Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 00:00 - Билките - дар от Бога. част2
Автор: alexs Категория: Лични дневници   
Прочетен: 34674 Коментари: 30 Гласове:
31

Последна промяна: 24.06.2012 09:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


 Кое е най-ценното нещо, което има човек.  Не са парите, богатсвата, не е и златото. Разбира се отговора е прост - нашето здраве.
  Еньовден се чества на 24 юни всяка година.На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.
 Православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител.
 Ражда се няколко месеца преди Иисус Христос, за да прокара пътя на неговото учение . Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.
 На Именниците честито!
  Смята се, че на Еньовден  билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести.  Според народните поверия могат да  се лекуват бездетни жени,  да прогонват се зли духове, и да  правят  магии за любов и омраза.
 С тревите и цветята, набрани за празника, се прави голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.
 В днешно време билките не са в противоречие с традиционната медицина. Традиционната  медицина и лечението с билки /фитотерапията/ могат взаимно се допълват. А историята на билколечението е толкова древна, колкото  историята  човечеството...
Билколечението - Здраве от аптеката на Господ

image

 Овчарска торбичка
Чаят от овчарска торбичка - по две-три чаши на ден, се прилага успешно при всички видове кървения – от носа, стомаха, червата и нередни кръвотечения от матката. При кървящи рани при които кръвта не може да се спре, отварата от овчарска торбичка действува поразително добре. При силни менструални кръвотечения, се пие всеки ден по две чаши запарен чай, като на една чаша се взима една препълнена чаена лъжичка овчарска торбичка. Този чай помага и за регугулиране на мензиса през пубертета. През климактериума всяка жена би трябвало да изпива в продължение на четири седмици по две чаши на ден, три седмици да прави пауза и след това цикълът да се повтори отново. При кървящи хемороиди се правят малки клизми на червата, бани на половината тяло или промивки с хладка отвара от овчарска торбичка. Майки, на които по време на кърменето се подуват гърдите, трябва да си запарят в една цедка прясна овчарска торбичка и увита в кърпа, както е топла, да си я наложат. При кървения на бъбреците се препоръчва най-горещо всеки ден да се пият по две чаши чай -смес от овчарска торбичка и хвощ в равни количества.
Овчарската торбичка е и регулиращо кръвообращението растение и се препоръчва особено както при твърде високо, така и при твърде ниско кръвно налягане. На ден се пият по две чаши, като пиенето се преустановява с нормализиране на кръвното. Това ценно лечебно растение е особено важно при всички външни мускулни заболявания. При атрофия на ставите или мускулите, когато нищо друго вече не помага, овчарската торбичка, нарязана на дребно, се слага да престои десет дни до печката или на слънце в житна ракия и с това няколко пъти на ден се правят разтривки. Свличането на червата, свличане на слабините, се лекува с тинктура от прясна овчарска торбичка. Както и свличане на матката - разтриването трябва да се прави от влагалището в посока корема. Приложения: Запарващ компрес: Две препълнени шепи –ако е възможно прясна – овчарска торбич-ка се слага в сито и се държи над водна пара. След това задушената билка се слага в кърпа, а тя се налага на място. Тинктура: Прясна овчарска торбичка, листа, дръжки, цветчета, торбички се нарязва на дребно и пълни в бутилка до гърлото и се залива с 38-40С ракия. Престоява 14 дни на слънце на топло.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/07/proletni-bilki-ovcharska-torbichka.331644


image

Коприва 
Тинктура – Нарязани на ситно 200гр. от корена на билката се оставят да престоят две седмици в половин литър ракия. От прецедената смес се пие по една лъжица или 10 капки 3-4 пъти дневно.
Сок – Получава се като копривата се смила и получената каша се смесва с вода, преди да се пие.употребява  се по 2-3 пъти на ден при анемия, тъй като копривата подпомага кръвообразуването и снабдява организма с необходимите му минерали и витамини. Лечението със сок от коприва има и диуретично действие и помага при бъбречни инфекции. Листата на копривата действат и кръвоспиращо при обилна менструация, вътрешни кръвоизливи.
Запарката от коприва помага за косопад, пърхот, ускорява растежа на косата. За целта косата се изплаква със запарката 
Сухите листа от коприва се използват под формата на запарка при дневна доза 4 чаени лъжички листа на 250 см3 вряща вода. Запарката се използва и външно. При косопад се приготвя отвара от 100 г листа, които се варят 30 мин в 1/2 л вода и 1/2 л оцет. С отварата се намокрят корените на космите или се измива косата вечер преди лягане.
От бялата и жълтата коприва с лечебна цел се използват цветовете, които имат пречистващо и диуретично действие. Как се използват:
Запарка – Една лъжица от цветовете се попарват с гореща вода. Пият се по две чаши на ден при генитални инфекции, менструални нарушения, безсъние . От гаргара със запарка се повлияват добре кашлица, болки в гърлото и . Запарката от бяла коприва има и стягащо действие и е подходяща за лечение на диария.

