Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 12:08 - Пенсионната система - пирамида
Автор: alexs Категория: Политика   
Прочетен: 2233 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.08.2009 12:13


финансовата пирамида на задължителното държавно осигуряване.
Целта на НОИ е  една: с парите на работещите да бъдат купени гласовете на неработещите ? пенсионери и безработни. Главните печеливши са политическите управници, които не само получават големи заплати, но и имат чудесни възможности за получаване на подкупи, поради това, че през ръцете им минават огромни потоци пари, които трябва да се преразпределят.

  КАК ДЕЙСТВА ТАЗИ СИСТЕМА - тези, които произвеждат доход, трябва да издържат тези, които не създават . В България има около 2.2- 2,4 млн. пенсионери, около и над 400 хиляди безработни, около 250-300 хиляди хора неригистрирани безработни  ( не са ущащи). Близо 350 хиляди са заетите в бюджетната сфера. Има също около 1,5 милиона деца учениции студенти. Или обощено- около 5 5.5  млн. у нас консумират без да създават блага. В същото време има  около 2,5 млн. заети в частни или държавни предприятия, които създават доход.

Какво представлява на осигурителната система у нас.  Спомняте финансовите пирамиди от  90-те години, то може да видите  прилики между тях и НОИ. С тази разлика, че не стремежът  печалба, а насилието от страна на държавата е движещата сила за събирането на парите. Някои факти:  Явно, приходите от осигуровки, които по същество представляват данък пенсия, са крайно недостатъчни, за да покрият пенсиите на сегашните пенсионери. Правителството посяга към приходите от други данъци. Разходите за пенсии, ако се запази досегашната система на разходно-покривно задължително държавно осигуряване, ще продължат да нарастват демографските тенденции са такива. А приходите, доставяни в държавната хазна насила чрез увеличаване на данъците, таксите и акцизите все повече ще намаляват. Все повече хора, разбират робската си зависимост от държавата и отиват на сянка в "сенчестата" икономика. А това може ще доведе до рухване на пирамидата задължително държавно осигуряване.
 Осигурителната система в България е средство на властимащите да Купуват глсове. Тя не е изградена на принципа "докато си млад, спестявай, и ще живееш добре на стари години; а ако не доживееш такива, то поне наследниците ти ще се възползват от спестяванията.
  Какво става с това което си внасял ако не доживеш до пенсия - ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА.
 Осигурителната система насърчава мързела и завистта. Нещо повече: тя е средство за поробване на масите от страна на управляващите. Използвайки насилие чрез данъчната и осигурителна система, те отнемат доходите на тези, които работят и създават стойност. Използвайки популистки трикове, управляващата класа прави останалата част от хората зависещи от нейните подаяния. В същото време чиновниците се разпореждат с човешкия живот и вземат за "обслужването" тлъсти проценти. Това прави осигурителната система да стане финансова пирамида  от една страна постоянно нараства броя на кандидатите сред управляващите за забогатяване посредством системата. От друга страна се увеличава броят на зависещите от социалната помощ. А  в същото време приходите намаляват.  Ако така продължава Очаквайте срутването на системата.
 Има ли решение на пенсиония проблем - правилното е каквото си изработил това и да получиш. И в някои страни проблема е решен по-този начин. Но тогава политиците няма да могат да вдигат предизборно пенсиите.  За да се реши този проблем не е достатъчно управлението на едно правителство а повече ои едно деситилетие.
  Младите хора не са мотивирани да внасят осигуровки. Зашото отиват в общия кюп и много се опасяват че до 30-40 г. тази пирамида може да рухне а с това те да бъдат ограбени.
 Някои просто си казват след 30г. пенсии може да няма.
  Може да се направят следните изводи: ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА Е НЕСПРАВЕДЛИВА Налице е една пенсионна пирамида, в която всеки следващ плаща пенсията на предходния. . ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДОРИ ДА Е ОПАСНА И ЗА ВАЛУТНИЯ БОРД.
  И още един голям грях на управляващите през прехода. Старите хора казват нашето поколение е построило заводи. Трябваше с част от приходите от приватизациата да се вкарат в пенсионните фондове
Вместо това от приватизацията спечлиха политици И най-вече олигарсите.Трудът на пенсионерите е ограбен. А сегашните 30 годишни трябва да плащат.
  Връх на безопразията в пенсионната политика беше Станишевото правителство на БСП именно с таскова предизборно купуване на пенсионерски гласове се опита да спечели изборите.
  Както Бойко Борисов каза "те ги вдигат а ние трябва да ги плащаме". В действителност всички които работят в материалния сектор плащат и изкарват  пенсиите.
  Трябва ли да се намалят пенсиите колкото и неприятно да звучи икономическата логика го изисква. И вече това се е случило в една от бившите прибалтийски републики които също като нас са във валутен борд.
   
 Правителството няма намерение и желание да ги намалява
  Повече по този въпрос статия във в.Труд интервю с министър Тотю Младенов
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=193881
 Според някои източници, дефицитът само в социалните фондове за първите пет месеца на годината е стигнал 500 млн





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5019428
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031