Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2011 05:00 - Скандал Сидеров - посланик Уорлик. Писмо на Сидеров до Х. Клинтън
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 10240 Коментари: 9 Гласове:
22

Последна промяна: 16.05.2011 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лидерът на Атака Волен Сидеров се оказа отново в центъра на скандал - този път с американския посланик Джеймс Уорлик. Според националиста, дипломатът е заявил, че ще го унищожи, след като Сидеров му връчил сметка за неплатени 2 млрд. лв за ползване на американските бази у нас.
От Американското посолство пък определиха действията на Сидеров като евтин политически трик в отговор на нежеланието на дипломатическата мисията да се среща с членовe на Атака.
В декларация от трибуната на НС Волен Сидеров разказа версията си за случилото се снощи в столичен ресторант. Сидеров поясни, че е видял случайно дипломатът, след 2- годишни опити за среща с него.
Волен Сидеров: "Използвах случая, за да поднеса тази сметка на г-н Уорлик. Той реагира за съжаление много нервно, аз мислех, че ще реагира като балансиран представител на високоразвита цивилизация, но той хвана папката и я хвърли на другата маса, след което каза: Аз ще ви унищожа!"
"За негово нещастие на г-н посланика, нашата среща беше документирана и той няма как да отрече това."
Сидеров поиска от външно министерство реакция по случая, а от посланик Уорлик извинение и то в НС, защото според него обидата е към целия български парламент.
Сидеров определи поведението на американския посланик като на генерал - губернатор, а на медии и политици към него, като аборигенско.
В отговор, от американското посолство у нас заявиха, че снощи Волен Сидеров се е опитал да заговори посланик Уорлик и да предизвика политически спор.
От посолството намират като най - вероятна причина за действията на Сидеров - намаляващата електорална подкрепа на партия Атака и отказа от страна на дипломатическата мисия за среща с нейни членове.
В съобщението се казва още, че "посолството на САЩ не приема идеите на омраза, предразсъдъци и фанатизъм, които г-н Сидеров и Атака представляват".

Скандал Сидеров - Уорлик  

Източник: БНТ http://bnt.bg/bg/news/view/52846/skandal_siderov_uorlik



Спорред Посолството она САЩ: “Атака” реагира така, защото губи подкрепа
"На 12 май по време на вечеря в столичен ресторант г-н Волен Сидеров, придружен от фотограф, е заговорил посланик Уорлик в опит да предизвика политически спор", заявиха за "24 часа" от посолството на САЩ в София.
"Такова поведение е неуместно и неприемливо. Намаляващата електорална подкрепа за партия "Атака" и фактът, че посолството на САЩ отказва да се срещне с членове на тази партия, са най-вероятните причини за този евтин политически трик. Посолството на САЩ не приема идеите на омраза, предразсъдъци и фанатизъм, които г-н Сидеров и "Атака" представляват", Това казаха  от американската мисия. 

image

 Снимка: 24часа
             
Волен Сидеров поднася предварително подготвена партийна папка на американския посланик, който вечеря в ресторант. От “Атака” обаче твърдят, че срещата е била случайна.
 Сидеров опитвал от 2 години да си уреди официална среща с посланика на САЩ, но такава му била отказвана.
 По-късно вчера от “Атака” разпространиха снимка от въпросната среща. В текста към Снимката се уточнява, че Уорлик първо казал на Сидеров “I will destroy you” (Аз ще ви унищожа), а след уточняващия въпрос “Вие ли ще ме унищожите”, добавил: “America will destroy you” (Америка ще ви унищожи).

“Никъде по света подобно поведение на посланик не би било търпяно. Ако българският посланик вСАЩ заплаши така сенатор, ще бъде пратен в затвора”, отсече Сидеров. Той сподели, че вече се чувства застрашен и ще поиска да му бъде осигурена държавна охрана от посланика, който “се държи като генерал-губернатор”.


16.05.2011 Сидеров поиска Хилъри Клинтън да Отзове незабавно Уорлик
Това е написал лидерът на "Атака" в писмото си до държавния секретар на САЩ
Волен Сидеров поиска отзоваване на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик. В писмо, изпратено до държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън

"
Не за първи път Негово превъзходителството си позволява да превишава правата си на дипломат и да се намесва по арогантен начин във вътрешните работи на една суверенна страна със 130-годишна история, понастоящем пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО.
Посланик Уорлик си позволява да критикува държавни институции и да раздава оценки за българските политически партии, като включително след скандала, от посолството на САЩ излязоха с официално съобщение, в което се твърди, че електоралната подкрепа за ПП "Атака" намалява, нещо, което освен че е категорично невярно, не отговаря и на истината от последните социологически проучвания", пише в писмото до Клинтън.




