Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2012 08:59 - Имало е и по-студени зими... и ще има
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 17244 Коментари: 20 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Помислихме, че има глобално затопляне, дали не идва глобално застудяване?
Тази зима би всички рекорди и засега може да се каже че е най-студената зима за XXI век.
Дунава е пред замръзване, а може би вече на някои места е вече е замръзнал.


image

от блога miralyub   Ледът превзе Дунав
Ето как изглежда ледохода на 08.02.2012 при Видин


Дунав замръзва

Река Дунав при Силистра почти е замръзнала. Движението на ледените блокове по речната повърхност е спряло, защото двата речни ръкава надолу по течението на румънска територия са изцяло замръзнали от два дни. Ледоходът по Дунав в района на русенското пристанище пък е спаднал до 80 на сто.
10.02.2012 / 11:55 Дунав замръзва      Откъс от Вазовата "Немили недраги"
Цялото произведение http://chitanka.info/text/3758/0
.................
А бе, че ти само да се беше намерил на замръзналия Дунав, по среднощ, и да видиш, че се отворила пред краката ти оная черна бездна и бучи, а пък ти трябва да я минеш, тебе щеше да се пукне злъчката, ако не би замръзнал по-рано от студ. Оня дунавски вятър така брулеше, та пукаше и камъните. Една ока студ би изстудила пъкъла! Е, спирам се насред Дунава. Пред мене се чернее дълга, додето ти гледат очите, реката, която оставили помежду си ледовете на Дунава… Не широка много, но да се прескочи невъзможно. Бучи като ламя. Спирам се, мисля. Ти какво би сторил, поете, а? Върнал се би да спиш в някой топъл гюргевски хотел. С невъзможността бори ли се човек? И никой не може да те укори, защото на глупава смърт никой не отива. Македонски мисли, мисли, па се повръща назад към брега.
Хаджият. Разбира се, какво ще прави? Животът е мил, и да умре человек, ама барим да знай…
Македонски (пресича го сърдито). Мълчи бе, хапльо… Ха, повръщам се назад, по леда пак, излизам на брега и мисля какво да предприема.
Хаджият. И намисли да идеш в Гюргево да спиш в хотела на дебелата Маргиолица…
Македонски. Ще ти счупя устата, пунгаш! Когато се приказва за високи и дълбоки работи, недей меси в тях маргиолиците… Бъди сериозен човек и дай си тука клепоухото внимание.
Странджата (вика извътре). Удряйте, юнаци!… На месо! Удряйте!… Убиха султана.
Всички се ослушват.
Бръчков. Странджата бълнува. Да го не бутаме.
Македонски (по-ниско, па полека-лека неусетно повишава гласа си). Да, мисля какво да предприема, за да мога тая нощ аз да бъда на оня бряг, додето е още тъмно, за да ме не зърнат турските караули. Гледам, пред мене се чернее колиба. Гледам по-харно — дъсчена колиба и покривът — дъски. Изведнаж ми хрумва на ума… Бре, чакай да видим тая работа… Отивам, слушам: няма никой… хващам една дъска от стряхата и я откъртям — пущината изпраска и измяка като една котка, кога я настъпили на опашката. Хоп, отваря се вратата, излиза един по-едър от мене влах. „Домнуле, какво взимаш оттука?“ И грабва ми дъската от ръцете… „Домнуле, казвам му, на ти два франка, остави ми тая дъска…“ Разбирате, искам по благороден начин да се споразумеем… Кучето недно не ще пари и дъската не дава. Гледам аз, тоя глупец ще ми попречи… Задърпах дъската насила да я взема… Хъ-ъ: не пуща… като закована стои в ръцете му. Завика: „На помощ! На помощ! Разбойници!…“ Тука вече видях, че работата става опасна, тласна го, поваля го на земята, стъпна му с един крак на гърдите и измъкнах лесно дъската… Той все вика, като заклан. Па като вдигна дъската, като я стоваря по главата му с всичката си сила… Той премря. Не пошукна вече.
Хаджият. Що уби човека за една дъска? И що ти беше?
Македонски. Отваряй си хубаво ушите: влахът не умря, а примря, а пък дъската ми трябваше за мост.
Бръчков. А-а-а! Браво! Каква идея! Гений!
Македонски. Пресуши ми се гърлото, тука няма ни отрова; да бяхме у Владикова, в долапа все има по някое шише вино или коняк… (Хваща машинално шишето със свещта и го поглежда.) Тогава се връщам пак на Дунава, на реката… Полека простирам дъската, а-а-а, стигна! Ама повече няма. Едвам се крепи на оня край и на тоя… Отдолу — бездната!
Бръчков. Аз просто треперя при самата мисъл за тоя риск. Е, мина?
Македонски. Прекръстих се — аз пръв път се прекръстих в живота си — и с божия воля минах.
Бръчков. Ти си герой, Македонски! И вече слава богу?
Македонски. Чакай… Пък на връщане прескочих бездната. Зад мене пищяха куршуми… Но да карам с ред. Когато излизам на русчушкия бряг — тъмно, пусто. Наблизко се чернее един човек и ходи с пушка на рамо. Войникът от караула! Веднага се сгушам и свивам на земята в една трапчинка. Той, проклетникът, чул стъпките ми. Приближава с пушката и пита: „Ким-дър о?“ — Кой е там?
Бръчков. Ей богу, приятно положение, не ще дума.
Македонски. „Ким-дър о?“ — пита втори път.
 

