Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 08:00 - Кризата и лъжите - Потребяваме повече отколкото произвеждаме
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 10737 Коментари: 11 Гласове:
22

Последна промяна: 15.06.2012 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нямам претенции да разбирам много от икономика . Често чувам в медиите като причина за кризата, че потребяваме повече отколкото произвеждаме! Как е възможно ! Нима тези стоки  в повече са телепортирани от бъдещето с машина на времето или докарани от някоя паралелна вселена ?Например  няма как да си купят 2 милиона телевизора ако са произведени 1 милион ! Наскоро влязох в новооткрит МОЛ и навсякъде пращеше от стока! Правят се промоции и отстъпки всеки те моли любезно да му купите стоката ...вижда се ясно че е задръстено със стока а хората не купуват защо ли! Ами попитайте произволен  търговец от магазините ? "върви ли търговията" и ако не върви "защо"? и ще ви даде простия отговор "Хората нямат пари затова и не върви" Всъщност повечето производители в нашата страна и по - света могат да произведат много повече блага, но няма пазар и платежоспособно търсене и затова са принудени да освобождават работници и служители.
 И така препълнено е със стоки по магазините и складовете производителите могат да произведат по-вече отколкото има, но няма търсене ! Защо не търсят хората благинки ами просто няма пари. Под благинки се разбират не само материални неща коли телевизори апартаменти.Някой ще иска да ме опровергае  а аз ще го попитам напълно ли е задоволен със всичко и не му ли трябва още нещо. На един телевизор хладилник нова електрическа кола, ако е по-богат защо не и пътешествие в космоса.
 
  Такъв филм да потребяваш повече отколкото произвеждаш имаше при социализма например произведени са 5 милиона лади а са платени 10 милиона знаете по-възрастните колко години след като си внесъл вноската  се чакаше за Лада . Е тогава е имало пари, а стоката не е достигала сега е обратното. 
 И така вижда се че не проблема е че потребяваме много  а в липса на парите! За производството ще е добре да потребяваме повече така и безработицата намалява!
 Аз бих казал че малко потребяваме   и това е една от големите причини за кризата !
  За да потребяваме повече трябва да се появяват достатъчно пари. Защо изчезнаха парите?
  Тази криза много прилича на тази от 30-те години на ХХ век.
   И така стигам до другата лъжа 2 С икономии на средства ще излезем от кризата.
    Не е вярно в теорията на Д. Кейнс е обяснено това
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%9C%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B4_%D0%9A%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D1%81
 Има и други лъжи Като 3.Южните народи /Българите,Гърците, Испанците/ страните от маслиновия пояс са мързеливи и затова са в криза.
  4.Трябва да се вдига пенсионната възраст и да се орязват социални придобивки.
  5.За да се оправи Гърция трябва да прилага рестриктивни мерки.
 Жалко че много топ икономисти и дори държавни ръководители и  Федерален канцлер - поддържат тези лъжи.
За другите лъжи и какво да се прави за да се намери изход от кризата друг път.
 И един основен извод може да се произведе много повече, но не се произвежда и не се потребява въпреки че има желание нещо пречи какво?
 Всъщност кризата има освен финансови и духовно измерение и това добре го е видял американският писател Рей Бредбъри, който ни напусна наскоро.



image


снимка  http://blog.bg/post.php?id=968218 кум статията 
Германските лъжи ли са виновни за кризата?






Гласувай:
22



1. mt46 - И още нещо -
15.06.2012 08:21
редица родни производства са умишлено потиснати, смазани...
цитирай
2. alexs - редица родни производства са ум...
15.06.2012 08:33
mt46 написа:
редица родни производства са умишлено потиснати, смазани...