Гласувай:
22



1. mt46 - Мисля ,че
14.05.2011 08:27
Волен е болен...:)))
цитирай
2. zabylgarite - Случката показа
14.05.2011 20:17
колко надут балон са американските политици
колко са превъзнесени над мизерстващите българи

реакцията на Уорлик е на обикновена мутра или с други думи да кажем бандит
крайно неподготвен

Браво на Волен
защото по официален начин те не искат да общуват с него,защото истината ги боли много

Браво Волене
каза на Русия че е дъщерна държава на България в ТВ мост преди няколко години
каза и на САЩ че трябва да си плащат за всичко

Само да има кой да чуе и кой да мисли
цитирай
3. istina - Браво, Волене, радвам се, че имаш ...
15.05.2011 12:22
Браво, Волене, радвам се, че имаш гражданска позиция, а не като Бойко Борисов и компания - дупедавец и дупелизец...
цитирай
4. mercy - Волен е болен. . . :))) Аз пък ми...
16.05.2011 11:49
mt46 написа:
Волен е болен...:)))

Аз пък мисля, че ти едва ли можеш да мислиш :)
цитирай
5. alexs - Според Първанов: Конфликтът между Уорлик и Сидеров е „измислен скандал"
16.05.2011 17:51
„Сидеров се държи провокативно, така както вече успя като партньор на мнозинството да ни скара с всички съседи", каза Първанов. „Ние сме съюзници. Ние печелим не някой лев наем, а това България да стане привлекателна страна за американски инвестиции", допълни по темата Първанов.
цитирай
6. alexs - Ето какво каза пред БТВ16 май 2011 | 09:30 |, "Тази сутрин" Румен Петков за отношенията си с амреиканския посланик
16.05.2011 18:08
Водещ: Само да уточним какво се случи, защо ви пускаме тази провокация. Ясен е вашият конфликт с негово превъзходителство господин Уорлик.
Водеща: Американския посланик.
Водещ: А преди няколко дни, докато той вечеря, господин Сидеров го засича в някакъв ресторант, има и фотограф с него, и му дава документи, според които му иска 2 млрд. наем за американските бази.
Водеща: Имаше и снимка, която очевидно е разпространена от „Атака” или поне от фотографа, който придружава на вечери Волен Сидеров, на която едни уплашени и учудени дами, които стоят до Уорлик, гледат господин Сидеров, който очевидно в типичния си стил е станал на масата...
Водещ: Те са още на първото. Не им е дошло основното. Иначе са изненадани.
Румен Петков: Аз преди четири месеца...
Водеща: Той беше нахокан Волен Сидеров след това, включително и от Цветан Цветанов, че не може така да се държи, дори на случайни срещи, с чужди посланици.
Румен Петков: Пак казвам, преди четири месеца казах две неща. Първо, че САЩ ще си приберат посланика.
Водещ: Ама не са.
Румен Петков: Прибират го. Под благовидния предлог, че ще търси американски инвеститори в България.
Водеща: Кога започва да ги търси?
Румен Петков: Ами тези дни си заминава.
Водеща: Т.е. връща се в САЩ, за да търси...
Румен Петков: Да, за няколко месеца. За малко. За няколко месеца. Няма как такъв боклук като Уорлик Щатите да го държат тук. Защо казвам „боклук”?
Водещ: И аз не знам защо. Ще ви осъди.
Румен Петков: Първо, веднага казвам, той е лъжец.
Водещ: Пак ще ви осъди.
Румен Петков: Той лъже... Не, аз от шест месеца говоря, че той е лъжец. И той не ме съди.
Водеща: Но не е започнал да ви съди?
Румен Петков: Не. И няма и да го направи, защото той знае, че е лъжец. Той лъже, че срещу мен се води разследване някъде. Такова разследване няма. Второ, питам...
Водеща: Затова ви отнеха и визата.
Румен Петков: ... той употребявал ли е наркотици? Как се казва на човек, който употребява наркотици?
Водещ: Потребител.
Румен Петков: Наркоман.
Водещ: Не е употребител?
Румен Петков: Или употребител на наркотици. Ами да излезе и да каже: употребявал съм, не съм употребявал. Той няма да каже, че не е употребявал. Уверявам ви.
Водещ: Чакайте сега. Според вас го изтеглят по някакъв...
Румен Петков: Благовидния предлог да търси американски инвеститори в България, той ще бъде пробран в САЩ...
Водеща: Скоро.
Румен Петков: Сега. Аз очаквах, че ще го приберат средата на юни. Сега ще го приберат, защото той е абсурден.
Водещ: Заради вас ли? Защо?
Румен Петков: Не. Заради него.
Водеща: Какво в поведението му говори, че е абсурден? Освен личния мотив, че според вас няма разследване, каквото е факт, че не се е появило досега?