Баните със запарка от бяла коприва действат успокояващо при генитални инфекции, при обилно бяло течение и т.н. При гинекологични проблеми може да комбинирате баните с пиенето 2-3 пъти на ден и запарка от бяла коприва.
Компрес – Попарват се цветове от бяла коприва в малко количество вода до получаването на каша, която се налага върху проблемните зони (екземи, ишиас, разширени вени)


Кулиниарни рецепти 
 Рано напролет когато пониква копривата е най-подходяща за кулиниарна употреба 
 Както е казал народа да се хванем за зеленото
 Много рецепти с коприва може да се видят на този сайт http://recepti.gotvach.bg/Коприва
Супа от коприва 
1. В олио  се запържва нарязан наситно лук
2. Прибавя се  брашно, а след него измитата и нарязана на дребно коприва
3. Запържва се  всичко това, след което се  залива с вода и ври около 20 минути 
4. Добавя се ориза и чесъна и ври още около 15-20 минути
5. Оставя се  да поизстине, разбива се яйце с киселото мляко и застройване на  супата
6. Накрая може да седобави  подправки по желание.

image


 Орех Лечебно действие и приложение
  Използват се листата ...
Апетитовъзбуждащо, лекодезинфекционно действие, засилва растежа на костите и кожата при зарастване. Противовъзпалителното действие се оказва главно на съдържащите се в билката танини. засилва растежа на косата и намалява окапването й,
В българската народна медицина листата на ореха се използват при възпаление и болки в стомаха и червата, подагра, туберколоза, хемороиди, жълтеница, обилна менструация, атеросклероза, глисти. Корени, киснати 20 дни в червено вино се препоръчват за усилване и повишаване на апетита (по 2 с.л. след ядене), при деца - по 2 ч.л.

Външно приложение

За промивки при бяло течение, за компреси при уплътнение на гърдите при кърмачките, при лишеи, кожни обриви; за бани при рахит, подагра, екзема, хемороиди (отвара от 2 шепи листа, варени в 3 литра вода 20 минути, се прецежда и се излива във водата), за боядисване на коса (зелените обвивки на плода), при псоризис - компреси (пресните зелени обвивки).

Вътрешно приложение

2 с.л. листа от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Киснат 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно
 Плодовете на ореха 
Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини прави орехите силно средство в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” и повишават “добрия” холестерол в кръвта.
Орехите са са известни като “храна за мозъка” отново заради богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини. Стимулират мозъчната активност и зареждат организма с енергия. Неслучайно формата на ореха наподобява човешки мозък.
В кулиниарията се използва най-вече в сладкарството
иупотребява се за торити и други сладкиши . Той може да се добави в таратора, кьопоолу, разбития хайвер или в пълнежа на никулденския шаран и др.


image

Змийско мляко
Използва се отстраняване на брадавици,злокачествени кожни болести, мазоли, и нелечими лишеи.  външно се пилага  откъсва се стрък и от растението и потича няколко капки  жълт сок,с който се  намазват  брадавиците  и те  изчезват, за това не е достаъчно един път да се намажат а 10-15 пъти  /и повече/ тряба за да се получи желания ефект. Който има такива проблеми може да си я засади на балкона в саксия  или градината и да си я ползва редовно. 
 Външното приложение е беозпасно но кагато се пие в чайове има странично действие
 Използва се още вътрешно чайове отвори извлеци 
 Прясната дрога и препаратите й се предписват при чернодробни и жлъчни заболявания (жълтеница, жлъчни дискинезии, жлъчни камъни), стомашен и чревен катар, диария, смущения в храносмилането.
За очите 
Не бива да попада в окото дирекно

