Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 09:35 - БВП нараснал три пъти за 20 г., заплатите - същите
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 5684 Коментари: 8 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За едва 6% от българите качеството на живот е по-добро
Това показва резултати от национално представително проучване на НЦИОМ, поръчано от новосформираната Асоциация „Качество на живот”. Изследването е проведено в края на септември сред 1000 души на възраст над 18 години.
Тук може да се види цялото проучване:
http://www.manager.bg/news/samo-6-ot-balgarite-otchitat-po-dobro-kachestvo-na-zhivot-prez-poslednata-godina

Директорът на социологическия институт MBMD Мира Радева пред Бтв:


През последните 20 години българите са намалели с над 1 млн. Това каза директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева в предаването "Тази сутрин". Тя представи книгата си "Общественото мнение в годините на прехода".

Българинът "вече не е в репродуктивна възраст"

В сравнение с 1990 година, когато раждаемостта е била 12,1%, през 2010 г. тя е паднала до 10%. Преди 20 години средната възраст на българина е била 37 години, а при последното преброяване вече е 45 години, което по думите на социолога означава, че "той вече не е в репродуктивна възраст".

За БВП, доходите и бедността

Тук на става дума за социология, а за чиста статистика, посочи Радева. Оказва, се че БВП е скочил три пъти. В началото на 90-те той е бил под 2 000 долара, а сега е над 6 000 долара. Средната работна заплата е била 400 долара, а сега е едва 422 долара. Това означава, че имаме едно обществено богатство, което се разпределя много несправедливо. Затова бягат и младите - защото икономическата перспектива се просмуква от една много тясна прослойка, смята социологът.

Много често, когато ние питаме хората какви са доходите им те казват, че не са доволни, а ние смятаме, че това е самооценка. Когато се направи сравнение за последните 20 години обаче човек вижда, че хората са прави. През 1990 г. 47% са определяли доходите си като добри, по данни на НЦИОМ, 18% тогава са казвали, че са бедни. Сега хората, които твърдят това са цели 38%, обясни тя.

За управлението през последните 20 години

Спряхме се на последните 4 кабинета, защото това е периодът на стабилизация, икономически и политически, обясни Мира Радева. Тези правителства са имали и пълен мандат, като, разбира се, тук е включен и Бойко Борисов. Първите две години, по-правило, са оптимистични, а след това рейтингът на всички пада. В крайна сметка всички правителства завършват с по-нисък рейтинг, поясни тя.

Иван Костов и Симеон Сакскобургготски са съпоставими като личности. Виждаме един изненадващо висок рейтинг на правителство на Костов, доста по-нисък е рейтингът на правителството на Сакскобургготски. Оказва, се че периодът на Костов получава постфактум сериозна реабилитация. В една историческа перспектива погледнах какво е било положените по време на Беров и Филип Димитров. Понеже Беров формира кабинет отново с ДПС той стартира с доста ниско отношение към правителството – и тогава хората не са одобрявали правителство с ДПС в управление, посочи тя.

Президентската институция е най-одобряваната

Дадох си сметка, че именно Жельо Желев е формирал този надпартиен образ на президентската институция. От президентите най-популярно лице е това на Петър Стоянов. В историческа перспектива той е най-популярната личност на политическия преход. През февруари 1997 г. той получава над 80% доверие. Докато министър-председателите са по-скоро с негативен рейтинг, президентите получават положително отношение, каза още Мира Радева.


 Източник: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1557419639-Mira_Radeva_BVP_narasnal_tri_pati_za_20_g_zaplatite__sashtite.html

 
Всъщност малко се изненадах БВП се увеличил три пъти, а заплатите и доходите като в Живковото време! Не стига и това В. Каролев колко разпалено ни обяснява, че трябва да се вдига пенионната възраст в противен случай държавата ще фалира. Излиза че най-добре е да се пенсионираме на 90 години....
 Постоянно  ни се натяква че се работи лошо на работното място но истината е по друга.....   Ето и част от  някои коментари в интернет пространството по този въпрос .....

"И каква стана тя-една ....... Всички богаташи, икономисти, съветници казваха-ама малко работим, БВП ни е нисък, затова заплатите ни са ниски. Три пъти е скочил БВП при 400 долара, и вместо сега да вземаме 1200 долара, получаваме в повече 20 долара. ........"  

".........При трикратно увеличен брутен продукт средната заплата е нараснала само от $400 на $422. Много показателен факт за една мафиотска държава! Същото заключение може да се направи и чрез съпоставяне на производителността на труда и заплатите у нас в Германия, например. Разликата в заплатите е няколко пъти, докато разликата в производителността на труда е само 60%."

 

".....Останете със здраве . Играйте си мачовете. Топкажия да си днес, МУТРА, някакъв борец, спортист, може манекен или курветина. Те са прогресиралите индивиди днес, богаташи разни, НЕ и учените, интелигентните хора. ХОРА С НЯКАКЪВ МОРАЛ. Те са загубилите в прехода. Обаче с прост мат"рял ПРОГРЕС се не прави. С мутри и мутреси, гейове и педераси, курвета разни НЕ става. Затуй България на никъде. . . . . "
 Най-губещи са не пенсионерите, а точно учените и интелигентните хора ! В една нормална държава те биха образували средната класа . Често срещано явление учени и интелигенти хора да мизерстват.