Румен Петков: Не, не. Ами вижте, той се меша във вътрешните работи на Република България по един абсолютно безпардонен начин.
Водещ: Казахте думата „боклук”, обаче, което...
Румен Петков: Да, да.
Водещ: ... наистина е много остър език за публичен разговор.
Румен Петков: Лъже ли? Как се казва на човек, който лъже? Лъжец. Употребявал ли е наркотици? Как се казва на човек, който е употребявал наркотици? Наркоман.
Водещ: Ама какви наркотици?
Водеща: Ако е употребявал един път?
Румен Петков: Ама да излезе и да каже.
Водещ: Ама вие защо го казвате?
Румен Петков: Защото има основания да считам, че той се е хвалил, че е употребявал наркотици. Нещо по-лошо, имам основания да считам, че той е убеждавал български граждани, че в България трябва да бъде разрешено производството и продажбата на мека дрога. Разбирате ли за какво става въпрос?
Водещ: Като в Калифорния.
Румен Петков: Въпросите на Калифорния са си въпроси на Калифорния. Аз говоря за България.
Водеща: Кого е убеждавал? Хора, от които зависи...
Румен Петков: Сега, той да излезе и да каже – правил го е, не го е правил. Да излезе и да го каже. Няма да излезе да го каже.
Водеща: Ние ще го поканим още днес...
Румен Петков: Поканете го.
Водещ: ... особено на фона на това, че ни давате информация, че ще пътува.
Румен Петков: Даже бих предложил така. Поканете него и мен. Той няма да дойде.
Водещ: Заедно?
Румен Петков: Да. Той няма да дойде. Като ви уверявам, че ще говоря към него като с „ваше превъзходителство”. Няма да употребявам квалификации.
Водещ: Защото казахте, и пак повтарям, думата „боклук”. Защо я казахте?
Румен Петков: Казвам. Човек, който лъже, и човек, който е употребявал наркотици, за мен е боклук.
Водещ: Не е ли много остро това въобще за публичен разговор като квалификации?
Румен Петков: Много остро е. Но ние трябва да си даваме сметка кои са факторите в България, които се опитват да решават проблеми. И ако ние допускаме лъжци и наркомани да се бъркат във вътрешните ни работи, това е много лошо за България.
Водещ: Какво имате предвид под намеса във вътрешните работи? Защото от „Уикилийкс” виждаме, че и вие сте си разговаряли по много вътрешни работи с предишни техни превъзходителства.
Румен Петков: Хайде. Да цитираме.
Водеща: Едно от нещата, които публикува „Уикилийкс”, е че посланик, тогавашен...
Водещ: Вие като вътрешен министър.
Водеща: ... Байърли разяснява на своите колеги в САЩ, че очаква да се апелира от страна на главния прокурор, новопостъпил, Борис Велчев, към съдиите да осъдят криминалните босове на базата на недостатъчни доказателства. И по-нататък в тези грами се казва: „Главният прокурор споделил /.../ подкрепа за разгръщане на тази стратегия от вътрешния министър Румен Петков, по-специално за наказателното преследване срещу братята Маргини, арестувани и обвинени в подготовка на убийство”.
Румен Петков: Това е невярно твърдение. Аз съм много изненадан от... Всъщност как да го каза?
Водещ: То предишни посланици са писали...
Румен Петков: Да, да. Разбирам.
....................................................
Водещ: Значи и предишният посланик е лъжец? Така излиза.
Водеща: Това го казва и Борис Велчев.
Румен Петков: Ами това го казвате вие. И аз няма да ви опровергая.
Водещ: Няма да ме опровергаете?
Румен Петков: Няма да ви опровергая.
Водещ: Аз ви попитах по този начин...
Румен Петков: Нещо повече. В последните му дни посланик Байърли се опита да направи една много непочтена интрига между мен и друг фактор в страната...
Водещ: Кой?
Румен Петков: ... който, разбира се, разпердушиних на часа.
Водещ: Кой фактор?
Румен Петков: Е, това не е толкова важно. Не съм говорил с човека, за да мога да споменавам името му.
Водещ: Разпердушинил.
Водеща: Опит на американския тогавашен посланик да направи интрига между вас и друг важен фактор?
Румен Петков: Фактор, да.
Водеща: Най-вероятно това е станало публично или поне...
Румен Петков: Не, не. Това стана в кабинета ми и аз проведох веднага, в присъствието на американския посланик...
Водеща: Но интригата не е станала публична?
Румен Петков: Не стана. Тя въобще не се получи интригата.
Водеща: Така че не можем да гадаем, както се казва, кой е бил този...
Румен Петков: Не бива, да. Във вашето студио гадателството е на почит и уважение, но в случая не си струва.