 Сиво перде и петна по роговицата на очите изчезват постепенно. Сокът помага даже при кървене и отделяне на ретината. Взима се листо от змийско мляко, измива се и крехката дръжка се стрива между навлажнения палец и показалеца. Така получената течност се размазва с показалеца, при затворени очи, към ъгълчетата им.
 Макар и да не се нанася директно върху окото, тя въпреки това му се предава. Това важи за сиво перде, слабо зрение и профилактично - при здрави, пренатоварени очи
 Начини за приложение......
Запарка на чай: Една равна чаена лъжичка само се попарва от ј л. вода.
Пресен сок. Листата, дръжките и цветовете се измиват и както са влажни се изстискват в сокоизтисквачка – за външно приложение. Тинктура. Купува се като хомеопатично средство. От нея се вземат по 10-15 капки дневно в малко вода, два-три пъти дневно, при посочените болести.
Вино. 30 г змийско мляко с корените се слагат в Ѕ л. бяло вино и се оставят 1-2 часа да се изкиснат; след това се пие на глътки.
 Повече
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/04/22/proletni-bilki-zmiisko-mliako.325758




image


Шипка
В плодовете на шипката се съдържат почти всички витамини — С, Р, В, Е, К и каротин. Те активизират ензимните системи, усилват регенерацията на тъканите, синтезата на хормоните и влияят благоприятно върху въглехидратната обмяна и проницаемостта на съдовете.

Шипката помага активно при пясък и камъни в пикочните пътища, жлъчнокаменна болест, маточни кръвотечения, анемия, изтощение на организма, при атеросклероза, укрепва имунната система.
 Шипката укрепва сърцето и кръвоносната система и е особено полезна за сърдечно-съдови заболявания. Богатото съдържание на витамини помага при настинка и вирусни заболявания.
НАСТОЙКА ОТ ШИПКИ
За една чаша шипкова настойка:
1 супена лъжица шипки се заливат с чаша вряла вода в емайлиран или стъклен съд. Съдът се поставя на водна баня за 10 минути. След това се оставя за около 10-12 часа, прецежда се и се пие през деня.
За да стане шипковата настойка по-вкусна и да придобие още по-полезни свойства, може да се добавят мед .
 Мармалад от шипки
  Прави се от добре узрели шипки. Измиват се и се почистват от дръжките а. Заливат се с вода, колкото да се покрият. Варят се до омекване и се претриват 3-4 пъти през различни сита: първия път през по-рядко сито, за да се отстранят семената и обвивките; втория и третия - през по-гъсти сита, за да се отстранят космите на шипковия плод. Полученото шипково пюре се вари със захарта и венечните лист(на 1 кг шипково пюре - 1 кг захар) в разлати съдове при непрекъснато бъркане с дървена лопатка. Готовият мармалад се сгъстява и още горещ се сипва в сухи съдове.



image


 Индрише
 Билката силно понижава кръвната захар и затова при предозиране може да доведе до хипогликемична кома. Понижава и кръвното налягане 
Отглежда се като саксийно цвете . В кулиниарията се използва като подправка за компоти и сладка.
  Познато още като Лезетра (Pelargonium roseum). От семейството на мушкатата и здравеца е.  Още се използва за лечение на болести на нервната система, гинекологични заболявания, артрит, ревматизъм, изгаряния и др. В козметиката се използва като средство за третиране на кожата.

НАЧИН НА УПОТРЕБА. Около 40 пресни листа от индрише се нарязват много ситно и се смесват с половин килограм мед и с лимонов сок на вкус. Взема се по 1 чаена лъжичка преди ядене 3 пъти на ден.



image

 Мента
В България се срещат около 9 вида мента, покрай големите реки, с многобройни вариации Има приятен и силен аромат.
 В кулианирията се използва вид мента известен като подправка - джоджен.
От мента се прави чай. Той е много полезен при есенно-зимния сезон. Студеният ментов чай е добор разхлаждащо питие за топлите летни дни, а горещият е начин да решите проблема си след преяждане.

Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата), успокоява спазмите в храносмилателните пътища.
Ментата е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, панкреатит .

Ментолът е съставна част и на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити.

За приготвянето на чай се използват листата. Две-три чаени лъжички или 10 гр ситно стрити изсушени листа се заливат с една чаша кипяща вода и след изстиване настойката се прецежда. Пие се на равни части в продължение на един ден. Може да се подслади с малко пчелен мед и да се прибави лимонов сок. Подпомага храносмилането и подобрява отделянето на жлъчен сок помага при простудни заболявания на дихателните пътища и проблеми с жлъчката камъни.


image

  Кестенови дървета в морската градина Бургас
 Кестен
Среща се като диворастящ вид в България само в  Шуменско  Върбица и Преславския балкан, на 400—500 м надморска височина. Това място е обявено за резерват „Дервиша", и е защитен растителен вид. През последното столетие конският кестен е засаден като декоративно дърво в паркове и градини из цялата страна.
 Използват се стеблената кора и семената на кестена, цветовете и листата на растението. Кората се събира в ранна пролет, семената се събират след разпукване на семенната им обвивка.

Дивият или конският кестен е подходящ за дългосрочно лечение на разширени вени  хронична венозна недостатъчност и  хемороиди.
Появата на разширени вени и хронична венозна недостатъчност се определя и от отделянето на ензими, които атакуват стените на капилярите и вените, както и на химични вещества, които подпомагат възпалението.
  За лечение на хемороиди, разширени вени (варипи), тромбофлебити и др. Доказано е, че екстракт от конски кестен понижава холестероловото съдържание в кръвта и оказва благоприятно влияние при атеросклероза. В народната медицина се препоръчва още за лечение на смилателни нарушения, подагра, ревматизъм, ишиас и др.

Препаратите от конски кестен намаляват съсирваемостта на кръвта, укрепват капилярните и венозните стени, предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове и подпомагат разнасянето на вече образувани тромби. Наред с това съдържащите се в препаратите от кестен сапонини понижават кръвното налягане. При лечение на тромбофлебити с екстракт или тинктура от плодовете на конския кестен отокът и болките на мястото на венозното възпаление намаляват, тромботичните маси се размекват и постепенно изчезват. Аналогични ефекти са наблюдавани и при хемороиди


Екстрактът влиза в състава на кремове против слънчево изгаряне. Спуканите и накиснати в ракия плодове (2:10) се прилагат за разтриване при ревматизъм, ишиас. Екстрактът се прилага външно за бани при невралгии, мускулни болки и др.
Дивият кестен влиза в състава на много фармацевтични препарати с противоварикозно и противохемороидно действие. От семената (ситно нарязани) се приготвя запарка от 1 кафена лъжичка дрога и 300 см3 вряща вода. След киснене 2 часа запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден. От листата и корите се приготвя отвара - 1 супена лъжица листа или 1 чаена лъжица кори се варят 10 мин с 300 см3 вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
  Спиртно-воден извлек (тинктура) се приготвя, като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 1/2 л 50° ракия или водка. От получената тинктура се пият по 30 — 40 капки 3 — 4 пъти на ден в продължение на 3 — 4 седмици. Тази тинктура се използува и за външно приложение.

 Снимки авторът
 А. С.



Билките - дар от Бога. Еньовден. Снимки  част 1
Лайка Невен Маточина Мак, Синап, Глухарче, Жълт кантарион, Жълта комунига, синя злъчка, Акация, Черен бъз, Липа,













Гласувай:
32



1. alexs - На Именниците честито!
24.06.2012 08:25
На Именниците честито!
цитирай
2. mitkaloto - Чудесен постинг!Поздрави!
24.06.2012 09:07
Чудесен постинг!Поздрави!
цитирай
3. monna - Много образователен постинг, Алекс!
24.06.2012 10:25
Свикнала съм да чета при късна пролет за билките, но ето че и ти се включи към нея.:) Направете един отбор от билкари и обменяйте опит, а ние ще се консултираме при вас!:)

ПП Стана ми смешно, като ви видях ,двамата с Митко, цъфнали в блога - рано, рано....
Защо така бе, момчета?! Билки ли събирахте?!:)
А поднесохте ли кафето на половинките си на табла в леглото?!:))))
Усмихнат ден..........
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Хубав български празник!
24.06.2012 12:18
Обичам го и съжалявам, че не съм в Копривщица да набера букет с цветя и билки...:)
Здраве и щастливо лято за теб и семейството ти, Алекс! И поздрави на морето!
цитирай
5. sparotok - !
24.06.2012 12:58
Поздрави за хубавия постинг!