 И Докато за Вазовите хъшове  било истнски благодат замръзвамето на Дунав, то в днешни времена може да е истиско бедствие. От Вазовата творба се вижда, че да се разхождате по замръзналия Дунав е много опасно. Чувал съм от разкази на стари хора за потънал файтон опитващ се да премине по леда за Гюргево. Опасно е да се разхожадате по замръзналата река не правете това!

image

Свищов Река Дунав замръзва - гр.Свищов - 09.02.2012 год   от блога aidasv
  От началото на миналия век до 1964 година Дунав е замръзвал 27 пъти. Най-продължително време реката е била скована в шейсет сантиметров лед през 1953 - 1954 година - 74 дни.
И преди е имало тежки зими и Дунав е замръзвал за последно е било преди 26 години. През 1953/1954 г е била по-сурова и от сегашната зима, когато е замръзннало и Черно море . Как е възможно всички си преставяме горещия пясък и изгарящо слънце, а не вледенения плаж, и вместо хладката вода  - ледена пързалка!

image
image       източик:   http://www.prokarstterra.bas.bg/geo21/2008/2-08/pp20.html

Зимата на 1953/1954 е особено сурова Дунав замръзва за два месеца. Снегът на някои места достига до 2 метра, страната е в бедствие.
През 1954г февруари след рязко затопляне от река Дунав се отделят огромни ледени блокове които течението докарва до бургаския залив. Отново сковава силен сдуд и снеговалеж в края на февруари блоковете отново се слепват и Черноморското крайбрежие е сковано от лед.
 През XX век морето е замръзвало на големи пространства през 1929, 1942 и 1954 г.
Голямо замръзване на Черно море е регистрирано през 401 г., когато почти цялото било заето от лед и напролет големи блокове задръстили Босфора, преминали през него и плавали в Мраморно море. Но най-голямото замръзване било през 762 г., според написаното от летописеца Кедрин, когато от Месемврия (Несебър) е можело да се стигне до кавказкото крайбрежие по лед.

 Вероятно тепърва ни предстоят още по-люти зими  и още ли вярвате в мита за глобалното затопляне!  Или по-скоро предстои ледников период!
Според някои учени астрономи и физици можем да навлезем в кратък ледников период. И това зависи не от въглеродните емисии, а от процесите на Слънцето.
Това подробно съм разгледал в един от предишните постове.
 Малък ледников период - идва ли