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Как така в началото на 90-те средната заплата е била 400 долара?
21.12.2011 10:17
Добавена е погрешка една нула. При 7 лева за долар в началото на 1990, 40x7 прави 280, което е даже и малко над средната заплата тогава.

(Освен, ако не се ползва отношението 0.5 за лев/долар от илядо деветстотин и балканската война, а левът е бил златен.)
цитирай
2. alexs - Грешка няма направете си проста ...
21.12.2011 11:19
Грешка няма направете си проста сметка колко хляба или колко литра бензин може да купите с една заплата през 1989г и през 2011г.
При мен през 1989г. при бензим 80ст. можех да си купя 450л. бензин с месечната си заплата и 1100 хляба
през 2011г. 150 л. бензин и 400 хляба

Обмения курс на черно не е бил реален защото държавата беше забранила ченча на частно
И освен това са резултати от проучвания на НЦИОМ, MBMD а не си ги измуквам аз от пръстети си !
цитирай
3. makont - Прав си,
21.12.2011 11:49
в тази държава просперират тези, които умеят да се навеждат добре. Ние с едната гордост ще си останем, каквото и да ни струва това. Поне никога няма да се срамуваме от себе си. Щастлива Коледа ти желая!
цитирай
4. mt46 - Поздрав, Алекс!
21.12.2011 12:25
Показателна е тази статистика, както и цитираните от теб коментари...
Пред фактите и боговете мълчат... С просто око е видно, че повечето от хората у нас живеят все по-зле...
цитирай
5. alexs - в тази държава просперират тези, ...
21.12.2011 12:56
makont написа:
в тази държава просперират тези, които умеят да се навеждат добре. Ние с едната гордост ще си останем, каквото и да ни струва това. Поне никога няма да се срамуваме от себе си. Щастлива Коледа ти желая!

За съжаление има хора които се опитват да ни докайат колко добре сме сега и този геноцид срещу българския народ съвсем нормално нещо ..... Почти цялата преса е под контрол но и тук има блогъри .........
Хубави празници!
цитирай
6. alexs - Показателна е тази статистика, ...
21.12.2011 13:00
mt46 написа:
Показателна е тази статистика, както и цитираните от теб коментари...
Пред фактите и боговете мълчат... С просто око е видно, че повечето от хората у нас живеят все по-зле...

То е видно с просто око но си има журналисти и блогъри които оспорват това е някои са може би са с купени съвест а други заблудени.....
цитирай
7. monna1 - Да, Алекс!!!
21.12.2011 20:12
Покупателната способност е намаляла, защото цените на стоките и услугите
скочиха с пъти, а заплатите ни - не, дори са замразени.
Защото нямаме производство, а само търговия и сме жертва на търговците,
които гонят бързи печалби на наш гръб. За стоките обикновено е 100% печалбата им, или хайде 80% да е, защото имат и транспортни разходи, някои плащат наеми и заплати на наемни работници, но в хотелиерството и ресторантьорството е ужас на ужасите - такива цени няма никъде по света, като
имам предвид средната работна заплата на българина. Затова ти виждаш по "Арександровска" как сервитьорите само се разхождат между празните маси - няма клиенти. Къде в Турция?!? Че един хотел в центъра на Истанбул 3 или 4-звезден е по-евтин от най-скапания в София или в Бургас, но турската икономика процъфтява...те не гонят големите печалби, а печелят от оборота, но се трудят,
всеки като мравка щъка и печелят минимално но капка, по капка - вир, нали така?!
Алекс, олях се, нещо, извинявай!!!
цитирай
8. vmir - 2. alexs - Грешка няма направете си проста ...
22.12.2011 10:55
alexs написа:
Грешка няма направете си проста сметка колко хляба или колко литра бензин може да купите с една заплата през 1989г и през 2011г.
При мен през 1989г. при бензим 80ст. можех да си купя 450л. бензин с месечната си заплата и 1100 хляба
през 2011г. 150 л. бензин и 400 хляба

Обмения курс на черно не е бил реален защото държавата беше забранила ченча на частно
И освен това са резултати от проучвания на НЦИОМ, MBMD а не си ги измуквам аз от пръстети си !


Ако е ползвана покупателната сила на заплатите като база за сравнение, а не валутното отношение, сравнението 400 срещу 420 показва, че днес покупателната сила на следната заплата е по-висока отколкото при прехваления социализъм, а от това следва, че сравнението на БВП по валутни курсове е несъпоставимо с изчислените промени в покупателната сила. Нека не забравяме, че редом с нарастване на някои цени, има и такива, които паднаха драстично. Цените на обувките, дрехите и бялата техника например, са практически непроменени, но заплатите вече не са 200 лева, а в пъти повече от тогава. Да не говорим за битовата електроника, където спадът за някои артикули е невероятен. За това, че разговор с провинцията редовно глътваше поне половин надница, без никой да товари, разтоварва и пренася телефонните импулси в чували.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041975
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930