Водещ: В случая няма да се впуснете. Защото в тези разсекретени драми в един момент се прави извода, че вие в частни разговори с Байърли, и отделно пък Борис Велчев в частни разговори, с него сте си прехвърляли...
Водеща: Отговорността.
Водещ: ... на другарчето отговорността. В смисъл...
Румен Петков: Не. Категорично не. Напротив.
Водещ: ... вие с главния прокурор, главният прокурор с вас.
Водеща: За непроведената битка с организираната престъпност.
Румен Петков: Не. Категорично.
Водещ: Не сте си миели ръцете взаимно?
Румен Петков: Абсолютно. Никога и по никакъв повод не съм си позволявал да си мия ръцете с когото и да е. Аз съм човек, който е показал, че мога да нося отговорност. Още повече пред чужди посланици или пред представители на други държави не бих допуснал да се води разговор за сметка на прокуратурата или на което и да е друго от българските ведомства.
Водеща: Кажете, да се върнем сега към настоящия посланик на САЩ, кой факт точно от неговата работа тук, в България, е накарал американците да го изтеглят, както вие предполагате, че ще стане под тази благовидна форма за търсене на инвеститори?
Румен Петков: Ами второто нещо, което одеве не можах да кажа, е, че той много често, пак казвам – аз съм го казвал преди четири месеца, много често ходи по най-скъпите нощни локали на София с наши красиви сънароднички. Което надали е практика на всички посланици.
Водещ: Харесват го сигурно.
Водеща: Ако това не пречи на работата му през деня...
Румен Петков: Аз все си мисля, че те са дами с вкус.
Водещ: Т.е.?
Румен Петков: Е, сега. Вие казвате „харесват го”. Сега, знам ли?
Водещ: Тогава защо да са с него? По каква причина?
Румен Петков: Навярно имат някаква причина да са с него. Въпросът е той защо е с тях. Нали разбирате, че има един праг в политиката, в дипломацията, зад който...
Водещ: Е сега, не може ли да ходи един мъж, макар и дипломат, да вечеря или на питие с...
Румен Петков: Разбира се, че може.
Водещ: ... представителки на нежния пол?
Румен Петков: Когато е въпрос на ежеседмични такива действия, тогава се задава въпроса, първо, откъде той има пари да ходи по тези най-скъпо локали. Аз, примерно, не мога да си го позволя.
Водеща: Е, най-вероятно са добре платени дипломатите на САЩ.
Водещ: Заплатата на дипломат е по-добра сигурно от на депутат от Коалиция за България.
Румен Петков: Във всички случаи е по-добра. Но пък чак толкоз. Не бе, това си е негова работа.
Водеща: Т.е. вие подозирате включително и някаква доставка на пари от нерегламентирани източници ли към него? Какво?
Румен Петков: Не, просто се учудвам как може да се пилеят така пари по кръчмите. Но това си е негова работа. Има ги човекът, пилее ги. Как ги е заработил...
Водещ: Вие засичали ли сте го някъде?
Румен Петков: За негово щастие, не.
Водещ: Защо за негово щастие?
Румен Петков: Не, шегувам се, разбира се.
Водеща: Да не би така да оправдавате това, което направи Волен Сидеров с папка на вечеря, документи и фотограф?
Румен Петков: Не. Аз не бих постъпил по такъв начин. За мен това не е коректно.
Водещ: Защото и президентът коментира, че по този начин наистина, дето се казва, се излагаме пред чужденците. Не знам този конфликт, който и вербално е доста остър и с вас самия, не е ли в тая посока?
Румен Петков: В коя?
Водещ: Че това не е добре за авторитета на българските политици...
Румен Петков: Да, да търпим Уорлик не е добре за авторитета на българските политици. Не може той да влиза в едно министерство все едно е в бащинията си...
Водещ: В кое министерство е влизал така?
Румен Петков: В Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, например. И да казва; „Дайте договорите с руснаците да ги видя и да ги огласим пред българските граждани”.
Водеща: Това беше по време на преговорите за „Белене”.
Румен Петков: Кой би допуснал такова нещо? Кой би допуснал?
Водещ: Не стана ли много лична тази битка, точно когато той засегна вашето име?
Румен Петков: Вижте, въпросът с енергетиката не е личен.
Водещ: Преди това не говорехте така за българския интерес.
Румен Петков: Напротив. Когато влезе в Министерството на икономиката, съм го казвал на другия ден в Плевен и то пред вашите колеги, че това е недопустимо поведение.