Аз вече си набрах билки:)
цитирай
6. alexs - Обичам го и съжалявам, че не съм в ...
24.06.2012 13:03
malchaniaotnadejda7 написа:
Обичам го и съжалявам, че не съм в Копривщица да набера букет с цветя и билки...:)
Здраве и щастливо лято за теб и семейството ти, Алекс! И поздрави на морето!

Благодаря Надежда ! Колко е красива природата тя ни дава творческо вдъхновение и целебна сила И нейния велик създател Господ!
цитирай
7. erato7 - Живи и здрави именниците! Браво ...
24.06.2012 13:17
Живи и здрави именниците!
Браво за постинга, Алекс!
цитирай
8. alexs - Чудесен постинг!Поздрави! Б...
24.06.2012 13:22
mitkaloto написа:
Чудесен постинг!Поздрави!

Благодаря Поздрави и на теб!
цитирай
9. alexs - Много образователен постинг, ...
24.06.2012 13:26
monna написа:

Много образователен постинг, Алекс!
Свикнала съм да чета при късна пролет за билките, но ето че и ти се включи към нея.:) Направете един отбор от билкари и обменяйте опит, а ние ще се консултираме при вас!:)

ПП Стана ми смешно, като ви видях ,двамата с Митко, цъфнали в блога - рано, рано....
Защо така бе, момчета?! Билки ли събирахте?!:)
А поднесохте ли кафето на половинките си на табла в леглото?!:))))
Усмихнат ден..........

Благодаря за коментара Монна! Усмихнат и хубав ден! И да ти поднасят кафето всяка сутрин:)))
цитирай
10. alexs - Поздрави за хубавия постинг! ...
24.06.2012 13:34
sparotok написа:
Поздрави за хубавия постинг!

Аз вече си набрах билки:)

Благодаря!
И понеже ти си историк ....Древните не са имали хапове и аптеки и са ползвали аптеката на Господ! Още праисторическия човек е познавал отлично билките и лечебните им свойства!
цитирай
11. alexs - Живи и здрави именниците! Браво ...
24.06.2012 13:36
erato7 написа:
Живи и здрави именниците!
Браво за постинга, Алекс!

Благодаря ти !
Да са живи и здрави !
цитирай
12. megg - Обичам този празник!
24.06.2012 17:46
Легендите, ритуалите, вярата в магичната сила на билките ...
Поздравления за хубавия постинг, Алекс! Ще се върна, за да прочета всичко.
Като гледам как се смрачи, май Еньо наистина си е наметнал кожуха и е тръгнал за сняг. :)
Хубаво и пъстро лято!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Браво, много добре си се справил с ...
24.06.2012 18:59
Браво, много добре си се справил с лечебното действие на тези билки. Слагам постинга ти в моята блогвълна "Всичко за билките". Поздрави!!!
цитирай
14. makont - Благодаря за познанието,
24.06.2012 19:29
това наистина е аптеката на бог. Трябва да я познаваме по-добре. Спорна и усмихната нова седмица!
цитирай
15. dushka - !
24.06.2012 20:05
Поздрави, Алекс! Винаги научавам нещо ново от теб!
цитирай
16. alexs - Легендите, ритуалите, вярата в ...
24.06.2012 21:33
megg написа:
Легендите, ритуалите, вярата в магичната сила на билките ...
Поздравления за хубавия постинг, Алекс! Ще се върна, за да прочета всичко.
Като гледам как се смрачи, май Еньо наистина си е наметнал кожуха и е тръгнал за сняг. :)
Хубаво и пъстро лято!

