Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 05:30 - Билките - дар от Бога. Еньовден. Снимки
Автор: alexs Категория: Други   
Прочетен: 27088 Коментари: 26 Гласове:
30

Последна промяна: 24.06.2012 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кое е най-ценното нещо, което има човек.  Не са парите, богатсвата, златото. Разбира се отговора е прост - нашето здраве.
  Еньовден се чества на 24 юни всяка година.На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.
 Православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител.
 Ражда се няколко месеца преди Иисус Христос, за да прокара пътя на неговото учение . Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.
  Смята се, че на Еньовден различните билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести.  Според народните поверия могат да  се лекуват бездетни жени,  да прогонват се зли духове, и да  правят  магии за любов и омраза.
 С тревите и цветята, набрани за празника, се прави голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.
 В днешно време билките не са в противоречие с традиционната медицина. Традиционната  медицина и лечението с билки /фитотерапията/ могат взаимно се допълват. А историята на билколечението е толкова древна, колкото  историята  човечеството.

image
      Лайка За лечебни цели се употребяват цветовете на лайката.Лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболяване на храносмилателния тракт и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите, матката и на ануса при хемороиди. Има благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур. За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Повече  http://www.pharmacy-bg.com/herbs/lajka/


image
Невен  Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне или следоперативни. Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката.
При генитални гьбични заболявания помагат промивки и бани. При контузии рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода.
 Вътрешно под формата на чай растението се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство. Повече за невена  http://zdrave.rozali.com/bilki/p785.html

image

 Маточина Маточината действува успокояващо подобно на валерианата и се прилага при сърдечна невроза, нервност, безсъние. Стимулира отделянето на секреции в стомаха и червата и жлъчната секреция, разширява кръвоносните съдове. Приготвя извлек от 1 равна супена лъжица маточина, която се залива с 250мл хладка вода (35°С), кисне се 3-4 ч и се прецежда. Разделя се на 3 порции и се приема сутрин, обед и вечер половин час преди ядене. Има приятен аромат. Използва се и  от пчеларите .

image

Полски  Мак. / див Мак/ Приложение. При безсъние, бронхит, кашлица, сърцебиене, при суха и дразнеща кашлица нощем у деца, обилна менструация, диспепсии.
Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички от билката се запарват с 400 мл вряща вода. Запарката кисне 20 минути и след това се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.
Внимание! Големите дози могат да предизвикат отравяне

image

     Синап В кулинарията се използва за приготвяне на горчица. Лечебно действие като дразнещо средство, което предизвиква нахлуване на кръв към болното място, затопля, подобрява кръвообращението и лекува възпалителния процес. Освен това то дразни рефлекторно дихателния център и подобрява дишането. Най-често се прилага външно под формата на лапи на различни части от тялото при простудни състояния, бодежи, бронхити, пневмонии, ревматизъм, лумбаго, артритни болки.


image


Глухарче. Листата  и корените на  глухарчето подобряват функциите на черния дроб, действат жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно, възбуждат апетита. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на
инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.
 Начин на приложение:Прясно растение във вид на салата (подправено с лимон) се препоръчва при пролетна умора и авитаминоза. Използва се извлек, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден.
 Повече
Глухарче. Салата от глухарче. Вино от глухарче.

  и   http://www.lekar.bg/news-61/info-2634/Глухарче/

image

Жълт Кантарион. Билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.
 Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.
 Начин на приложение: Жълт кантарион като чай: 1 супена лъжица от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 15-20, до 30 мин. Прецежда се и се пие.
Не консумирайте жълтия кантарион, ако е киснал по-дълго време от посоченото. Повечето билки стават вредни, ако са престояли във водата много.
 Повече  http://zdrave.rozali.com/bilki/p10086.html

image

 Здравец.Използват се листата и корените, като действието на чаят е успокоително за нервната система, понижаващо кръвното налягане, а също може да се използва като сънотворно.
Настойката от здравец се прави по следния начин: една чаена лъжичка от билката се прибавя към 250 мл. студена вода, кисне се в продължение на 8 часа. Пие се три пъти на ден преди ядене, или вместо  отварата можете да изяждате по едно листо от здравец.

