Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 23:54 - Искат оставките на ръководството на НЕК.Трайков би вложил пари в АЕЦ Белене, не е сигурен дали да се строи
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 2126 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.08.2009 00:02


Енергийният холдинг иска оставките на ръководството на НЕК Главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и изпълнителният директор Мардик Папазян трябва да понесат персонална отговорност за лошите финансови резултати на компанията, заяви на пресконференция днес Тенчо Попов, зам.-председател на борда на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ). По думите на председателя на директорския борд на холдинга Борис Пеков, директорите на НЕК ще бъдат освободени от длъжност до края на седмицата.

Според ръководството на БЕХ, , отговорността за финансовите резултати на компанията е най-вече на оперативния мениджмънт. Изнесените първоначални данни на продължаващата и в момента проверка в НЕК сочат, че до края на годината компанията ще генерира 76 млн. лв. по-малко приходи от прогнозираните.

От началото на годината продажбите на НЕК са спаднали с 8%, а дружеството е съкратило разходите си с 2%, което не е достатъчно в условията на криза, според ръководството на БЕХ. 

Според данните за първите 4 месеца на годината загубите на НЕК са 38 млн. лв. Освен това НЕК към началото на юни дължеше на производители на ток в страната 140 млн. лв. Тогава от НЕК посочиха, че загубите се дължат на твърде ниските цени, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила за продажба на електроенергия от компанията на регулирания пазар (на едро на ЕРП-та). Миналата година НЕК приключи с печалбата от само 40 млн. лв.

Като пример за лошия мениджмънт на НЕК Тенчо Попов днес посочи увеличението на лихвата по сключения с "БНП Париба" през 2007 г. синдикиран заем от 250 млн. евро, който е трябвало да послужи за стартиране на дейности по проекта "АЕЦ Белене". Кредитът е взет при нормални за тогавашните икономически условия параметри при лихва в размер на юрибор плюс под 1 процент надценка, посочи Попов. В договора обаче е записано, че НЕК трябва да следва определен финансов показател на печалба преди облагане с данъци, а той не е спазен, вследствие на което кредитът става предсрочно изискуем, заяви Попов.

В момента се водят преговори с кредиторите за промяна на условията по договора, но надбавката на лихвата над юрибор вече се променя до над 8 пъти, обясни още той. 

В БЕХ днес следобед е получена по факс оставката на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и до края на седмицата съветът на директорите на БЕХ ще вземе решение за неговото освобождаване, съобщи още председателят на БЕХ, допълвайки, че вероятно Генов ще бъде освободен.

Трайков би вложил пари в АЕЦ Белене, но още не е сигурен дали да се строи
При големите енергийни проекти е важна възвръщаемостта на инвестициите, например аз бих вложил скромна сума в проекта за АЕЦ Белене“ - така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира журналистически въпрос дали вече е ясна съдбата на проекта АЕЦ Белене, за който новите управляващи заявиха, че не се знае дали е икономически изгоден за страната.  Министърът посочи, че продължават анализите за дългосрочните ползи от строителството на новата атомна централа и не даде конкретен отговор какво сочат те. Затова пък Трайков цитира думите на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че по принцип „имаме нужда от повече атомни централи, за да сме енергиен център на региона“. Трайков допълни, че е наясно за традиционно много високата обществена подрепа за АЕЦ Белене.
 Новият директор на АЕЦ Козлодуй, който заема мястото на подалия официално вчера оставка Иван Генов, ще бъде досегашният главен инженер на централата Димитър Ангелов, обяви министърът. Ангелов има 28 години стаж в АЕЦ Козлодуй и е завършил Московския енергиен институт.

                               по материали на  investor.bg
http://www.investor.bg/?cat=5&id=85892
http://www.investor.bg/?cat=5&id=85838


Тагове:   Белене,   АЕЦ,   НЕК,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041456
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930