Водеща: Все пак каква е съдбата на визата ви? Вие продължавате да сте с отнета такава за САЩ.
Румен Петков: Аз не съм и търсил виза. Понеже в последните месеци нямам такава необходимост да ходя в САЩ.
Водещ: А откъде ви е информацията за изтеглянето на посланика и вие говорите ли за негова последваща смяна всъщност като данни?
Румен Петков: Ами вижте, аз казвам това, което съм казал преди четири месеца – че, според мен, САЩ ще си го приберат под благовиден предлог за продължителен период от време. При всички случаи той ще се прибере след август месец. Той няма как да не се прибере, защото все пак трябва да си дойде, да си вземе „Довиждане” и да си отиде.
цитирай
7. alexs - Според споразумението САЩ не трябва да плаща наем за военните бази
17.05.2011 10:53
От Министерството на външните работи напомнят, че Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО), подписано в София на 28 април 2006 г. и ратифицирано от Народното събрание, предвижда САЩ да не заплащат наем за използването на обектите, но да покриват всички разходи по използването и поддръжката им. Това уточнение е във връзка с изявлението на Волен Сидеров по време на петъчния парламентарен контрол относно съвместното използване на българо-американските военни съоръжения.
Не е така в някои други държави например за базите си в Турция САЩ плащат 1 милярд.
Кой ни е виновен. Нашите управници или американците?
Амреиканците защитават интересите на своя народ и своята страна! Те живеят добре. Ние има да си мечтаем за зелени карти.....
Нашите предават интересите на нашия народ и страна. И затова ние живеем зле!
цитирай
8. анонимен - Уорлик е военен престъпник и крадец на едро
27.05.2011 23:21
Warlick е военен престъпник от Ирак на чиято съвест са кланетата от първите 6 месеца като помощник на Пол Бремер. Те заедно са разграбили Иракския фонд Oil for Food от 24 милиарда долара.
Това в България също не са дреболий. В Сливен и Стара Загора околната среда е напълно унищожена. Обеднения Уран дава замърсяване за 4 млрд години.
Това е моето писмо до това нищожество изтъкано от жестокост и мръсотия Файл : NKLetteUSambassadorWarlick.pdf : http://dox.bg/files/dw?a=d802735d2e
Името му е абсурдно както и самия човек е анти-човек.
В края на моят автобиографичен материал съм се спрял подробно на човека и на името му:Файл : NKolevDissidentStory.pdf : http://dox.bg/files/dw?a=69dfe74cb5
Файл : NKolevDissidentStoryBulgarian.pdf : http://dox.bg/files/dw?a=780868a9d4
Аз много се съмнявам дали той/Уорлик/ след Иракските кланета/1,366,000 убити/ е в ред с психиката.
По стар каубойски обичай тоя мръсник-полуеврейн/марано/ трябва да се отъркаля в катран, да се посипе с перушина и да се изрита до летището.
А ние българите в Америка ще му организираме посрещането от тая страна.
цитирай
9. alexs - към 8. анонимен Това за обеднения уран проверени факти ли са?
28.05.2011 07:07
8. анонимен - Уорлик е военен престъпник и крадец на едро
27.05 23:21
анонимен написа:
Warlick е военен престъпник от Ирак на чиято съвест са кланетата от първите 6 месеца като помощник на Пол Бремер. Те заедно са разграбили Иракския фонд Oil for Food от 24 милиарда долара.
Това в България също не са дреболий. В Сливен и Стара Загора околната среда е напълно унищожена. Обеднения Уран дава замърсяване за 4 млрд години.
Това е моето писмо до това нищожество изтъкано от жестокост и мръсотия Файл : NKLetteUSambassadorWarlick.pdf : http://dox.bg/files/dw?a=d802735d2e
Името му е абсурдно както и самия човек е анти-човек.
В края на моят автобиографичен материал съм се спрял подробно на човека и на името му:Файл : NKolevDissidentStory.pdf : http://dox.bg/files/dw?a=69dfe74cb5
Файл : NKolevDissidentStoryBulgarian.pdf : http://dox.bg/files/dw?a=780868a9d4
Аз много се съмнявам дали той/Уорлик/ след Иракските кланета/1,366,000 убити/ е в ред с психиката.
По стар каубойски обичай тоя мръсник-полуеврейн/марано/ трябва да се отъркаля в катран, да се посипе с перушина и да се изрита до летището.
А ние българите в Америка ще му организираме посрещането от тая страна.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5040994
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930