image

Жълта комунига. Начин на употреба. Около 1 супена лъжица от билката се запарва с 300 мл вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 50 мл преди ядене 3 пъти на ден. Пази се на тъмно и студено. За компреси и промивки се използва настойка от 2 чаени лъжички изсушена надземна част на билката, залети с 500 мл вряща вода и оставена да кисне в добре затворен съд 20 минути. Цветовете, залети с растително масло, се препоръчват за „узряване“ на циреи.
Внимание! Поради съдържанието на кумарин, във високи дози билката предизвиква главоболие, повръщане, сънливост, а токсичните дози засягат черния дроб
Действие. Билката притежава противосъсирващо, нервноуспокояващо, болкоуспокояващо и омекчително действие. Пречи на съсирването на кръвта, оказва противовъзпалително действие, удължава съня, предотвратява гър-човите състояния, влияе благоприятно върху черния дроб. Приложена външно подпомага зарастването на рани, циреи и др.
 повече:  http://flowersnet.info/a396/Жълта_комунига

image

Синя жлъчка (цикория) Действие и приложение:Тонизиращо храносмилателната система, апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително. Има известно диуретично действие,  успокоителен ефект върху централната нервна система. Засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.
Билката се използва подобно на другите растения, съдържащи горчиви съставки, за стимулиране на храносмилането - засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок от активиране на перисталтиката на червата. У нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране на обмяната на веществата и др.
 повече:  http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/09/16/letni-bilki-sinia-jlychka.398512

image

 Акация./салкъм/ Употребяват се плодовете и кората на младите клонки на акацията, а също и корените и. Листата се берат преди цъвтежа – април, плодовете – август, септември, а кората от клонките, както и корените рано на пролет – февруари, март. Употребява се под лекарски контрол, защото са отровни. Листата се употребяват при нередовна менструация и високо кръвно налягане, берат преди цъфтежа, също и кората на младите клонки. С нея обаче не бива да се провежда самолечение, дори в малки дози. Кората е отровна! С цветовете и листата на бялата акация се лекува упорита кашлица. Те показват още болкоуспокояващо и кръвоспиращо действие. Добре действат при повишената киселинност на стомаха.
 Акацията е особено ценна за пчеларството като медоносно растение.


image

Черен бъз.Основните действия на цветовете на черния бъз са потогонно, омекчително и диуретично. Използват се самостоятелно или в комбинация с други аналогично действащи билки под формата на запарка като средство за изпотяване при простудни заболявания (хрема, пресипнал глас, ангина, кашлица и др.). Прилага се при отоци, дължащи се на бъбречни и сърдечни заболявания, като увеличава диурезата и намаляват относителното тегло на урината без странични явления. Външно се използва за плакнене устата и за гаргара при възпалителни заболявания на устата и гърлото .
Плодовете на черния бъз имат главно слабително действие и се прилагат под формата на запарка или приготвен мармалад като меко слабително средство при запек. Счита се, че това се дължи на смолистите вещества и пектините, които се съдържат в тях. Мармалада се използва и като диуретично средство. Плодовете се използват и за боядисване на тъкани и багрене на течности - вина и безалкохолни напитки.
  как се прави сироп от бъз   Сироп от бъз

повече: http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/06/12/proletni-bilki-cheren-byz-nai-silnata-bylgarska-bilka.347998

image

Липовият цвят притежава потогонно, леко дезинфекционно (противомикробно), противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие. От цветовете на липата се прави чай, който помага при температура и възпаления на горните дихателни пътища (ларингити, фарингити, трахеобронхити). Липовият цвят се използва и за някои заболявания на пикочните пътища. Също и при виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас. Чаят от липа, подправен с мед, помага и за успокоение и добър сън. Препоръчително е да се пие преди сън.
Като запарка или отвара липовият цвят се използва и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.
 повече:  http://zdrave.rozali.com/bilki/p12110.html

снимки: Авторът
 А. С.
   
    Билките - дар от Бога. част2
   за Овчарска торбичка, Коприва, Орех, Змийско мляко, Шипка, Индрише, Мента, Кестен







Гласувай:
30



1. alexs - На именниците
24.06.2011 05:56
честито!
цитирай
2. sande - Честит празник на билките и на всички, които имат имен ден днес!
24.06.2011 06:21
Поздрави за интересната и полезна информация!