АС



Гласувай:
24



1. dalida - Зима е!
11.02.2012 09:25
Нормална зимна обстановка. Имало е и по-тежки зими,като например когато Черно море замръзна. Снежни преспи и заледявания бяха спряли движението през зимата на 1976 г цяла седмица не можахме с приятели да се върнем от Пампорово. Седяхме в хотела и чакахме ледовете да се стопят. Добра е зимата,когато има много сняг да топли семената в земята. Само гдето студа е по-корав и по-устойчив. Преди две или три години пак имаше такива минуси,даже и по-жестоки.
Май приказката за късата памет на българите ще излезе права. Хората забравят бързо, какво е било преди години.
цитирай
2. dushka - !
11.02.2012 09:39
Не знам дали идва ледников период, знам само, че държавата не е готова за резки климатични промени. Поздрави за постинга, Алекс!
цитирай
3. makont - Знаеш ли, моят татко веднъж ми каза нещо, на което много се смях:
11.02.2012 09:48
"Едно време му казваха зима, сега му казват природно бедствие". Странно, при напредналите съвременни технологии не можем да се преборим с един нормален снеговалеж и едни температури, които са напълно резонни за сезона. Май проблемът е в човешкият фактор. Много по-лесно е да се вайкаме, да обвиняваме този или онзи, вместо да се вземем в ръце, всеки да си носи отговорността, да следи прогнозите и да реагира адекватно. Хубав уикенд желая!
цитирай
4. mt46 - Здравей, Алекс!
11.02.2012 09:57
Виждаш, че и преди е имало тежки, ледени зими - нещата се повтарят периодично... Лошото е, че се случват бедствия, за които не сме подготвени!...
цитирай
5. valsodar - Истерията на затоплистите показа ...
11.02.2012 10:00
Истерията на затоплистите показа единствено това, че наместо към глобално затопляне, населението на Земята върви към глобално изпростяване, с помощта на медийната пропаганда и промиване на мозъци.

Хората не обичат да мислят, а да им се казват нещата на готово, независимо от това, колко лъжи ще чуят и колко от тях ще приемат за самата истина.
цитирай
6. alexs - Нормална зимна обстановка. Имало е ...
11.02.2012 10:57
dalida написа:
Нормална зимна обстановка. Имало е и по-тежки зими,като например когато Черно море замръзна. Снежни преспи и заледявания бяха спряли движението през зимата на 1976 г цяла седмица не можахме с приятели да се върнем от Пампорово. Седяхме в хотела и чакахме ледовете да се стопят. Добра е зимата,когато има много сняг да топли семената в земята. Само гдето студа е по-корав и по-устойчив. Преди две или три години пак имаше такива минуси,даже и по-жестоки.
Май приказката за късата памет на българите ще излезе права. Хората забравят бързо, какво е било преди години.

Хората бързо забравят! Хубаво е да има повече сняг нали се оплакваме от безводие!
В Бургас не е толкова зле в момента сняг почти няма температурите са около max -5 min -12
За разлика от други места където сняг има 1 метър, че и повече а температурите са повече 0т -20.
Вярно е че има жертва на големите вълни но в такова време не бива да се ходи на опасни места. Опасност са и замръзналите езера и реки. Чувал съм преди много години може би по-вече от 50г за удавяне във Вая на дете, което се е пързаляло по-леда.
цитирай
7. alexs - Не знам дали идва ледников период, ...
11.02.2012 11:02
dushka написа:
Не знам дали идва ледников период, знам само, че държавата не е готова за резки климатични промени. Поздрави за постинга, Алекс!

Така е ! Трябва навреме да се помага на спешно нуждаещи се от помощ. Най-голямата беда е че много хора поради бедност са приднудени да мръзнат в това мразовито време!
цитирай
8. stela50 - Имало е такива зими , и пак ще има ...
11.02.2012 11:09
За съжаление Снежната красота се превръща в страшно бедствие ,
когато се забрави за необходимата подготовка
и не се обърне достатъчно внимание на важни неща за справяне
при непредвидими тежки обстоятелства ...
Поздрави за постинга , Алекс !
цитирай
9. alexs - "Едно време му казваха зима, ...
11.02.2012 11:20
makont написа:
"Едно време му казваха зима, сега му казват природно бедствие". Странно, при напредналите съвременни технологии не можем да се преборим с един нормален снеговалеж и едни температури, които са напълно резонни за сезона. Май проблемът е в човешкият фактор. Много по-лесно е да се вайкаме, да обвиняваме този или онзи, вместо да се вземем в ръце, всеки да си носи отговорността, да следи прогнозите и да реагира адекватно. Хубав уикенд желая!

