Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2009 16:23 - Трябва ли им на военните НДК
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 1348 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2009 16:06


imageИзграждането на мегаломански Национален армейския комплекс

Наричат го военното НДК по две причини - намира се съвсем близо до Двореца на културата в столицата и му съперничи по размери. По прредварителни  оценки се е смятало че комплексът ще струва поне 40 млн. лв. Инвеститор е агенцията, чийто бюджет е едва около 5 млн. лв.
Комплексът е разположен на 14 дка терен на бул."Скобелев" на мястото на бившия военноисторически музей. Преди години там започна строеж на нова сграда на музея, но парите свършиха и работата спря. Няколко години Министерство на отбраната се опитваше да продаде имота при начална тръжна цена 14 млн. лв., но купувачи не се намериха. Така през 2004 г. бе взето решение да се строи Национален армейски комплекс.
Видимата част на начинанието е предвиждало да  се състои от 2 свързани помежду си сгради, обърнати към бул. "Скобелев ". В едната на 8 етажа ще са военните редакции, офиси, луксозната хотелска част с 35 апартамента, както и панорамен ресторант под покрива. В другата ще има голяма амфитеатрална зала с 2800 места, над нея да  е студиото на военния канал. Ще има и подземен паркинг на две нива.
  Идеята на  бившия министър Свинаров била военните да имат луксозна сграда за семинари и конференции, както и за гостуващи натовски делегации.  Спиране на парите за строежа през 2005 година, когато ведомството бе под ръководството на Веселин Близнаков попречило на обекта да бъде готов през 2006 година.
  Първоначално се е предвиждало да се построи за 6-8 милиона но сумата многократно е надхвърлена.
 „Поскъпване в такива размери за такъв срок от време е нереалистично“, категоричен е обаче Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Независимо че за този период действително има повишение на горива и строителни материали, нереално е цената да скочи толкова рязко, смята икономистът. Според него изобщо не било работа на военните да вдигат нови „НДК“ и да правят телевизии, защото бюджетът им се формирал въз основа на нашите данъци и подобни „екстри“ на практика били прахосване на народна пара.
Освен всичко друго се говори усилено, че комплексът се е оказал ненужен на военните и през последните 2 години се е  подготвя продажбата му.  Искало е  да  се купи с парите от нея жилища за военните. Абсурдната развръзка на казуса не бе отречена от министерството.
  Просто казано обекта се е превърнал в средство за източване на много бюджетни пари от порядъка на милиони. Както навсякъде където се е строяло нещо с държавни пари.
 Армията винаги е имала жилищен проблем с кадровия състав. Такова е естеството на военната служба. Често им се налага на воените да се преместват от едно населено място в друго. Но вместо това се е изпълнявал този мегаломански проект. В които има сериозни съмнения за злоупотреби.

  По оценка на новия екип на Министерството на отбраната строителството на Националния армейски комплекс, известен като военното НДК, е струвало 32 млн. лв., макар отчетите на предишния министър да твърдяха, че сумата е 20 млн. лв. Новият военен министър Николай Младенов "отвори" вратите на обекта и заедно с журналисти се разходи в него, за да види нивото на строителните работи.

На няколко пъти Младенов посочи, че в обекта са инвестирани десетки милиони и че се нуждае от още доста пари, за да бъде завършен. Определи го като "изключително скъп обект с неясна цел". За това предлага обществена комисия с участието на архитекти и общественици да избистри за месец-два идеите за бъдещото функционално използване на комплекса и да започне завършването му. По думите на министъра изчисленията за нужната сума за това варирали между 2 и 10 млн. лв. След като бъде решено функционалното му използване, ще се преценят и източниците на финансиране, посочи Младенов. Отбеляза обаче, че министерството и държавата са в тежко финансово положение и "фриволната строителна програма на отбранителния сектор през последната година няма как да продължи".

 Та дори обекта е бил засекретен   можете да прочетете статиятаот в. "Сега"
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2431§ionid=5&id=0001201
Най-голямата тайна на българската армия



     допълнение: Интервю пред БТВ  19.08.2009 на Николай Младенов
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=137793




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5041456
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930