Хубав ден!
цитирай
3. mt46 - Честит празник, Алекс!
24.06.2011 07:10
За всяка болки си има билка... Днес ще си набера липов цвят... Ароматен ден! :))
цитирай
4. mamas - Честито на именниците!
24.06.2011 07:12
Поздравления за постинга!
цитирай
5. stela50 - Честит празник на всички ...
24.06.2011 08:48
Да са здрави и щастливи именниците и всички около тях .
Поздравления за постинга ,Алекс !
Хубав ден !
цитирай
6. panazea - Честито на имениците !
24.06.2011 11:33
Честит ви празник !
цитирай
7. monaliza121 - Поздравления за постинга и хубавия ...
24.06.2011 11:36
Поздравления за постинга и хубавия български празник!:))
цитирай
8. alexs - - sande
24.06.2011 15:59
sande написа:
Поздрави за интересната и полезна информация!

Хубав ден!

Благодаря ще се постарая с още един постинг да включа и други лечбни растения, които не съм ги включил...
цитирай
9. alexs - - mt46
24.06.2011 16:06
mt46 написа:
За всяка болки си има билка... Днес ще си набера липов цвят... Ароматен ден! :))

Добра идея да си набереш липов цвят :)
Наистина при настинки липовия чай помага много....
Да за всяка болежка си има и билка и то обикновено не една ... Въпроса е в правилното прилагане на билколечението . Понякога фитотерапията дава невероятни резултати!
цитирай
10. alexs - благодаря на mamas stela50 panazea monaliza121
24.06.2011 16:13
Да много хубав български празник и традиция.
А лечебните растения, освен че лекуват в тях има и някаква Божествена красота!
цитирай
11. kadife - За мен беше удоволствие да спра т...
24.06.2011 20:47
За мен беше удоволствие да спра тук!
Благодаря! :)
цитирай
12. alexs - Благодаря ! ти kadife
24.06.2011 22:12
kadife написа:
За мен беше удоволствие да спра тук!
Благодаря! :)

Бавно утрото спря на върха на самотна топола,
тъжна птица - стоя на пречупен от времето клон
и през сълзи поглеждам, поглеждам с надежда надолу,
да намеря в безкрая на моите чувства подслон.
................................................
Това ми звучи прекрасно! Възхитен съм!
цитирай
13. tota - Привет, Алекс!
25.06.2011 06:03
Прекрасен постинг за Еньовден и билките. Прочетох полезната информация, очите ми се порадваха на красивите снимки, помечтах си за докосване до природата.
Хубава събота!
цитирай
14. alexs - към tota
25.06.2011 08:12
tota написа:
Прекрасен постинг за Еньовден и билките. Прочетох полезната информация, очите ми се порадваха на красивите снимки, помечтах си за докосване до природата.
Хубава събота!

Благодаря! правилно си разбрала че в лечебните растения има някаква Божествена красота. Някои билки се отгглеждат и като цветя - НЕВЕН ,АЛОЕ, ЗДРАВЕЦ, МОМИНА СЪЛЗА, ИНДРИШЕ, ЛЮЛЯК, КОКИЧЕ ТЕМЕНУГА...... каква красота има и в дивата природа. Има красота има и лечебна сила, но ние не я ценим.
България е толкова много богата на тези лечебни растения има ги навсякъде. Колкото и невероятно да е, не ми се наложи да ходя за тези снимки далеч по планини гори и поляни. Има ги повечето видове дори сред градски паркове
междублокови пространства. Но не се препоръчва да се ползват билки от градска среда, покрай пътища с голям трафик и индустиални предприятия, защото са замърсени запращени.
Едно е че са божествено красиви но и са полезни помагат да си възвърнем изгубеното здраве. Има случаи, лечбните растения спасяват човешкия живот! Някои наричат билките - АПТЕКАТА НА ГОСПОД. Билколечението - ЗДРАВЕ ОТ АПТЕКАТА НА ГОСПОД!
цитирай
15. panazea - Много хубаво изложение.
25.06.2011 09:46
Сега разбрах , че снимките са авторски ! Браво!
цитирай
16. alexs - 15. panazea - Много хубаво излож...
25.06.2011 10:06
15. panazea - Много хубаво изложение.
09:46
panazea написа:
Сега разбрах , че снимките са авторски ! Браво!