Благодаря и поздрави ! Наистина имат магическа сила билките!
цитирай
17. magnoliya - Поздрави за поста! Много интересен ...
24.06.2012 23:18
Поздрави за поста! Много интересен и полезен!
И аз си набрах ароматни билки днес.
Поздрави за именниците! Да им пожелая да са живи, здрави и приятно изкарване на именния ден!
Лека вечер!
цитирай
18. tili - Не съм попадала
24.06.2012 23:45
на самодивско сборище, но честит Еньовден:) Св.Иван летни:)))
цитирай
19. stela50 - Чудесен постинг, Алекс ... Интересен и полезен ...
25.06.2012 10:47
Има нещо мистично и вълнуващо в този празник ,
тайнственост и сила в обредите ... Хубаво е ...
Честит празник с малко закъснение на именниците
да са живи и здрави. Благодаря ти за ценните неща,
които научих при теб, страшно добре се допълвате
с Късна Пролет , а аз имам много да се уча още ...
Сърдечни поздрави !
цитирай
20. mariniki - благодаря ти, Алекс...
25.06.2012 19:54
за чудесния постинг... и полезен...
много обичам ментов чай...
и научих още много..
най-сърдечно..
цитирай
21. monna1 - Алекс,...
25.06.2012 23:00
....доколкото те "познавам" искаш нещо да ми кажеш, затова току се отбиваш, а освен това подозирам, че си рачо-осмокрачо и аз съм те поздравила с хитче, случайно, но своевременно, нали така?!:)
Това не е никакво съвпадение, а телепатия - така мисля.
Ах, ти!:)
цитирай
22. alexs - . . . . доколкото те "познав...
26.06.2012 08:21
monna1 написа:
....доколкото те "познавам" искаш нещо да ми кажеш, затова току се отбиваш, а освен това подозирам, че си рачо-осмокрачо и аз съм те поздравила с хитче, случайно, но своевременно, нали така?!:)
Това не е никакво съвпадение, а телепатия - така мисля.
Ах, ти!:)

Да зодия Рак съм. И ти първа ме поздрави в полунощ! Хубав ден!
цитирай
23. alexs - Браво, много добре си се справил с ...
26.06.2012 08:25
kasnaprolet9999 написа:
Браво, много добре си се справил с лечебното действие на тези билки. Слагам постинга ти в моята блогвълна "Всичко за билките". Поздрави!!!

Благодаря! гледам от теб и се уча :)))! Не съм ходил в курсове за билкарство. Но някои неща за билкарството съм ги научил първите 7 години......
цитирай
24. alexs - това наистина е аптеката на бог. ...
26.06.2012 08:28
makont написа:
това наистина е аптеката на бог. Трябва да я познаваме по-добре. Спорна и усмихната нова седмица!

Благодаря! Поздрави! Господ е създл лекове за всички болежки!
цитирай
25. alexs - Поздрави, Алекс! Винаги научавам ...
26.06.2012 08:30
dushka написа:
Поздрави, Алекс! Винаги научавам нещо ново от теб!

И на теб поздрави! Нали за това ги пишем тези постинги .......
цитирай
26. alexs - Поздрави за поста! Много интересен ...
26.06.2012 09:02
magnoliya написа:
Поздрави за поста! Много интересен и полезен!
И аз си набрах ароматни билки днес.
Поздрави за именниците! Да им пожелая да са живи, здрави и приятно изкарване на именния ден!
Лека вечер!

Благодаря ! Ти обичаш цветята от снимките се вижда че лечебните растения са много красиви много цветчета са осбено лечебни! Много от цветята които се отглеждат в грдинките са лечбни например невена, момината сълза, здравеца...
цитирай
27. shaffi - природата има
26.06.2012 22:45
невероятна , зареждаща енергия,билките, носят наслада ..поздрав !
цитирай
28. pevetsa - Привет адаш :)
27.06.2012 10:12
Което си е право, право си е, Създателя е промислил!
цитирай
29. alexs - http://forum. abv. bg/abv/lat...
04.07.2012 20:07
http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
30. анонимен - Билките са перфектната химия в действие...
31.10.2012 18:24
В началото , като че ли прочетох, че билките не са в противоречие с традиционаната медицина.

Ако ми позволите, БИЛКИТЕ СА ТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНА!

Медицината е инвитро чадо на народната традиция/ билките, които съхраняват за нас слънцето и светлината!

Вярно, само мога да се поклоня на хирурзите, но да ме пази Господ да попадам в ръцете им.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5018826
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031