Това от пръв поглед е видно! разрухата е очевадна в България. И понеже богатите държави искат да си прехвърлят проблемите на по-бедните и слабите не им трябват конкуренти и без това и на тях е трудно да си намерят пазари...Това не води към нищо добро за Европа.
Тя за това е кризата гледа се фикса а се унищожава производството!
цитирай
3. dushka - !
15.06.2012 12:39
И аз не разбирам от икономика, но доколкото съм чела и слушала - нямаме икономика и сриваме и малкото, което е останало от миналото... Поздрави, Алекс!
цитирай
4. mariniki - тъжни констатации...
15.06.2012 16:28
и не е нужно човек да разбира от икономика...
за да види, и усети какво става...
а дали ще просветне в тунела...
един Господ знае... Алекс,
сърдечно..
цитирай
5. анонимен - Пазарната икономика е вид хазарт в ...
15.06.2012 19:17
Пазарната икономика е вид хазарт в кщойто участват милиарди хора без да го искат. Така се съсипват и ресурсите на планетата. Изходът е само един - разумна планова икономика. Вече се заражда такова нова доктрина. Има си и име, но в момента не се сещам какво беше.
цитирай
6. kostadin - Да му мислят тези, които всеки ден ...
15.06.2012 19:32
Да му мислят тези ,които всеки ден събират с мъка стотинките за хляба.
Другите може и да спестяват стига да си стегнат коланите.Но това е безмислено.Хартийките се обезценяват ,ако не се харчат бързо.
цитирай
7. lidis - Aми, много лъжи са виновни за кризата ви, не само германските
15.06.2012 20:09
ЕС свикна да живее с лъжи идващи от централна Европа и станали официални средства на политиката им...Ролята на А. Маркел не е малка за това, както и на другите фалшифи първи, които съсипаха държавите си...Извън системата им на грабене и корупция, отстрани се вижда тази неадекватна политика, която ги проваля всяка секунда.
цитирай
8. keins - Има нещо вярно
15.06.2012 21:39
А дали потребяваме повече отколкото произвеждаме въпросът е доста сложен
Ако човек получава 500 лв заплата но във същото време е теглил кредит във размер на примерно 5000 лв.Които е похарчил за закупуването на лек автомобил,към текущия момент тои е потребил повече,тои е похарчил неизкарани пари.И ако хипотетично таково потребление е във голям размер AD>AS търсенето ще превиши предлагането като следствие ще има първоначален ефект на цената (p) тя ще се увеличи след това ще има ефект на количеството ,количеството увеличена продукция ще задоволи търсенето.Но цената няма да падне рязко надолу .Има и нещо друго вследствие увели4еното потребление което е резултат от кредитирането ще се увеличи и производстото ето налице е растеж.Но какво ще стане ако увеличението на цените не бъде последвано от увеличение на заплатите на доходите или то закъснее във времето,и лицата теглили кредити имат проблеми със тяхното връщане .Ще има спад във доходите вседствие на това и във търсенето оттам във производството и налице е крииза.А колкото до Кейнс инстру ментариума му за анализ е световно признат но има доста съмнения относно политиките които предписва.Във криза държавите трябва да харчат пари за да подкрепят AD ами ако нямат средства откъде да се вземат от заем ,да се напечатат.Друго проблеми на много държави са самите Държавни разходи които превишават икономическите им възможности и след период от време как ще се връщат със високи данъци,орязани пенсии,.........Кризата е това когато се живее над възможностите ,когато държавите харчат повече отколкото имат,когато бюджетите не са балансирани друга тема е защо се допуска това ..........Дори и аз който съм Макро-Икономист не мога да разбера
цитирай
9. podvodni - Алекс, прав си, ама до някъде. Бих те ...
16.06.2012 10:15
Алекс, прав си, ама до някъде. Бих те посъветвал да не залагаш големи суми на Кейнс.
цитирай
10. keins - Съгласен съм със теб podvodni Алекс ...
16.06.2012 22:11
Съгласен съм със теб podvodni Алекс е прав само донякъде и не трябва да се залага много на Кейнсианската теория
цитирай
11. alexs - Съгласен съм със теб podvodni Алекс ...
17.06.2012 16:15
keins написа:
Съгласен съм със теб podvodni Алекс е прав само донякъде и не трябва да се залага много на Кейнсианската теория

В днешно време се залагаше прекалено на Фридмановата теория /Фридман е бил икономически съветник на американския президент Роналд Рейгън./ Но в такава криза като днешната подбна на тази от 30 -те години трябва да се заложи повече на Кеинс .
Сега има недостиг на пари и изобилие от стоки..
Недостига е породен от кредите и високите лихви при тази ниска инфлация.... Например учвеличи се лихвата по кредита на Испания Италия Гърция и се засилва ефекта на кризата

Когато липсват стоки и има пари в излишък тогава има фридманови решения.
Разбира се че всички мерки имат временен ефект не са универсални..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5046211
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930