАДАНЕ НА ИЗБОРНАТА БАРИЕРА България е с една от най-високите изборни бариери в Европа само в Германия има по-висока изборна бариера
  Доколкото им е известно преди 1944 г . у нас не е имало изборна бариера. Изборната бариера не е добра за България това циментира статуквото. Ако падне бариерата на основните партии ще бъдат застрашени от появата на нови играчи много хора гласуват за основните партии да не би да им се загуби гласа от загубените гласове печелят влезлите партии в парламента за сметка на не влезлите. Например НФСБ имаше 130 000 избирателя но няма представителдтво в парламента .

ГРАМОТНОСТ   Владеене на Български език писмено и говоримо Образователен ценз може да бъде възприет като дискриминация, но условието за владеене на език може да остане как един неграмотен не можещ да чете ще гласува по-вероятно е да бъдекупен или манипулиран и включен в индианската нишка по време на изборите.  И вероятно никоя държава уважаваща себе си няма да допусне хора незнаещи нейния език да гласуват.  Както това се получи с изборните секции от Турция.
 Според Мая Манолова Новият изборен закон няма да поставя изискване за образователен ценз за гласуващите, тъй като това е противоконституционно.

ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ
Демократичният модел на отзоваване съществува в САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Япония....например след процедура по отзоваване  Арнолд Шварценегер стана губернатор на Калифорния.
 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1802733
 ***************************
  ДПС е против задължителното гласуване.
  БСП е против изборния образователен ценз.








Гласувай:
15



1. socialismus - Трябва ли да гласуваме под строй? Това и ОФ го правеше, но истинските движения не се замазват с изборни цифри
13.12.2013 15:56
Смятам, че част от свободата е свободата да се гласува. Това е ПРАВО, а не задължение. Примерно мъжете у нас имат право на хомосексуализъм, но единици го реализират.
После, ако един е накаран насила да гласува, той ще си намери начин да откаже- ще направи бюлетината невалидна. Тогава за кого са полезни задължителните избори? За купените изборни комисии, които могат да хвърлят в урната толкова бюлетини на "своята" партия, колкото отсъстващи има. А?
цитирай
2. mt46 - Задължителността е принуда...
13.12.2013 17:53
И нищо съществено няма да промени... Аз съм за намаляване броя на депутатите наполовина, за петорно намаляване на субсидиите за партиите, за пряка демокрация...
цитирай
3. mt46 - Ето една новина -
13.12.2013 22:15
в Италия се премахват напълно държавните субсидии за партиите...
цитирай
4. freeoldmen - Всяко нещо, което е задължително, ме отвращава.
13.12.2013 22:21
Това недоносче, дето беше представено като ново, е поредната гавра с народа.
цитирай
5. ishchel - Май по добре да ходим за гъби
14.12.2013 19:14
:)
цитирай
6. metlichina - и аз като Марин ще кажа...
14.12.2013 22:41
два пъти по-малко депутати, и да се премахнат субсидиите за партиите.
иначе, колкото по-голям е процента на гласувалите, толкова по-добре..
цитирай
7. dedenze - Къде ви е прословутата демокрация господа ?
15.12.2013 00:09
Как може да ме задължите да гласувам за лош, по-лош, най- лош, престъпник, палач и пр....и то само с ДА !? Задължително гласуване може, само ако има вот ДА и НЕ за всеки избранник при мажоритарно гласуване ! Другото е диктатура и нарушаване на човешките права ! Това е върха на политическия цинизъм, подобно на задължение, жертвата сама да си избере брадвата, палача и да пее песен по време на екзекуцията !????
цитирай
8. alexs - Как може да ме задължите да гласувам ...
16.12.2013 16:31
dedenze написа:
Как може да ме задължите да гласувам за лош, по-лош, най- лош, престъпник, палач и пр....и то само с ДА !? Задължително гласуване може, само ако има вот ДА и НЕ за всеки избранник при мажоритарно гласуване ! Другото е диктатура и нарушаване на човешките права ! Това е върха на политическия цинизъм, подобно на задължение, жертвата сама да си избере брадвата, палача и да пее песен по време на екзекуцията !????

Ако бяхме нормална държава твоите аргументи са правилни но при нас има една етническа партия и всичките от техния етнос гласуват под строй .......Какво ще стане ако всички българи отвратени от своите политици отидат за гъби или за риба? просто българите ще си загубят държавата а териториятаима кой да я вземе един държавен ръководиител на Южна съседка напира dedenze ние като граждани.можем да предложим кандидати или да направим партии ако не ни харесва никоя от стотината явили се на изборите ....в противен случай Доган и Ердоган те ще ни станат палачите
цитирай
9. alexs - два пъти по-малко депутати, и да се ...
16.12.2013 16:52
metlichina написа:
два пъти по-малко депутати, и да се премахнат субсидиите за партиите.
иначе, колкото по-голям е процента на гласувалите, толкова по-добре..

Точно така мисля и аз!
цитирай
10. staler - субсидиите за партиите трябва да се ...
17.12.2013 19:40
субсидиите за партиите трябва да се увеличат,както и контрола и отчетността по изразходването им.защото по време на избори парт.лидери на нац.и местно ниво са готови и свирки да правят на хора като цар киро,например,а какво остава като им спрат субсидиите?задължителното гласуване е анахронизъм--неучастие в гласуването е също политич.позиция.минимален образов.ценз е правилна идея--манолова дгд,защото основното образование е задължително по закон и в момента.мажоритарни избори -да,на 100%,в всеки избир.раион по един кандидат от желаещите да участват партии,гражд.сдружения както и независими.но не както предлага деденце--без участието на партии.нормално изборите са борба за надмощие на полит.идеи и личности които да ги осъществят.нормално,полит.партии са носители на тези идеи,това са полит.им програми.ако в момента тези партии си приличат по това че нямат ясни полит.идеи и вкарват куцо и сакато в парламента благодарение на пропорц.вот и ядра от твърди избиратели/например в софия дпс има депутат благодарение на вота в турските раиони,които са на маината си/то при мажор.вот тоя фокус не минава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5040975
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930