Благодаря ти Панацея Вселенска! Харесва ми да снимам, цветя, пейзжи, природата, морето, изгреви-залези. А билките познавам от ранното си детство - когато за разлика от сега не живех в големия град. и бях близо до природата....
Мисля да продължа като част 2 на този пост, но ми трябва време да направя още снимки!
цитирай
17. tota - Прекрасен постинг за Еньовден и ...
25.06.2011 10:26
alexs написа:
[quote=tota]Прекрасен постинг за Еньовден и билките. Прочетох полезната информация, очите ми се порадваха на красивите снимки, помечтах си за докосване до природата.
Хубава събота!


Алекс, подарявам ти една песен от твоя край. Дано да съм улучила. Моите корени са от там.
http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/04/05/magda-pushkarova-quot-shto-ne-me-ojenish-male-le.318218
цитирай
18. yotovava - Липите тук още не са цъфнали,
25.06.2011 10:53
но еньовчето е, жълтият кантарион сега започва.
От април до края на юли при мен има едно сладко ухание на треви - започна от люляка, мина през акацията и бъза, сега очаквам другите.
Хубав ден от мен.
Валя :)))))))))))
цитирай
19. alexs - Прекрасен постинг за Еньовден и ...
25.06.2011 11:40
tota написа:
alexs написа:
[quote=tota]Прекрасен постинг за Еньовден и билките. Прочетох полезната информация, очите ми се порадваха на красивите снимки, помечтах си за докосване до природата.
Хубава събота!


Алекс, подарявам ти една песен от твоя край. Дано да съм улучила. Моите корени са от там.
http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/04/05/magda-pushkarova-quot-shto-ne-me-ojenish-male-le.318218

Все пак си улучила въпреки че в детството не съм бил там по късно около 30годишен бях няколко години из този край знам за песните.... . прекрасни са.....не е само Магда Пушкарова .... а и Янка Рупкина Жечка Сланинкова,Златка Ставрева пак от Странджата....Хубава природа ......но жалко че се обезлюдява този хубав край !
цитирай
20. alexs - към yotovava
25.06.2011 11:52
yotovava написа:
но еньовчето е, жълтият кантарион сега започва.
От април до края на юли при мен има едно сладко ухание на треви - започна от люляка, мина през акацията и бъза, сега очаквам другите.
Хубав ден от мен.
Валя :)))))))))))

Знам че много харесваш цветята Валя! Аз също...
Приятен и хубав ден!
цитирай
21. silwiqna - Поздрави!
26.06.2011 16:16
Е, набрах си мащерка...вчера, пак е билчица за болчица! :))
цитирай
22. kostadinovd - Прекрасни снимки !
26.06.2011 18:36
ПОЗДРАВИ !
цитирай
23. alexs - Е за мащерката в някои друг пост ще пиша
26.06.2011 21:53
silwiqna написа:
Е, набрах си мащерка...вчера, пак е билчица за болчица! :))


Мащерката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, , главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария Използва се най-вече при простудни заболявания. И като подправка в кулинарията!
цитирай
24. magnoliya - Поздрави за постинга!
26.06.2011 22:46
Снощи минах набързо тук, сега видях, че жълтата билка, снимката на която е между здравеца и синята жлъчка няма име. Не можах да я разпозная, а има интересна информация за нея.
Ще чакаме и следващия постинг за билките!
цитирай
25. alexs - Снощи минах набързо тук, сега ви...
26.06.2011 23:17
magnoliya написа:
Снощи минах набързо тук, сега видях, че жълтата билка, снимката на която е между здравеца и синята жлъчка няма име. Не можах да я разпозная, а има интересна информация за нея.
Ще чакаме и следващия постинг за билките!

Това е жълта комунига. Има и бяла комунига, която е ценна за пчеларството.
цитирай
26. alexs - 22. kostadinovd
27.06.2011 05:42
22. kostadinovd - Прекрасни снимки !
26.06 18:36
kostadinovd написа:
ПОЗДРАВИ !

Красота и целебна сила в диворастящите лечебни растения!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5018697
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031