И аз със се замислял по този въпрос! Оказва се че хората от миналото много по-добре са се справяли със ледените зими. Ами всяко семейство си е имало харана и дърва! Може да е имало гладни при сушави години. Но никой не са му спирали тока просто не е имало ток. А дърва за огрев е имало достатъчно и не съм чувал от стари хора да са мръзнали пък и дори под турско като сме били. Кирпичениете къщи са били топли. Семействата се е събирали покрай огнищата на топло.
Това в наше време да има хора да мръзнат и да не могат да си платят топлото е безобразие
Снежинките не са ги хващали във въздуха и не е имало снегорини чистили са с лопати снега в селата и градовете правили пътеки и се придвижвали с шейни. Обикновено не са предприемали далечни пътувания в лошо време.
цитирай
10. alexs - Виждаш, че и преди е имало тежки, ...
11.02.2012 11:30
mt46 написа:
Виждаш, че и преди е имало тежки, ледени зими - нещата се повтарят периодично... Лошото е, че се случват бедствия, за които не сме подготвени!...

Винаги зимата ни изненадва! А старите хора са казали "Готви се за зима, ако дойде лято добре дошло" и тях не ги изнененадва. А сега изглежда си помислиха, че няма да има зими говори се за "Глобално затопляне" оказва се, че не е така!
цитирай
11. alexs - Истерията на затоплистите показа ...
11.02.2012 11:46
valsodar написа:
Истерията на затоплистите показа единствено това, че наместо към глобално затопляне, населението на Земята върви към глобално изпростяване, с помощта на медийната пропаганда и промиване на мозъци.
Хората не обичат да мислят, а да им се казват нещата на готово, независимо от това, колко лъжи ще чуят и колко от тях ще приемат за самата истина.

Аз се учудвам, че в тези студове още се вярва в това "Глобално затопляне" . Явно някои държави някои компании имат имат интерес от това! Кой плаща това - бедните държави и бедните семейства затова има хора които не могат да си платят сметките за ток ! За да могат да си продават вятърните мелници ..... ние си затваряме Тецове и блокове от АЕЦ! .... и цената на тока скача двойно тройно! Затова са тези ИЗМИСЛЕНИ въглеродни емисии..Това е геноцид !
цитирай
12. alexs - За съжаление Снежната красота се ...
11.02.2012 11:52
stela50 написа:
За съжаление Снежната красота се превръща в страшно бедствие ,
когато се забрави за необходимата подготовка
и не се обърне достатъчно внимание на важни неща за справяне
при непредвидими тежки обстоятелства ...
Поздрави за постинга , Алекс !

Ще трябва да свикваме със суровите зими ! Да предотвраяваме жертви!.... И да се наслаждаваме на ледената красота!
цитирай
13. hristo27 - Дори и по-студено от други години, ...
11.02.2012 12:18
Дори и по-студено от други години, все пак е зима. Друг е въпроса, че и по-малко снежни и студени зими винаги ни изненадват.
цитирай
14. panazea - Българските революционери са преминали през замръзналия Дунав , за да се върнат в България .
11.02.2012 17:47
Като че ли има някаква цикличност . Ако и лятото им се повтори , нищо добро не ни чака .
Привет , Алекс!
цитирай
15. alexs - Напълно замръзна река Дунав при Силистра
11.02.2012 18:37
11 февруари 2012 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Силистра. Напълно замръзна река Дунав при Силистра, съобщи за Радио „Фокус” - Шумен дежурният в хидрометеорологичната станция. Нивото на реката се е повишило с 64 см за изминалото денонощие и достига 430 см. Очаква се днес замръзването на реката в българския участък да продължи. 90% е ледоходът при Русе, при Тутракан - 80%. Температурата на водата е 0 градуса, на въздуха при Силистра - минус 15,4 градуса.
цитирай
16. alexs - Опасност!
11.02.2012 19:03
Организират патрули по поречието на Дунав при Силистра заради риск от пропадане в ледените води
11 февруари 2012 | Агенция "Фокус"

Силистра. Да бъдат организирани патрули по поречието на Дунав, които да ограничават достъпа на граждани до ледените образувания в реката край Силистра и Тутракан, разпореди областният управител Николай Димов, съобщиха от областната администрация. Мярката се въвежда заради реалната опасност от пропукване на леда и пропадане на хора в реката. Сезирани са началниците на Граничния сектор, на ОД на МВР - Силистра, Морска администрация. Заострено е вниманието и на общинските кметове. Препоръката към родителите е да са особено бдителни и да обяснят на децата си каква е потенциалната опасност от игра върху леда. Тази препоръка е особено актуална предвид удължаването на „дървената ваканция” и през първите три дни на новата седмица.

Видин. Във връзка с лошите метеорологични условия във Видин, почти непрекъснатия снеговалеж, минусовите температури и образувалия се ледоход по река Дунав, областният управител на града Пламен Стефанов издаде заповед, с която се забранява достъпът на малолетни и непълнолетни граждани до водните площи на река Дунав на територията на област Видин, съобщиха от пресслужбата на Областната управа.
Заповедта задължава кметовете на общините Видин, Ново село, Димово и Брегово да предприемат мерки по обезопасяването и недопускането на деца в близост до образувалия се ледоход по повърхността на водите на реката. Уведомени са и органите на ОД МВР- Видин и ОУ ПБЗН- Видин да следят за изпълнението на заповедта.

цитирай
17. megg - Ох, тази прогноза
11.02.2012 20:49
за още по - люти зими си звучи направо вледеняващо.
Поздрави за постинга, Алекс, тази вечер, като гледах новините и чух за замръзналия Дунав, си спомних за Вазовия Македонски и преминаването на реката. Някои събия в контекста на определено време и подчинени на светли идеи са героизъм, в други времена са бедствия.
Лека вечер! :)
цитирай
18. alexs - Ох, тази прогноза за още по - люти ...
11.02.2012 22:09
megg написа:
Ох, тази прогноза
за още по - люти зими си звучи направо вледеняващо.
Поздрави за постинга, Алекс, тази вечер, като гледах новините и чух за замръзналия Дунав, си спомних за Вазовия Македонски и преминаването на реката. Някои събия в контекста на определено време и подчинени на светли идеи са героизъм, в други времена са бедствия.
Лека вечер! :)

Дано не идват такива люти зими но вероятно ще дойдат! На природата не и пука какво искаме ние трябва да се приспособяваме и нагаждаме. Ако хората са по-добри и задружни могат да се справят и с най-страшните бедствия! Ако са алчни и аругантни резултатите са лоши.
Хубава вечер!
цитирай
19. alexs - Дори и по-студено от други години, ...
11.02.2012 22:24
hristo27 написа:
Дори и по-студено от други години, все пак е зима. Друг е въпроса, че и по-малко снежни и студени зими винаги ни изненадват.

Какво значи зимата ни изненада ! Сякаш не се знае че всяка година има сезон зима. Древните са били по-мъдри от нас още веднъж повтарям какво са казвали "Готви се за зима, ако дойде лято добре дошло"
цитирай
20. alexs - Зимата на 1954 е била особено сурова
24.02.2012 01:04
Ето как я описва поетa Владимир Луков
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/02/16/zimata-na-1954-ta-vladimir-lukov-knigi-news.903009

"И споменът ми за нея нараства сега като търкулната снежна топка по склона на Бог баир – хълмът, който стръмно поляга на запад от моето родно село Ценово, Русенско, и който през зимата се превръщаше във великолепна пързалка за нас, децата.
"На другия ден у дома не съмна. Наложи се баща ми да пробива тунел в снега, за да достигне до колибата, която ни служеше като мазе, и вземе лопатата.

После, като последица от неговия труд се явиха тесни снежни проходи с височина над главата му до колибата, до курника и до малката сушина с хамбара, до дръвника, до ямите пълни със захарно цвекло, картофи, ряпа и алабаш, и до една от камарите с царвевичак, който ползвахме за отопление заедно с изсушен пресен говежди тор, събиран от мен и от батко през лятото - идеално гориво за джамал (вградена тухлена пещ, наподобяваща бункер - откъм пещника – едната от стаичките, която ни служеше като кухня - се палеше, а откъм стаята, в която спяхме, топлеше цяла нощ).

Вечерта обаче пак заваля и снежните проходи не се запълниха, а се затвориха отгоре и се превърнаха в тунели, които рехаво светлееха. Голяма игра вихрехме тогава из тях с брат ми и кучето ни - Хектор. Кръстосвахме из тунелите и проходите може би седмица, докато един от тях се свърза с прохода към къщата на баба и дядо. После други проходи ни свързаха с многолюдните семейства на комшиите и детските ни игри станаха още по-весели и колоритни. "
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5018970
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031